04 October, 2007

SUAMI

Dalam dok menjawab komen yang para para isteri dan para para suami tinggalkan berkaitan dengan 'minta ijin' ,
pB terfikir ...............


Beritahu tak semestinya minta kebenaran.

Ada antara kita termasuk pB (he he he) , bila dah pergi , balik baru beritahu suami.

Pada masa tu , suami pun dah tak boleh kata apa apa lagi.

Isteri yang mithali , akan beritahu dan akan tunggu jawapan dari suami.
Bila suami kata 'yer , boleh' , baru keluar.
Kalau suami kata 'tidak' , memang tak akan keluarnyer.
(Isteri - isteri yang sebegini, pB tabik larrrr .......)

Persoalannyer sekarang,

BERAPA RAMAI SUAMI YANG AKAN BERITAHU APA YANG MEREKA BUAT , KEMANA MEREKA PERGI DAN DENGAN SIAPA MEREKA KELUAR ....???????

Suami anda , bagaimana ???

Suami pB a.k.a che aBear , selalunya pB yang akan bertanya ...

'ada kat mana?'
'kerja kat mana?'

Bukan sebab pB nak busy body atau nak sekat , tapi pB rasa itu jer idea yang ada kalau nak bercakap dengan dia
(suami pB ni kan pendiam .....)
(lama lama pB pun dah nak jadi macam dia , dah)

lagi pun , aBear ni kerjanya bukan kat pejabat.
Asyik kesana kesini.
Kejab kat ada kat Jalan Pasar.
Kejab ada kat Bernama.
Kejab ada kat Astro.
Kejab ada kat Angkasapuri.
Bila call lagi , dah ada kat Menara Telekom ...

So , para suami yang baca blog pB hari ni, BERAPA RAMAI YANG APABILA PULANG AKAN BERITAHU APA YANG MEREKA LAKUKAN KEPADA isteri TERSAYANG n TERCINTA ??????

********************************
post tambahan pada jam 315 petang ..

alhamdulillah , sowang lagi kengkawan kita UMEBOSHI telah selamat melahirkan seorang putera seberat 3.5kg di Darul Ehsan Medical Centre ....

ini adalah putera yang kedua

memang bulan beranak sungguh bulan ramadhan ni...

********************************

27 comments:

suami mithali said...

Suami jarang memberitahu kemana dia pergi lebih2 lagi kalau perkara itu tak mustahak untuk diketahui olih isteri... Kalau suami bersosial diluar...lagilah tak bolih bagi tahu...silap2 kena rantai kaki kat rumah...hehehe.:-))

♥fizzy♥ said...

hok ni senyak lah sayo..
hehehehe..
syok ni nk baca replies..

pB said...

SUAMI MITHALI
Tu yang tak adil nie...

FIZZY
Baca , bacho n read lagi n lagi n lagi

pendita said...

aik mace kait dgn komen ambo hok entry sebelumnyo...huhuhu...

umie said...

pb..
orang laki.. kalau dia tumpangkan kawan office dia pun,,, tak akan bgitau kat kita... apa2 pun mmg dia tak akan kasitau... kunun nya la kan.... menghormati hati isteri.... padahal.. dia tak nak siisteri dok PERLI2 dia... ahaks...

aBear ke Angkasapuri??? kat unit mana biasanya dia dtg...

cikdinz said...

tak bagi tau pun. takut kantoi wooo...

McBudu said...

Saya jarang melaporkan apa yang saya buat setiap hari dan saya rasa tak perlu. Cuma yang penting-penting je ok lah... Lagipun jika kita dan pasangan kita benar-benar jujur dan saling percaya mempercayai, semua itu tak penting. Hanya jangan khianati kepercayaan yang diberikan.

Suami isteri juga kena faham benar-benar batasan masing-masing dan jangan sesekali melanggar batasan. Dan pandai-pandailah membaca apa yang tersirat dalam hati pasangan masing-masing, jangan terlalu mementingkan diri sendiri.

pB said...

PENDITA
Bilo dok bacho komeng, tu hok timbul ideo nok bi'chae hari ni.

UMIE
Tak nak bagi tahu, takut isteri salah faham.

Tapi kalau tak bagi tahu, dan ada owang lain yang cerita, itu lagi PARAH

Angkasapuri ...
Hmm..nanti pB tanya..
yang dio dok cerita tu bahagian BROADCAST , kalau tak silap

pB said...

CIK DINZ
Kalau takut kantoi, jangan buat benda yang isteri tak suka

ABE Mc B
Hu yooo...
Sari duo ni komen dari Abe Mc B panjang ler ...
He he he

Betul jugak kata Abe Mc B ni.
Tak kan benda kecik kecik pun nak report n nak heboh ..
Pepada lah kan ....

AZWA said...

Syok gak baca respon para suami ni..hmnn...nak dok lelama kat sini sambil dengar lagu huhuhu...kes ngantuk ler ni muahahaha...

pB said...

AZWA
Para suami sedang membela diri ...

Dok lar lama lama.
pB tak kisah.

Tapi minta maaf lah yer, bulan posa , pB tak leh ler nak jamu minum n makan ...

cm said...

setakat ni hubby cm suka citer xtvt dia mungkin sbb kami kahwin satu batch dan kerja pun opis dekat2 boleh kata majoriti kawan hubby kawan cm jugak... cm pun kadang tu join jugak depa berembun kedai mamak... bila lepak tu keluar citer xtvt ngepek demo tuh.. cm pulak walau kenal isteri demo cm tak gamak la pulok nok royak.. ishh dilema jugak la.

Pa'chik said...

dok rajing royak kalli abuk lagi neh...
ekekeke...

pB said...

CHE MA
amboi amboi , sapa berembun rembun sakae nie...

mano rahsio hokbuleh sipae kito sipae

PO'CHIK
Eh...bi'ni doh kor Pochik nie???

Nezjoe said...

haih
bila joe nak kawin ni kak
hehehe
smlm joe buka posa ngan "hati"
:D

pB said...

JOE
Tak po..
Lonni Joe , Fizzy , Miss Tree , Achik satu kapal lagi ...

Mano tahu, tahung depae , brayo duo orghe ...

Jangae rusing , deh

Alex Lacey said...

ore jati nok royak? apo kellas hahahah....jarae la demo nok royak kalu kito tok tanyo....kalu demo nok bercerito baru royak...or kalu lambak nok mari ambik kito balik tu, dio cerito la sebab apo...kalu hok tubek malae-malae tu, jarae nok cerito...kito pung malah nok ambik tau eh...

Alex Lacey said...

hok aloh...salloh ejo...ore jatae, bukae ore jati...

mama ranggie said...

al hamdulilah,hubby mama akan col kalo die nak g memano...bukan wajib tp die dah terbiasa kot...lgpun mama rasa itu hak die nak kuar g memana...coz time mama ade umah,die xkan g memana tanpa mama..kite owg selalu spend time bersama...g karoake ke..makan2 ke..always bersama...

happyirfa said...

salam kakpb..
fa baru sampai dr kelate ni.flt penuh giler.x dapat flt pukul 4 ptg.sib baik dapat flt kul 8.30 tp delay pulok sbb huje lebat.kapten lambat buat keputuse nok terbe ko dok..tensen betul..sib baik selamat sampai kat klia.kena tunggu cik abe balik kijo pukul doblas..adui ngantuk giler

zino said...

yg agama suruh ISTERI minta izin suami bukan sebaliknya.. kena ingat tu..

zino said...

dan suami tahu tanggung jawab dia.. kecuali yg tak bertanggung jawab la itu dah kira buang kes.. hehe

Zareda said...

PB
hubby zar jarang bagitahu kalau dia nak kuar tapi macam zar ler, kalau dia kena kuar entertain kengkawan kat luar, dia akan inform kemana, pukul berapa balik dan dengan siapa?

Entahler ek, setakat ni tak de masalahlah hubungan tu macam tu. Yang penting kerukunan rumahtangga tu. Kalau dapat suami cemburu, isteri kenalah sesuaikan diri, bagitahu dan minta izin setiap kali nak keluar, kalau dapat yang sempoi macam hubby zar tu, kenalah tahu batas dan jaga kepercayaan suami.

cyberdad said...

ye tak ye jugak ek. jarang bebeno bagi tau wife kemana kita nak gi. biasanya bagi tau kalau gi jjauh la. out of town. so that wife buleh pickup anak kat tadika :)

but my wife did tell me mana2 dia nak pegi. alhamdulillah.

pB said...

KAK WEAR
Kalu buleh che abe hok pendek lakoh takpo , tok royak pung. Tapi kalu buleh hok jenih panjae lokoh, paroh jugok tu ...

IRFA
Balik doh kor??

Bilo nok update blog tu??

BRO Z
Yelah ...

ZAR
Kalau buleh jangan ada yang berat sebelah.
Sama sama adil

CYBERDAD
Bagusnyer CD nie ...bagitahu sebab ada makner

luna said...

saya ni, ikut instinct..kalo instinct baik..mmg sy x tanya am pegi mana,buat apa..kalo instinct x okay, saya tanya..tp bkn tanya dia..tanya opismate dia...hehe..aci ke?

dan sy mmg akan tanya am kalo nk g mana2,dgn sapa2...wpun am x kisah pun kalo x tanya dia dulu..tp tu kan tgwjb isteri,kan..kita tanya sbb kita hormatkan dia sbg suami yg menjaga kita,kan.

cikdinz said...

bukan apa kak. buang masa kat kedai kopi jer....heheheee...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...