15 April, 2007

GELABAH LAGI

Petang petang ahad , pB dok melepak kat pejabat.
Bowok tigo heroin...
Bukan dtg kerja pun, dtg tunggu Tok Ma dan Tok Ayah..
Kata mereka, jam 5 sampai Shah Alam.
Ini baru jam 4 petang.
Petang petang gini, layan mata sonok nie...

Kejab jer, esok dah nak kena masuk kerja.
Malas sungguh.

Jumaat lepas, macam biasa , aBear datang ambik pB .
Pulang kerumah.
Tok Ma tak masak ( memang Jumaat, Tok Ma rehat)
Tunggu Tok Ayah balik kerja.
Tok Ayah balik , bawa pulang makan malam.
Tiba tiba ..

Tok Ayah : Talk say g KLIA ko? Ata Mr X ...

pB : Talk tahu la pulok, kalu tok ma g, pB nok lah ikut..

Tok Ayah : Hmm.. Tok Ma nok g, dio kato...

Terus pB ngedeng ngedeng pada aBear (masa tu dia dok repair tayar basikal Aqilah yang bocor)

pB : Buleh ko pB g epot?

aBear : Nok g nga sapo??

pB : Tok Ma n D , E , F dan G .. Tok Ayoh tunggu kak PutraJaya.

aBear : G lah...

Kelam kabut suruh anak anak bersiap utk ke kelas mengaji Quran.
Lepas Isyak, nak kena bertolak dah.
Kelam kabut sebab pB tak der niat pun nak hantar Mr X.
Tapi bila dah dpt lampu hijau , oklah kan.

Mr X akan terbang malam tu. Check In pukul 10 30 malam. Flight pukul 1 pagi.

Jam 930 mlm , pB dan the girls termasuk Tok Ma sampai PutraJaya. Parking kat PrenSit 8 ( stesen ketapi tu).
aBear tak ikut pun sebab dia nak study untuk ujian pada hari sabtu tu.

Jam 1015 mlm , kita all dah sampai sana.
Orang yang terbang, baru ada sampai TOL KLIA ...

Sambil nak tunggu Mr X dan keluarganya, anak anak pB dok melompat lompat kat dalam kapalterbang depan KFC tu..
Sampai berpeluh peluh dok meloncat loncat, main Viiiiiiiiiiii
(apasal kanak kanak kalau main gelongsor, depa kater main Viiiiii)
(ingat kan anak pB jer, tapi rupa rupanya anak orang lain pun sama gak)

Punyalah ramai orang nak fly ke Dubai malam tu.
Q untuk check In punyalah panjang.
Nearly to 50 minits , baru Mr X punya turn.

Kena pulak taim Mr X tu , ada masalah la pulak.
Berat barang lepas had..
Kena bayar lebih ....

Last last, sebab malam dah bertambah lewat, budak budak pun mata dah lali,
kita all pun minta nak balik awal.
Afiqah dan Aqilah kena bangun awal, ada KOKO di sekolah.

Sembang panjang dengan Mr X pun tak sempat.
Cukup sekadar wish good bye dan good luck jer.
Salam salam dengan Mrs X ( dia tak pergi lagi , Mr X pergi dulu).

Dalam train, semua anak dara lena.
Taim tu dah pukul 1220 tgh mlm.

Nasib baik masa sampai kat Stesen PutraJaya, senang kejut.
Kalau tidak, teruk jugak lah kalau nak kena heret semua .

Berpisah dengan Tok Ayah.
Tok Ayah kerja kat PutraJaya kalau malam malam.
So, pB , anak anak dan Tok Ma pun mulakan lah perjalanan pulang.

Nak buat cerita, dari PrenCit 8 tu , ok lagi.
Tapi, pB tersilap masuk satu selekoh ke Dengkil / Kajang.
Konfius betul sign bod kat PutraJaya nie.
Ingatkan dah betul , rupanya tersalah ambil selekoh.

Tu dia....entah kemana mana pB sekeluarga malam tu.
Nasib baik ada dua tiga keter .
Jam dah tunjuk pukul 12 30 malam.
Gelap gelita.
Jumpa U Turn ke Putra Jaya, so U Turn lah..
Dah nampak sign Puchong, lega rasa hati...

Entah macam mana, tersilap lagiii...
Terambil jalan yang menghala ke LebuhRaya KLIA/JB/IPOH..
Adooooiiiii laaaaaa...
Kalau siapa siapa yang tahu jalan ni, memang tahulah bagaimana jauh nya jarak untuk berjumpa dengan Mr ToL.
Dah lah gelap gelemat, keter pB jer ada kat atas jalan tu.
Keter pB pulak perempuan sahaja.
Kejab kejab tengok signal minyak.
Risau dibuatnya tak cukup minyak, tersadai pulak kat situ.
Takut dan risau weh....
Hati dok berdebar dik dik dik
Masa tu pukul 1230 tengah malam.

Boleh dengar , Tok Ma dok baca ayat quran.
Macam macam surah yang keluar.
Budak budak dah tido semuanya.

pB dah gelabah sebenarnya.
Frust betul.
Perjalanan yang sepatutnya hanya ambil masa 30 minit , dah jadi lebih dari 1 jam.

Sampai dirumah jam 115 pagi.
Mr X pun dah fly , pB baru sampai umah.

Betul betul kerja giler malam tu.
Tak pernah pernah sesat malam malam buta.
Itulah pertama kali pB memandu dengan penumpang hanya perempuan dan sesat pulak tu.

Pengalaman betul......

25 comments:

blackpurple said...

He he he. Memang 'kurang mesra pemandu' jalan-jalan di Malaysia , serupa juga di Putrajaya. Kalau tak biasa, berpusing-pusing dari pagi sampai petang kat situ jugak..

Pa'chik said...

beghehi sungguh dih make woh lasak... hehe..

Anak Mami said...

ok la tu, pengalaman mematangkan kita... hehehe... nnt tak la sesat lagi..

Abe said...

pengalaman baru mengajar kita lebih berhati-hati dimasa depan...biasalah kl siapa tak sesat...

*fizzy* said...

Wahhh..kak pB,
Make woh lasak tengoh² male sgt menggerunkan..
Tp fiz meme surrender laa drive kat KL..
3thn dok sano, jale hok hafal dari maktab nok gi Jusco Maluri jah..
Heheheheheeh..

Area BB and Putrajaya meme surrender awal² laa..
Kalu takdok oghe hok fasih jale, meme naik kheto sewo kalu nok gi mano².

Nasib baik lo ni dok kwsn kapong..
Jale nok gi skoloh strek jah, traffic light pon takdok... =D

By the way, fiz tok khijo di KB..
Cumo nyo dale sbule tu 2-3 kali balik kapong.
Sewa rumoh lo ni pon kat Putera Jaya jugok..
Tp Putera Jaya di Setiu laa.. hehehe..
Kat Bandar Permaisuri... beso denga ko?

pB said...

BP
Oooo gelakkan pB nyer..
Tak per...

Tiap kali pergi PutraJaya , kalau keluar dari PrenCit 8 tu, mesti gabra....

Kacau betul.. dlm dok beringat, sesat jugak..

POCHIK
Woh la'sat tengoh bayok sini, sebab tu asyik dok ma'ke jah...

ANAK MAMI
Dulu, siang siang pun boleh sesat, ini kan pula malam malam buta ...

Menyampah tul PutraJaya, Sign Bod memang kurang fren lie ..

AD
Tak patut sesat, sebab dah biasa kat situ..
Mungkin sebab tak baca bismillah masa nak mula mula bawak kete , kot..

FIZZY
Me me menakutkan.
Doh la dale kreto tu , puang sajo..
Keno te'he male male buto.. jadi kes pulok...
satu family hi'le..
Tapi nasib baiklah, tok jadi gapo gapo...

Kak pB, kalu nok g Jale Tar tu pun jenuh tanyo adik ipa dulu..
Haghi tu, skali doh , sesak barak kat Kl.
Supo pochik kato tu lah, beghehi ma'ke woh lasak..

Fizz dok T'gannu ...
Ingat dok Klate...
Oda kropok gho'te sekilo..buleh??

cikdinz said...

sesat kat mana pb ?????
camne leh sesat nih.
nasib baik semua nye selamat sampei ke rumah...

Mummy Rizq said...

tanya Abear... sebenarnya dia restu tak PB gi epot?? haa..haa..haa.. tu sebab sesat barat!

pB said...

CIKDINZ
Sesat dlm putraJaya dan kawasan yang sewaktu dengan nya..

Dlm dok beringat ingat pun terkena jugak...

Tu lar, nasib baik semuanya selamat..

pB said...

MUMMY RIZQ
Hi hi...benor nyer terfikir gak..
tapi kalau ikut ayat dia tu, ok jer..

tak der relaktence pun masa menjawab pertanyaan pB tu..

Kesimpulannya lain kali ajak aBear g jugak...

*fizzy* said...

Salam kak pB..[skali lagi..]

Oda khepok ghote?
Beghehhhhhh...Hehehhehe..
Tp nok pos aloh ko Puchong nuh de kulat dulu..
Tok pong abis nyo make ko posmen. Hehehehehe.. ;)

kakLuna said...

ok lah tu kak PB...ala2 rancangan FEAR FACTOR..lama2 mesti tak gelabah lagi kan?

pB said...

FIZZY
Buleh ime'jin doh bau bau hok tubek daru bukuhse kropok tu..

Eeeeeeeee....
Siak ado ulak dok nghetik nghetik ...

KAK LUNA
Fear Factor , mlm mlm buta gitu...

Pa'chik said...

poh kok drebar bah la.. male ni bui, pagi esok sapar...

zino said...

lain kali buat lagi.. tentu tak sesat dah hehe

pB said...

POCHIK
pB tok pe'he ....

Bro Z
Dah byk kali buat, tapi sesat jugak...

Siang pun buleh sesat, inikan pula malam buta..

Lupa nak carik Dato' Bandar PutraJaya tu... yang bawak Unser Hitam...

INDERA KENCANA said...

Saya pun pernah merasa dalam suasana yang Kak pB alami tu.
Ceritanya saya dari UM. Saya malas nak lalu kot Bangsar. Saya ambil pintu PJ. Kononnya pandai jalan. Sesat sampai Taman Tun. Sudahnya ambil jalan LDP. Sampai kat Kepong termasuk kat jalan Kepong Selayang. Patutnya ambil jalan Sungai Buloh. Sudahnya sesat larat di Jinjang. Perjalanan tu sepatutnya ambil masa setengah jam sampai Rawang, jadinya 3 jam sesat. Patut boleh sampai rumah jam 11.30 malam, sampai rumah jam 2.30 pagi...

oren said...

sebab tu la org selalu pesan, kalo gi memana, esp pada malam hari, kena bawak org laki sama..kut2 jadi apa2, senang..

PS/ pasal eksiden tu, memang jadi betul2 depan area taman umah ayah saya nih...kejadian jadi depan gerai makan..masih dok ada lagi bumper keta wira disitu, tersadai..en ayah cakap, masa dia lalu tu, dia nampak arwah dah diam..tak bergerak..rasanya 'dah takde' masa tu..innalillahi wa inna ilaihi rooji'un...

angah said...

Signboard kengkadang memang tak boleh nak ikut sangat.

Tapi takpe, masih dalam malaysia lagik eheheh

pB said...

INDERA
Kalau nak sesat, senang sangat kan.
Tak perlu jauh jauh....

Kisah Indera lagi pusing. 30 minit jadik 3 jam..Habis minyak setangki tu..

OREN
Tul kata Oren.
Tapi kalau org laki2 tak nak ikut, nak buat cam ner..
Kena harung jugaklah kan...

Kak pB masih dok ternampak nampak, terbayang bayang wajah arwah tu..

Tok Ma kata, mlm mlm kubur dia harum jer baunyer.....
Sumer yang melawat, semua memuji , arwah orang yang baik.
Lagi 3 tahun nak pencen...
Kalau ikut rancangan dia, lepas pencen dia nak bawa orang orang ke Mekah mcm bapa mertuanya..

Tapi tak kesampaian...

KAMATO said...

Itula keistimewaan Putrajaya, kenapa tak call.... bro zino dulu pun sesat masa balik dari TT Merdeka

Zareda said...

zar pernah bawa van vannette abah zar tu kl-skudai sengsorang.Zar bertolak 7.30 malam sampai skudai 1 pagi. Masa tu baru kawin, hubby kena tranfers kl dari skudai. Masa tu mana ada HP. Hubby punya libang libu, bila zar dah ada depan tol skudai tu baru dia boleh tarik nafas. tapi tu masa memuda, rasa happy jer bawa keta sengsorang teteangah malam, kalau sekarang.. mau kerat 7 pun zar tak moh...

minnie said...

kak pB,
memang menyampah nak g putrajaya tuh.. dulu memula saya belajar nak g alamanda.. berkali pergi pun sesat jer.. sign board dia memeningkan...

Mak Su said...

hohoho pB, mak su dan pak su pernah sesat dari klia nak balik ke ulu langat... terlajak sampai ke pekan klang tu!!!!
gilo betoi!!!
malam-malam buta boleh tak perasan simpang apa nak masuk.... hah kau, makan angin sakan di malam-malam hari.

pB said...

BRO K
Tak ingat langsung nak cari Bor K..
Tapikan kalau teringat pun, rasa mcm tak tergamakan nak call ..mlm mlm buta gitu...kacau Bro K tido pulak..

ZAR
Kalau sorang rasanya lagi gelabah..
Nasib baik ada anak anak dan mak ...

MINNIE
Ada byk sangat jalan untuk pergi ke satu satu tempat. Kena pandai ambil jalan yang mana satu , itu jer...

Org besar kat sana tak perlah kan, ada drebar...tak pernah nak fikir jalan tu jauh atau dekat..

MAK SU
Tu dia..sampai terlajak ke Klang.
Nasib baik klang aja, kalau port klang, lagi naya...

Betul tu, bila mlm tak perasan sgt simpang simpang dan sign bod tu...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...