03 September, 2007

MACAM MACAM ADA

Wau...tiga hari bercuti ...
Santai sungguh sungguh ....

Malam Jumaat tak kemana mana pun.
Ingatkan lepas Isyak nak ke Dataran Shah Alam, tengok bunga api,
tapi tahap kemalasan tu tebal sungguh.
Last last , anak beranak lepak depan tibi.

Pagi Jumaat, celik celik mata, terus on tibi.
Tengok pembarisan.
Menarik jugak tahun nie.
Anak anak teruja bila melihat Agong n Permaisuri.
Lagi seronok bila tengok Agong tu pakai sarung tangan.
At least , bila bersalam salam tu, tangan nyer berlapik.
Tapi rasanya, Permaisuri, tangannya tak berlapik pun.

Sebelan petangnyer, che aBear nak shopping baju raya.
Bukan baju untuk pB tapi untuk tuan diri.
Dapatler t shirt dua helai.
pB pulak , dok berkenan kat kasut hitam tumit tinggi Alan Delion tu.
Harganya selepas sales pun dah seratus lima puluh.
Punya lar dok fikir, rasa macam membazir.
Last last , letak balik kat rak kasut tu .....

Balik dari IOI, terus singgah Syed Bistro.
Selesai makan, balik umah...

Pagi sabtu tu bangun punyalah awal.
Sebab kalau ikut rancangan tu, pB nak ke Bukit Freaser.
(Tapi rancangan ni, rancangan yang ad hov, pagi sabtu tu baru buat keputusan).

Tanya TokMa , puasa ker..??
Tak .. kenapa ??
Ingat nak g Freaser , nak ikut ker??
Tak nak ikut ... Nak g masjid .. Ada kelas ngaji ...

pB pun terus masuk ke dapur.
Goreng mee hoon dan tunggu mesin basuh siap bekerja.
Dalam dok sibuk sibuk tu, dengar lar tok ma membebel (tak byk tapi sakit jugak ler)

'Hmm... baru ni jer g jalan jalan. Ni nak g jln jln lagi. Anok baghu ni perikso, pun result tok berapo molek.. Asyik nok jalae jah ...'

pB diam jer ....

'Hmm..payoh lar Tok ayoh tak dok nie.. Nok g masjid keno g sdiri. Kalu ayoh ado, senae. Tok payoh nok susoh kor anok anok... Nok suruh Armae (adik pB nie) pun, dio kelik Koto Bharu'

( tak direct pada pB nie,,, ngomelan dalam bilik sendiri sendiri, tapi pB dengar sebijik bijik)

Hmm....
fikir punya fikir, last last pB pun ambil keputusan untuk tidak ke Fraeser.
Tapi masa ni, anak anak semuanya dah siap termasuk lah aBear.

Bila Tok Ma keluar bilik, dia hairan kenapa kami tak pergi pergi lagi.
So, pB pun infdlah yang tak jadi ...

Hik hik hik, Tok Ma terus macam naik angin a.k.a merajuk..
Dia kata pB tak pergi sebab merajuk dengan dia...

Yang sebenarnya pB tak nak pergi sebab rasa macam bersalah.
Kang jadi apa apa pada tok ma masa dia nak ke masjid tu, kang menyesal seumur hidup pB.
Udahnyer, dengan tok ma tok ma dan pB menangis ...
Adoilar...
Anak anak semuanya senyap .....

Dalam havok havok tu, tok ma boleh kata ....
''kalau pB tak pergi , dia nak balik dok Klate''
''kalau pB tak pergi, dia ke masjid petang tu , dia tak akan minta pB hantarkan''.
pB senyap jer ...

Hari tu, rumah tu senyap jer..
Tak derlah nak borak borak sebab macam masing masing bawak diri masing masing.
Tapi masa time Tok Ma nak ke masjid tu, pB terus ambik anak kunci kereta dan tunggu dia .
Naik jugak tu ......
Dan terus pB hantar tok ma ke masjid utk kelas mengaji

Untuk tidak hampakan perasaan anak anak yang dah bersiap lepas tu tak jadi, petang tu pB bawak jugak ler budak budak tu keluar.
Pergi berenang kat Golden Palace tu ...

Sebenarnya pB frust jugak ler sebab rancangan ke Freaser tu tak jadi.
Tapi nak buat macam mana....
Susah nak jaga hati orang tua nie ...

Balik dari Golden Palace tu, sempat lagi singgah kat Giant Bandar Kinrara.
Besar giler tempat baru ni.
Tiga tingkat , pB sempat ronda tingkat dua jer.
Dua lagi tingkat tu, may b next time ...

Hari ahad, tak kemana mana.
Lepak kat rumah jer.
Lagi pun Nurin tak berapa sihat.
Batuk batuk dan kadang kala suhu badannyer naik.
Nak suruh makan ubat punyalah susah.
Terpaksa pB rendam secara sembunyi sembunyi dan masukkan kedalam susu.
Ubat demam, dia lebih rela pB masukkan ikut buntut...

Ingat nak ke PutraJaya.
Nak tengok bunga api.
Tapi hujan ...
Last last , semuanya lepak kat umah.
Makan malam pun simple.
pB cuma goreng nasi.
Dan makan dengan keropok .....

So, itulah yang berlaku dalam tiga hari pB bercuti ....

Macam macam ada .....

35 comments:

umeboshi said...

tak sabo nak baca citer pasal fraser hill. rerupa nye kak pb tak jadi pegi. ehehe.. takpe, insyaALLAH ada hikmah nye kan. kalo ume jadi kak pb pun, sure cancel hajat nak p jln2 gara2 terdengar omelan org tua macam tu. mcm kak pb la, tak sampai hati gitu. bukan nye merajuk.

~ahni~ said...

Ini lebih kurang macam kes ahni tak jadi pergi melaka baru-baru ni tapi takpe PB, ada rezeki nanti dapatlah pergi, dengan TokMa sekali.

Orang tua ni memang payah nak jaga hati dia. Niat kita begini, dia salah ertikan begitu. Itu lah yang jadi pada MIL ahni, sebabnya ahni tengok biar apa pun yang MIL cakap, hubby ahni diam je. Udoh laki kita diam, ahni lagi le diam. Kdg2 tu balik rumah MIl sehari semalam, kami langsung tak cakap dengan MIL, dia aje yang cakap tak henti2, dok marah sana-sini... sabarlah, syukurlah ada ibu, kalau yang tak ada tu lagi lah kesian....

Ordinary Superhero said...

Baguh lah tu. Doh mok kito duduk denga kito, keno lah ambik kiro dio jugok. Nok buak guano, mok kito so tu jah wei. Oghe kampung ambo kato, kito keno lah 'sacrifice'. Hilir benar kampung ambo. :)

Nezjoe said...

biasa la tu kak
org tua mmg kdg2 mudah 'terasa'

nuying demam?
:(
nuyin demam? tak bowok gi klinik ko kak?

Purpleheart said...

Seronokkan cuti lama, rase malas aje nak pergi kerja arini, liat sungguh rasa nak bangun.

zino said...

yang kat rumah ni pun susah betul nak berjalan.. susah nak tinggal kan mertua tu..

last last lepak kat rumah je.. hehe

K.We said...

takpo berbakti utk mok...mok kalu dae kecit hati, susoh kito jugok dok eh? hehehhe

Zabs said...

Salam pB,
Semakin berumur seseorang tu semakin sensitif perasaannya. Orang muda menaggung rindu, orang tua menanggung rasa.
Saya pun macam-macam ada jemputan di hujung minggu tu. Ada majlis akad nikah, BBQ, Majlis Perkahwinan dan Majlis Menerima Menantu. Kolestrol meningkat sedikit agaknya..

Sunan_Jati said...

wah,,,, sabo jerla.. yer...

cm said...

Fraser Hill tu lepah2 ni buleh la gi... pB anok baik jago hati mak, InsyaAllah ada balasan yg baik jugak.

cm gi tengok bunga api bawok mak dan adik2... cm hepi mak ado dumoh lo ni... bulehla ngatur nok make itu ini

pB said...

UME
Tak jadi Ume..
Anak anak semuanya memang kecewa.
Tapi , tular kan ...
kita merancang, Allah yang tentukan.

AHNI
Hmm...
Memang susah bila nak kena jaga hati.
Tapi itulah, dulu masa kita kecik kecik, perangai kita lagi ler. Tapi ibu sabar jer.
So, pB rasa sekarang ni dah tiba masanya pB pulak yang bersabar ...

pB said...

O.S.H
Wau..
Hilir sungguh orghe kapong O.S.H nie..
pB lupo lar...
O.S.H ni orghe pasir mah ..
yo kor??

JOE
Apo hok kito royak, dengae apo hok demo tu pehae, memae laing.
Kito kato A, dio pehea B ..
Lah lah , duo duo masae muko ...

Nuying batuk sebab makae krepok hok kak pB hari tu tok bropo molek. Gata tekok ...

Payoh sungguh nok boeok budok tu g klinik. Kalu napok doktor, memae nyor tepik, sor klinik buleh dengar...

Don't worry...
Ok doh harghi nie...

Joe ok..??
Lagu mano Teganu..??
Beresss...

cikdinz said...

awal nya shopping.banyak offer ke...

pB said...

PURPLEHEART
Cuti memang seronok.
Tapi duit laju jer keluar ...

BRO Z
Aikss..
pB tak tahu pun yang MIL dok sekali dengan Bro Z...
Tinggal permanent atau dtg dtg berjalan jer?

KAK WEAR
Tular bok tea...
Takut kalu jadi gapo gapo, nyesal tok sudoh ...

SUNAN
Itulah jelah yang boleh dibuat ....

ABE JENAL
Salam kembali..
pB dah jenguk blog Abe Jenal..
Wah , jalan sakan tu ...

Kalestrol naik sebelum puasa, tak per.
Next month , kita pulun jaga badan ..

CHE MA
Wah..
demo , ado mok loni..
buleh mitok masok mache mache..

orghe tuo ni, kalu jupo jarae jarae , memae suko.
Tapi kalu hari hari ...
keno banyok sabar ..

pB said...

CIK DINZ
Shopping last minut.
Dah penghujung sales...

~adeQ~ said...

kite pun lepak kat umah jek..nak jumpa kak ummi ngan en.jamri pun tak jadi....kite dah gi jugak giant kinrara tu..besarnya tempat dia...berjalan sakan...tapi tak abis explore lagi...

kasutVincci said...

sabar lah kak pb, apa pun mak tetap mak. Walo pun kecik ati cemana sekali, kena la byk2 sabar. Sedap kv cakap, padahal kv pun selalu lost control. Huhu

achik said...

besar kan Giant tu.. hari tu masa lunch hour sempat gak gi sana mencuci mata.. sama la baru sempat jelajah tingkat 2 je.. yg lain tu nanti2 la explore.. hehe.. :)

pB said...

ADEQ
Besar kan Giant tu ...
Tapi kak pB rasa, kak pB lagi suker TESCO tu ...

KV
Betul tu KV.
Mok kito hok tu soghe jah.
Lagu mano pung, keno lar sabar

ACHIK
Lunch pun sempat tu merendek..
Kat mana ofis Achik..
Mesti dekat jer dgn Giant tu ..

OndeOnde said...

oghe tuo ni gak ggitulah, dio pahae tok samo nga kita maksudkan..nok wak guano, keno lah banyok soba..hok tu lah jugok Ma kak OO tok ser wi anok2 dok nga dio..or dio dok nga anok2, pah kalu maghi pong tok lamo dio duduk..kak OO gak tabek ko Da nga Abear..kalu kak OO tok tahu lah nok wak lagu mano..

♥fizzy♥ said...

Sedih bila baca pasal Tok Ma tu..
Buatkan fizzy teringat Ma di rumah..
:|

pB said...

KAK OO
pB kadae kadae nok jupo sangat dengae orghe hok supo keadae pB ni.
Tapi tak dok lar lagi ....

Abe McBudu pun, tok tuo dok skali.
Tapi , pB tok rajing la baco dio ngadu ...

FIZZY
Sedih sebab ???

Kak pB saloh kor..??

achik said...

sempat je merendek.. dulu2 siap sempat gi IOI.. hehe..

opis saya dekat kinrara.. dekat ngan kem askar tu.. :)

McBudu said...

Sabar je lah PB, kita bila tua nanti mungkin macam tu gak, kalau panjang umurlah.... tapi orang tua ni memang susah nak faham hati mereka... bila kita dah tua baru boleh faham agaknya.

Semua tu asam garam kehidupan... tapi ada juga nasihat yang mengatakan kalau boleh jauhkan daripada tinggal bersama ibu bapa atau mentua.... tapi nak buat camnerkan....bak kata pepatah telan mati bapa, luah mati emak...

pB said...

ACHIK
Patut ler ...
Dekat jer ...

ABE MC B
Selain dari sabar, apa lagi yang kita boleh buat ...

Allah nak uji dengan cara begini..

Perlu berskukur sebab masih ada ibu dan ayah .. kan ...

Mummy Rizq said...

naseb pB tak gi tengok api kat putrajaya ahad malam tu.. khete banyak.. jalan jem! hujan pulak tu... better dok umah lagi sedap..

pB said...

MR
Ye ker ..??
Sib baik ler ....

MR pie tengok ker?

NBK466 said...

Sapa yg sebenarnya majuk nie? pB ker Tok Ma? Sungguh bijak cover line dgn anak2..kalau tak dgn anak2 pun majuk..he.he.he

blackpurple @ jowopinter said...

pB, nak bagitau, ada tempat makan yang sedap di Kinrara tu. Apa entah namanya, dah lupa..he he he.. Di Restoran F1 yang sebaris Secret recipe di Bandar Puteri itupun ok juga. he he he.

pB said...

NBK
Hi hi ...
Tok Ma kater pB ngajuk dengan dia.
pB bukan ngajuk, tapi , rasa macam frust sebab terpaksa batal program sebab Tok Ma..

Kalau Tok Ma pandai bawak keter kan best ...

happyirfa said...

salam kakpb ku sayang..
ada org kata..susah nak gembirakan hati semua.diluah mati mak ditelan mati bapak..kalau pk balik
1-kot jd gapo2 pd tokma mesti nyesal x sudah
2-hati abear pun kena jaga jugak.takut dia terasa kita tak pentingkan hati dia.
susah2...

Zabs said...

Salam lagi pB,
Saya ada melawat ke Fraser's Hill, Jun lepas. Cerita ada di sini.
http://zainulabs.blogspot.com/2007/06/bukit-fraser.html.

13may said...

hehhe...dah siap shopping baju raya eks...

hehhe

Mak Su said...

tengok bunga api kat tivi

umi ameer said...

hi pb!
sedey baca entry ni..
org2 tua memang cepat terasa ati..
sabar je la, wat cemana lagi!

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...