02 October, 2007

CUTI

Cepat sungguh masa berlalu.
Hari dah hari yang ke 21.
Rasa macam baru semalam, kita semua ni mula berpuasa.



Semalam, pB sempatlah menalifon salah sorang kawan lama.
(biasalah kalau time time nak raya ni, pB akan call kengkawan yang dah bertahun pB tak contact).

This person yang pB call ni , kira someone jugaklah kat pejabat dia tu.
Orang kata macam bos gitu.
Luluskan budget.
Luluskan cuti.
Kalau ada breakdown tengah tengah malam, pun orang akan cari dia jugak.
Kalau nak lampu tengah jalan , pun orang cari dia jugak.

Just bertanya khabar.
Khabar dia.
Khabar isteri dia.
Khabar anak anak dia.
Khabar mak n ayah dia .
N lastly pB tanyer pasal cuti.
Tentang ada masalah orang cukup tak masa raya atau sebelum raya.


Yang syok tu , dia kata , ada dua tiga orang staff dia dah nak cuti 10 hari sebelum raya .
Wah sonok tu .
Cuti awal ...

'yelah , dia mitak cuti ler sebab malam berjaga , siang tidur'.

Oooo gitu .....
Staff dia bercuti sebab nak kejar / cari malam lailatul Qadar.
Bagusnyer ....

Untungkan kalau kita ni ada banyak cuti.
Kerja pulak kat kampung halaman sendiri.
Memang cuti tahunan mesti tak habisnyer.

Dan yang paling penting , boleh ambik cuti , bila kita hendak mengerjakan ibadat .
Terutama ibadat pada 10 malam terakhir.

Hu hu...
pB , cuti pun cukup cukup makan jer.
Kalau tak rancang betul betul, hujung tahun , semua orang cuti, pB dok sorang sorang kat pejabat .......

Apasal syarikat ni bagi cuti 18 hari saja....
Sampai pencen lak tu ..........

*********************************************

Berita Sampingan ...
BARU DPT SMS DARI BLOGGER YANG BERNAMA TEE .
SELAMAT MELAHIRKAN ANAK LELAKI SEBERAT 2.9KG JAM12.06 TENGAHARI TADI

TAHNIAH TEE....

pssttt... ramai sungguh yang bersalin bulan ramadhan tahun nie yer ...

24 comments:

umie said...

Salam pb..
TAdi rasa2 nya dah comments pb nya entry pasal buat kueh raya tu... tapi aleh2 hilang... hehehe umie lom pandai lagi la kot,,,

nih, nak tanye pb,, cuti raya berapa hari dan raya kat mana pulak tahun ni?

pB said...

UMMIE
Salam ...

Hilang ler tu barangkali

Cuti ...
pB apply dari 12hb hingga ke 21hb.
Insyaallah pada 22hb tu, pB dah kerja dah.

pB ni Ummie, menantu yang baik.
Tiap tiap tahun mesti beraya kat umah mertua ....

hu hu hu...

zareda said...

10 malam terakhir.. terkejar kejar dengan amal ibadat dan persiapan raya.. Puasa masih penuh..

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

dh citer pasal cuti nih..x sabo dh nk cuti nihhhh....

pB said...

ZAREDA
Cuba sedaya yang mampu.

Dan berdoa agar Allah berikan kita peluang untuk berjumpa dgn Lailatul Qadar

L.C
Lambat lagi cutinyer....
9 hari lagi tu ..

McBudu said...

Nak beribadat tak payah cuti, kerja pun ibadat juga kalau betul nawaitunya. Lagi lah best dapat pahala ibadat malam dan siang. kalau malam ibadat, siang tidor kan rugi... :-)

AZWA said...

Aik...rasanya baru pagi tadi jawab ntry kat rumah nie...wah produktif sungguh PB ek...cepat buat update ek...

This year azwa tak ambik cuti...lepas raya masuk kerja terus hehehe.

pB said...

ABE Mc B
Rasanya orang tu bukan la tidur sepanjang hari.
Mungkin dia risau , kalau kerja dia terganggu kalau dia tak cukup tidur.
Sbb tu lar dia ambik cuti ...

AZWA
Ai, tak kan tak tahu
pB ni kan rajin
Ha ha ha ...

Kenapa tak ambik cuti???
Kerja byk sangat ker??

dlt said...

patutlah blog tee lama tak update, rupanya dah bersalin.
kak pb lik kelate hari jumaat yer? sure banyak kete hari tu. rasanya memang ramailah sebab sekolah pun baru start cuti. hati2 dijalanraya.

cyberdad said...

hebatnya ambik cuti utk cari Lailatul Qadar. respek sungguh.

pB said...

DLT
Hari ni baru bsalin.
Ingat esok ,kalu dio tok tubek lagi dari spital, nok g jugok la melawat tengok baby baru ...

kak pB , insyaallah kelik petae khamis tu.
Dalae pukul 3 ...

DLT kelik mano??

CYBERDAD
CD dengan dia tu satu company , tau.
Cuma dia kat kelantan ...

Alex Lacey said...

k.we tok ambik cuti lagi nih...sebak next week ado kelah baru setat...jadual tok tubik lagi...kalu nok amik cuti keno cari ore gati amik kelah...jadi keno tunggu tubek jadua dulu baru buleh amik cuti....royak doh ko group leader...dio pung tau...

niatnyo nok balik hari Rabu...balik Kemamae dulu...esoknyo baru balik KB...hmmmm..tengok la lagu mano...

maklang said...

rasanya hari ni 20 Ramadhan..tak sabar nya dia nak raya...

pB said...

KAK WEAR
Rasonyor pB punyo cuti dah lulus.
Tunggu nok kelik lar nie.
Tapi kelik ghumoh tok tuo ...



MAK LANG
Oppsss
Maksud pB malam 21 .

he he he

minnie said...

salam kak pb....
citer pasal cuti raya nih... saya belum isi borang pun... harap2 bos kasi cuti seminggu...tak payah amik cuti tahun....

cm said...

cm cuti raya 6 hari... balik kedah utk kali ke 10 setelah 11 tahun kahwin he he sama ngan pb menantu & isteri mithali raya kat mana pun takpe yg penting suami & anak2 gembira, cm ni memana pun happy... tapi sedih sikit tahun ni sibuk sgt tok dae nok kelik poso dgn mak tersayang... sekala tu seminggu kelik poso kelate.

OndeOnde said...

kak OO cuti tahunan cuma 16 hari jah, lagi sikit..18hb dah start keje..lagu mano tu?

Pa'chik said...

tahniah la ko hok buleh anok tuh...
acu tra piBI mitok kijo suri rumoh... kekeke... skalo ikut bilo la nok coti... buleh gi sokmo.. kekekeek..

~ahni~ said...

Saya ni pulak dah raya betul2 10 hari sebelum syawal. Nampaknya memang tak jumpa lah malam yang amat berharga tu.

Mr PenyuBiru said...

huhu..saya kena keje malam...

pB said...

CM
Bakpo tok rajing gilir ...

Supo pB ni , aBear kato pB tak dok kapong ...
(ala sedih nyor).

Tak po lah Che Ma .
Asal pagi rayo tok baloh laki bini sudoh lar ....

KAK OO
18 krijo doh..
Tak po lar kak OO.
Lagi pun , baghu ni Kak OO kelik doh klate ...

pB said...

PO'CHIK
Stakat ni tok sapa seru lagi nok jadi suri ghumoh sepenuh maso ...

10 tahun lagi , tok tahu lar

AHNI
Tak per Ahni.
Zikir kan buleh ....
Selawat pun buleh ...

MR PENYU
Kena kerja malam tak per.
Jangan kena kerja malam RAYA udah ler ....

Sastri said...

sas punya coti tahun ni ada 343 hari lagi... asyik carry forward 4 tahun sudah... amik coti raya 9 hari... :D

luna said...

adui..bila la nak komited beribadat utk 10 hari terakhir ramadhan cam kawan kak PB tu...saya ni keje je kat kampung...tp penat nya ngalahkan keje kat pekan besar..

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...