20 April, 2007

SYUKUR



Balik kerja semalam, tak tahu kenapa jalan tak berapa nak lancar.
Keluar tol USJ, dah sangkut.
Mungkin disebabkan di simpang tiga USJ tu tidak ada datok yang baju putih tu jaga.
Traffik lite cepat sangat merah.
Tu barangkali yang Q jadi panjang.

Bila sampai rumah, badan dah letih.
Kena pulak, mcm mcm hal berlaku kat pejabat.
Dengan masalah top up tu tak selesai selesai lagi.
Tapi, letih badan dan letih fikiran reda bila tengok anak anak dok bermain main.

Kesian anak - anak pB..
Nak main main pun tak der kawasan khas.
Main badminton pun depan umah.
Bila ada motor lalu, kena berhenti kejab.
Dan kejab kejab bola tangkis masuk longkang.
Si Nurin pun pusing pusing main basikal depan tu aja.



aBear selamat pulang dari Utara tepat jam 1030 malam.
Tak bawak apa apa buah tangan kecuali top up sepuluh hinggit.
pB minta dia beli semasa dia berhenti makan kat RnR Behrang.

Pagi ni, pB yang hantar Arifah.
Kesian aBear , dia perlu ke Taman Melawati.
Minum pagi ni sorang sorang kat kedai mamak.
Cuma makan capati dan teh tarik.
Sempat komplen capati tu keras sebab capati tu bukan capati baru.
Terus casher tu potong dua puluh sen.
Jadiklah kan..

pB tak kisah minum sorang sorang.
Setengah setengah wanita tak boleh.
Tak selesa kata mereka ....
Tapi pB tak kesahhhh ...

Masuk ofis terus call Service Centre Bank Harimau.
Kena cerita sekali lagi.
Kali ni, pB diberi no report. Semalam tak der pun.
Dan janji mereka, akan faxkan surat aduan tu secepat mungkin.

Dalam jam sepuluh pagi, pB dapat lah surat fax itu.
Terpaksa bawa surat itu ke Celcom Centre di Seksyen 9.
Sayang nak terminate 013 ni, sebab nombor hp pB ni memang cantik.
Cuma ada angka 0 , 1 dan 3 sahaja.

Tengah hari tadi, pB keluar ambil Arifah di sekolahnya.
Kat sini pun ada mcm mcm cerita.
Hmm... asyik nak mengeluh je pB nie.
Masih ramai pemandu yang tak tahu nak baca sign bod Jalan Sehala.

Masa nak ambil Arifah, beg jer yang kelihatan.
Tuan beg hilang entah kemana.
Hampir sepuluh minit berdiri terpacak pB kat situ.
Arifah datang tersengih sengih , ada eskrim ditangan nya.

Dari Seksyen 19 terus ke Seksyen 9 Celcom Centre.
Kata mereka , satu jam dari sekarang, nilai lima puluh ringgit itu akan dimasukkan.
Tapi sampai n3 ni ditulis, habuk pun tarak lagi.
Janji dapat balik...

Selesai di Celcom , bawa Arifah makan tengahari ke Restoran Hartinie.
Restoran ni dekat dengan Masjid Shah Alam.
Masa khutbah dibaca, masih ada kaum kaum adam dok menjamu selera.

Arifah : Mama, kalau tak sembahyang jumaat, dapat apa?
pB : Dapat dosalah.
Arifah : Tu ada lagi yang tak pergi solat..
pB nak jawab pun dah tak reti..

Selesai makan, sempat lagi merendek ke SACC .
Masuk kedai kasut Primevera.
Berkenan satu sandal , tapi dah bukan reseki pB.
Berliannya tak cukup dua butir.
Nasib baik perhati elok elok.
Last last, masuk kedai Bata dan beli sepasang kasut hitam.
Murah jer...

Dan sekarang , pB dah masuk pejabat.
Arifah dah tertidur.
Kesian pulak tengok dia.
Tapi nak hantar balik rumah , rasa serba salah.

Kesimpulannya, masalah pB dengan Celcom dah hampir selesai.
Syukur.
Dan pB dapat kasut baru hari ini....

Selamat Berhujung Minggu.
Pada suami suami yang nak balik jumpa anak isteri tu, pandu hati hati nyer.
Dan jangan lupa , masuk kerja balik hari Isnin ini...

28 comments:

blackpurple said...

Sempat lagi menangkap gambar dalam kereta ek..

Kawasan perumahan itu seperti familiar laaaa... Di mana ek..? :)

pB said...

BP
Memang dah jadi blogger tegar.
Apa apa event jer, terus abik gambar...

Shh...
Jangan bising...

kalau rajin, mai lah umah..

INDERA KENCANA said...

Baik Puan.
Saya faham Puan.

Terima kasih. Selamat berhujung minggu juga untuk Kak pB, Abe dan puteri-puteri akak yang comel-comel tu....

pB said...

INDERA

Sama sama ....
Belum ada rancangan ..
Mungkin nak ke Ikea ..
Itu pun kalau jadi ...

umeboshi said...

Ume pun tak kisah p mkn sorang2 kat kedai. woh, bila kak pb tulis pasal nomo hp kak pb tu, terus ume check, mmg betul la! nomo tu cantik!! ada 0, 1 dan 3 aje. weekend ni, ume lepak di kg. mlm ni bertolak balik. wo wo wo, balik kg!!! have a nice weekend ek kak pb dan semua.

Kak Lady said...

PB...kawasan umah akak ni pun takde pada permainan...seb baik depan rumah akak ni jalan mati...jadi tak risau anak2 nak main basikal ke...badminton ke...

OOh...pi jenjalan SACC eh...kenapa tak bagitau...boleh join...

izinni said...

uiksss kamera memang sentiasa ada ek? ehehhee

saya suka makan sorang sebab tu lah masa untuk berfikir tanpa gangguan. besides, time makan pagi dan tengahari je la masa untuk bersendirian .. the only private time that i have.

di kawasan perumahan ada playground tapi selang 4 blok teres ... rasa tak sedap hati nak bagi anak2 berjalan ke sana sendiri. most of the time saya akan teman tapi ada masanya saya malas pulak. nasib ada bibik sebelah yang rajin bawak anak2 majikan dia ke sana ... buleh la anak2 saya menumpang. tapi selalunya macam anak2 pB la ... main atas jalan depan rumah .. nasib rumah jalan ujung sekali .. tak banyak kereta lalu lalang.

McBudu said...

Ngapa balik tak ikut jln depan proton? Jimat tol sket... jem sket je...

Tapi kalau exit USJ tu, boleh cilok, pB ikut tepi kiri hala ke Hicom, buat u-turn kat trafic light depan Seri Hijauan tuh... lagi cepat drp Q depan trafic light simpang USJ tu (kalau Latok takde....)

Helena said...

Budak2 main depan rumah tu dah biasakan. Cuma harap kereta2 dan jiran2 yg lalu di jalan tu, dapat perajankan kenderaan bila nampak kids atas jalan. Yang tensionnya bila tgk budak2 muda bawak kete laju, tak peduli dia ramai kids atas jalan. Entah ada lesen entah tak.

pB said...

UME
Moga Ume selamat dlm perjalanan pergi dan balik ....
Jaga diri dan baby tu ...

KAKLADY
Jalan rumah pB sibuk sikit sebab kat tepi belah sana tu, ada gerai gerai...
Best kan akak kalau umah jalan mati. Tak bahaya sangat kalau nak lepas anak anak main..

IZINNI
pB makan sorang sorang sebab kat pejabat tu tak der geng. Keluar shopping pun sorang sorang gak..

Kesian pB ..

Taman permainan ada , tapi jauh. Memang pB tak harap anak anak pB ke sana tanpa ada org tua ...
Rumah pB kat tengah tengah...

Kira untung Iz ,ada jiran yang baik gitu.. Boleh tumpang tumpang bibik .

Kamera hp jer ...

McBudu
Depan proton tu tak tahan jem.
Lori pun banyak.
Nak lepas traffik lite kat depan F&NCC pun satu hal.

Mc, boleh U turn ker..??
Takutlah, macam bahaya dan tak lepas jer...

Jarang jarang jer yang sesak mcm hari tu.

Btw, Mc ni dok shah alam, area mana??

HALENA
Area umah pB, budak budak melayu ok lagi. Masih ada manners.
Yang tak tahan tu budak budak india. Bawak motor macam pelesit.

Masa si Aqilah darjah satu, memang pernah kena langgar motor. Budak pompuan india yang bawak. Tak der lesen. Sampai patah tulang bahu Aqilah tu. Tapi kanak kanak, mereka cepat sembuh kan ...

13may said...

huh! mcm kenai saja kawasan rumah tuh....

hahha..kasi suspen sikit:D

Sastri said...

waaa... dapat kasut baru... errr.. sas ada kepingin satu pasang kasut kat Vincci BSV II tapi tinggi laaa... rm69.90... tak beli pun lagi... masih teringat lagi kat kasut tu haaa... :D

Kaklong said...

salam Kak :D

pB said...

13 MAY
Kalau kenai, singgah lar umah...
Nanti pB jamu mini murtabak ...

SASTRI
Tak pernah beli kasuk brand Vincci...
Kalau teringat, nampak gaya kena minta buah hati tolong belikan, sebagai hadiah

KAK LONG
Salam Ikin....
Pekabar...??
Dah ok ke alahan tu...??

Kak pB doakan Ikin dan baby dalam peyut tu sihat sihat...

McBudu said...

Sya duduk Seksyen 27, Tmn Bunga Negara.

~ahni~ said...

PB, saya ni duduk rumah apartment, langsung anak2 tak ada pun tempat naik main badminton ke, naik basikal ke.....

pB said...

Mc
Oooo .... situ
Tak jauh la dengan Puchong ...

AHNI
Oo gitu ....
Tapi biasanya kan kat area umah apartment,developer dah sediakan taman permainan untuk kanak kanak ...

*fizzy* said...

Salam, kak pB..

Lama rasa tak online..
Weekend ni x blk kelate, mmg REHAT serehat²nya di rumah sewa..
Dok sorang, housemates sumeh blk..
[so, jumaat+sabtu x online laa..]

Kt tmn perumahan fiz ni ada 2 tmn permainan utk budak²..
Rasanya sbb parents complain la tu, anak² drg sokmo main kat atas jln mcm anak kak pB..

Ohh, bace entry pasal celcom tu bengang jugak..
Leceh ekk bab gitu..
Sbb tu fiz pakai postpaid..
Senang sket, tp kena disiplin laa..
Stakat ni x penah lg kena potong line.. hehehehe..

This coming weekend balik Kelate insyaAllah..
Kalu kak pB berjaya dapat kasut, fiz blk ni nk memburu handbag..
Dr bln lps plan nk beli, tp takde yg berkenan..
Tp ada sale ke skrg kak pB?? Ahhhhhh...

pB said...

FIZZY
Taman permainan tu ado tapi rasonya tame tu lebih untuk anok anok orghe hok dok umoh flat tu...
Kalu nok g tu, keno litah jale .
kak pB tok brani nok lepah, takut jadi gapo gapo ...

Kak pB ado limo line postpaid.Tigo bui ko adik ipa n ayoh mertua. Duo lagi tu kak pB sipe, nok bui ko anok daro bilo demo tu besa besa sikit lagi ....

Wah...nok ikut ...
Besh tu shopping atah keda...
Dok tebaye baye sgalo mak neko kuih .

Meme tak dok sale lonni..
Kalu beg, kak pB rajin jugok beli hok made in siam ...
Comel n murah ....

Kalu punoh pung, tok saye nok tohok ..

zino said...

panjang nya entri..

dapat hujung pangkal lesap.. hehe

itu je nak komen..

pB said...

BRO Z
Kenapa dpt hujung jer..??

Pangkal hilang ...??

Kemana hilang nyer ....

minnie said...

Kak pb,
Ok la tu... masalah kak pb dgn celcom dah ok... kebanyakkan kengkawan saya yg ada masalah dgn celcom tak pernah selesai sampai hari ni.. tak tau pasai apa.. sampai diorang fed-up nak g celcom punya service ctr...

pB said...

MINNIE
Alhamdulillah, masalah tu telah pun selesai.
Dah dpt balik duit limer puluh hinggit tu...

Nasihat pada kawan Minnie, kena terus call dan kacau mereka hingga mereka bosan .
Jgn kita pulak yang cepat mengalah ....

kasutVincci said...

kalo tak, haruz glemer kaki berhias berlian tuu. Hehehe

NZNM said...

Sayo maso buje dulu tak kisah gok mkn sorang2, tp kena kat kfc/mcD ler..he..he..janji ada something yg boleh dibaca sambil mkn. Beh gak sambil mkn leh tgk gelagat org sekeliling. leh intai pakwe2 ensem..muahaha.kat restoran segan lg. tp bila dah kawin ni suka tapau jer kalau takde teman mkn

pB said...

KV
Tu la kan...
Dah tak der rezeki kak pB ...

NIK
Kak pB sapa loni pun kalu tak dok che aBear, make soghe soghe...
Lagi se'ne..
Tapi kade kade sero jugok pelik...

MULAN said...

alamak.. stress tengok traffic jam ni.. dulu sini ok jugak tp sekarang kereta dah padat2 kat atas jalan. harap2 balik nanti, hubby tak kena keje kl..

Abe said...

maaf abe sibuk sikit sehari dua ni banyak program nak buat hinggakan tak terbuat, syukurlah semua masalah pb dah selesai, lain kali mesti berhati2 untuk mengerjakan sesuatu kerja. jika kesilapan yang kita buat akan menyusahkan kita balik.....

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...