03 October, 2007

KEBENARAN

Baru jer pulang dari Darul Ehsan Medical Centre.
Melawat TEE n d Baby.
Tapi sayang, tak ada reseki pB nak tengok baby boy.
Dibawa oleh misi semasa pB sampai tadi.

Akhirnya , bertemu juga lah pB dengan Tee.
Selama ini, dok bersembang dalam telefon sahaja.

Insyaallah , dalam pukul 1 tengahari , Tee sudah boleh pulang ke rumah.
Selamat Berpantang .....

Ingatkan nak belajar dengan Tee cara melihat kalender cina ttg jantina bayi.
Tapi ramai lah yang ada dalam bilik tu.
Segan ....

pB keluar pejabat , just isi borang sahaja.
Keluar dari DEMC , sempat singgah kat Shah Alam Mall.
Hmm , biasalah kalau kompleks tu tempat orang elite elite, harga nya boleh tahan.
So, pB hanya tengok tengok sahaja ....

pB baru perasan , selama ini , kalau pB nak kemana mana (dlm waktu pejabat)
pB jarang minta kebenaran dari aBear.

Rasa nak pergi Giant, pergi gitu aja.
Rasa nak pergi SAC MALL , pun pergi gitu aja.
Tak adalah nak call aBear , beritahu n minta permission.

Kadang kadang tu, langsung tak cerita langsung pun.

Tak kiralah keluar seorang atau keluar berteman.

Kalau ikut undang undang islam, isteri perlu minta kebenaran suami kalau nak kemana mana.

So, kes pB ni macam mana ...??

Wahai isteri isteri yang kat luar yang bekerja, adakah anda akan memberitahu kepada suami anda , sekiranya anda nak kemana mana ....??

28 comments:

Alex Lacey said...

maso mulo2 kawin ado la royak heheheh...tapi lloni dok doh...tapi sebelum tu k.we royak doh awa-awa, ni gi kijo termasuk gi makae etc etc la nih....kade2 cik abe tepon maso dok makae, royak ko dio maso tuh...
so far abe JD kato OK, asalkan tok gi deting hehehe

isteri mithali said...

Maaf tumpang lalu... Memang dalam agamapun ditekankan kalau nak keluar kemana2 kena mintak izin dari suami. Tapi bagi pandangan saya isteri yang berkerja ada kelainan sikit sebab mereka dah memang diluar rumah so mintalah izin dari rumah lagi sebelum keluar pergi kerja dan kalau nak kemana2 pun eloklah inform suami sekali gus minta izin so tidaklah suami memikirkan bukan2 apabila terserempat dengan kita diluar atau dimana2 yang kita pergi...

pB said...

KAK WEAR
Mulo mulo nikoh , royak bilo nok g mano mano.
Bilo lamo doh nikoh, ambik kiro dio bui green lite doh ..

ISTERI MITHALI
pB setuju dengan pendapat I.S
Rasanya kalau tempat yang kita pergi itu bukan kawasan larangan, tak ada masalah ...

♥fizzy♥ said...

:(
fizzy nok gi mano² pong takdok oghe nk kesoh..
huhuhuhuhuhuhu..
bilo la nok ado oghe hok perlu di beritau kalu fizzy nok gi mano² nih...??

pB said...

FIZZY
KAWEN LER

AZWA said...

keskeskes..kelakar la Fizzy ni hehehe...enjoy la kehidupan bujang sebelum terikat ngan perkahwinan ihikss.

Nak minta izin asben awal2 kenkadang tak menjadik pasal planning tu selalunya impromptu. Unless kalau memang dah tahu nak gi mana2 maka malam sebelum dah inform kat asben. Selalunya dah sampai tempat nak gi tu baru call asben utk melapor diri. boleh ker gitu?

pB said...

AZWA
Kalu kita kira mintak ijin, 'one short' kira ok tak .....

hi hi hi ...

pB rasa cara Azwa pun ok jugak ...

pendita said...

Kak PB, ore jate kelate hok nikoh doh rileks jah.. dio tubik jale pun dok royak ko bini jgok... huhuhu

McBudu said...

Saya pun tak sempat lagi melawat Tee... bz sikit

Saya bagi kebenaran terbuka kpd isteri nak pergi mana-mana asalkan tak jauh-jauh dan tak ke tempat-tempat tidak sepatutnya. Macam borang kosong lah... isi je nama tempat nak pergi kat tempat kosong tu :-D

Mak Su said...

aramak.. mak su bagitahu, for your info giteww... boleh ker, ek?

pB said...

PENDETA
Orghe jatae ni lesen dio besa..

Lagi besa dari kreto galo

ABE Mc B
Baik nyer ...

Tapi kena buat report, tak?

pB said...

MAK SU
Itu lagi bagus tu ...

Pa'chik said...

Wahai isteri isteri yang kat luar yang bekerja, adakah anda akan memberitahu kepada suami anda , sekiranya anda nak kemana mana ....??

memberitahu tidak sama dengan meminta ijin...

lain kali.. oyak slalu lah.. nok gi jab'bak nih.. tapi tok tau lah.. kalu taing tengoh hari.. gi soping ko. buleh ko dok nih? kekekek..

Indera Kencana said...

Isu ni pernah menjadi "uproar" antara saya dengan Azah bila dia keluar rumah tanpa izin saya. Saya bukan seorang suami yang cemburu apatah lagi mengongkong. Cuma yang saya inginkan hanyalah memberitahu saya ke mana arah tujuan dan untuk apa. Itu sahaja. Tujuan saya berbuat demikian ada untuk menjaga keharmonian rumahtangga kami daripada fitnah orang. Saya mungkin percaya sepenuhnya yang dia boleh menjaga kehormatannya, namun dia pasti tidak akan terlepas daripada mulut-mulut orang-orang keliling. Sekiranya dia kluar dengan memberitahu saya, sekiranya ada fitnah, pasti saya boleh mempertahankan maruahnya. Namun sekiranya dia keluar rumah tanpa izin, kemudian datang seseorang memberitahu, "Eh, Indera. Tadi aku nampak bini engkau berbual dengan lelaki. Bukan main mesra (padahal dia ternampak Azah sedang berbual dengan adik lelakinya)". Sudah pasti dengan fitnah ini akan menyebabkan rumahtangga kami keberantakan. Itulah sebabnya kenapa saya cukup tekankan kepada Azah kenapa dia perlu minta izin saya untuk keluar rumah.

~adeQ~ said...

selalunya kite bgtau ubby kalau nak keluar...sms or call sekejap. sebab rasa tak best kalau tak bgtau. Dulu masa anak dara, saya kat uitm shah alam nak keluar pun bgtau mak kat segamat, boleh gitu? hehehe...

minnie said...

mmm... ister-isteri... kita tak masuk list la lagi.... tumpang lalu kak pb...

nurazzah8 said...

pb, mmg baru-baru kawen semua bagi tau...tapi bila cik abae dah mula kerja jauh-jauh atau oversea, dah tak larat nak tepon setiap kali nak kuar, kalau cik abae dlm msia tak pe jugak, kalau duk oversea...maunya melambung tinggi bil tepon! so, kira cik abae dah bagi izin awal2 lagi utk uruskan semua hal berkenaan rumahtangga dan anak2 kalau dia tak ada... asalkan akak tau menjaga batas-batas susila sbg seorang perempuan dan isteri... ewah...

achik said...

ister-isteri.. saya pun tak masuk list lagi.. ;p

zino said...

wajib bagi isteri minta izin suami bila nak keluar rumah untuk bekerja atau sebagainya..

dan bila nak melencong ke mana mana pun elok maklum dengan suami juga..

MQ said...

MQ mmg jarang kuar umah sendiri, tapi bila nak pakai keta tu dah bagi tau segala plan mlm sebelumnya lagi, nak pegi mana, buat apa, jumpa sapa, baper lama..takut apa2 jadi, kot eksiden ke apa, mati tgh jln ke tak dpt redha suami plak nanti..hehehe..hubby plak mmg jenis suka risau ni, takut sgt apa2 jadi, jeles pon yer jugak..haha!

time keje dulu mmg kuar mkn, dgn sapa, kat mana husband dah tau dah rutinnya..lg pon rehat sejam tak sempat nak merayau ke mana pon..

zareda said...

Zar plak kengkadang bagitahu kengkadang tak.. Bagi zar bila zar minta izin kuar rumah pepagi tu nak pergi kerja, that is mean zar dah minta izin kemana mana cth shopping atau ke bank dalam waktu pejabat selagi ia tidak melanggar syariat dan syarak.
Tapi kalau lunch atau teatime tu zar kena pi lunch/tea time dengan consultant ker, pegawai dari state ker (of course lelaki) zar akan maklumkan pada hubby, takut fitnah plak.

NBK466 said...

Jaman skg macam2 kemudahan buleh guna..tak semustinya call..buleh yo YM, SMS, mahupun MMS. Kalau dah urgent sangat baru ler call.. Buleh tak camtuh..he.he..he..

*fizzy* said...

Kak pB ku..
calon ngga' ada ni..
gi mana mau kawin?
hehehehehe..

pssst.. kak Azwa..
mmg best being single nih.
tp family dh bising² dh kt rumah tu.
kalau cari husband mcm beli brg kt shopping complex tu xpe lah jugak..
kekekekekekeke..

cm said...

cm doh habit maso anak dara segalo bendo royak ko mok, bila doh nikoh segalo bendo royak ko hubby... gi mano beli gapo jumpo sapo wak gapo semo royak... mesti hubby cm sabor ajela dgn cm habis benda kecik besar nok report.

pB said...

PA'CHIK
Betul tu , beritahu tak semestinya minta izin.
Kadae kadae tu , kelik baghu royak ...

Sib baik lah , che abear jenih baik hati ...

INDERA
Kalau kita tinggal berjauhan, perlu sangat pada kepercayaan.

Tapi , itulah , lagi jauh , lagi senang orang tabur kata fitnah.

Kak pB setuju dengan cara Indera.
Bukan nak menyekat , tapi , untuk menjaga .....

NURSHI
Wow ...
Cayalah ...

Sesungguhnya Nurshi adalah isteri dan anak yang baik

MINNIE
Belum lagi ...

Tapi boleh baca ...

Jadikan pengajaran ...

psstt...bila lagi nak kawen nie..
Kak pB teringin nak dapat kad jemputan dari Minnie

KAK AZZAH8
Kalau lah dok kat obersea, semua nak kena report, parah jugak tu ...

Kalau suami kita percaya pada kita, insyaallah , kita pun sebagai isteri tak akan khianati kepercayaan itu

ACHIK
Tak apa Chik..
Insyaallah , satu hari , Achik juga akan masuk dalam geng kita kita nie

Amin

BRO Z
Insyaallah, lepas ni , pB akan praktikkan ....

Mem , infd semua ker??

MQ
Baguslah kalau begitu.

Dia ambil berat , tandanya dia sayang.

Kang nanti dia buat tak tahu, kita pulak fikir yang bukan bukan

ZAREDA
Kdg kdg rancangan tu dtg secara tiba tiba.

pB said...

NBK
Mesti Isteri NBK ni , nak kemana mana infd NBK , kan ...

pB said...

FIZZY
Kadae kadae jodoh ni , kito tok perlu 'terlalu' cari.
Takut , hok kito buleh tu , depae jah molek, tapi belakae , mache mache hal...

Insyaallah, tiap pado kito ni, Allah buak doh pasangae masing masing..

Cuma , maso tu jah tok sapa lagi..

Enjoy ur time dulu ...

CHE MA
pB kelih doh che abe Che Ma .
Dio tu ala ala che aBear pB tu ...

hi hi hi

- G O R O - said...

Assalamualaikum

Saya terpanggil dgn entri ini.

Saya bukan ulama dan juga bijaksana, Sepatutnya apa yang sudah digariskan didalam Quran itu adalah satu pedoman dalam kehidupan. JIka hak seorang isteri itu terletak dibawah suaminya.
Maka hak yang dtg itu mesti dtg dari kebenaran dan keizinan suaminya. Jika kita lihat Quran yang diturunkan oleh Allah sebagai pedoman buat kita sebenarnya mengandungi lebeh kurang 500 sahaja ttg hukum dan hakam. Selebihnya adalah ceritera untuk generasi kita ini. Ada orang berkata yang ilmu Quran perlu diselaraskan dgn peredaran zaman, Jawapannya TIDAK! Quran itu tetap membawa maksud yang sama tidak kira zaman. Sebab apa mereka berkata begitu? Sebabnya stgh2 hukum diambil mudah untuk memudahkan lagi urusan kehidupan mereka. Bila Allah sudah katakan hukum maka ia adalah hukum. Sifat manusia sebenarnya termasuk saya sebenarnya seringkali cuba menipu Tuhan. KIta selalu merasakan tidak mengapa kepada stgh2 perkara. Sebenarnya tidak, Allah itu maha mengetahui. Bagi saya, hukum adalah hukum. Islam itu tidak membebankan. Jangalah kita merasa beban dgn hukum yang Allah turunkan.

p/s- Pesanan ini adalah untuk mengingatkan diri yang yang alpa dan lalai.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...