29 October, 2007

CELEBRATION

Assalamualaikum .......

bersiaran dari rumah malam ni.
aBear tak ada , tu berani tu.
Kalau dia ada, memang tak masuk blogger.com nie
Dia ke Alor 'Bintang' tengahari tadik.
Insyaallah , esok balik ler

Mula mula sekali pB nak ucapkan banyak banyak banyak terima kasih kepada semua yang meng'wish'kan azimat hari jadi dalam blog pB nie.
Yang sms pun ada jugak , terima kasih sungguh sungguh ...

Kalau lah setiap komen yang semua kengkawan tinggalkan dalam N3 '35' tu boleh bertukar kepada sepuluh ringgit setiap satu komen , wah , senang senang pB dah dapat dua ratus lima puluh ringgit.

Hajat dihati cukup tiga puluh lima komen , baru nak buat N3 baru , tapi , pB pulak rasa sampai hujung ahad depan pun tak cukup lagi.
Lain ler , kalau blog blog yang femes a emes , macam blog Kak Sya, Kak Lady , Kak Wear,Black Purple , Kak Luna , 13May dan ramai lagi tu ....

Kepada
Zareda , Luna , Risanur , Itik Putih , Abe Djin , Hero Luar Biaso , Adiku Fizzy , Bro Zino , Abg Long , Mak Lang , Yusztiey, PurpleHeart , Kak OO , Oren , Mak Su , Nurshi , Budd , DLT , Che Dinz , Umi Ameer , Wan Hidayat , Achik , Azian Hassan , Pendita dan juga Kak Wear , terima kasih banyak banyak .

Tak lupa buat Kak Azzah8 , special thanx.
Kak Azzah siap belanja pB makan kat Azira tengah hari tadi. Mula mula tu , Kak Azzah nak belanja makan nasi beriani , tapi sayang , restoran tu tutup.
Dapat lah pB kenal dengan anak bongsu buah hati Kak Azzah. Mulut nya , cerdik sungguh. Memang ada tokoh jadi pensyarah lepas nie. Tak berhenti henti berceloteh dan juga jenis peramah. Peramah sungguh.
Dah lah makan , Kak Azzah belanja, bila nak balik , dapat pulak hadiah .....
Bukan satu tapi dua.
Gambar hadiah tu pB dah 'tangkap' tapi cable hp tak bawak balik, so tak leh ler upload malam nie.

Dalam komen , ada gaj yang bertanya , bagaimana celebration , apa hadiah nye terutama dari aBear ....

Jangan tak percaya, memang tak celebrate langsung pun.
Kalau tahun lepas, ada jugak ler kek coklat yang aBear belikan , tapi tahun ni , kotak kek pun tak der bayang.

Tapi , malam Jumaat tu , kami bertiga ke IOI. Cari barang untuk projek aBear.
Lepas ronda ronda kat IOI, kami makan di F1.
Kira oklah tu .....
Lagi pun , petang tu pB dah 'spoil' tarikh keramat tu..
Awal awal dah cakap nak makan kat F1 as a 'makan untuk besday MOM'

Hari sabtu tu, sorang anak anak pun tak ingat.
Sah ker anak anak , Tok Ma pun lupa tarikh keramat tu ...
Uwaaaaa ......
Apaler nasib badan tahun nie...

Tapi syok gak , lepas tu , telefon ada bunyi.
SMS masuk , besday wishing .....
Oklah kan , dari tak ada apa apa ...

Then , bila bukak blog , ramai yang wish jugak .......

Sampai ke hari ini, masa ini , tiadalah lagi 'hadiah' dari aBear ...
Mana tahu , esok dia balik dari Alor 'Bintang' dia bawak balik jambu air ...
He he he .....

Esok , kat pejabat ada buat makan makan sempena bulan Syawal nie.
Ada yang tempah , dan ada yang 'pot luck'.

Permintaan dari bos , suruh pB masakkan makanan kelantan.
Fikir punya fikir , last last pB decide nak masak 'KUZI AYAM'.
Boleh cicah dengan roti jala atau pun roti Gardenia.
Ada staff tu pulak cakap , KUZI AYAM boleh dimakan dengan lemang.
Itu pB tak pernah cuba lagi .....

Ayam dah perap sejak pagi semalam , lagi , dan dimasukkan ke dalam freezer.
Ni dok tunggu ayam tu nak lembut sebelum di goreng.
Harap harap cepat cepat ler isi ayam tu lembut, kalau tidak , nampak gaya pB malam ni tidor kat dapur ler ......

So , doakan agar KUZI AYAM pB menjadi ........

21 comments:

Anonymous said...

Sesetengah orang buat kuzi ayam lebih kepada masin. Sesetengah buat kuzi ayam ke arah manis.

Saya suka yg manis .. Ada kelainan dan keunikan. Kalau masin, tarak beza la ngan kari ayam.

zareda said...

zar suka kuzi ayam, ada beli rempahnya tapi ntah bilaler nak buat. Hari tu buat kerutup daging.. sedap giler.. lagi satu makanan kelantan yang zar suka sangat.. solok itik

PB, orang lelaki ni kita kena soun direk kalau nak hadiah.. hehehe. Zar memang bagitahu hubby apa zar nak untuk besday zar. Tahun ni zar dapat jam tangan, tahun depan zar dah cakap zar nak rantai kristal ikat mas yang tengah popular sekarang ni.. hehehe aci dak?

fizzy said...

Hari tu kat umah fizzy kak pB tok makae roti jala+kuzi ayam deh?
Nok pack skali pun x ingat hok tu..
Ma buat guna rempah ready made.. sedaplah jugak..
Cuma fizzy ni tok berehi manih²..
Hehehehehehhe..

OndeOnde said...

balik rayo hari tu nok gi beli repoh kuzi tapi habih doh...PB cari repoh kuzi mmano kat KL ni - ado ko?

anon - kuzi hok kuoh manis2 sikit tu memae la sedap..tapi jangae la manih sangak ;)

YuszTieY said...

lama dah tak make kuzi aye...mari dulu tok bowok dekpon rwempah kuzi..kak pb nanti boh la gambo kuzi aye tuh..buleh wak ubat lindu...huhuuhuuuu...kito suko hok kuah manisss..ore kelate keee

pB said...

ANON
Salam ....

Kak pB pun suka yang manis sikit. Tapi jangan lae manih berdo'oh. Kan lekat kat tekak

Alex Lacey said...

fuyoooo...bukan calang orang buleh buat kuzi nih...kalu family k.we gak, kakok ipar hok asal dari siam tu buak sedak...cukup perisa serba serbi, manih, masin ado belako lah...

nati ambik gamba tuh...tok pung tulih resepi...hehe

Mummy Rizq said...

Aduss.. PB. Lama sungguh saya tak melawat dah kan. Sebelum apa apa nak ucapkan "HEPI BELATED BIRTHDAY". So ABear dah balik ko bawak jambu air?

Sorilah tak dpt nak menjawab komen dalam blog itu hari. Last week memang teramat bz nya.

Azira.. saya memang suka kesana. Terutama waktu bulan puasa. Rasa macam nak borong semua kuih muih dia kan...

Apa apa pun, jgn serik nak kol saya lagi ok!

mawar said...

selamat hari jadi :) yang ke - 35.
Harus pakso abear akak tu bagi hadiah! muahahahha

saya blom pernah cuba buat kuzi ayam..share le resepi kak PB..

sya said...

Happy Belated Birthday pB.. tak pernah makan pun kuzi ayam.. camana ek rasanya

Nezjoe said...

:(
kak...
joe terlepas hnok wish bday
lama joe bukok blog
busy sgt
then...
kepala serabut..

anyway...

HAPPY BIRTHDAY KAK PB! MOGA-MOGA SEMUA YANG BAIK-BAIK DAN INDAH MENJADI MILIK KAK
MOGA SENTIASA BAHAGIA DISAMPING FAMILI!

Sastri said...

Happy Belated Birthday Kak pB... Semoga panjang umur dan murah rezeki serta bahagia selalu...

semalam kami buat jamuan raya Seksyen D... jamuan ala potluck gitu... boss kami wat kuzi ayam... memang sedap dimamam dengan roti... yummyyyy...

pB said...

********

ZAREDA
Apasal pB tak pernah dengar solok itik nie?? Kalu solok lada tu , biasalah...

FIZZY
Skalo nyor pong , kalu buak kuzi ni , jangae lah manih benar. Tok sedap pulok. Hok sedae sedae sajo lar.
Lonni banyok sungguh dok re'poh segero nie. Main cha'pok cha'pok jah masuk dalae puyok.

KAK OO
pB skalo gak , kalu beli repoh kuzi ni kat pasa CT Khatijoh tu. Beli cak Langgar.

Sejok dok kualo lupo ni, tok rajing lagi jupo keda hok jual repoh kuzi nie...

UncleJ said...

happy belated birthday pB.,,thanks dtg beziarah ke blog saya..

Pa'chik said...

dok brehi kuzi...
repoh hok molek gak skalo kat lorong che usin tu lah...

pB said...

********

YUSZTIEY
Kak pB mitok saing kak pB ambik gambar doh.
Nanti , esok kalu dio email kor kak pB , kak pB post dale blog nie

KAK WEAR
Wah ...
seoghe prasae la smeta sebab kak wear kato bukae calae calae orghe buleh masok kuzi nie...

Kuzi kali no chomle doh kaler, tapi , kurae sero repoh. Hi hi , tok cukup sukatae. Repoh abih stok.

MR
Insyaallah, bila pB free , pB call MR lagi.

pB suka ke Hartinie.

Oooo, buat Open House , tak jemput kita yer

MAWAR
Dia tak balik lagi ler.
Malam ni , baru sampai.

Insyaallah, bila ada gambar nanti , kak pB postkan resepinyer.

KAK SYA
Happy Belated Besday jugak buat kak sya.

Kuzi ni rasanya manih manih sikit, dan masam pun ada gak ...

Memang femesler kalau kat Kelantan nie ...

Kalau Kak Lady ada area Shah Alam, harus dah pB kirim pada dia


ADIK JO
PC tok molek lagi ko?
Windu doh nok baco n3 Jo , nie tau ..

Terimakasih ...

Joe, takecare , deh

SASTRI
Cantik kasut Sastri yang kaler putih tu ...

Tima kasih lah sebab wish kan akak yang baik baik ...

Kalau tak Klantan, KUZI dimakan dengan roti kosong yang bulat bulat tu.

UNCLE J
Welcome welcome

Nanti pB p jenguk lagi , esok

POCHIK
Bakpo nyor tok brehi makae Kuzi nyor ...

Kalu tok silap, repoh kuzi mok nik aziz pung sedak jugok

mazudi said...

Nasi dagang pun ok jugak.

Selamat Hari jadi.

minnie said...

salam ka pb,
amacam ayam kuzi kak pb??

Titicaca said...

lapor pulak bila sebut pasal makanan ni..err..sebab poser..huhuhu..

Titicaca said...

eh, happy besday pb!!

Mak Su said...

insyallah menjadi tu kuzi ayam, nanti ajarkan cara masaknyer ya

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...