16 April, 2007

MEDICAL CHECK UP


Beberapa bulan yang lepas, aBear mendapat panggilan dari seorang gadis yang bernama Lina.
Biasalah kan , sekarang ni banyak sangat promoter muda muda yang bersuara lunak ni telefon telefon mencari pelanggan.

Setelah beberapa kali menolak, akhirnya aBear mengalah
dan mendengarlah penerangan yang ciput ciput dari si budak comel ini.
aBear diminta datang ke Palace Of Golden Horses (POGH) di Sri Kembangan.

Hotel berbintang bintang tu...
Kata Lina lagi, makan pagi akan disediakan dan anak anak juga boleh dibawa sama.


Wah, bagaikan orang yang sejuk di beri nescafee panas..
Yelah kan, kalau sekadar nak masuk ronda ronda tanpa tujuan,
memang lah pB tak akan masuk hotel tu.

pB siap bawak kamera .
Nak suruh anak posing posing dalam hotel tu.
Yelah kan, hotel tu hotel yang berbintang bintang.
Tempat tidur Shah Rukh Khan , Presiden presiden Negara seperti Yasser Arafat ,
Bush dan ramai lagi.

Mesti cantik kan....
(Dharat sungguh )

Rupa rupanya hotel ini ada mempunyai satu bahagian yang diberi nama
Country Height Health Screening.
Dimana, apabila kita menjadi ahli kepada kelab ini,
kita akan mendapat pemeriksaan kesihatan yang lengkap setahun sekali.
Ianya merangkumi 100 jenis ujian.


Termasuklah pap smear, mamogram dan bone density.
Ada mesin x Ray , CT Scan dan macam macam lagi.
Pemeriksaan mata, telinga juga akan dilakukan.
Dan paling penting, keputusan on the spot.


Dan akan ada doktor yang akan memberi penerangan tentang apa apa aja
yang berkaitan dengan penemuan ujian itu.
Kami dibawa ronda ronda ke seluruh kawasan facilities.
Bilik jer tak masuk.


Pada mula mulanya aBear tidak begitu berminat.
Memandangkan bayaran untuk menjadi ahli bukanlah sedikit.
Makan belas ribu jugaklah.
Dah lah kalau nak jadi ahli, kena bayar down payment 10% masa tu jugak.

Mana nak gagau duit.
Macam macam cara mereka memujuk.


Che wah, mula mula tu memang pB dan aBear gagah perkasa menangkis semua yang datang.
Tapi, bila mereka menerangkan kebaikan kebaikan yang dapat bila join , maka aBear mengalah.
Banyak facilities yang diberikan kepada ahli ahli.

Dan cara pembayaran pun , boleh dikatakan EZ Payment (walaupun pada hakikatnya BERHUTANG dan bayar secara ansur ansur).

Dan dengan itu, maka tersignlah perjanjian antara pB dan CHHS ni.
Dan hutang dengan bank pun , bertambah lah..
(tapi tak per, bukan pB yang bayar .....)



Ahad lepas, pB telah berpeluang untuk membuat medical check up.
Berpuasalah pada malam ahad tersebut.
Bila pB sampai disana, sedih lah jugak.

Sebabnya pB lihat health club ini kurang mendapat sambutan dari orang melayu.
Kebanyakan yang datang adalah dari bangsa Cina.
95% adalah cina.
Melayu cuma ada 3 keluarga sahaja.


Mungkin faktor kewangan yang membataskan.
pB faham.
aBear pun gaji bukannya beribu ribu, tapi ,
kalau sekali fikir, kadang kadang jumlah duit ansuran bulanan tu habis entah kemana..
Jadi, dari ianya hilang begitu aja, baiklah dilaburkan untuk kesihatan.



Mula mula buat pendaftaran, kemudian ke tempat tukar pakaian.
Diambil darah dan contoh air kencing.
Then, pB ditimbang untuk mengetahui berat badan.
Diukur ketinggian dan juga tekanan darah diambil.

Semasa pemeriksaan ini, dinasihatkan meminum banyak air masak.
Selepas itu, xRay diambil , ujian telinga dan ujian mata diadakan.
Dilakukan ujian ultra sound untuk mengetahui tahap kesihatan buah pinggang, ginjal,
hati , blader dan juga tempat peranakan.
Ujian breast juga diadakan menggunakan ultra sound.


Bila tiba bab pap smear, inilah ujian yang rasanya setiap wanita terpaksa rela lakukan.
Semuanya menunjukkan reaksi muka yang semacam bila nama dipanggil untuk kebilik melalukan ujian ini.
Malu lah....



Setelah itu, diberi makan pagi.
Dan berjumpa dengan doktor untuk health examination.
Ditanya tentang sakit keturunan, tahap kesihatan dan macam macam lagi.
Selepas itu, di bawa ke restoran jepun untuk makan tengahhari.

Inilah pertama kali pB makan makanan jepun.
Pelik rasanya walaupun semua lauk adalah lauk yang bermasak.
Disebabkan tak pandai menggunakan chopstik, pB request sudu dan garpu.
Mesti waitress kat situ gelakkan pB...

Dan pertama kali jugaklah pB makan honey dew.
Biasanya pB tak pernah makan sebab honey dew ni ada bau.
Tapi mungkin honey dew ni datang dari hotel yang mahal, maka tak der bau.
Kelakor betul...

Selepas makan tengahhari, pB dibawa berjumpa sekali lagi dengan doktor.
Kali ini, keputusan telah diterima.
Siap dengan filem x ray, beberapa keping gambar ultrasound
Hmm...
Inilah antara keputusan hari itu...

Height : 154

Weight : 59.5 kg ( ideal weight : 43.9 ~ 54.3 )

Body Mass Indes : 25.1 ( desirable range : 18.5 ~ 22.9)

Body Fat (%) : 36.2 ( desirable range for female 30 years and above : 20 ~ 27 )


Blood preasure : 97/54 ( desiarable range <130/85>

Total Cholestrol : 5.4 ( desiarable range <5.2>Kesimpulannya pB dah overweight dan hypercholesterolemia

20 comments:

INDERA KENCANA said...

Result kak pB je? Result abe apasal Kak pB tak letak sekali. Nak gak tahu... :P

umeboshi said...

woh,kak pb dah jadik ahli club ni ek. ume pun pernah dipanggil utk dgr penerangan depa. masa tu Iman baby lagi.mula2 mmg teruja la sbb dpt peluang ronda2 kat hotel best gituk. lepas keje gitu,berkejar ke sana dgn ABANG& Iman. kata, just amik masa sejam je.tapi sampai kol 11 setgh mlm tak abis2 lagi celoteh. mungkin sbb dah bengang dan letih kot, kitorg blah gitu aje. ehehhe... lawak la kak pb ni. kat tpt mahal camtu, bleh lak telan honey-dew tu ek.ehehhe..

pB said...

INDERA
Tahun ni kak pB yang buat medical check up in.
Tahun depan , aBear pulak.
kalau nak buat setahun dua orang , kene bayor PULUH RIBU ...

tak der pitih laaarrrrr

UME
Kak pB punya penerangan kejab jer sebab they all tahu yang kak pB pernah attend benda benda yang mcm ni super nie. So, they all explain yang penting penting jer..

Tulah , kak pB pun heran, buleh tu kak pB telan honey dew tu..
kalau tidak, mesti letak jauh jauh nyer...

minnie said...

Kak pB,
saya pun pernah pergi tapi sebab nak dapatkan pakej percutian tu je.. dgr je la diorang membebel dan kuatkan hati jgn sign apa2 selalunya saya bawa bf sekali... seba dia tu credit controller saya... kalau tak.. mau aje saya kasi credit card masa tu juga... hehehe...

happyirfa said...

kak pb..
byk duit join jad ahli?takpolah kalau berbaloi..kesihatan pun kena jaga jugak.

honey dew?irfa pun baru jer makan dlm tahun lepas sbb x suka bau dia.samalah kita.dharak ko?

x gemuklah.biasa jer kot..sesuai doh ngan ketinggian.cuma kalau dpt dikurangkan lagi bagus kot.
he he

pB said...

MINNIE
Yang pakej percutian tu rasanya burn gitu jer sebab kena ambil hari kerja.
Tak sanggup rasanya nak korbankan cuti tahunan

IRFA
Bukanlah byk duit, tapi adalah...
Kdg kdg duit ni habis gitu.
Tak tahu habis dimana.

So dari habis gitu, baik dilaburkan . Rasanya untuk kesihatan , tak salah...

Honey Dew, meme tok tehe den'ge bau dio tu....pelik smache jah..

itik putih said...

Pelaburan yang tidak merugikan, mmg betul kata happyirfa, kesihatan perlu diambil perhatian, kalu dah sakit bukan kata nak telan honey dew nak telan apa benda pun tak lalu... Berat badan kira oklah tu tak ketara sgt and cholesterol tu kena jaga skit, jgn di abaikan walaupun dekat border. Kita duk nasihat org tapi kita sendiri sudah ada hypertensi dan berat badan sudah dlm ketagori obes tahap 1, PB.. ada tips untuk turunkan berat badan?

pB said...

ITIK PUTIH
Risau gak, takut merugikan.
Tapi tutup mata jerlah...

Tadi baca, kalau nak kurus , hari hari minum air nenas original dua kali sehari.
Jangan mkn makanan berminyak. Kalau nak goreng goreng apa apa, kena goreng guna minyak mahal seperti minyak zaitun dan minyak jagung..

Dan paling penting kena byk senaman..

Bab tu lah yang paling paling malassss..

Alex Lacey said...

mace tok logik jah berat bade tuh...hari tuh tengok come lotei jah PB nih...tak dok unsur2 overweight pun....

pB said...

KAK WEAR

Itulah hakikak nyor...
Berat tule...

Kah kah kah...

tular, ma'ke bendo tu , tok abeh pun, tohok pitih sungguh...

Pa'chik said...

make budu la.. hehe...

orang sejuk di beri nescafe panah...

dok beghehi neskepi... te o' buleh la...

kak OO said...

hmmmmmm...
banyok kali benar kena approached dengan bendo2 gginih..first time masa tu anok duo - siap sign up, pas tu balik rumoh pikir2 dan lepas tu ternampak ada satu tulisan kecik kat resit "10 days cooling off period" meaning buleh cancel dalam masa 10 hari...so esok tu jugok gi cancel sebab masa ke sana dengar explaination memae beh pah tu bilo balik pikir commitment - baik aku taruh duit tabung haji - terus gi cancel..memae staff dio bebel2 laaa tapi syukur kami gi cancel..since then semua godaan spt ini kami insyaAllah dapat tepis.

this is not discouraging you but simply relates our past experience..kalu raso banyok benefit sesuai ngan family PB that is okay.

zino said...

makna nya dah kena jogging le lepas ni..

pB said...

POCHIK
Stok budu dumoh habih doh..

Tulun poh , buleh ko??

KAK OO
Thx for the advice.
Buat masa ni, rasa nya ok lagi...

BRO Z
Memang kena jogging.

Nak jogging dengan aBear , dia tak minat ...
Sebab dia dah khuruh...

Zareda said...

PB
Blood type kita same.. O positive. Spesel tau sebab kita boleh donate blood kita kat orang tapi kita hanya boleh terima o positive jer.

Lepas ni PB nak pi holiday senang ler..

*fizzy* said...

Salam Kak pB..

Terus-terang laa fiz buat medical check-up bila ada keperluan je..
Mase nk masuk skolah, nk masuk maktab, nk sah jawatan..
Huhuhuhuh..
X patut, deh?
Seelok²nya tiap tahun buat check-up.
Kot fiz ni takut nk jmp doctor, tp x sedar.. hehehehe

Sedak wehh budu..
Make nga kace boto..
Ado pulok singge ike ayo...
Yummm..yummmm..
[Pastu cholestrol pon meningkat laa.. sbb make banyok.. =D]

oren said...

hahaha..saya lagi spesel..blood group AB..bleh derma kat AB jek, dan bestnya, bleh terima dari semua jenis darah..

huhu..dah lama tak buat medical checkup...

pB said...

ZAREDA
At least pB dah tau saper nak carik, kalau pB tak cukup darah...

Buleh kan..???

FIZZY
Ka'dhe ka'dhe kito raso kito sehak.
Tapi rupo rupo nyo dale diri kito ni doh mulo stak nok nyakik...

Kenolah g wak check up tu.
Kalau tidok tha re lly , buat hok bhe'sik bhe'sik pung tak po doh..

Kha'che boto kak pB tok make
Kalau woh tho'lo mudo cicoh budu, sedak tu...

OREN
Spesel sungguh tu...
Senang banget gitu...

~ahni~ said...

Nasib baik saya dapat buat free medical check-up kat office.. tapi kan PB kalau dah masuk kelab tu kan, maksimumkanlah penggunaannya supaya berbaloi investment PB & hubby.

pB said...

AHNI
Untung Ahni..
Tempat pB kerja ni kalau non eksukutif mcm pB ni tak byk 'keuntungan' yang dibekalkan oleh pihak atasan...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...