25 October, 2007

STRESS

Sori guys ...

tadik teremosi sedikit lar .....

actually , rasa tak puas hati a.k.a geram tu timbul sejak beraya lagi.

Marah pada sepupu dan juga marah pada kengkawan lama.

Kadang kadang pB terfikir , pB seorang sahaja ker yang ingin menjaga tali persaudaraan dan tali persahabatan ....

Kalau balik kampung, pB aja yang carik sedara.

Kalau sedara yang dah tua tua tu , tak per lar kan.
Memang patut pB yang mengadap mereka.

Ini yang muda muda ni, seperti sepupu.
Dah ler sepupu itu jer yang ada , tapi , mereka tu macam tak ada masa langsung nak beraya.

Sibuk cari pitih , kato orghe Klate gak.
Tiap tiap tahun , pB aja yang kerumah dia.
Dia langsung tak nak datang ke rumah mertua pB ....

Sahkan nak datang rumah mertua pB , rumah mak sedara pB yang sorang tu pun dia susah nak sampai.

Kalau tanya , susah ler , kita ni orang low profile.
Kerja restoran jer..
Mereka itu orang besar besar ...
Nak bercakap line tak berapa nak kena ...

Hello...kecik , atau besar , sedara tetap sedara , tau ....

Raya ni pB sengaja tak pergi pun kerumah dia.
Padahal bukan jauh pun Pintu Geng dengan Salor tu.

Hari akhir kat KB , pB ke Pasar Ct Khatijah.
Kebetulan aBear nak bergunting.
Kedai gunting dekat jer dengan restoran sepupu pB ni.
So, pB pun singgah ler , nak bertanya khabar , kononnya sambil nak beraya.
Yang mengekor pB hari tu ialah si Arifah.

Oklah, harga minuman pB dan Arifah itu tidak dikira.
(segelas teo O air dan segelas nescafee O ais aja)

pB tunggu jer lah kot kot sepupu pB tu hulurkan duit raya kat si Arifah.
Nama lagi raya kan ....

Tapi, langsung tak ada apa apa .....

Bukannya pB nak sangat duit raya tu , tapi , itukan masih dalam minggu raya pertama.

alahai ......

Baik si Fizzy lagi tau.
Padahal baru pertama kali berjumpa, tapi semua anak dara pB dapat angpau dari dia.
Banyak pulak tu ....

Kawan kawan pun pB tak carik , raya nie.

Rasa kecewa sebab macam kita pulak yang terhegeh hegeh nak berkawan.
Sedangkan mereka , bila nak selling apa apa atau nak suruh join MLM , baru dicarinyer pB dan aBear tu ....

Ada kawan kawan sampung yang pB hantar kad raya.
At least , tak balas pun , sms ler beritahu kad tu dah sampai.
Tak adaler pB terfikir fikir .....

Salah ker kalau pB rasa begini???

Penting diri sendiri ke pB nie??

20 comments:

Alex Lacey said...

k.we tok tau nok royak ggapo la tu...tapi kalu hok macae PB royak, low profile tu, mungkin jugok dio raso rendoh diri...sebak dalae family k.we pung ado sore...abe k.we, dio sekoloh tok tinggi mano bbanding nga hok lain, jadi gak dio kurae join adik-beradik ni...mari jjupo mari la tapi semeta jah...mujo wife dio jenih peramah, jadi kiro wife dio la hok sokmo wak lawatae dulu nyo...

tu la, kito tok tau demo raso guano...walaupun kito nih abih dayo doh nok buak dio comfortable, tapi ho lah, doh dio ssero lagu tuh...

k.we pulok jenih tok banyok muluk...kalu ore tok buko cerito, senyak ggitu la jadinyo...kecuali kalu rapat doh sikit2 macae nga PB ni, buleh la nok wak mulo cerito dulu...

tak po la PB...yg penting, hok jong start sambung ikatae silaturrahim tu hok buleh pahalo lebih nyo....dok gitu?

~adeQ~ said...

aik, marah2 letak gambo makanan? bahaya ni kak PB, nanti org yang marah kurus, org yang tgk lak yang gemuk...hehehe...jgn marah2...senyum sokmo!

DBI said...

selamat hari raya pb..
lol..yang tak bagi duit rayer tu mmg tak patut...tapi mungkin dia amalkan bagi duit raya pada yg lawat rumah dia sajer...

happyirfa said...

salam..
ooo gitu ker citernya..emmm..payah jugak oghe kuak cari pitih nih

Zabs said...

Salam pB,
Jangan disebabkan kerenah orang kita jadi stress. Sifatkan ia sebagai perkara biasa je. Bukan ke kita ni hidup dalam masyarakat yang majmuk. Ada berbagai jenis, tabiat, ragam dan kerenah. Jangan terlalu mengharap orang, menjadi seperti kita. Hanya ada satu pB, satu Fizzy dan satu yang macam sepupu pB tu. So, biarlah si Luncai terjun dengan labu-lagunya.
Salam pB, be cool, jangan stress2 no..

umie said...

Salam pb...
Sabaq pb no....jangan dok stress2... stress juga boleh menjejaskan kesihatan kita... Anggap jer la depa tu sedara kita walau pun dia org dah tak nak berkawan dgn kita...ibarat air yg dicincang tak akan putus...

Tension2,,, paih tu makan no...

zareda said...

PB
Tak payah pikir sangat. Kan manusia ni bermacam ragam. Kalau kita buat apa apa pun, jangan expect pemikiran orang tu sama dengan pemikiran kita. zar dulu pun kalau orang tak pi umah zar, zar maleh nak pi umah dia. Tapi hubby kata, kalau orang perangai buruk, kita jangan ikut.. nanti orang terjun lombong kita pun terejun jugak.. hehehhe

Ala, macam komen kat blog ni ler. Kita ajer terhegeh hegeh datang blog orang, bagi komen, tapi orang tak singgah pun blog kita. Tapi zar tak kisah.. hehe.. pergi jugak blog orang.. sebab zar suka.. hihih

So jangan tensen tensen ok..

fizzy said...

Kak pB..relax lah ok..
Yg penting kita tak buat orang benci sama kita.
Biarlah kalau mereka2 nk maintain lagu tu.
Jgn sampai kita pulak yg kena effect nya.

Oh, namaku di mention..hehehehe..
Trick tuh, sajo jah bagi berkeping2 biar napok banyok.
Kahkahkah.
Mujo tok bui dale bentuk skeleng.
:)

Aisey, teringat Nuying yg comel..
Arifah yg masae cettung..hehehe..

pB said...

KAK WEAR
Sepupu pB tu bukae nyor koli , kak wear.
Dio bukok restoren sebeloh Bangunae Pah tu ..
Punyolar laku ...
Pah tu , ado duo tigo kreto , buak kreto sewo.
Dpt tender sedio sayur-sayur n buoh buoh kor kem bino semangat.
Banyok pitih lar tu ...

Tapi pB tok pehae , bakpo dio mache tok sir g maghi dengae woreh ...


adeQ
Lepas marah tu, rasa teringin nak makan Tomyam ...
Tak dpt makan, tengok gambar pun tak per ..

he he he

pB said...

DBI
Mak sedara ada sowang yang macam tu.

Masa Tok Ma kerumah dia , tok ma bawak anak adik pB. Dia cuma bagi kat anak sedara pB jer. Tak der pun ada kirim kirim.

Dia kata ' yang dtg jumpa dia jer, dpt duit raya'.

Alahai...

Macam mana nak jumpa dia, kalau dia tahun , raya jer dia datang Kay El.

Lari sebab takut nanti bekas anak murid dan cikgu sekolah datang rumah dia (mak sedara ni cikgu BESOR)

IRFA
Payoh Fa ...
Kalu kito jah hok ingat ko woreh.
Tapi woreh , tok sir ingak kor kito

pB said...

ABE JENAL
Betul kata abg Jenal tu.
Dalam dunia ni , ada macam macam perangai.
Kalau semua perangai sama, mesti boring , kan

Susah kalau terlalu mengejar duit.

Ummie
Hi hi ...

Kata kita stress, ummie pun apa kurangnya.

pB harap Ummie dah ok sekarang...

Jangan nangis lagi, tau

ZAREDA
Kita buat apa yang boleh buat hati kita senang dan gembira.

pB pun jenis suka tinggalkan komen kat blog ...
walaupun tuan punya blog tu tak pernah balas,
tak per ...

FIZZY
Boleh online doh kor?
Lagu mano , kursus?
Ok .... ???

G ghumoh Fizzy, makae buleh, pitih rayo buleh , pulut pun buleh.
Kak pB suko sungguh pulut tu.
Sedap.....

Nuying ok maso tu ..
Arifah , sokmo , kalau bangun tido , lagu tu lah

OndeOnde said...

susoh nok "teloh" (pahae) ragam manusio, macae kak wae kato tu, hok sambung silaturrahim tu buleh pahalo..sekali-sekalo memae maghi lagu tu lah kito ni dih? sejuk hok maroh tu mudoh2an bulu-ayae hok ccarik sikit tu ttakup semula..

pB said...

KAK OO
Tok tahu nok kato lar , kak OO.

Raso nyor, pB supo putuh angin doh dengae sepupu pB tu.
Lagi pun , dio ado sipae rahsio , dio ingat pB tok tahu , tapi pB tahu.
Bekali sebab kor rahsio tu , dio buak pB lagu tu ....

umie said...

pb..
ahaks,, umie nanges?? stress??

ummie ka umie..?? hihihi

pB said...

UMIE
Allaaa...malu ler pB

Tersalah Ummie nie


Sorryyyyyyyyyyyy

McBudu said...

Terlebih dahulu saya minta ampun dan maaf jika komen saya akan menyakiti hati PB, tapi saya ikhlas.

1. Jangan harapkan balasan bila kita berbuat baik sesama insan.

2. Jangan harapkan orang lain memulakan sesuatu yang baik (seperti memupuk tali silatulrahim), kita kena berebut2 untuk mendahului mereka. Kalau mereka tak pernah kisahpun tak pe.. itu maknanya Allah memberi peluang kepada kita untuk membuat pahala lebih.

3. Jangan harapkan ganjaran bila berbuat perkara yang baik. Anak-anak tak dapat duit ampau pun tak pe, asalkan niat baik terlaksana. Berfikiran positif, mungkin duit yang sepatutnya dia bagi angpau tu dia perlukan untuk membeli ubat untuk orang sakit yang lebih memerlukan? atau lain-lain perkara yang penting baginya...

3. Berkawan dan bersilatulrahim kena datang dari hati yang ikhlas dan tak pernah memikirkan pembalasan walau dalam bentuk apa sekalipun.

4. Ganjaran Allah atas keikhlasan amat besar. Jangan jemu mencarinya.

5. Sekali lagi saya minta maaf jika menyinggung perasaan. Selamat hari Raya Maaf Zahir dan Batin.

zareda said...

mcbudu
setuju sangat tu..

Anonymous said...

Kak PB,
saya dengan family tak pikirkan sangat pasal sapa ziarah sapa. Saya belasah je kak. Kalau pikirkan sapa jengok sape, jawabnya takde sapa lah yang berjumpa masa hari raya. Pasal duit raya pon sama. Takpelah kak, duit tu kita leh cari kak, elok jugak kan pupuk nilai ikhlas menziarah pada budak2 kan. Takpe kak.. Cool.. cool..
~arena

pendita said...

ore mace2 kak pb... sabar je lah... kalu ambo, asal ambo enjoy dengan life ambo takpo doh... dan sapo2 sain atau worih wak donno, ambo pun otomatik declare donno forever ko dio2... huhu... FYI, ambo bleh kijo Kaje la kak, minggu depe stat..

Jie said...

biasalah pB...dia tu sepupu dari adik mak..patut dia yg dtg dulu melawat mak sedara yg tua...tp sejak berpuluh2 thn..kita yg dr family yg tua ni ke sana..bkn apa..masih lagi hormat padaa mak bapa dia tu..mak sedara kita. itulah sepupu zaman skrg....

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...