25 April, 2007

KLATE KITO

Yea Yea aBear balik hari ni
Yea Yea eSok gaji
Yea Yea eSok cuti

Pan'je cuti tu, kali ni.
Sapo sapo hok ambik cuti jumaak n is'na , buleh 7 ha'ghi de'rek tu..
Asa nyor pB ambik jugok cuti Jumaak ni, tapi Aripah skoloh la pulok.
Is'na pun anok anok dha'ro tu skoloh jugok.
Kot mano mano pun, keno ma'ghi jugok Shah A'le ...
Baik si'pe cuti tu untuk hari jadi aBear bu'le Ne' nie....

Smale , me'me pB pening, haru biru.
Balik dok la lambak, pukul ne' tu baru nok punch tubek.
Mujo lah jale tok brapo nok jem.
Smooth criminal je.
Pukul 645 sapa dumoh, anok anok dok main tepi jale.
Chomel jah...
Masuk dumoh , Tok Ma siap hi'de doh maka'ne.
Tunggu pB ma'ke jah.
Simpel jah lauk smale, ike ayo singge , aye goreng , daging goreng.
Habis sepingge bonk nasik.
Lapa la kalu fikire' tok te'ne nie

Lepah mag'rib ata budok budok tusyen kat Tame Ale Megoh tu.
Lalu situ, teringat ko McBudu...
Mc, demo duduk Sube' Ale tu kor..??
Ngu'moh hok tigo tikat, hok ado guard tu..
Ngumoh lawa sungguhhhhh

Skalo lepah budok budok tu naik tepak tusyen, pB lepok ngumoh saing pB.
Tapi smale malah la se'gho , jadiknya pB te'ghuh kelik.
Maso sapa depe ngu'moh tu, Nurin nok tubek.
Pitu kreto lek dio tu , me'me ado sakit sikit.
pB tolong bukok , dio tubek, pB te'ghuh te'ke ngo'chi.
N bilo pB nok tubek, pB pulok , g te'ke ngo'chi lek pi'tu pB.
Terus tutup pi'tu kreto.
Masok paga ghu'moh, nok bukok pitu kayu, cha'rik cha'rik anok khu'chi , tak dok.
Da'le hati, dok se'ro doh, mesti g tingga da'le kreto.
Me'me so'heh, ado la anok ku'chi tu .
Mujur la, Tok Ma tok g mah'jid smale.
Buleh la dio bukok pitu ghu'moh.
Nyor buak dio tak dok, tercho'gong cho'gong la pB de'nga Nurin kat luar pagar.
Mujur la jugok khu'chi kreto tu ado spare.
Bilo buko pitu kre'to, tu dio, radio pun tok tutup lagi..
Me'me kho'ya sungguh pB smale .....

Sorry lah yer, pB raso ha'ghi ni pB nok tulih n3 kot bhaso klate.
Hok mano, tok brapo nok pe'he tu buleh tingga komen.
Raso nyor , kalu baco slow slow, mesti faham .....

Kade kade pB naik he're , bak po orghe klate ni , ado jugok hok jenis eksen.
Bilo maghi krijo Kay El, JB , Pulau Pi'ne , hi'le bhaso klate.
Kalu jupo samo sdiri pun, masih tok sir nok ngaku.

Tengok pB ni, wala pung, dale IC pB , 01/JOHOR buke'nyor 03/KELANTAN supo aBear pB, tapi pB banggo de'nge bahaso klate nie.
Kah kah , puji diri sdiri tu ...
Bu'ke sumo orghe buleh kecek dailek ni tanper bunyik supo orghe Si'e.
pB tok bropo gemar sungguh , kalau ado hok dok ajuk ajuk.
Hudoh bunyi ....

Tapi , jange la pulok, pB kato gitu, ado hok ma'ghoh ko pB.

pB kalu jawab talipon, tok kiro sapo hok talipon tepak krijo pB ni, kalu lah pB buleh den'ga dale dio dok ke''chek tu bunyi budu budu sikit, mesti pB tuka slalu tune pB.
pB ake tanyo dio, ado kah dio ni orghe klate atau orghe Tegannu.
Kalu dio kato yor, sorrylah lepas tu pB nok guna bahaso baku..
Me'me pB te'ghuh ke'cek bhaso kito lah...

Gitu jugok, kalu pB khe'cek dengan orghe Melayu.
Walaupun dio tu dok pulun ke'chek orghe putih, pB balah dengan Bhaso Mesia.
Lamo lamo, den'ga dio dio, ke'chek Bhaso Mesia..

Tapi ado jugok hok eksen, pah ko sudoh , dio ke'chek orghe putih...

Oklah....
mood dah ok sikit, pagi nie
Walau pun , dok ke'chek merapu lagi ....

pB nok tubek g Maybank lah.
Nok g potong credit card...

Untuk semua... selamat bercuti....
Hok nok ja'le jauh tu, check dulu enjin kreto molek molek.
Hok tak dok aktiviti tu, jan'ge pulok 24 je' dok ngadap tibi...
Namo khe punoh mato ......

See U Tis Friday yy

30 comments:

blackpurple said...

Wah sukanya dia...

Orang lain seronok dapat gaji, saya terkebil-kebil hulur gaji...

Bila nak ke Bravo's lagi.. ? :D

pB said...

Bp
Wah suker nya pB..
Orang Jawer faham bhaser klatan..

Lain umphhh nyer kerja makan gaji dengan kerja berniaga nie..
Lagi seronok kerja berniaga ...

Bravo's??
Tak tahu lagi ler...

BP nak bawak Sastri , kenalkan pada pB ker??

umeboshi said...

kak pb, esok coti ada plan best ke? ume esok keje. ok lah, selamat coti la ek esok.take care!!

pB said...

UME
Esok...
Esok ....

tak der plan apa apa lagi ler..

Tengok kepada keadaan dan kerajinan nak keluar atau tidak..

Tapi sekarang ni, petang je ujan. petang je ujan...

Btw, Ume faham ker apa yang akak tulih nie??

Pa'chik said...

itebutirstar tu pehe ko? dok ghasonyo, tu dio komeng bak gaji sajo tu... heheh

err.. bakpo aghi sen'na pangge is'na eh?

pB said...

POCHIK
Tu lar, dok se'gho gitu jugok ..

Isnin -> Is'na -> Sen'na -> Se'naing .... srupo jah ....

McBudu said...

Sya tak pandai kecek klate ni, tapi dah ic 06, pahey jugoklah skit2. Umah saya rumah teres ja, subang alam tu umah semi D dan bungalow, belum mampu lagi nak duduk situ. InsyaAllah bila dah pencen, duduk situ, jadi jaga, jaga gate...

INDERA KENCANA said...

Aduuuhhh!! Sakit perut ketawa baca entri kak pB. Bukan sebab kak pB cakap Kelantan (Sebab saya pun dulu hubungan intim dengan Kelantan ni. Sebab tu saya suka loghat Kelantan)

Yang menjadikan saya ketawa
1. Jalan yang kak pB kata "Smooth Criminal". Lama tak dengar istilah tu Hehehehehehe...
2. Antara perkataan kelantan yang mula-mula saya belajar ialah Khoya... sebabnya saya selalu khoya
3. Istilah bau-bau budu... adui la!!

*fizzy* said...

Layout laeng napok...
Sempeno n3 dale bahaso kebanggae..
Hehehehehe..
Fiz pon banggo sangak nga bahaso kelate.
Tp blog dale english tu ado sebak..
Sebaknyo, fiz ghaso english sekak² ngaja ni koho teghuk.
Tu laa tulih kok bahaso oghe putis, tok se bui koho² hile..
Keno prektis sokmo..

Kak pB..pasni fiz nok 'tolok balik kelate..
Tp Ahan+Isning tu khijo..
Ambik cuti hr Khamis depe..
So, dpt 5 hari strek..
1,2,3,4,5 may.. hehehehehehehehe..
Tahun ni takdok ambik cuti lagi dek pong..
1 haghi jah tinggal budok²..hehehe.

McBudu said...

Pb, saja nak tanya link 13 May kat sebelah kanan tu, sapa punya...?

Kak Lady said...

PB...mood dah okay dah ke...oooh...heheh...semalam dah pi buat terapi ye... :D

pB said...

McBudu
Lar mati mati pB ingat kan Mc ni org Klantan..
Sorry sebab pB dah tersilap identiti.
Jangan marah nyer...

06 ??
Negeri mana tu??
Sedara dengan CT ker??

Kenapa pulak nak jadi jaga??
Insyaallah, kalau ada reseki Mc, rumah kat situ akan jadi kepunyaan Mc.

INDERA
Seronok jugaklah , bila ada yang membaca dan merasa gembira. Boleh ketawa ketawa lagi..

Hmm...hubungan rapat dengan Kelantan??
Pernah cerita ker kat blog Indera..??
Rasa rasanya mcm kak pB pernah baca.
Tak pe, nanti kak pB gali sekali lagi blog Indera itu..

Khoya...
Jange khoya khoya bilo bowok kreto kak're

FIZZY
Lay out ba'ghu, sebab tertekan gapo rima tahu maso dok belek belek kat dashbox tu..

Wah ,lamo nyor kelik...
Bowok kreto molek molek

Btw, Fizzy kapung mano??

oren said...

huwaaa.....

jenuh nak baca entry kak pb kali nih..meme tok se la kecek kelate...

*fizzy* said...

Rima bite ko?
Hehehehehe..
Kelik Kapong Kute Hulu..
Kalu dari P.Mas, lepah Tendong laa..
Singgoh laa ghumoh kalu kelik..
Buoh mo'te nok 'buoh pulok doh ni..
Mo'te kuning.. baru 2 bln lepah abih, ni 'bungo pulok..
Rezeki deh..Alhamdulillah..

pB said...

MC
Biler pB check balik, ruper nyer dah tersilap tulih ...
patutnya blogSpot , pB p tulih blogPsot, tu yang buat bila klik kat situ, pergi entah mana punyer website...

Terimakasih kerna menegur ....

KAK LADY
Jom, kita naik basikal, ronda tasik shah alam

pB said...

OREN
Koho kohor (slow slow) ..
Kalau dok slalu baca, insyaallah akan faham dan mudah ..

Macam kak pB jugak , dulu yg masa mula mula sampai Penang, haru jugak ...

roti tu biskut
marka tu awek
segan tu malas

FIZZY
Ohh adik ku Fizzy
Dekak jah la khe' kalu dengan Kapung Salor tu..

Wah mokte kuning, mokte gading tu..
besh nyer .....

Alex Lacey said...

k.we tidok cuti esok....tapi kolej k.we cuti dari hari Sabtu sapa hari Rabu...hehehe....tok gi mmano pung sebak nok settle ore gaji....

pB said...

KAK WEAR
Tok cuti ..??
Tapi takpo la dok, sebab lepah tu cuti de'rek.

Hajat di hati tu, nok ajok aBear kelik klate..
tapi, rasonyor atah jale tu nanti , mesti supo orghe nok kelik rayo..
rga'ma giler giler...
mesti jem...

pB doakan agar uru'se hal orghe gaji tu selesai dengan MUDOH ...

achik said...

saya mmg fail skit kalau ngan loghat2 ni.. tp seronok la baca n3 kak PB ni.. baca pelan2 sebijik2 paham rasanya hehehe..

tu la ada kawan saya org klate.. dia kata kalau jumpa org klate tp xmoh kecek klate dia suh kocak botol budu... ;p

hari tu 1st time dgr budak kecik kecek klate.. comel sgt!!!

panjang plak komen.. 'teruja' plak :D

pB said...

ACHIK
Jangan lah cakap fail.
Pelan pelan, lama lama fahamlah kan.
Tak leh bercakap, faham orang cakap pun kira ok la tu..

Kah kah kah ..
cayalah kawan achik tu .. siap suruh orang tu 'khocok' boto budu. Nasib baik dia tak suruh orang tu tor'gok budu pun kira baik...

budak budak kalu berkata kata memang cute, tak kiralah mereka guna dailek apa...

teruja.??
Kak pB lagi teruja.

Ingatkan bila dah tulih N3 dlm bahase klate , tak der orang nak tinggalkan komen...

Zareda said...

zar faham dan boleh kecek kelate sebab dulu study 4 tahun duduk dengan orang kelate.

Tapi bila dah kerja walaupun staf ramai orang kelate, zar tak suka dorang cakap kelate dalam pejabat. Tapi kalau pi minum ke makan ke, korang cakaplah ler puas puas.

Pa'chik said...

achik tulih;
kocak botol budu... ;p

haha.. nyap'pung tu achik weh... hehe..

kak OO said...

lego bukae kak OO..
stok budu lamo doh habih!
kak OO ni kalu no ghoyak kisoh sakit hati memae banyok tapi loning malah sangat nok ambik pikir oghe nok kato ggapo, ikut demo lah, kito wak hal sedighi..baik pikir hok laing2 yang produktif, ko guano?

pB said...

ZAREDA
Tak leh nak buat apa apa kalau klik klate jumper dgn klik klate. Dier otomatik akan bertukar ... tanpa disuruh surih atau dipaksa paksa ......

Jgn lah tak suker pada geng yg begitu sebab kak pB adalah salah sorang dari mereka.....

POCHIK
Achik saloh ejo tu...

pB tok prase pong.....

KAK OO
Betul kato kak OO tu, daripado dok sakit hati baik buak bendo hok produktive....

Suker dengar lagu ni...
simple jer ...

ezy lisening...

hi hi...mache tuju ko aBear la pulok

~ahni~ said...

Saya pun tak ambik cuti xtra lah PB sebab hubby x cuti, rasanya pergi kerja pun seronok (lengang aje ek)

zino said...

setiap kali bila ABE balik dari perantauan.. PB le yg paling gembira hehe..

KAMATO said...

selamat bercuti panjang

*fizzy* said...

Kak pB..
Fiz sapa dale pukol 5 pete maghing.
'tolok dari skoloh pukol 3 suku..
Meme dekak pong nga Salor..
Naik ghetok Brehem Ali tu, meta jah sapa..

Mo'te gading ko kito panggil?
Tok tahu la, tahu make jah..
Hehehehehehe..
Tp hr tu isi jadi molek, crunchy..tebal..
Yummmmmy...

happyirfa said...

tupe lalu..tupe lalu.
orghe ic no 03 nok bg komen.
betul ko ejo 'orghe'tu utk 'orang'
kalu tulih kok kelate?

mujurlah maso kak pb tepon ari tu irfa kecek kelate.kalu tidok jdlah sama taraf denga hok tok seda diri tuh..apa2 pun sama2lah kita berbangga dgn asal usul kito.

pB said...

AHNI
Kalau ikut tu, memang dah apply dan dah lulus pun cuti untuk 27hb. Tapi Arifah sekolah, so kena gak hantar. Jadiknya, teruslah cancel. Save cuti untuk cuti cuti malaysia ..

BRO Z
Happy nyer....
Mcm lagu nie

BRO K
Selamat Bercuti jugak untuk Bro.
Tak balik Trengganu ker?

FIZZY
Boh la gambar mok'te tu..

IRFA
Kak pB raso betul doh eje'e tu.
Asa bunyi nok srupo, jadiklah..

Ekcelli, kak pB pong konfius doh sikit bilo kecek dge irfa ha'ghi tu.
Sebab tok brapo nok bunyi sleng klate ...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...