30 March, 2007

KISAH KERETA

pB : Bear, Adni nok pinje kreto

B : Bilo?

pB : Sabtu , Ahad adok family day kak Putrajayer

B : Hmm... oklah. Tapi royak ko dio, bilo ata tu, tok soh lah basuh . Wak rugi jah. Kalu basoh sdiri tak po, kalu dio g hata keda, rugi..Kreto tu kreto buruk

pB : Amboi amboi....burok burok kreto tu , kreto tu lah hok bowok pB g krijo hari hari
(marah tu..sedap jer ngata keter pB keter buruk)

B : Yeloh, kreto buruk tu lah, hok aBear bowok g wak wiring. Hok tu buleh hidup lagu nie

Memang banyak jasa kereta Proton Saga kaler Maroon pB tu.
Masa mula mula pindah dari Penang ke Kay El , keter tu baru pB beli.
Tok Ayah pujuk suruh tukar dari Honda Civic (yg bulat tu) kepada Proton Saga Oto.
Proton Saga Seken Hand aja...
First owner orang Jepun...
Cindition keter memang elok dan cantik.
Alasannya Kay El ni sentiasa jem..
Takut lenguh betis anak dia...

Setakat ni keter tu dah tukar enjin, dah tukar gear box dan dah cat sekali.
Sekarang , dah lubang lubang badan keter itu.
Tapi pB tetap sayang lagipun keter tu dah habis hutang.

Ok berbalik pada perbualan semalam..
Pagi ni...

aBear cuba hidupkan enjin keter proton..
Tak boleh...
Tak hidup...

Udahhhh satu kerja ....
kereta pB dah merajuk...
Mungkinkah keter tu dengar perbualan pB semalam...
Atau keter tu tahu pB ada duit lebih bulan nie...

Bukan masalah bateri tapi masalah connection.
Masalah ni timbul since tukar enjin tahun lepas.
Biasalah keter OTO, kalau kedudukan Gear tu tak duduk betul betul , enjin tak mau hidup.

Hmmm...
Tulah kisah kereta pB yang merajuk di pagi Jumaat ini...

Sekarang ni, kat pejabat pB , dua kanak kanak Nespray ada.
Sorang tak sekolah hari ni.
Dan sorang lagi tak der sape nak tengokkan kat umah.
Jadiknya, angkutlah mereka ke pejabat..

Dan rasanya kalau lah , report tak banyak hari ni,
besar kemungkinan pB akan kerja separuh hari........

Malam ni, nak bawak budak budak ke IOI, nonton Mr Bean...

Ahad ada perarakan kat Masjid Puchong Perdana.
Dan juga ada forum perdana.
Insyaallah, pB akan bawak anak anak ke sana nanti...

So...untuk semua...
Selamat Berhujung Minggu...
Moga semua yang dirancang bersama keluarga dapat dilaksanakan.....

Oooo b4 lupa...
semalam mimpi Tsunamie laaa pulak...
Air lagi.....

Naper Naper Naper...????


gambor ni diambil pada jam 1130pagi ini..
budak budak Nespray dah tangkap lena tepi meja pB

23 comments:

Abe said...

Ooooi patut lah....Selamat berhujung minggu bersama keluarga....

pB said...

AD
Apa yang patutlah tu..??

Same to you also...

Congrat sebab dpt adik ipar baru..

N hopefully wat ever problem u r facing now, u can settle it nicely...

blackpurple said...

Malam ni nak skodeng kat IOI Mall la..he he he

Selamat menyambut Maulidur Rasul...

Alex Lacey said...

aik..panggil abear semula doh ko? tak do B doh? hehehe...

pB said...

BP
Nak skodeng..tak yah lah..
Kalau nampak seorang ibu dengan 4 anak dara, itu pB lah..
Show jam 930 mlm.
Datanglah tegur...

KAK WEAR
aBear, panggilan secara verbally..
B, panggilan dlm sms sahaja...

zino said...

ni mesti ibu dia pun pakai baju merah..hehe

selamat menyambut maulidul rasul..

pB said...

BRO Z
Keh keh keh..

ada camera tersembunyi yang bersambung ke pejabat Bro Z ker??

Kaler pink, tudung pink..

Selamat Menyambut Maulidul Rasul juga buat Bro Z n family

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

keto oh ketooo...heheheehe

itik putih said...

Wah anak dara PB dah bosa dah, tengok kpd gambo nya tentu lena di ulit mimpi2 indah, siap pelok bantai bucuk...Nurin ke tu? Anyway have a nice wkend n enjoy the movie tonite...c u :-))

NBK466 said...

Eh..naper rasa cam dah termiss banyak N3 nie? Patut ler..rajinnya buat daily N3..Bestnya nak gi tgk Mr. BEAN...ajak ler kete tuh TGK skali...nak pujuk ler katakan..he.he.he..

McBudu said...

Kalau nak nengok Mr Bean, elok book online. Last week saya gi IOI Mall gak, Mr Bean sold out lah pulak. Nengok Mukhsin je lah....

IOI Mall, tempat favourite kawan tu...

Pa'chik said...

dulu kanak-kanak dumex. besa bagai johan.

~ahni~ said...

Amboi seronoknyer tido kat opis ibu ya...

Keta kita mestilah kita sayang, walaupun buruk.

p/s Saya dah sihat dah, Alhamdulillah

Idham said...

hahaha...suko sungguh baco keh keta pB nih. abear tuh pung spotting abih!

pB sayae abear tuh deh...

abe id

Sastri said...

aBear? cutenyer panggilan... LOL... caner citer Mr Bean? best tak?

Anonymous said...

mimpi air tuh skalo maksud nak dpt rezeki melimpah ruah, wallahu'alam la.. segalanya hanya terletak pd takdirNYA.. sbb ada pernah terbaca jugak la bab2 gini (mimpi). Saya pun sokmo mimpi tsunami sblm betul2 ada tsunami dulu... takut jugakla.. pahtu tiba2 ada tsunami sungguh2. now mimpi tsunami x mari doh. tp mimpi main air/tenggelam dlm air/lemas dlm air/mengharung air tu ado lagi la kade2. maksudnya nak buleh pitis la kalu ngarung air besar tuh.. hehe. jange cayor sangat.. buke betul pun..

KAMATO said...

ini la ibu mithali

kimi said...

kereta.. kalau dikutuk takpe...
tapi jangan cabul mulut cakap nak jual..
dan... jgn sekali-kali masuk gambar dalam blog..

angah said...

nak cat keter.. meh la bengkel angah, buleh bagi diskaun member2

pB said...

LC
Hari ni keter dah tak majuk lagi..
pB dah belai belai, cium cium dia..
keh keh keh

ITIK PUTIH
Nurin la tu yang dok peluk bantal..
Kejab jer masa berlalu...
Dah nak masuk 4 tahun ...

NBK
Yup yup...tengok Mr Bean...
Ajak keter..??
Cam ner nak angkut...dia dah merajuk...

McBUDU
Tiket beli 2 hari awal.. Satu row penuh dgn family pB jer..
Tempat kesukaan ??
Tang mana yang menarik kat IOI tu..
Kuda berpusing...

POCHIK
Itu iklan lama...zaman pB kecik kecik...

AHNI
Buruk buruk pun kiter punyer kan..
Alhamdulillah sebab dah ok mater tu.

Abe Id
pB sayea sokmo aBear tu...
Kade kade jadik nakal sikit..

SASTRI
MR BEAN...50/50
Ok yang lama tu lagiii

ANON
Jange lar ada hok tok molek belaku..
Biarlah sumer ok...

BRO K
hi hi hi...bos baik hati tu, yang berani..
kalau bos bekeng, mana ada can nak cam nie..

KIMI
Dah pernah ker keter Kimi masuk blog..??
Lepas tu apa jadik??
Citer lah sikit

pB said...

ANGAH
Bengkel kat maner ..??
Buleh gak tu...
Cam ner nak contact..??

happyirfa said...

abe irfa plan ajak irfa dan anak2 gi tgk mr bean bercuti ari jumaat ni.harap hero kenit perangai baik mcm ari tu.

sian pulak tgk anak2 kak pb tido kat opis..ituah nasib anak2 yg ibu bekerja..(ada rasa mcm nak jd suri rumah tp sedar diri tak mampu)

pB said...

IRFA
Pergi , ok gak citer tu, tak der sen sed sen sed ...
Kelakor...

Tu lah kan, tapi kalau berhenti kerja, nak shopping shopping, cam ner...??

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...