31 October, 2007

JAMUAN

Baru dpt gambar gambar ni member.
Tu yang baru dpt buat n3 tentang jamuan raya semalam.

Alhamdulillah , masakan KUZI tu menjadi.
Walau pun 'repoh kuzi' tu tak berapa nak cukup , tapi rasanya tetap ada.
pB selesai masak kuah jam 1230 malam.

Yang seronok nyer, masa dok goreng ayam tu, lampu kat dapur buat hal.
Lip lap lip lap....
Tiba tiba lampu tu bertukar jadi lampu disco.
Kebetulan pulak, aBear tak ada , so terpaksalah pB tutup jer lampu lip lap lip lap tu.
Sib baik gak, dapur tu masih lagi cerah , walau terpaksa guna satu lampu jer.

Selesai menggoreng , teruskan dengan acara membuat kuah.
Sessi repair merepair tu , Tok Ma yang lakukan.

Pukul 1 pagi , baru masuk tidur.
Jam 545 pagi , dah bangun. Terus solat subuh .
Di dapur, cuma panaskan semula kuah kuzi dan masukkan ayam yang telah digoreng.
Tak lupa juga 'kakah kakah dalae ayam' yang juga digoreng dan dipotong kecil kecil.
Akhir sekali , baru lah dicampakkan kismis yang juga digoreng ......

Sesampai di pejabat, terkejut jugak ler bila tengok makanan makanan yang 'datang' bersama staff staff.
Ada yang sponsor duit, dan ada yang sponsor 'pot luck'

Yang paling jauh ialah laksa penang dari Kuala Selangor.

Ramai yang tak tahu tentang KUZI nie ...
Pakat dok tanya , macam mana nak buat KUZI nie...
Yang tak pernah makan , pun ramai.

Jemputan , kesemuanya hadir kecuali MR K.
Dengar cerita MR K , masih lagi berpuasa enam.

Bila petang, masing masing sibuk , 'membungkus' makanan.
Banyak jugak ler yang tinggal.

Kira semalam , pB tak masak pun.
Makan apa yang dibawa pulang dari pejabat.

Keseluruhannya , majlis makan raya , berjalan dengan lancar.
Walau pun , di sebelah petang tu , ada sedikit 'slag'.

Salad sayuran tu , kurang mendapat sambutan.
Kesian , pada puan yang membawa semua bahan bahan salad tu ....

Perut melayu , sudah nak terima benda benda omputih nie.
Kena pulak, kebanyakkan staff dan tetamu yang datang ni , berdarahkan JAWA ....

So , jom lar usha usha gambar di bawah ini .....







RENDANG AYAM KAMPUNG.

ANEKA KEK DAN ROJAK BUAH 'HOME MADE'

ROTI JALA N KUAH KARI

LONTON DGN MASA'LODE

2 BOS KECIK

KUZI AYAM

KUZI AYAM DGN LEMANG

LAKSA PENANG DARI KUALA SELANGOR

KUZI DGN LEMANG LAGI .....

SALAD DENGAN '1000 ISLANDS' PUN BUATAN SENDIRI

CAMPURAN SAYURAN UNTUK SALAD

SATAY AYAM

SPAGHETI

DERETAN MAKANAN ......


18 comments:

disini duniaku.. said...

a'kum..

salam perkenalan..
kak leh email kt kite x rsepi ayam masak kuzi..

ni email kite eiza_eizmal@ayahoo.com

Pa'chik said...

kuzi ni b'benanyo saing roi hok gemuk tu...

dale gilo-gilo remajo... kekekeke....

Indera Kencana said...

Aduhh.. laparnya tengok semua tu. Dah la tengahari ni boss order pizza banyak tapi tak pelawa pun saya.. huhuhuhu..

Kalau dapat Spaghetti Bolognese ni sedap gak ni..

Abang Long said...

laparlah pulak !!!!!!!! hehehehehe

Abang Long said...

laparlah pulak !!!!!!!! hehehehehe

happyirfa said...

salam kakpb..
rajin mr k poso 6..
kito bilo lagi?
wehhhhhhh sedaknyo

zareda said...

Kesian salad tu kan.. zar suka makan salad.. ala macam makan ulam ler jugak.. banyak betoi makanan.. zar kat opis ni belum buat lagi jamuan raya, next week kot..

pB said...

*******

EIZA
Insyaallah , nanti kak pB emailkan

PO'CHIK
Chirito zamae bilo tu???

INDERA
Tiba tiba Indera buat kak pB teringin nak ke Restoran Pizza Hut

ABG LONG
Jom , g makan.
pB belanja

IRFA
Kak pB baghu buat satu hari.
Hmm, harap harap der lar

Bilo nok ajok kak pB g ghumoh Irfa nyor??

OndeOnde said...

aloh, sayae tok laku salad tu kalu kak OO hok tu kak OO ambik dulu..hehehehe...nok wak guano kalu dae melayu gak melayu la jugok..ni peseng che abe kak OO la ni..tekok jawo/mamak. :p

pB said...

*****

ZAREDA
Rasa rasanya malam sabtu ni , ada tak salad ... ???

KAK OO
pB pung tok ambik sangat salad tu.
Banyok tlajok makanae. Tok breti makae pah ko petae ...

Rama orghe sini tok rajing jupo kuzi, itu for sure...

umi ameer said...

hmmm.. tetiba tergugat iman ni... makanan berbagai tu, tentu puas menjamu selera, kan?

achik said...

aduss.. lapar.. ;p

ummibatrisya said...

salam,

nasib baik ummi tak leh nak makan ayam. kalau tak jenuh ummi suruh abah bawa ummi pegi rumah pb this week jugak sbb nak merasa kuzi ayam.

terliur sungguh! ni yang buat abah pening sbb banyak yang ummi teringin. :)

Mak Su said...

salad sayuran and spageti tu mak su tolak tepi ler... tak masuk tekak punyer, spageti tu kalu buat meegoreng sure sodappp... terliur tngok juadah berbagai2

pB said...

******

UMI AMEER
Kak pB punya lar makan dari jam 10 am tu hingga ke petang. Tak berhenti menguyah ....

ACHIK
Posa ker??

pB said...

Ummi
Sib baik ..
Kalu idaak , jenuh jamri nak kena drive dari Ipoh sampai Puchong

MAK SU
Ada satu special menu hari tu, taahu jawa.
Sodap Mak Su

umie said...

pb...
tgk semua menu masakan tu semua sodap...
Roti jala tu kegemaran ku..

*pb jgn dok silap umie lagi ye... tenung lama2 sikit .... umie tak ada tahi lalat tang mana2 pun.. hihihi

pB said...

******

UMIE
He he he .....

Dah kenal dah ...
Ini umie Gombak ....

Roti jala memang sedap bila dicicah kari ....

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...