12 April, 2007

KAKI 2

Kenapa orang lelaki tiap kali masuk toilet asyik C Sing kaki seluar..??

Takut terpercik ker??
Awat, tak duduk ker??

Ambik mudah....

Actually n3 ni pB tulis petang semalam,
lepas pB ingat nak save jer dulu,
tapi entah macam mana dah terpublish..

last last dptlah komen komen ....

Pagi ni, pB sembunyikan..
tapi pachik asyik dok tanya mana P entry nie....

******************************************************

Antara komen yang pB dapat semalam...

BP said

Kebanyakan lelaki bersolat dengan seluar yang sedang dipakai melainkan bagi yang rajin membawa kain pelikat. Tapi kalau sedang berjalan-jalan tentulah agak kurang praktikal untk membawa kain kan...Rasionalnya, menyingsing kaki seluar adalah untuk mengelakkan air dari lantai tandas atau mangkuk tandas yang mungkin bernajis terpercik ke seluar. :)
April 11, 2007 8:09 PM

Pa'chik said...
nge'chik la... nati koto slua nok wak ma'ye.buke ghajing nok bowok kaing plekkak..tapi jawakpe hok mudoh, pasal labuh la... kalu sikak dok, tok sising la..
April 11, 2007 10:22 PM

minnie said...
Hmmm.. ye ke? tak perasan plak.. tapi untuk saya, kalau saya g toilet awam dan bila berseluar memang saya sinsing seluar... Mana la tau air yg mengalir kat lantai tandas tu air apa kan...
April 12, 2007 12:20 AM

10 comments:

~ahni~ said...

Orang perempuan masuk tandas pun sinsing gak seluar (bila pakai seluar panjanglah), reason yang sama lah takut terkena air najis kat tandas tu...

izinni said...

anak2 lelaki saya pulak malas nak sinsing seluar .. tiap kali kena ingatkan. kalau tak diingatkan alamatnya sampai ke lutut habis basah lenjun!

kakLuna said...

saya pun sinsing seluar jugak, tapi bila dh dekat2 pintu tandas ler..kang sinsing sblm masuk nampak pulak kaki ku yang molek putih gebu supo kapah nih..hehe.. :P

Abe said...

dah menjadi kebiasaan bila masuk tandas.... petang semalam abe singgah makan di restoran syed dan sembahyang maghrib,isyak di masjid puchong perdana.

pB said...

AHNI
Itulah penjelasan yang paling logikal...

IZINNI
Budak budak ni kalau masuk toilet, suker benar main air..
Yang tu bila keluar dah basah lenjun..
Anak pompuan pun sama gak..

KAK LUNA
Wau...putih gebu tu..
Mesti kalah kulit mad mad salleh

AD
Kenapa tak singgah umah..??

oren said...

yalah kak..bukan depa saja sinsing seluar..org pompuan pun sinsing gak..sebab takut ayaq kat lantai toilet tu merecik..maklumla, bukan kita saja yg pakai toilet tu, semua bangsa pakai..lain le kalo kat umah..kita2 jek yg dok pakai..

pB said...

OREN
Rasanya kalau mereka duduk, tak derlah besar risiko untuk kena percikan, kan??

Kak pB pernah baca :-

Syaitan ni akan luka luka kalau terkena bacaan azan (kalau tak silap). Dan untuk menyembuhkan luka luka itu, mereka yang cedera ini hendaklah pergi ke toilet dan menadah bdn mereka pada air kencing orang lelaki yang kencing berdiri...

Sampai gitu sekali tu...

INDERA KENCANA said...

Walau pakai apa pun, sewaktu saya mengambil wudhuk memang saya akan menyinsingkan seluar/kain itu. Ini sebabnya sewaktu berwudhuk itu, air yang jatuh ke lantai itu akan memercik ke kaki seluar/kain. Basah itu satu hal. Satu hal lagi, apabila sudah basah, bagi saya memang langsung tidak selesa duduk bersila dengan kaki seluar yang basah (Ini kerana dalam posisi bersila, betis dan pergelangan kaki akan berada di peha). Solat juga boleh ikut tidak khusyuk atas sebab ini. Itulah sebabnya kenapa saya akan menyinsingkan kaki seluar/kain sewaktu berwudhuk. :D

pB said...

INDERA
Terima kasih diatas penjelasan yang begitu terperinci...

Abe said...

lain kali abe singgah rumah, janji pb bagi plan lokasi rumah.....

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...