17 April, 2007

RAJIN BEDO'OH

Semalam pB dpt panggilan dari rumah

Dai Lok Satu

Aqilah : Mama, Win khu'be (sepahkan) bilik mama.

pB : Bakpo pulok Nuwin khube bilik mama?

Aqilah : Win gaduh dengan Kak Ngah. Habis win buang barang2 atas katil mama.

pB : Hmm...si'pe smula. Balik mama nok tengok bilik mama tok khu'be khu'be lagi.
Kalau tok, siap...


Aqilah : Ok...


Dai lok Duo

Selang 15 minit kemudian ......

Aqilah : Mama ........ naju kak ngah koyak

Mama : Baju hok mano sor?

Aqilah : Baju skoloh. Kak Ngah gosok..

Mama ( nada dah start nak tinggi)
: Hah.. apasal pulok kak ngah nok gosok ?? Khe mama doh gosok sumer baju skoloh.
Plug stariko tu khe, mama chabut doh pagi nie? Sapo g pa'se balik..


Aqilah : Angah bubuh plug tu jah. Pah tu Nurin ambik stariko tu letak atas baju angah..

Mama : Hah..!! Nurin main stariko jugok...

Aqilah : Dah mula nak nangis...

Mama : Doh, bukok balik plug stariko tu. Mandi, solat, buat krijo skoloh. Balik ni , kenalah...

Tulah perbualan paling hangat antara pB dan anak dara pB yang nombor dua tu.
Apa yang buat dia terfikir nak onkan iron tu, pB pun tak tahu.
Mungkin q ro si ty nak tengok stariker tu berasap kot...

Nasib baik tak jadi apa apa pada dia dan si kecik Nurin tu.
Nok gheroh, mache mache buleh belaku..

Hanguslah selai baju skolah Aqilah....




27 comments:

umeboshi said...

aiseh...teruk jadi nye baju sekolah aqilah tu...

achik said...

nasib baik tak kena tangan ke apa...

kasutVincci&co said...

eh, bahaya betul main sterika tu. Hang nadim dah serik sbb masa kv tgh iron baju, tgn dia tersensuh papan penggosok (bakul besi tempat letak sterika tu). Baru dia yakin benda tu btul2 panas. Kalo kita ckp, mcm dia tak percaya jer. La ni pun mmg kv kunci bilik. Risau..

kak, kv dah tukar url baru, kasutVincci1.blogspot.com/

Helena said...

nasib baik tak jadi apa2. baju boleh beli kan... tapi rugi la... awal tahun lagi ni....

INDERA KENCANA said...

Teringat pada seluar kesukaan saya yang berlubang bila sterika terlebih panas...

*fizzy* said...

Hehehehe..meme curious tu..
Nasib baik tok jadi gapo..
Tp familiar laa situasi ni..
Ado 2 psg bj kurung fiz blube..
Kes nyo, syok tgk tv, tok kaba iron panah do-oh.. =D

Kak pB..sakni br kecek psl medical check up deh..
Tup-tup ado oghe mari skoloh sakni, buat check up ko chegu²..
Tp ni herbalist laa..

Debar mace gapo maso nok check tu..
Meme fiz 'nakuk laa hehehehe..
Tp alhamdulillah..takdok gapo hok serious..
Yg best nyo, ado soghe chegu tu, maso tgh check² tu found out dia pregnant rupanya..
Good news, deh.. =)

pB said...

UME
Tu yang buat kak pB naik angin

ACHIK
Tular yang syukur syukur sangat.
Balik dok bebel kat angah.
Kalaulah melecur tangan Nuwin tu, tak tahulah

KV
Budok budok ni,kalau tok sakit, demo tu tok serik.

Hari ni pe'se bagai nok rock..

HALENA
Baju tu ibu mertua yang jahit.
Kain jenis lincin tu...
Sayang sungguh...

Tapi kan, kalau dah jadi gini, Angah akan beringat ingat lepas ni tak buat lagi...

pB said...

INDERA
Seluar mahal atau seluar murah??

Imajin orang dulu dulu ,menggosok guna iron bubuh arang panas tu...


FIZZY
kak pB pun ado jugok.
Tudung kain bawa , selai...

Mujurlah, bilo wak medical cek up tu, tak do gapo gapo ....

Berita baik dan mengejut tuuu...

KJ said...

Strika jgn dibuat main, slalu ingatkan budak2 tu, bahaya!!! lebih2 lagi budak yang sedang membesar dan agresif, macam2
yg dia nak cuba buat n xplore....
Di rumah KJ dah 2,3 strika rosak sebab terbakar baju melekat kat bawahnya dan yg hairannya bukan
budak2 punya kerja tapi emak budak
punya careless, slalu letak heat adjustmt tahap tinggi so apa lagi
berasap la.....$%@%$$#

pB said...

KJ
Nanti pB repot kat akak...
KJ dok kutuk dia dalam blog pB...

ngeh ngeh ngeh ....

Pa'chik said...

piBI naik angin...
hehe.. naik keto pung sesak, naik angin gak.. koho dok jup'po jale balik.. hehe...
susuk la stareko tu...

Pa'chik said...

apo lah dok pehe.. hok komeng poh ko drebar bah tu,
pasal kghepok gote hok suruh fizzy poh tu la, poh ko drebar bah la, cepak sikit... bui male, pagi sapar la...

pB said...

PO'CHIK
Tula khe ..kalu kalu piki, pB ni naik angin sokmo...

sesak jale pun naik angin.
stareko berasap pun naik angin...

susuk stareko tu..??
Tok terpikir la pulok nok wak sapu gitu mo lalu sebab dok raso anok anok tu reti fikir doh hok mano bahayo hok mano dok...

OO..... baghu pe'he..
Bui ko dreba bah....

oren said...

teruk dak kak pb naik angin????

pB said...

OREN
Naik angik sampai keluar asap ..

keh keh ...

kak pB setakat ble'ber (bebel) jer...

Balik semalam pun , tak der lah sampai pukul-pukul...

Cuma aBear jer tarik telinga sikit..

Abe said...

biasa lah budak-budak nak cuba benda baru, pengalaman hidup namanya, bulan lepas anak abe pun sama, akwa seluar baju melayu dio terbakar. yang kak ain nya, tudung. nak marah ada, nak suka pun ada ..........

pB said...

AD
Baik marah dari ketawa..

KJ said...

Bukan nak mngata tapi mmg benar, baju KJ pun pernah kena so kalu rajin smtime KJ gosok sendiri, tapi bila di kaji balik strika tu mmg sensitif sikit, suhu dia tak menentu, strika murah... beli kat hypermart cheap sale so baru2 ni KJ beli mahal skit (duit bonus...) ada wap lagi, hopefully lepas ni tak brlubang lagi baju....
pisst! jgn ler bagi tau akak..:-))

Alex Lacey said...

jange sapa short circuit ko, shock ko...tok pasa tebaka rumoh....

pB said...

KJ
Yang berasap kat umah semalam tu yang berWAP tulah...

KAK WEAR
Tulaaaaa nasib baik tok sir nok ghe'roh...

saloh ko nok jadi crito, keno tange hok kecik tu , lagi panje story mory...

anok anok kak wear tok rajin ko main stareko nie??

Pa'chik said...

piBI kato stakak ble'ber, tghingak so lagu nih...
ghajing dengar lagu pok nik lah 'adik jange gege?'

intro dio,
adik jange gege, lamo abe ka...wen duo,
muluk bghehi jleber,mengepek tok tahu maso..
hati abe.... beghaso bose...

~ahni~ said...

Risau pulak saya baca pasal anak PB main seterika nih, Alhamdulillah tak ada apa2 berlaku. Cuti ke dia org, tak ke sekolah ke?

zino said...

bahya tu biar budak2 main sterika.. takut nanti adik yg kena sterika tu..

tak mau le tinggal gitu je benda tu ..

pB said...

POCHIK
Dio lain nge'pek ko anok anok de'ge nge'pek ko che aBear.

Pochik keno boh lagu tu kat blog Pochik...

AHNI
Si kakak dan si kak ngah sekolah pagi. Tengah hari lepas makan lah si kak ngah tu buat ujikaji. Bila naik bilik atas , nak mandi lah tu...


BRO Z
Dah bertahun tahun sterika tu dok kat dlm bilik tu, tak pernah pernah dia usik.
Angin apa yang buat dia teruja, tak tahulah...

Kak Lady said...

macam2 bebudak ni...risau bila tinggalkan diorang kan? kalau kita kat pejabat...diorang kat umah...takde orang tua memang selalu kene call...bimbang jugak

Mak Su said...

amboi... ganasnya anak dara dia... sampai koyak baju sekolah...hmm, ada ler alasan nak berbaju baru... horei horei

pB said...

KAK LADY
Lama sungguh tak nampak kak lady ..
Mak ada umah tu, berani lagi kak ngah wat kerja tu sumer...

MAK SU
Memang ganassss...

Sorry... no baju baru.
Pakai lah baju lama lama dua tiga lepas...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...