30 November, 2006

IBU TETAP IBU

Mula mula tu ingat malas dah nak cerita tentang sedih sedih ni,
Tapi nama lagi kita ni ibu..
Jadiknya ibu mana boleh lupa sama itu anak


Semalam, berdua duan romantika di amo, makan makan malam kat restoran hampir dengan Umah..Restoran AliSara
Kiranya restoran ni pure thai sebab nama masakan pun guna nama siam.
Makanya, belajar lah sepatah dua kata siam semalam
Entah betul atau tidak, sebabnya main teka teka aja

Dalam dok menunggu makanan datang, pB bangun untuk mencuci tangan.
Tang tang tu jugak, teringatlah akan keranah si Nurin..
Mesti dia pun sibuk sibuk mau cuci tangan kalau dia ada..

'nak acuh angannnn.....'
'nak abun....'
'nak ishu...'

Bila order minum, teringat pada Afiqah, sebab dia memang suka akan fresh oren.

Dan bila telur masak dadar datang, terus terkenang pada Aqilah...
Aqilah ni memang hantu telur

Susah hati betul pB masa tu..
Rasanya lambat sungguh masa berjalan..

Dan bila selesai makan, kami ke pasaraya PPMJ pula..
Masa itu pula terlintas pada Arifah .
Dia memang sibuk nak bawa raga kalau ke pasaraya ini..

Tengok minuman vitagen pun ingat pada semua anak anak..

Tak terbayang pB perasan ibu ibu yang kehilangan anak anak
Sungguh seksa menanggung rindu.
Lain rasa rindunya....

************

Selesai solat isyak, pB berkata pada Abe

'wah...rasa kekok la pulak bila duduk berdua gini, tanpa anak anak dan tok ma'

a ah....pB memang rasa serba tak kena...

pelik kan....??

Nantilah bila ada masa pB cerita kenapa pB rasa kekok dan serba salah, bila tinggal berdua-duan dengan Abe dirumah kami itu...



15 comments:

dlt said...

kak pb, sabar ye. dah nak lik dah esok. nanti leh kiss anak2 puas2.
err..... awat lak rasa kekok dok berdua ngan abe? kan leh honeymoon? leh wat adegan ringan2 takde orang nak kantoi. haha! cheer up, ya.

Ibu said...

uwaaa... betul la tu... same, same,same.... gi dating berdua pun tak syiok sebab dua2 asyik teringat anak-anak kat rumah. hehehe...

weAr said...

ishk..ishk...sure mak saya teringat² kt saya ni..da setaun lbih x tgk muka..

PB said...

DLT
Memang kena byk byk sabar. Mcm Shikin ckp, tengok dinding pun boleh teringat pada anak...
Ttg kekok tu, ada cerita disebalik kisah..nanti minggu dpn kak pB citer...

IBU
pB sokong kenyataan IBU itu..memang asyik dok teringat teringat...tapi anak tak ingat kita la...dok ralik main dgn sepupu sepapat ...

WEAR
Wear, janghe la sedih...bo lar jerik tu..kesat air mato...insyaallah, bilo tibonyor wear akan pulang jugak...nanti kirim salam kat mak ok...

happyirfa said...

kak pb..bakpo hata anok kelik kapung nyoh?siye ko budok2?
bercuti ko?sedap kato kokre.kito pun dah seminggu anok kat cheras..
bilo tengok cite katun mesti teringat ko dio..
gamok lagu tulah ma teringat ko kito dih?sayo last balik kg bule poso ari tu..mesti ma rindu ko sayo..waaa nok kelik kampung

zino said...

dah tinggal berduaan tu boleh le honeymoon yg tertangguh sebelum ni hehe

K.We(Alex) said...

ni musti dah ada kat ngan anak2 dah ni masa k.we tulis komen ni...hepi doh tu dok? hehehehe

Sastri said...

mesti kak PB close dgn anak2 ni... Mcm my mum la, kalau nak masak my fave food, mesti sebut ni laa yg Sas ske (adik la citer)...

zino said...

nampak gaya nya setiap minggu kena balik kota baru ni..

Pisces said...

ala.. sian nyer akak.. semoga terubat rindu tue, dah balik keje ker blum nie..

PB said...

HAPPY IRFA
Terpaksa hantar sebab kat sini tak der org yang boleh tolong jaga.
Cheras, dekat je tu...boleh pergi tengok sokmo..
Napok gayo rayo haji ni KENO kelik , kelih mok...Mesti dio happyyyyy

ZINO
Takut, tengok tengok pB pun kena tinggal sebab Abe out station..

KAK WE
Maso jupo tu meme la happy, tapi , lonni tamboh sedih sebab hok no 2 dok asyik jerik jah..

SASTRI
Semua ibu syg anak anak kan...?
Itu baru bab masak memasak tak masuk bab lain lagi tu...Tapi biasanya ibu punyai daya senses yg kuat..kan?

ZINO
Memamg gitu gamoknyor sekarang nie. Dok tengah simpan pitih la niee...

PIECES
Akak dah kerja tapi tak sempay nak update lagi..nanti bila free , akak cerita apa yang berlaku disana...

~ GAB ~ said...

What a loving mother you are, PB. You've sent the message into the cosmic for the kids won't forget you when they are older. Believe it!

onde said...

PB,
nnitik airmata baco ni...
kak OO pong samo kalu bab2 anok2 ni, maroh tu maroh la tapi tok leh berenggae..so lagi pasal makae ni..kalu b/fast tu ikutkan, kat tadika tu ado bagi makan pagi tapi jam 9, sedangkan kami masuk ofis jam 8.30..boleh jer kalu nok ata anok terus ke nursery tanpa makan dan kita berdua gi b/fast kat kedai tapi tok leh wak ggitu tok datae hati wei! ummi nga ayoh dok sedak2 makae anok kat nursery pukul 9 baru makae...sebab tu lah bangun jugok pagi2 mmasok b/fast..buleh makae ghama-ghama...

(((hugs PB))))

NBK466 said...

Jgn kata IBU...yg mengandung 9 bulan.. den sebagai AYAH yg MACHO masa mem gi opis trip kat obersea ari tuh pun RINDU kat anak yg diexport ke kg... Bila anakanda2 nak pulang kepangkuan?

Ayu said...

saya yang tak pernah jadi ibu ni pon turut merasakan apa yg kak PB rasa. sbb dedulu masa saya kecik2 saya selalu dok kampung and tinggal adik kecik kat KL. ari2 sy tingat adik ekcik sy tuh. mlm2 saya nangis tingat adik. tu adik.. kalo anak lagik la jawabnya yer..

saya sabar menunggu entry kak PB seterusnya.. *dah lama tak jenguk sini sbb busy dengan keje baru ni

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...