02 July, 2007

N3 PANJANG

Salam Hari Isnin....
Macam mana dengan cuti hujung minggu..??
Ok semuanya ....
Mula mula nya pB nak habaq awai awai , n3 ni akan makan masa yang lama utk pB taip , download gambar dan juga mungkin akan menguji kesabaran pada kengkawan yang mana puasa.
So , kalau tak ada kesabaran, kengkawan boleh melawat umah orang lain dulu dan kemudian datang semula ke umah pB nie ....

*******************************
Rabu 27 hb Jun 2007.
Kami satu pejabat ke Hotel Uitm.
Makan makan sambil gurau gurau dengan Mr GM dan Puan Gina yang berpindah ke bahagian lain ...
Kesian mereka berdua tu ....
Pindah ke pejabat yang lagi jauh, tapi gaji tak naik pun.
Macam Mr GM tu , dia terpaksa berulang dari Subang ke Tasik Ampang..
Jauh giler tu ....
Jom , kita jamu selera .....

Nasi Minyak

Rojak Buah - buahan .


Desert desert yang disajikan pada hari itu

Puan Gina yang bertudung kuning tu ...

*****************************************************

JUMAAT 29 HB JUN 2007

Sebelah pagi , bersarapan di Restoran Gembira.
Makan roti canai.
Sebelah tengahari, member satu ofis belanja pB makan pizza kat Seksyen 20 tu.
Set lunch memang berbaloi.
Untung Arifah sebab dia tak balik ...
Nak lepak di pejabat , katanya...
Menulis tag untuk Abe Id ...
Selesaikan kerja kerja filing yang terbengkalai sejak setahun lepas.
Hi hi ....
Baru tau ......

***********************************

SABTU 30 HB JUN 2007

Pagi ... tolong tok ma cuci segala ikan ikan dan ayam yang Tok Ayah beli.
Dapat tahu Tok Ayah akan kerja di Kota Bharu mulai bulan lapan ni.
Hmmmm ....
(Timbul perasaan sedih , bila nak berpisah nie...)

Baru nak mandi, adik pulak datang dengan anak anak laki lakinya.
Sembang pulak kat situ .....

Tiba tiba dapat sms dari Minnie ...

M : Salam. Baik. Akak sihat ke? Kita blm mkn. Ada kat puchong ni.
pB: Puchong mana?
M : Ntah la kak. Kita pun x tahu. Tapi kat sini ada projet , mc D drive thru.
pB: Lama ke ? Nak jumpa tak ?
M : Lama. Ada kerja kat sini. Kita jadi tiang elektrik. Huhuhu. Akak nak dtg?
pB: Akak mandi dulu. Tunggu.
M : Boleh. Saya ada kat kedai motor .... Sampai , sms ..

Terus bergegas mandi manda, pakai bedak , pakai perfume , bawak Nurin, terus ke McD .

So, setelah dua kali perancangan yang tak menjadi, akhirnya sampai jugak jodoh pB nak jumpa dengan adik sorang nie..
Adik Minnie ....
Specky rupa rupanya adik sorang nie...
Lain benor gambor nya dengan the real person.
Had a great time talking dengan Minnie.
Tapi tak leh lama lama , sebab pB terpaksa bersiap nak ke GreenWood pulak selepas zohor.
Kalau tidak, lagi lama lah dok lepak lepak dengan Minnie.

Tks sebab sudi jumpa akak ....

Lepas zohor, terus ke GreenWood.
Sedara jauh jauh dapat anak perempuan.
Balik dari GreenWood, dah dekat pukul 6 petang ...

Sebelah malam , prepare ikan rebus untuk buat kuah laksa penang ...

*********************************

AHAD 1hb Julai

Yang sebenarnya pada 30hb , 4 tahun lepas Nuying telah dilahirkan.
Empat tahun ..... rasa baru jer pB dok dokong dia, susukan dia ....
Tinggalkan dia masa dia berusia 21 hari.
Hanya berjumpa dengan Nuying hujung minggu...
Sekarang , dia dah berumur 4 tahun.
Cepat betul masa berlalu ....

Kebetulan pulak, anak sedara pB pun dilahirkan pada tarikh yang sama.
So, pB dan adik ipar pB tu plan lah nak buat small celebaration untuk mereka berdua.
Tapi entah macam mana, selepas plan itu dibuat, kakak adik ipar call.
Terus di jemput , bila sorang dijemput , tak kan yang lain tak dipanggil.
Akhirnya dari small celebaration , jadi besar la pulak ...

pB cuma sediakan laksa penang.
Kek , adik pB yang belikan.
Dan makanan yang lain , akan dimasak oleh bibik adik.
Nasi tumpang Indonesia , nama masakan diberi.
Nasi dimasak dengan sedikit beras pulut.
Lau pauk terdiri dari ayam goreng, gulai lemak udang, tempe ikan bilis goreng dan juga kerabu.

Selamat Hari Jadi Nurin...
Mama doakan Nurin akan menjadi anak yang solehah.
Sentiasa mendapat keredhaan dari Allah dunia dan akhirat.
Dan sentiasa berjaya di dalam semua jenis bidang yang Nurin ceburi ...

Enjoy the pictures ....
Kalau lapar, sila lah ke restoran dengan segera...
Hi hi hi

Nurin n d kek ..


Anak sedara dan anak sediri ...

Laksa Penang ..




Ulam untuk laksa penang

Nasi Tumpang Indonesia


Kek , hadiah ayah chik


Himpunan makanan yang ada
Tok Ma n Tok Ayah

Esok , pB confirm cuti.....
So , see you all , insyaallah hari Khamis .....

Hari ini dalam sejarah, pB pakai fully uniform.
Nasib baik tak banjir Shah Alam hari nie ....

28 comments:

kak OO said...

Allahu Akbar! Tok keno timing sungguh masuk ssini hari ni..ngam2 pukul 12 tengohari - perut tengoh bbunyi!!!!!!!!!

HAPPY BIRTHDAY NUYING! nuying samo la dengan feryal tapi nengok nuying ni besar doh! feryal dok nneting2 lagih! manjo.

pB said...

KAK OO
Allahu Akhbar ...
pB royak doh awal awal tu ...
So, makae mano tengoh hari nie??

pB hok tulih entry ni pun lapar ..

Ye ke?
Samo omo..Bulae brapo dio..??
Supo lah kak OO..
Manjo lenjo ...
Mache mache arahae hok keno ikut, kalu tidok, buleh tehae dengar dio jeritlah ...

kasutVincci said...

aduh...kv pun dok tengoh lapar ni. Keno gi caru nasik bangat2 nih.
Hepi besday ke 4 nuying, moga membesar menjadi anak yg membanggakan keluarga.;)

hiks...nok suko baco restoren gembira tuh. Mesti kak pb raso gembira jah dok makae roti canai tuh. Hahaha

pB said...

KV
Bangat bangat la ajok che abear tu g makae ....

Namo khe , kempunan la pulok baby dalae perut tu ...

Terima kasih..
Nuying kato dio nok hadioh ...

hi hi hi ....

Roti cana situ ok lah.
Tapi pau goreng dio, maha supo bedil ...

AZWA said...

PB,

Sib baik azwa masuk sining sambil menikmati makanan tengahri yang ditapau pagi tadi ihikss...so tak lerr meleleh air liur bila nengok makanan2 tu hehehee

Happy besday untuk Nurin...semoga panjanga umo, murah rezeki dan jadi anak yang solehah..ameeennnn

umeboshi said...

kak pb yo! hehe... ume tgh ngantuk sesgt nih. celik mata terus tengok gambo makanan gitu. ehehe..

Mummy Rizq said...

hepi birthday nurin.. semoga panjang umur murah rezeki. dan semoga jadi anak yg berguna pada kedua ibu bapa.....

ADIEJIN said...

Ying..selamat bday. Jadi budok jjuruh tau. jange dok notty notty.

Tunjuklah gamabr apa pun, Jin tengah kenyang. Tak terliur pun.

pB said...

AZWA
Saja jer usik usik kengkawan yang masuk blog pB hari nie...

Terima kasih ..
Aminnnn

UME
Power sungguh gambar gambar makanan nie, yer

M.R
Thanx..

pB pun ucapkan selamat hari ulangtahun perkahwinan buat MR
Moga sentiasa bahagia

ABE ADIE
Smeta kor dio kenyae doh..
nantilah pB boh gamba pulutbakar pulok ...

Pa'chik said...

acu tunjuk gak gambar uniform tuh...

pB said...

PO'CHIK
Oak alor la pochik weh ...
Kalu kelih , ado sokmo hok dok keliling po'chik.

Kaler kelabu ...

achik said...

happy belated besday Nuying..

aduss laksa makanan kegemaran saya.. beli kat pasar mlm x penah puas ati.. nak masak sendiri x ramai plak nak makan.. huhu..

minnie said...

Salam Kak PB,
waduh.. bestnya gambar makanan tuh... Laparnya..

Pasal 'dating' kita hari tu.. Terima kasih sebab belanja saya mc d. Next, kita belanja akak plak yea..

Happy birthday Nurin... Masa jumpa hari tu, Nurin badmood... Tak nak cakap dgn kita pun.... Hehehe.. Tapi jumpa pun kejap sgt.. tak sempat nak mesra-mesra kan... Hehehe..

Sastri said...

Kak pB, kalau kat rumah sas, nasi tu dipanggil nasik tumpeng (bunyi eng mcm dalam perkataan engkau)... nasik tumpeng ni biasanya untuk sambutan, boleh juga jadi ganti kek kahwin... bila potong, potong bahagian atasnya saja...

Selamat Hari Jadi buat adik Nurin... semoga membesar menjadi anak yg solehah, taat kepada kedua ibu bapa dan berjaya dalam apa jua bidang... amin... :D

pB said...

ACHIK
Betul kata Achik, yang beli tak sama dengan yang kita masak.
Tapi ,kalau makan tak ramai, macam tak berbaloi la pulak nak masak..

kak pB , laksa ni kalau ada occasion jer baru masak..
Baru dpt tahu, upa upanya Nuying n Arifah suker banget laksa penang ni

MINNIE
Kak pB nak sangat ambik gambar hari tu tapi jurukamera , angin kus kus ...

Nanti kita date area shah alam pulak ...

NezJoe said...

Nuying jahat!
Tak ajak abey joe gi bday party!
nok ngaju!

hehhee

tolong pesan kat Nuying ye kak.
Ckp saya wish, Happy birthday!
Belajar rajin2.

Pa'chik said...

dok.. gambar tuwe paka uniform tu eh.. hehe...

pB said...

SASTRI
Hah.. itulah yang Bibik tu cakap.
Makanan tu bila ada keramaian dan sambutan ...

Yang kelakor tu, sorang sedara tu masa dia ambik nasi tu, dia tak potong tapi dia ambik dari bawah. Lama lama runtuh nasik tu ...

Terima kasih Sastri..
Kak pB amin kan ...
Amin

NEZJOE
Jangae la royak Nuying jahat.
Nuying pun tok tahu , mama nok buat makae makae ...

Tahun depae Nuying ajok abe Joe maghi dhumoh , deh ...

13may said...

tu dia...mcm mcm cerita...

hahha

kak OO said...

feryal bulae november..

MQ said...

kak PB, nak tanya..puan Gina ni baya2 MQ ke? tgk muka mcm kwn masa kat MMU dulu..gina jugak namanya..amik engineering, mmg scholar telekom pon..kalau ye org yg sama..lama tak dgr berita dia..hehe

♥fizzy♥ said...

Kak pB..
nasib baik masuk rumah kak pB ni pagi-pagi..
Takdok laa lapar sangat bilo tgk gambar² tu..
Tp desert tu mcm yummy jah..
Lamo doh tok buat kek batik..
Hehehe..

Helena said...

happy birthday nurin.... semoga jadi anak yg soleh.... auntie dah lapar ni..... hehe...

zino said...

baru lepas brekfes.. tapi lepas baca entri ni jadi lapar balik.. kenapa ya?? hehe

cinta sejati said...

As'kum PB, ingatkan nak diet tapi tengok pada hidangan makanan dalam n3 PB kali ini membuatkan nafsu terbuka untuk makan tghari ni... CS ingin mngucapkn SELAMAT BELATED HAPPY BIRTHDAY untuk Nurin semoga menjadi insan yang menghormati ibubapa dan cemerlang didalam pelajaran dan berjaya dalam kehidupan today, tommorrow and forever kay... Teringat kisah kawan CS, simpan susu dalam peti ais beku...:-))

angah said...

kak pb.. yer jom calling2 kita jumpa2 makan2. Angah masih kat Bangunan SUK nih ha, menunggu penempatan hakiki.

McBudu said...

awat org Kelantan buat laksa Penang, laksey kan best..:))

pB said...

13 MAY
Sebab nak cuti, tu yang berganda ganda n3 nyer

KAK OO
Ooo tuo nurin sikit lah ...

MQ
Akak rasa gitu dia memang baya MQ

FIZZY
Ngaja doh ko??
Sajo jah nok dero sikit orghe hok masuk blog kak pB nie ..

Kek batik ..??
Hmm...kak pB tok rajing buak kek tu ...

HALENA
Nuying says ...

Thank you Auntie Halena ....
Nuying nak hadiah ....
Mentos pun jadik lah ....

BRO Z
May b sebab Bro Z breakfast ringan sangat kot.
Mana tahan kalau makan roti sekeping jer ..

CS
Hai...tak kan CS pun diet ...
Rasa ok jer badan...
Opss... may be perut dah naik sikit kot ..

Sapa lah member CS tu ..??
Berapa banyak botol dia dapat ...??

Hi hi hi

ANGAH
Nanti angah email kan no hp angah kat pbpibi@yahoo.com

Insyaallah , bila kak pB masuk pejabat nanti, kak pB call Angah....

ABE Mc B
Hi hi hi ...
laksa penang ni lagi simple banding dengan laksa kelantan tu ...

Malas nak perah santan ....
(yg sebenarnya) ..

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...