12 April, 2007

JIN

Something yang pB nak share pagi ni...
Dalam kepala, banyak nak cerita , tapi nantilah bila mood dah ok..
Buat masa ni, bacalah apa yang diperkatakan oleh Ust Hj Ismail tentang JIN.
Paling pB suker yang nombor 4 tu... (sila baca kuat kuat)

Subject: KULIAH JIN : UST. HJ. ISMAIL KAMUS


1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil.
Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya .

2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar.
Allah swt. melaknat dan perintah turun ke bumi. J
Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.

3) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4) Makanannya dari Api (Asap).
Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk.
Tetapi orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan.
Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tuu.

5) Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi ,tandas dan kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya jalanraya), perlu baca " Sala Mun, 'Ala Sulaiman, Fil 'alamin."
Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman.
Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk.
Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin !!!!

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong....
" Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu.
Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu.
Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya.
Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

8) Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam.
Jin suka mandi di situ, waktu itu.
Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).


9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ.
Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis.
Jin lari selama 3 hari.
Tidak perlu tepung tawar bagai.... orang melayu suka sangat menepung tawar !!!

10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7 ~ 10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang yang di rasuk.


33 comments:

Helena said...

ada kawan beritahu, yg kawan dia ada bela 7 jin. tak sangka ada benda2 macam ni di zaman moden begini.

pB said...

HALENA

7 JIN ?????
Biar betull...

Jin tanah
Jin Air
Jin Udara
Jin Api

Apa dia buat sampai ada 7 jin..
Kalau org dulu dulu, they all pelihara supaya Jin tu dpt jaga harta benda mereka...
Sekarang...??

INDERA KENCANA said...

Segala hantu yang wujud dalam masyarakat kita yang sering diperkatakan macam Hantu Raya, Pelesit, Polong, Jembalang dan sebagainya adalah tergolong dalam jenis-jenis Jin juga. Bunian juga dalam kumpulan Jin. Cakap tentang Jin ni Kak pB, di sekeliling rumah saya banyak jin. Nanti saya ceritakan dalam entri saya yang terbaru (terima kasih bagi idea untuk meng-update blog)..

pB said...

INDERA
Tak semestinya benda yang kita tak nampak itu tidak wujud...
Semua itu ciptaan Allah...

Bunian...
Bagaimana agaknya orang yang dikatakan bercinta dengan orang bunian nie..???

Ceritalah dlm blog Indera..
Yang pasti kak pB , akan membacanya berulang ulang kali hinggalah Indera membuat entry baru ....

Haii...tak kan terima kasih aja...

Am said...

wah entry yang menarik, banyak ilmu pasal jin ni yang Am baru tahu

pB said...

AM

pB selalu dpt email email yg cam ni...
nanti kita kongsi kongsi lagi ....

kak oo said...

smokers adik beradik jin..*angguk*

Helena said...

pb, my friend kata salah satu jin ni is very possesive kat Tuannya, and very menggatal juga terhadap Tuannya. (Tuannya perempuan)

I dare not ask anymore.... hehe. Terkejut beruk mendengarnya.

*fizzy* said...

Fiz tok tahu mano pasal makhluk Allah yg satu ni.
Tp dulu ada laa woreh bau-bau bacang ajeng pegho jin.
Mase nk mengadap Ilahi bukan main seksa.
Skrg ni x tahu laa anak² dio pegho lagi ko Jin tu..

Tp yg plg nok highlight hok no 4 tu:
Sedarlah wahai smokers sekalian bahawa anda di kalangan JIN.
Hehehehe..

pssst..kak pB..
fiz ni yg plg tok panda antara yg panda² mase skoloh dulu.
sbb tu jauh ketinggale bandeng nga saeng². sobsob..

*fizzy* said...

oppsss..tok ingat nok bgtau, hr ni blk klate!!
yea..yea..
aduh rindunya kampung halamanku..
kak pB bilo lg nk blk kapong?
[sajo tanyo bia jeles..]
=D

happyirfa said...

kak pb..
irfa nak tanya lagi psl SRAI tu,,
bakpo hantar e-mail kat nuriantie tu dia kata x leh?
apa alamat sbrnya..kalau tak pun kak pb hantar e-mail kat irfa.
sweetumie@yahoo.com
irfa nak tanya dr segi pembelajaran mcm mana?ada peningkatan tak?

jgn pandang belakang..... said...

Di sini adalah senarai nama2 Jin...
1. JINBARA (Kumpulan rock)
2. JIN SAMSUDIN (Actor filem)
3. GEN2 @ JIN2 (Kereta M,sia)
4. JIN AFRIT DUNHILL (Rokok)
5. JINDOL @ (MAT JENDOL nama kawan)
JIN kalewer JIN kadak JIN keluar aku melalak....Bukan aapa, nak hilang rasa takuuuttttt.

13may said...

lagi satu...JINtan manis:)

pB said...

KAK OO
Nasib baik che aBear kito tok isak rokok...

kalau tidak.... tok tahu ler

FIZZY
Tular ..
kito kalu orghe tuo tuo nok bui gapo gapo hok pelik pelik ni jange lah trimo...

Actually Fizzy ni krijo mana??
Kak pB ingat ko Fizzy krijo kota bharu doh..

Pe'se akok sepuluh rial buleh..??

IRFA
nuriantie@yahoo.com.sg

may b tertinggal sg tu kot..

J.P.B
Pandai nyer dia.....

Kang tengok tengok 10 jin dok kejor dari belakang, sebab tu tak berani nak pandang belakang...

pB said...

13 MAY
Tambah satu lagi..

JINtan PUTEH

minnie said...

Wah.. Menarik entry Kak pB kali ni.... Terutamanya no.4.. Hahahaha

Pa'chik said...

heh...

aku ado saing hok pe'gho jing, ghajeng jugok jing dio tu keno maki ngan aku.. haha... kughe ajar bdo'oh etek.. nate jing koya aling.

lepah tu, maso dok mac'che, saing aku tokleh jemor sluar jing depe ghumoh, nati nyo cughi ko jing..

Pa'chik said...

weh weh.. tidok'ke ado cghito bakpo oghe jate sising slua eh magh'ghing?
pah kuano doh?

gemala said...

pB,

Thanks for visiting my blog hok dok nnusuk tu...hehhehe....(hazila)

cikdinz said...

jin, setan dan alam ghaib itu wujud.

jgn kita bersekongkol ngan mereka udah......

pB said...

MINNIE
Kak pB pun suker sgt tang nombor empat tu..

harap harap mana mana perokok tu, akan berhentilah jadi sedara JIN

PO'CHIK
Me'me soh pochik loyar buruk..
ingat ko sungguh la..
rupo rupo nyor sluar JIN..

N3 tu terpaksa disusuk buat sementara waktu...

GEMALA
No hal tu..small matter

kawan bia sribu, musuh jange soghe pun...

CIK DINZ
Betul itu..
pB sokong...

Pa'chik said...

la.. cghito jing tu sungguh.. nati la nok wak entri skali..
ceghito sluar jing tu pun sunggoh... jing hok cughi tu, manusio hok jenih jing la...

pB said...

PO'CHIK
Na'ti pB tunggu N3 Pochik pasa JINS...

Abe said...

jin berguna bagi ore yang berhati jahat....bagi ore yang sedar cuba jauhi....ingatkan allah tentang balasannya,

pB said...

AD
Cakap mudah.....

Pa'chik said...

dok eh... bakpo gi buwe entri pasal oghe jate sising sluar nyo?

pB said...

POCHIK
Nanti esok pB boh smula...

Kak Lady said...

Bercerita pasal makhluk halus ni....memang kdg kita pun jadi seram....seram sebab kadang terasa kita ditemani 'sesuatu'...

pB said...

KAK LADY
Sila baca n3 Indera hari ni...

Berdiri bulu romer pB..

~ahni~ said...

Baguslah PB dapat berkongsi ilmu dengan para blogger hari ini.

izinni said...

jin tak kacau kita kalau kita tak kacau depa, insyaAllah. kalau dikacau, ada cara untuk halau, insyaAllah. jadi tak perlu rasa takut tanpa sebab.

TAPI .. satu jin ni sentiasa suka mengacau. halau macamana pun tak reti bahasa. jin yang satu ni dia rasa dia bagus sangat.

cuba pB teka jin apa tu? ehehehhee

pB said...

AHNI
Benda baik, kita kongsi kongsi..
Benda tak elok, kita sembunyi sembunyi...

IZINNI
Betul tu...

Jin yang kaler kuning tu ker..
DIGI punya maskot...

izinni said...

lorrr .. tau lah dugong DIGI tu comei .. hehehheeh .. bukanlah.

jin yang saya maksudkan .. pB ada cerita dalam entri .. jin yang suka tiup asap rokok laa ... kan ke jin ni tak reti bahasa. lagi orang cakap rokok tak bagus untuk kesihatan diri dan orang sekeliling, lagi laaaa macam2 alasan dia bagi untuk merokok. JIN ler tu .. hehehhe

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...