05 October, 2007

TAK ADA KAMPUNG ???????

Assalamualaikum n Selamat Pagi Jumaat ......

Insyaallah , lagi seminggu kebanyakkan dari kita akan balik kampung.
Tak kiralah kampung sendiri atau kampung suami.
Yang tak kawin lagi tu, gunalah peluang ini dengan sebaik mungkin.
Yelah, bila dah kawin tu , kena gilir gilir .....


Kalau tak silap , semalam , ada sumbodi tanya pB
'balik mana tahun ni?'


(pB DAN KELUARGA SETIAP TAHUN AKAN BERAYA DI KELANTAN)


So , untuk makluman semua, pB tiap tiap tahun kalau balik Kelantan mesti balik rumah mertua.
Balik raya , balik cuti sekolah , balik cuti merdeka , pendek kata , kalau balik Kelantan , mesti akan bermalam , bersiang di Kampung Salor (Sle'koh Mak Ripin) ....



Kenapa jadi gitu...??

pB tak ada kampung ker??
(sampai hati ada satu blogger tu kata pB begitu)
(malas nak ambik pot, tapi terasa lah jugak)

Ma pB orang Kota Bharu.
Ayah pun orang Kota Bharu.
Adik beradik ayah n ma pun bermastautin di Kota Bharu.

Cumanya ayah pB cari makan di luar dari negeri Kelantan sejak dari muda lagi.
So, ayah tidak lah membeli rumah di Kota Bharu.

Masa pB kecik kecik atau belum kawin , kalau beraya , kita balik rumah arwah nenek di Lorong Gajah Mati.
(Fizzy , Pendita82, Joe , Po'chik kenal kor mano Lorong nie??)
Tapi , sejak nenek meninggal, rumah peninggalan itu telah dijual.

Dan adik beradik ayah pun , kebanyakkan dah ada rumah sendiri.
(adik beradik ayah termasuk ayah , 4 orang sahaja)

Dan selepas nenek belah ayah meninggal , kita all akan balik ke rumah atok pB di Batu 2 Jln Pengkalan Chepa.
Bila atok tu pula meninggal , rumah itu telah diambil alih oleh anak lelaki (dari mak lain).
Sayangnya sekarang, rumah itu kosong (ditinggalkan begitu aja) tanpa dijaga.

Semasa ayah kerja di Kuala Lumpur, bila mereka balik , mereka akan tinggal di rumah adik Tok Ma di Jln Pengkalan Chepa tu jugak.
(adik tok ma , kalau raya akan pulang ke Rantau Panjang, rumah mertua dia)

Sekarang ni pula, ayah pB dah pun balik bekerja di Kota Bharu.
Tapi ayah tak menyewa rumah , sebaliknya ayah menyewa satu ruang pejabat untuk kegunaan di hari siang.
Bila malam , ayah pB akan pulang ke rumah kakak nya .
Or kadang kadang ayah akan tidur disitu.

So, itulah sebabnya pB kalau pulang ke Kota Bharu, pB akan bermalam bersiang di rumah mertua.

Hubungan pB n the in laws tu kira ok lah.
Tak ada gaduh gaduh , tak ada masam masam muka.

Lagi pun , pB rasa itu satu cara yang mudah.
Tak perlu pB ber'angkut angkut' beg pakaian ke hulu ke hilir.

Sampai rumah mertua terus unpack all the baju.
Lagipun, kat rumah tu , In Laws dah sediakan satu bilik untuk kami sekeluarga.
Siap dengan almari kosong, untuk kegunaan bila pulang.

So, itu lah ceritanya kenapa pB selalu balik rumah mertua.
Bukannya pB tak ada kampung.
Cuma pB tak ada rumah .....

31 comments:

Sastri said...

ok la, kalau dua2 senegeri... kalau tak senegeri, kena gilir2... tapi gilir2 tu, sambut kat mana dulu laa... balik kampung tetap balik kampung kan? keskeskes... sas balik kampung esok, yahoooo...

Alex Lacey said...

ooooo...gitu cerito dio...pah tu, tok sir cari rumoh ko so kat KB tu? Dok pung kalu ado tanoh, buleh buak rumoh sediri...

Lorong Gajoh Mati dekak nga rumoh k.we....Kalae Chepo pung dekak jugok...tapi kalu SSalor tu jauh sikik...kadae2 k.we gi jugok rrayo Ssalor, rumoh mok sedaro...tapi jarae2 la...

AZWA said...

PB,

kira ok la tu...kalau balik KB maknanya PB balik kampung la jugak cuma tak balik rumah keluarga sendiri, tapi bermalam bersiang kat umah abear.

Ada kawan Azwa tu dua-dua orang Kelate gak...bila balik sana...dia balik umah famili dia, isteri dia balik rumah famili isteri dia sendirik...tu lagi la konfuse hehehe...tapi depa bahagia camtu.

pB said...

SASTRI
Bila dah kawin ni , kena banyak berkorban. Taki kira suami atau pun isteri...

Selamat Hari Raya

Hati hati di jalan raya , tau

Indera Kencana said...

Sian...
Kira Kak pB dah termasuk dalam asnaf yang 8 tu.. Berhak terima zakat. Hehehehahahahaha... kategori yang mana tu..??? Fisabilillah? Amil..?? atau haa.. saya tahu.. MUSAFIR!!

Kalau susah2 sgt, Kak pB ajak je Abe ngan anak2 akak beraya kat kampung saya. Kat kampung saya ada lemang... Lemang Jagung lagi...!!!!

pB said...

KAK WEAR
Tanoh tu ado doh.
Lonni dalae proses pecoh lot.
Tok tahular bilo siap tu ...
Leceh sungguh kalu b'urusae dengae Jabak Tanoh nie..

Tahun ni kalu g Ssalo tu, singgoh lar , deh

AZWA
Hushh...
Kawan Azwa lagi canggih gitu ...

Kalau keluarga mertua tak bising , tak apa ...

Asalkan bahagia

pB said...

INDERA
Oooo, ketawakan akak nyer
Tak per ...
Kansel nak bagi duit raya ...

Kat Klate, lemang tak berapa fofular ..
Kita all lebih kepada ketupat yang tiga segi tu.
Ketupat manis (makan gitu jer)
Ketupat tawar (makan dengan gula melaka)

McBudu said...

Sesekali cuba raya kat sini, macam saya tahun ni :-) Best tau... jalan tak de kereta, shopping mall lengang, udara bersih.

pB said...

ABE McB
Kenapa tak balik?????

Tak dpt cuti ker????

Mungkin raya haji ni, tak balik.
Tapi itu pun tak pasti lagi

aii...tak kan lah raya raya nak masuk shopping mall !!!

happyirfa said...

salam kakpb..
fa ado kg..tp x leh kelik kg ..
cedihnya

happyirfa said...

dohlah x kelik kg..nama fa pun ile dr blog kakpb..lagi sedih..

Mr PenyuBiru said...

ala..yg penting dapat beraya ngan orang tua..

pB said...

IRFA
Baghu ni baghu kelik...
Nok wat lagu mano , adik ipar Irfa nok nikoh ...

Rayo haji ni , kelik lah

MR PENYU BIRU
yessssss .....

betul itu

dlt said...

kak pb, saya lik kelate hari khamis. tahun ni giliran saya. hehe! tok saba nok kelik. kalu gi kb rayo keduo, gi la jale rumoh. open haus. rayo ketigo lik kl smula doh, rayo nga tok tuo la pulok.

OndeOnde said...

kak OO kalu balik kampung husband, tok brapo meriah sebab mertua dah ada, tapi rumah tu Alhamdulillah ada, Abe ipar siap renovate lawa-lawa doh rumoh tu..cumo bilo tak dok oghe tuo ni, adik bradik pong ghama wak hal sedighi jadi payoh sikit nok berkumpul adik bradik sebelah husband...

kalu balik klate, laing sangat..Ma pun ready dok bilik kito so family, makae tu kenolah mmasok pasal tok kae nok harap ko Ma lagi..ppakak adik bradik..sebab kak OO ni kak long 10 bradik, memae merioh la kalu balik klate!

tahun ni giliran rayo pertama di perok, rayo kedua balik kelate..

OndeOnde said...

typo error, "mertua udah tak ada"

Mummy Rizq said...

saya pun every raya akan balik kg saya 2 hari sebelum raya. sampai after sembahyang raya akan balik ke rumah mertua sampai la raya keempat...

macam tu lah selalunyaa...

Pa'chik said...

serro ati tu piBI royak abe piBI kato piBI tak dok kapung.. kekeke...

gajoh mati.. oghe tahu.. kalu lorong minyok gah.. tok rama hok tahu...

pendita said...

lorong gajoh mati tau sangat la...huhuuh... ada rezki wak la rumoh sebutir.. ambo pun xdok rumoh lagi, duk rumoh famili lagi... ekekeke...

itik putih said...

IP selalu balik rumah mak mentua secara bergilir2 tapi semenjak kedua2 mentua dah tak ada, so balik kampung raya ke2 just gi jengok2 rumah dan menziarah rumah abang2 ipar jer...perasaan raya dikampung dah takda tak semeriah waktu mentua ada...alfatihah utk
arwah berdua...amin.

*fizzy* said...

Lrg Gajah Mati?
Aduh laaa.. fail bab2 namo jalae ni..
Tp femiliar sungguh lah..
Alik mano tu eh?

Sponsor ghumoh sbutir ko parents kak pB.
Hehehehehehehehehe..oghe tuo slalunyo guano2 pun nk dok klate jugok.
Tp xtaulah kot sbb parents kak pB beso dok lua ke..
Maybe tok segho sangak keperlue tu.

Aduhh, takut baco pasal sistem gilirae nih laa..
Ni yg buat semangat nok caghi oghe Kelate jugok koho kuat nih..
Tok kisoh lah beloh mano, asa Kelate..
Hehehehehehehe..bulih ko gitu?
;)

kakLuna said...

kak PB..kad raya dh sampai....comey sungguh..1st time dpt kat raya privatized mcm tu...buleh le kenal kak PB seisi keluarga :)

idham said...

\:) SELAMAT HARI RAYA kpd PB sekeluarga...maaf zahir batin...
tingat raya dulu2 ...jumpa PB di kg kemubu! hehehehe.....

id

DBI said...

selamat berhari raya untuk pb n family.

Kak Lady said...

PB...sama lah kita...kalau balik Melaka...akan balik umah mertua...biarpun bapak kak lady duduk se negeri...

Yang bestnya hubby kak lady tu anak sulong...& rumah MIL tu dulu pun dia yang buat...so kat umah mertua tu memang bilik kami takde siapa usik...semua barang2 masih di situ. Biarpun berapa ramai yang balik..kak lady & hubby ttp dlm bilik biarpun ipar2 yang lain kene lah cari port sendiri...

Selamat balik kampung PB...bila baliknya tu...

zino said...

zino pun tak pernah ada masaalah bila balik kampong ni.. kampong mem dan kampong zino tak lauh mana.. walaupun bunyi macam jauh.. hehe

setiap tahun balik kampong mem.. tapi raya pertama wajib ke kampong mak zino dari pagi sampai ke malam.. hehe

adil kan.. hehe

zino said...

kalau tak habis ziarah rumah sedara mara.. esok nya boleh ke sana lagi hehe

13may said...

hati hati...moga selamat sampai ke destinasi.

Selamat hari raya
maaf zahir batin..

cm said...

Kemeriahan raya ialah bila bersama2 keluarga termasuklah keluarga mertua juga... cm setiap tahun raya di rumah mertua, dah 3,4 raya baru kelik kelate... tapi tetap teruja nak beraya ha..ha.. kalau gi rp call la buleh kita jumpa lagi yea.

cikdinz said...

gitu cheritanya. takpelah, janji dapat raya bersama. itu yg penting..

mawar said...

selamat hari raya kak Pb..balik Kelate mehla besut!

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...