15 November, 2007

JJ / RAYMOND / PENYU YANG SEPI


Petang semalam , kilat sambung menyambung kat kawasan Shah Alam nie...

Member ofis cakap , ni mesti sebab pB keluar buat kerja teknikal ...
Kat Jaya Jusco yang baru nak buka pulak tu ...
He he he

Pada sesiapa yang bertanya kat mana JJ Bdr Bukit Tinggi tu , meh sini pB habaq mai

Kalau anda semua dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah (sebelah kanan) , maka , berkereta lah terus menerus ....
JJ tu akan ada di sebelah kanan anda , nanti
Kalau guna Highway KESAS pun senang jugak .

JJ tu betul betul depan kawasan perumahan Taman Botanic.
Rumah rumah kat situ , lawa siut ....
Design moden moden.
Tak ada 300 ribu , rasanya memang tak boleh nak beli...

JJ ni ada 6 tingkat.
3 tingkat untuk parking kereta.
3 tingkat lagi shopping mall ...
Lawa ....

Lagi besau dari Jaya Jusco IOI dan Jaya Jusco Bukit Raja ....
So , saper saper yang dok area Klang , ini akan jadi tempat lepak baru ler


*******************************




Saper ada tengok sitcom 'Every Body Loves Raymond' ?
Sila angkat keyboard ....
He he he ....

Last week punya siri memang halirious sungguh sungguh...
Terkena batang hidung lelaki yang bergelar suami ....

Nak tahu cam ner episod ..
Jab jab , pB cuba recall .....


Episod kali ni menceritakan bagaimana Raymond menggunakan kuasa veto 'NO' dalam kehidupan s*ksnya ....

Selalunya bila Raymond minta , Debra yang akan guna d 'NO' word.
Tapi , kali ni Raymond dapat idea untuk membalas dendam.

Bila turn Debra yang minta, Raymond pulak yang kata 'NO'

Mengikut teori yang Raymond guna , bila Raymond says 'NO' , Debra akan pujuk , dan ini telah menyebabkan Raymond rasa seperti diperlukan dan rasa perkasa ....

Tetapi , bila Raymond guna 'NO' , Debra dah mula rasa susah hati.

Fikir perkara negatif ....

"adakah dia dah tak menarik?"
"adakah badannya dah bertambah gemuk?"
biasalah perempuan , kan ......

Satu hari , Raymond telah pun ter'pecah' rahsianya pada si Robert.
Robert pulak telah terberitahu pada isterinya AMY ...
Dan Amy , beritahu pada Debra ...

Apalagi , mengamuk ler si Debra ....
Rupa rupanya dia bukan lar ada masalah , si Raymond jer yang gatal ...
Gatal , nak rasa berkuasa konon kononnya ...
Debra pun terangkan kenapa dia kata 'NO'.
Letih menjaga anak anak ...
Letih melayan karenah mak Raymond si Marie yang cerewet.
Letih memikirkan tentang hal hal anak anak ...

Disebabkan kebodohan Raymond ni , maka si Debra telah menjatuhkan hukuman 'NO NO' , selama mana yang mungkin.

Maka , bermula lah hari hari kegersangan si Raymond ini...

Hinggalah satu hari , (tak silap hari yang ke 27) , makanya si Raymond ini mengaku kalah ....

Yang buat pB gelak sakan , tu , ialah , si Debra siisteri ni langsung tak kesah pun , dapat atau tidak. Menggira hari pun tidak.
Tak sama dengan si suaminya itu , tak senang duduk langsung sebab tak dapat ......

Bila si Debra beri Green Lite , Raymond macam nak terkam jer si Debra nie.
Tapi nasib tak baik sebab , anak anak ada di rumah ..
Maka berputih mata lagi si Raymond, terpaksa menunggu malam menjelma

Sapa sapa boleh beri kesimpulan , silalah tinggalkan komen nyer .....

*********************

Itu cerita tentang suami yang tak dpt disebabkan oleh keegooannya konon kononnya ...

*********************

Kalu sapa sapa ada beli surat khabar ahad lepas, mesti baca kisah ni.
Dalam ruangan 'Garam Kehidupan' , rasanya

Bagaimana seorang suami malang ini , telah beristerikan pada seorang isteri yang mana isteri ini mempunyai teori bahawa sek* itu adalah satu perkara yang kotor. Dan bagi isteri itu , sek* itu hanya untuk mendapatkan anak ....

Naik kesian pB baca kisah suami ni 'penyuyangsepi' .. hihi sib baik bukan penyubiru
Macam macam yang si suami ni lakukan untuk ambil hati si isteri tapi isteri tetap menolak tiap kali diajak.
Hadiah tiap kali balik dari luar negara.
Bawa isteri itu bercuti di luar dan di dalam negeri.
Hadiah bunga
Ajak makan malam di restoran restoran yang mahal mahal.
Namun si isteri tetap 'sejuk' dan 'dingin'

Semuanya , tak menjadi ....
Hingga satu tahap , si suami ini memuaskan sendiri nafsunya disebelah isterinya ....

Memang pada mulanya , dia ingin menceraikan si isteri ini, tapi , terpaksa dipadamkan hasrat itu , kerana isteri telah berbadan dua ...

Pada pB , isteri itu sakit , rasanya ....
Menzalimi suami ....

Nak buat cerita , si suami itu telah beristeri lagi , mengahwini pembantu rumah yang digaji (untuk menyenangkan siisteri) .
Bahagia buat seketika , TETAPI si ibu kepada suami ini pula membenci orang yang berpoligami.
Dan suami ini telah dipaksa untuk menceraikan isteri kedua ini...
Takut di cop 'anak derhaka' , maka isteri kedua itu diceraikan dan dihantar pulang ke negara asal ...

Dan sekarang , suami ini hanya hidup untuk membesarkan anak yang seramai dua orang itu.




**************************

Macam macam kisah dalam rumahtangga .....

32 comments:

kasutVincci said...

jj kat kota bharu takdok ko? Puah dok gi kb mall jah. Takdok tepat lepok lain doh. Huhu

dlt said...

layout baru yer kak pb? ingat saloh rumoh doh tadi. tapi comey lagi layout dulu. hehe!

gi wat field work tu, tok shopping skali ko? kalu sayo lamo doh sambil menyelam sambil minum air.

sayo tertengook gok crito raymond episod tu. huhu! pade muko bini dio balah dendam. oghe jate ni tu la, kalu bini kato NO, dio kato bini tok pehe dio, padeha dio hok tok pehe bini tu letih ko, sakit ko, gapo ko. sekali keno silent treatment lagu tu baru tau. kalu nok best lagi, keno suruh suami lok hok ambik alih tugas2 rumoh tu. biar tahu letih ko dok. hehe!

happyirfa said...

SALAM KAKPB..
kat tpt fa cerahlah pullokkk.
tp hatiku tak secerah hariku..

pB said...

KV
Tok lamo lagi , TESCO nok bukok doh ...

So, ado lar tepak baru nok shopping

DLT
Nok shopping lagu mano , keda pung tak dok lagi..

Bangunane pun tok siak lagi ...

Habuk , debu , ghama orghe Indonesia n Bagla ....

Orghe jatae , dalae fikirae demo tu , asyik ingat TU jer ...

IRFA
Bakpo pulok nyor nie??

oren said...

saya ada baca kisah yang tersiar dlm paper Ahad lepas..macam2 hal betul..kesian kat penyu tu ek?

itu le asam garam kehidupan..

pB said...

OREN
Terasa haru jer bila baca kisah Penyu tu .

Bukan apa Ren , kak pB tak sangka ada wujud lelaki yg begini baik dan sabar ...

Ayu said...

Kak PB, saya pon tak sangka ade jugak lelaki yg sabar mcm tuh.. mungkin itu yang terbaik utk dia..kite tak tahu kan perancangan Allah..
Kak, dah takleh order ke akak nya frozen food tuh?

pB said...

AYU
Betul kata Ayu tu ..

Dah lama kak pB 'bersara' jual frozen food tu ..

Tak dpt byk permintaan ...

McBudu said...

Dia penyu, memang sentiasa kesejukan... dah biasa kat lautan yang tak bertepi...kerana isterinya hanya bertugas untuk bertelur, dahlah masa dia bertelur diintai manusia, kemudian dikebas telur-telurnya pula.

p/s puasa 100 hari... ok je... :-))

maklang said...

cantek layout baru..

lama tak sembang, so maklang baca kat blog jelaa...

~ahni~ said...

Apa salah nya mendapatkan khidmat nasihat dari sedara mara atau pakar rumah tangga atau kaunseling. Kalau tak paham, pahamkan lah... dalam islam pun ada sebut pasal hal dalam kelambu ni...

Kalau dah tak boleh berpisah aje lah dan cari lain, buat apa nak poligami kalau ibu pun dah tak suka. Kena pikirkan jalan penyelesaian sebab kalau dibiarkan nanti akan menyebabkan masalah yang lebih serius....

zareda said...

PB
Zar memang tengok everybody love raymond tu.. feberet.. malam tadi pun ada kat TV7.

Pasal isteri dingin tu, suami kena sabar dan bertolak ansur ler. Tuler ragam rumahtangga. Kalau nak citer benda ni, zar ada macam macam kes yang serupa kat opis ni.. haru biru, citer pelik pelik yang tak dipercayai dek akal pun ada..

pB said...

ABE MC B
Puasa dia lagi lama ...
Dah bertahun tahun ...

Puasa Mc B , kejab jer ...
100 hari bukannya lama pun

MAK LANG
Mak Lang sibuk sokmo ....

Hari tu call , pun tak dpt nak sembang sembang

AHNI
Bercerai tak boleh ...
Kawin lagi pun tak boleh ...

So , apa lagi yang Penyu tu boleh buat ...??

Kesian pulak pada si isteri tu , bukan apa , nanti bila meninggal , takut tidak dimaafkan oleh suami , naya ler ....

ZAREDA
Semalam , pB tengok sikit jer.
Mata ngantuk sangat...

Memang dalam rumahtangga , macam macam cerita yang ada ...

Suami baik, isteri pulak buat hal
Isteri baik, suami pulak yang perangai tak berapa nak cantik ...

Alex Lacey said...

Laaa...bakpo tuka layout pulok nih? hehehehe....

k.we meme tak dok peluae tengok TV...Adam conquer tengok kartun...

kes Penyu tu meme ssiae la...tapi ho la, nok wak guano dih?

Azian Hasan said...

pB,
Cantik layout, Cerita rumahtangga macam-macam. agaknya 10 tahun akan datang apa lagi ye...

Azhar Ahmad said...

Ahha siap ada direction tempat lepak... Hahahaha. 6 tingkat? Huihhhh dasatnyer.... Hummmm, kat Taman Universiti ni hanya ada 2 tingkat jerrr... Tu pun dah busan nak gi...

Hummm, si Raymond tu mmg macam tu slalu....

Kak Lady said...

Kat tempat kak lady ni tiap2 petang hujang & kilat sabung menyabung...sampai anak2 jadi takut...semua tutup...komputer...tv...semua padam...

Kisah rumahtangga ni kalau nak cerita memang tak cukup kertas berkajang-kajang...

Aku Bukan Bidadari said...

walaupun saya dok di kajang..saya harus pergi ke jaya jusco biler grand opening? selalu opening pasti ada sales giler2

Jie said...

Salam pB,

seumo idup pernah jejak JJ Wangsa Maju & Cheras Selatan kt Bdr Hussein Onn je...oppp..kat JB dah...kat Melaka dah...erk..kt Penang dah..kahkahkah..... semulajadi seorg pompuan kan?

Pasal suami sepi tu, kakjie tak baca pula kisah tu...tapi dia dah bawa isteri dia jumpa kaunselor ke?

kahwin lagi satu bukan jalan penyelesaian yang bijak..kan tak pasal² terjebak dengan masalah yg baru...

pB said...

KAK WEAR
Sajo sajo jah ...
Hok nie ringkah jah ....

Tok khe la sapa kul sbelah malae , dio kelih kartun lagi ...

Siae kor kak wear

Kalu pB lar jadi dio, pB kawin lagi satu ...

he he he

AZIAN
10 tahun lagi , pB 45 tahun.
Kalau panjang umurlah , kan

Dunia dah terbalik skrg nie...

pB said...

AZHAR
Mesti ramai yang nak pergi , sebab tu lar pB bagi direction..

6 tingkat , tapi shop lot , 3 tingkat jer

Datang ler ke KL ni, macam macam shopping mall ada

Raymond tu kelakor

Mak Su said...

kui kui kui....gelak tersipu-sipu... (pssttt... saya mau power...datang ler jin toncet bawak power).. kui kui kui

cikdinz said...

sitcom yg paling best. minat sungguh.
sampei season 9 je. dah last hari tu kat SWR....

pB said...

KAK LADY
Kalau selalu petir , jawabnye tunggu ler report kerosakan. Dtg bergolek golek sampai tak cukup tangan nak capai ..

Kena byk sabar , bila dah ada rumah dan tangga nie

TIARA
Cayalah Tiara..
Dari Kajang tu sanggup lagi ke Klang..

Grand Opening tu kak pB tak pasti la pulak.
Tapi tak per, kalau ada info , kak pB update dalam blog kak pB nie

KAK JIE
Waduh waduh ...
Kata tak berjalan , tapi tu dia ...

Kesian kat Penyu tu ...
Rasanya dah mcm mcm cara dia ikhtiar tapi tak berkesan pun.

Kenapa akak kata kalau dia kawin lain , timbul masalah lain pulak..

Musykil pB

pB said...

MAK SU
Tiba tiba terbayang JIN Hijau Badan bulat

kah kah kah

CHE DINZ
Sekarang ni kat SWR kalau malam selasa, jarang tengok ....

Raymond memang best ....

Sempoi jer

nina said...

wah..wahh..berubah wajah lagi blog dia..macam ni nina nak order satu la..bleh? (macam order roti canai ngan teh tarik la pulak..hihihiii)

hmm...macam2 cerita yer pB..lama kita pun x bercerita..hehhee..

zino said...

sabar sabar sabar.. boleh ke nak sabar tu.. hehe

KAMATO said...

bertambah cantik blog ni

luna said...

seks itu penting.

sekian.

Sastri said...

lama dah tak ikut Everybody Loves Raymond tu... :p

Mr PenyuBiru said...

haha..timer kasih tuk ulasan siri sitcom tu. dah lame tak tengok sitcom tu.tak berkesempatan. citer pasal garam kehidupan tu,aku ade baca.kesian si suami tu.tapi aku ade skit tak puas hati la,pasal ape dia guna nama samaran 'penyuyangsepi'. gunalah nama lain.

achik said...

salam kak PB..

baru je sabtu lepas lalu JJ tu masa on the way nak gi kenduri kawen member.. besar giler JJnya.. ;D

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...