14 January, 2008

ROTI

Ada lah satu petang tu , pB beli roti.
Roti Gardenia , yang besar tu.
Yang dijual dengan harga rm2.90
Kalau beli kat kedai Seng Sei jual ubat , dapat ler less duo posen.

pB beli dua 'bata' pulak tu.
Ingat kan , dua bata tu sempat ler untuk tiga empat hari.

Bawak balik umah , letak kat toster.

Esok nya , petang balik kerja , pB lihat roti dua 'bata' tu tinggal plastik pembalut jer.

Hah ... !!!!

Habis roti dua 'bata' tu ....

Sejak Nurin masuk sekolah ni , dia jadi 'kuat' makan.

Sebelum makan nasi , minta roti 'susu'.
Nak g sekolah , minta roti 'susu'.
Nak tido pun , minta roti 'susu' jugak.

Nampak gaya , mama kena pergi belajar buat roti la macam ni.
Kalau tidak pun , kena beli 'Bread Maker' ....

psstt ...

aBear tak de :(
Ke Alor Star lagi .....

25 comments:

umeboshi said...

hah? kuatnye mkn roti, si nurin tu. ekekkek... mmg kak pb kena buat roti sendiri nih!

pB said...

UME
KAlu tengok bodi, macam tak caya.

Sekarang satu 'bata' satu hari ....

Ordinary Superhero said...

ABear tak dok, buleh la blaja uli roti. :)

happyirfa said...

salam kakpb..
yg si kakak kat umah tu kena paksa suruh make..payoh sungguh dohlah kurus .. beg lagi besar dr tuan

Azhar Ahmad said...

Biasalah budak tengah membesar....

Purpleheart said...

Nasib baik Nurin nak makan roti ya.. Kalo dia mintak pizza ke kfc ke mekdonel ke, haru biru purple la jawabnya ya..

Kawan kat ofis aritu pi makan kat Subway, konon teringat kat anak, belikan untuk anak. Sudahnya seminggu tu 3 kali dia mitak ibunya belikan Subway, sekali beli 23 hengget abes.. Parah.. nyesal tak sudah.

~ahni~ said...

Tukar angin tu agaknya PB....

Kak Lady said...

Salam Maal Hijrah PB...anak kak lady sikecit tu pun dah sekolah...memang roti jadi laris...sebantal besar tu sehari aje dah abis...bekal roti...makan roti...

Dah beli ke breadmaker tu..?

McBudu said...

Satu lagi cerita ROTI : " duit saya habis, masuk skim cepat kaya, semua sudah kena tipu, apa mau buat, makan roti lo...!"

pB said...

O.S.H
aBear tak dock , kito pakat uli bata golek ler ...
He he he

IRFA
Budok ni ado angin kadae kadae.
Tunggu dio darjoh duo , tigo , taim tu , makae tock bre'ti

pB said...

AZHAR
Membesar bagai johan

P.H
Parah tu ....
Tapi budak ni biasanya ada angin.
Bila dia dah jemu, dia akan berhenti dengan sendirinya

pB sendiri tak pernah masuk Subway, tau.
Pagi ni , baru tengok dalam tibi , rencana ttg kedai tu ...

pB said...

AHNI
pB pun rasa macam tu jugak ler.
Bila kita nak date nie??

Dah masuk tahun baru nie

KAK LADY
Salam Hijrah juga buat akak tercayang.

Hi hi , anak teruna akak sama peel dengan anak dara pB

Tak beli pun akak ...
Citer jer lebih

pB said...

ABE Mc B
Itu cerita orang muflis ...

Kenapa bila pB masuk blog Mc B , dapat baca sekerat jer??????

umi ameer said...

Wow, tak sangka pada hari semalam, sayapun buat entry dgn tajuk sama, roti, but saya bercakap ttg roti nan.. hi hi..

Cepat sungguh bekalan roti pB abis, ek? Kalu anak2 saya, tak heran roti tu, make donno je dorang, sayalah kena makan bagi perabis and sometimes bawak bekai gi keje!

Anak2 saya suka roti telur je.. Mungkin saya kena beli toaster baru anak2 suka, kot!

cm said...

puteri bongsu cm sejak sekolah selera makan naik 100%... letih kat sekolah agaknya, kalau tanya ngapa makan banyak dia cakap nak bagi pipi bulat lagi comel...

cm dah 3 tahun beli dan simpan breadmaker, pastu sibuk salin resepi roti tapi 3 tahun jugakle roti beli di kedai...guano tuh

~adeQ~ said...

kak, roti murah jek...takper....jgn mintak yang mahal2 sudah...huhuhu...bdn comel, makan leh tahan....

achik said...

kakak saya beli bread maker tu masa blum anak kedua kot.. skang ni, anak kedua dia dah nak masuk umur 5thn.. x penah guna pun lagi.. huhuhu.. ;p

blackpurple @ jowopinter said...

Beli bread maker PB, murah sekarang. Roti dah tentu2 berkhasiat sebab buat sendiri. :D

cikdinz said...

sama lah kak. berselera asyik nak makan jer.
rasanya berat si kakak tu dah naik kot.
tak timbang lagi....

Zareda said...

kuatnya makan roti.. hehehhe.. tak apa, demi anak anak.. biarlah dorang makan, jangan buang buang jer.. kalau makan tak pe..

memang mama kena belajar buat roti ler macam ni

kasutVincci said...

lps pandai wat roti sendiri, buleh buko kedai gamok nyo.

cyberdad said...

acu cuba try test beli roti brand lain. cap ABC ke (ada ke?), Mighty White ke, cap High5 ke.

asal bukan Garden*ia. Tengok respon.

Kalu habih semace, kena beli breadmaker jugok la wehh

NBK466 said...

Roti nie kalau dtg mood nak makan nie sebuku (or se'bata') tuh kejap jerk abis. Bila takde mood even yg small size pun sampai berkulat. Tapi Gardenia tatap my fav. Kalau baru2 punya kelembutan rotinya.. NIKMATTTTTNNYYEERR...

McBudu said...

Itu namanya adat pepatih, masuk suku... he he try pakai browser lain, firefox ke... netscape ke...

zino said...

dah mula ke belajar buat roti ni..?

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...