03 July, 2007

DARI UMAH

Salam...

Bersiaran dari Puchong hari nie.
Lambat posting entry ....
Banyak kerja pulak bila dok umah nie..
Baik dok pejabat, boleh gak relaks relaks...

Kerja kat umah start jam 615 pagi tadi.
Masak air, sediakan milo untuk anak anak.
Lepas tu jemur kain siap siap.

Pukul 7 pagi, semua anak anak dah kesekolah.
Nurin masih lagi sedap buat taik mata.
Buatkan nasi goreng untuk makanan tengahari.

Berkemas kemas apa yang patut didapur.
Buatkan Tok Ma roti bakar sapu majerin.
Berkemas kemas pula di bilik sendiri.
Lipat kain baju yang dibasuh semalam.

Pukul 830 pagi, mandi dan berlawa lawa nak ke HUKM.
Tok Ma ada follow up dengan Prof R jam 10 pagi.
Ada sikit slack dengan Tok Ma masa nak keluar umah.
Diam jer ....

Jalan sesak dari PP hinggalah depan IOI.
Lepas pada tu, ok...
Alhamdulillah sempat sampai ngam ngam jam 10 pagi.
Parking pun selamber jer mengengkes di atas diveder tepi jalan tu...
Nasib baik tak jadi apa apa kat angsa sekor tu.
Kalau idak, jenuh nak menjawab ...

Pukul 12 baru setel semuanya.
Mata Tok Ma bengkak sikit.
Semalam pun, Tok ma muntah.
Mungkin perut dia masuk angin ..

pB pun sempat gak ambik bekalan ubat untuk bulan ini.
Dan juga arrange temujanji pB dengan Puan Asma untuk bulan depan.
Rasanya Puan Asma kena tukar ubat pB nie.
Sebab sekarang , pagi pagi , dah mula semula bersin dan selsema..

Jam 1 , sampai PP.
Bukak tudung terus masuk dapur.
Sedia kan makan tengahari untuk Tok ma.
Cuma sempat masakkan nasi dan goreng ikan selar.
Untuk anak anak, dah ada nasi goreng ....

Sekarang ni, ada dapur dok , tergedek gedek merebus tulang.
Nak buat sup tulang untuk makan malam ni...
Goreng ikan tiga empat ekor.
Goreng sayur sikit, cukup lah ....

Hmmm...
So...itulah dia kerja kerja pB sepanjang hari ni...
Badan pun dah rasa semacam..
pB nak g mandi dulu ....
Solat zohor pun belum nie ....

Kat pejabat, bos baru datang melawat.
nasib baik , pB tak der...
macam macam perubahan ....

Bye
Kepala sudah ada sedikit sakit ...

Buat Kak Wear , pB ucapkan salam takziah.
Moga kak wear dan keluarga akan tabah menghadapi hari hari yang mendatang tanpa ibu ...
Moga roh arwoh mok dimasukkan ke dalam golongan orang orang yang beroleh kemenangan di akhirat nanti ..

Amin .....

22 comments:

Pisces said...

oo.. cuti ker hari nie..?
moga kak pb dan tok ma cepat sembuh..
buat kak wear.. takziah juga dari sy..
al-fatihah

♥fizzy♥ said...

Salam takziah dari fizzy utk Kak Wear n family. =(

Ermmm..kak pB..menu nasi goreng sokmo jah..
Hehehehehe...
Kalu nok resepi kek batik fizzy buleh bui..
Sene jah.. nanti fizzy email lah..ok?
Buleh buak ko anok² dara..

kasutVincci said...

takziah utk kak wea dulu. Al fatihah.

Err..kak pb kena tajakan balik skill masak tu. Hehehe

kasutVincci said...

tajakan = tajamkan (salah eja)

minnie said...

Salam...

Semoga Tok Ma sepat sembuh..

Buat Kak Wear(walaupun tak kenal), salam takziah... Semoga rohnya dicucuri. Al-Fatihah.

Wah! Akak ni cuti kat office, kat rumah makin rancak yea...

ADIEJIN said...

esok krijo ko ? kalu dok krijo, buleh mmasok lagi. Kali nih mmasok bbanyok sikit deh. Hantar ssini getek. Abae ngae kak farah tok payoh nnanok nasi esok.

sitilina said...

hom la. rutin biaso seorang bondo. kito duk 2 ore jah baru tpgak dae nyo mari letih tu gak, sero supo anok 10.

kirem sale ko kak wear walopon xkenar..

kak OO said...

harap mudoh blako dumoh Da tu..Tok Ma lekah2 baik, hok laing2 'tok brapo sehat' tu lekah2 baik..take care.

umeboshi said...

kak pb, sempat lagi bersiaran dari umah ek. bagus le...lepas rindu kiter nak baca celoteh akak. ehhe.. ish,kalo le keje dok umah je (surirumah tangga sepenuh masa), sure lagi penat+lagi pening kepala dari kita2 yg keje ni kan..

Kak Lady said...

Al-Fatihah buat yang pergi dan takziah buat keluarga yang kehilangan...

PB cuti lagik ke ari ni...Masak ape kat dapur tu...hehehe

McBudu said...

Bagi sesiapa yang makan hati, anda bernasib baik, tengok pB tu hari-hari masak tulang buat sup...:-))

Mak Su said...

salam takziah untuk kak wear,
dan untuk pb - tak sihat lagu mana tu? demam ker?

~~M@S a.k.a KunangKunang~~ said...

ai kak PB..lama x singgah..ni pon x abes baca..

cuti ke skang..waa..bile ekk bleh jmpa akak ni

Syikin said...

salam,

wah..full schedule akak ya..

terkejut saya. alfatihah utk arwah mak kak wan. moga keluarga yg tinggal tabah dan kuat. amin

happyirfa said...

hai kak pb..
oklah tu.sesekali jadi suri rumah sepenuh masa.ok tak?he he..

DiaHarris said...

semoga tok ma cepat baik...
**ikut ayat kak minnie.. :) jgn mare..

bznyer kak pb yea biler tak keje.. **kakak ker? hiksss.....

salam..

NezJoe said...

al fatihah

kak, rindu ngan sup tulang mama!
lama tak makan
:(

Sastri said...

sedapnyaaa kalau dapat mamam sup tulang... mmmm...

takziah buat keluarga Kak Wear...

Jie said...

cuti pun panjang lebar report ni..hehehe..moga dipermudahkan segala urusan

maklang said...

harap tok ma dah bertambah sihat...

NBK466 said...

Sometime cuti lagi banyak 'keje' dari tak cuti..hu..hu..hu..

Alex Lacey said...

timo kasih PB...
ni masih cuti lagi ko?

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...