19 July, 2012

1173

KISAH 1


Beberapa hari lepas , kita orang yang kat umah tu , menonton drama "DEJAVU DI KINABALU".
Tak ikut pun sebelum ni , entah macam mana haritu , ter'tonton'.

Kisah ini lebih kepada pelakon yang membawa watak "UZMA".


Mula - mula dok mengumpat pasal nama sebenar pelakon tu.
Then beralih kepada cara pemakaian pelakon tu dalam drama tersebut.
Kebetulan masa tu , pelakon itu memakai skirt pendek atas paras peha.

Then ,entah macam mana , pB cakap  "pelakon ni dah kahwin dah ni kat luar".


Nak tau , Nurin cakap apa ?


Nurin cakap


"kesian suami pelakon ini ,,,,,,,,,,,"
"Kenapa kesian ?" (Walaupun pB dah tahu arah tuju kenyataan tu)

"Kesian lar sebab dia dapat isteri tak tutup aurat"


Dalam hati pB : Alhamdulillah .......






KISAH DUA



Biasanya kalau petang hari rabu (515 pm - 600 ptg)  , pB akan cuba untuk tidak miss mendengar RADIO IKIM.
Seronok dapat mendengar ilmu-ilmu yang disampaikan oleh Ustaz Zaharuddin.
Semalam ada isu kontrak , isu insuran dan isu riba ...

Sekarang ni , pB terus terang cakap lah , dah tak senang duduk ...
Setakat yang pB dah check ...

loan rumah , alhamdulillah , loan islamik.
credit card pun dah islamik.

Tadik dah call AMbank , rupa-rupanya loan kereta , loan conventional. Begitu jugak dengan insuran kereta @ Kurnia Insuran.
Dan kalau nak tukar loan tersebut kepada loan islamic , pB kena karang surat rasmi memberitahu pihak bank reason pB nak tukar ....
Adoi larrr .....


Sedikit ilmu yang pB dapat semalam

1) HARAM kita ambik insuran nyawa dari syarikat insuran yang conventional seperti AIA , Great Insurance, Kurnia Insurance dan sebagainya.
2) Kalau kita jadi ajen kepada syarikat insurance yang konvensional pun HARAM untuk kita makan duit komisen ...




Pinjaman anda semua bagaimana ???????

14 comments:

pizli said...

Kisah 1) Alhamdullillah...

Kisah 2) Haah insurance elok ambik yang ada takaful. Saya pun baru tau.

Eliss Mie said...

kalau loan rumah tu pilih islamik tp sebenarnya sama jer orang kata, kerajaan punya. wallahualam.

Eliss Mie said...

Tp insurans tu memang Takaful Ikhlas.

Daddy Ziyyad said...

Yg kelakar tu, ada caller tak prihatin gi tanya sampai soalan solat tahajud & minum air zam zam kat UZAR semalam! Buang masa betul, patutnya boleh tumpu kepada soalan2 berkaitan muamalat Islam.

Nazayiena said...

Nasib baik ambik insuran kat takaful.

Irfa said...

LAMA DAH TAHU PASAL NI TAPI TULAH..X TAHU NAK BUAT APA

Yunus Badawi said...

Skrg ni ramai dah artis wanita yg menutup aurat. Semoga pelakon ni pun mendapat hidayah sempena datangnya Ramadan tahun ni. Taklah kesian suami dia ... ngeeee

KhaiRin : anies said...

psl insurans ni, apa yg sy fhm la..kalu kita ambil yg konvensional, kita x salah.yg salah ialah egen sbb dia lbh arif ttg hal ni dan dia jg bersalah sbb x perkenalkan kpd kita insurans yg islamik (takaful)...but once kita da tau, tkr je la..

Rai said...

saya sama lah macam irfa..

KakNi (CikNi Ahnie) said...

Rasa nyer loan KakNi seme ok kot...

Eliss Mie said...

selamat berpuasa kak!

insan marhaen said...

he..he.. sampai pencen pun belum tentu habis!

m.u.l.a.n said...

Salam Ramadhan penuh berkat..!!!

~ yus ~ said...

Salam Ramadhan kak PB

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...