02 July, 2008

364



Salam


Rasa macam lama lak tak update blog nie.
Bukan apa , sekarang ni meja pB di'okupied' by one staff.
So pB kena dok kat meja lain.
Bukan tak ada pC , tapi , tak tahu kenapa pC dia tu tak leh nak log in Google.
pC tu dok asyik mitak off kan kukis ....

Hari jadi Nurin , seleberate simple simple jer.
Petang isnin tu balik kerja , hantar tok ma masjid, baru singgah kedai kek.
Beli coklat kek yang rega sembilas ringgit tu jer.
Happy manjang si Nurin .....

Hadiah pun tak ada.
Dapat kek pun dah sengih sampai ke pipi.
Nama lagi budak ....

aBear outsation lagi.
Tis taim , dia balik kampung.
Nak itut , tapi , tak leh .
Saper nak jaga kanak kanak Cadbury tu , kalau pB itut ..

So , nampaknya , tido peluk Nuying lar malam ni dan malam esok.
Insyaallah , Jumaat petang , aBear balik .....
Hu hu hu ......

pB dok perasan , pB kalau balik rumah , mesti jadi Mrs Ink Kre Di Bel Hulk.
Punyalah naik angin , sib baik tak terbalik meja makan kat umah tu.

Balik umah , tak pernah umah tu nak nampak tak sepah sepah.
Ada ajer benda benda yang boleh buat pB naik angin.

Buku sekolah berselerak.
Kain sekolah tersidai kat meja talifon.
Kasut sekolah bersepah kat depan pintu.
Beg sekolah ni pun selalu gak dok merata rata.
Padahal , pB dah sediakan tempat letak beg tu.

Itu baru kat ruang tamu.

Tak masuk kawasan bilik tido pB lagi tu.
Kengkadang tu , bersepah baju depan pintu bilik air pB.

Geram geram geram ......

Bab kain yang tak lipat dalam bakul ,
tu pun satu hal ......

Hari hari dok berleter benda yang sama.
Perkara yang sama.
Isu yang sama.

Tak boring ker budak budak tu dengar leteran pB.
Rasanya macam masuk telinga kiri , keluar telinga kanan.
Buat dek jer ..
Bukannya takut pun kat pB nie.

Bila pB dah mula jadi hijau , barulah mereka tu nak berkemas.

Mungkin pB ni pun jenis tak leh rumah bersepah.
pB jadi berserabut.
Jadi tak keruan dalam hati.
Tiba tiba jer buleh meletup.

SIb baik , aBear tu jenis faham jiwa.
Dan jenis tak banyak cakap.
Bila dia dengar pB bebel , dia senang jer.
Angkat kaki , dok dalam bilik.
Langsung tak ambik port.

Tapi kengkadang , tempias taufan herikan tu terkena gak kat dia.
hi hi hi ...

Letih lar balik umah jer , sakit jiwa.

Bukan tak kesian pada budak budak tu , tapi , memang
pB jenis tak tahan sabar dan paling penting rumah kena kemas
bila pB balik .....

Hu hu uhuuuuu ....

Biasanya bila balik , tu , dah habis segala ribut taufan , pB akan berkemas.
Mula dari dapur , hinggalah ke muka pintu.
Bila semuanya dah bersih , teratur dan licin , baru pB berehat.
Dan solat Maghrib.

Yang tak syok tu , maghrib masa tu pun dah nak hujung hujung.
Tak leh nak tukar tabiat ...
Selagi tak bersih , selagi tu lah hati rasa tak tenteram dan tenang.
Asyik ternampak nampak , benda yang tak teratur tu .....

Teruk kan ???????

23 comments:

Ummibatrisya said...

salam

ummi jenis yang perfectionis. semua nak nampak kemas. mmg susah sbb bila rumah bersepah aje ummi akan naik angin.

tapi sekarang ummi dah tak suka marah2 lagi. ummi diam dan buat2 tak nampak yang rumah bersepah. ummi akan suruh batrisya baik2 dan pesan kat dia. Alhamdullilah berjaya plak.

entahlah mungkin lain budak lain perangainya. batrisya ni macam ummi sentimental terlampau.

kalau susah2 pb tarik aje telinga sorang sekali sampai sakit mesti lepas tu tak lupa dah. macam mak ummi selalu rotan ummi kalau buat salah. sampai skrg ingat :)

oren said...

hmm...saya kan, every lunch time mmg balik umah, kemas barang mainan depa, sapu sampah, simpan ayaq panas dlm termos dll...pun jenis perfectionist, tp tgh dok usaha supaya lebih toleran..mmg kena byk sabaq..nak2 plak, kena buat semua sorang2..tp itu lebih baik rasanya...

Alex Lacey said...

k.we ni ado maid pung rumoh ssepoh jugok....kadae2 tu raso nok maroh pung ado, doh la balik kkijo letih, lapar....nok makae, mmasok pung tok siap lagi...pah tu rumoh pulok sepoh-sepoh....tapi nok buak guano, anok k.we kecik2 lagi....sipae ssitu, hok laing wak sepoh sinun....

kalu mari time demo bbaloh gak, sore ssepoh kusyen, sore ssepoh buku...doh lagu mano?
tahae mato jah la....

umeboshi said...

sabo je lah! kak pb, byk2 sabar ye. ehheh.. kalo kak pb dtg umah ume time hari keje tu, agak nye pengsan kak pb. ehehhe.. umah ume, nak nengok kemas,cuma hujung minggu dan hari cuti aje. tak dan nak buat semua...dgn anak2 lagi.. dan en.hubby yg slalu balik lewat/ out station tuh.huhuhu

MQ said...

mmg ramai ibu2 yg tak tahan umah bersepah ni..kesian gak kat korang yg berjiwa gini..sebab sure hati tak tenteram selagi umah tak dikemaskan..yg heran tu anak2 tak de plak turun tabiat ibu suka berkemas tu..saja tuhan nak uji kot..hehehe..

dulu2 MQ selalu kena bambu bila balik umah mak,tiap hari kena bebel sebab mak kata MQ suka bersepah..sampai rasa tawar hati nak balik bila cuti..sekarang dah duk umah sendiri, buleh sepahkan sesuka hati..heaven, tak de sapa nak bebel..hahaha..

Mak Su said...

kita seghuper ler pb, spesis hulk, huhuhu. umah maksu pun mcm tu ler, sampai sekarang! sampai anak dah besar! tak tahu naper dorang very calculative nak buat kerja, setiap seorang kena dpt instruction, kalau tak, guruh berdentum, kilat petir sabung menyabung pun dorang tak akan buat kerja. ntahler

-akuni- said...

dia senang jer.
Angkat kaki , dok dalam bilik.
Langsung tak ambik port


....mmm..... no komen!

Abang Long said...

Salam hormat wahai pb.
Janganlah jadi In kre di blehak ?

Cuba jadi bio-tonik women, 'kuat pendengaran' dan kuat senyum ...alahaiiiii

zino said...

kena ubah tu..

balik je kerja senyum dengan anak anak.. tanya kabar.. bagaimana sekolah dah mandi ke belum.. bla bla bla.. jangan sentuh langsung pasal keadaan rumah tu.. pegi mandi dan solat dulu bila dan masuk waktu tu..

lepas tu ajak anak anak kemas sama sama .. tolong ibu.. kakak tolong angkat buku adik tolong itu tolong ini.. lepas tolong ibu baru kita boleh makan .. kalau tak tolong malam ni tak payah makan.. ibu kena kemas ni sampai pagi besok hehe

ulang hari hari.. hehe..

ama cam boleh buat tak agak2nya..

KV said...

perasaan mak2 mmg gitu. Tp kak pb ngan anak2 jer. Kv ni ngan org tua, takkan nak marah2 gitu kan. Huhu... simpan dlm hati je lah.;(

Intan Rosnitta said...

Beli kek murah pun x kisah...janji budak2 happy esp bila nampak patung2 kat atas kek, yg x sedap pun leh jadi sedap.

Intan pun sama, selagi x berkemas tu rasa mcm serba x kena. Tapi kat rumah ni byk kena buat sendiri sbb budak2 kecik2 lagi. Dah besar nanti siaplah... :)

Anonymous said...

Masa kita budak2 dulu selalu tolong emak kita mengemas rumah dengan rela hati, tapi budak2 skrang nak mintak tolong skit...sampai jadi Ink Kre Di Bel Hulk !!! baru nak bergerak, buat pun macam tak ikhlas je... entah ler...hemmm sabar je ler -IP-

Helena said...

helena memang pening kalau rumah bersepah.... budak2 biasala.... selagi tak leter, selagi tu la rumah cam kapal karam...

happy belated besday to nurin.....

AZWA said...

Kalau nak diikutkan hati memang tensen tengok rumah bersepah, tapi daripada hari2 blood pressure naik, azwa dah blajar kontrol ayu hehehhe...

Balik umah, sampai2 ajer, azwa tuju ke baby Hadi dulu. Peluk cium dia.. secara otometik, lega penat lelah berkerja seharian. Anak2 bila nengok uminya dok main dgn adik semua datang berkumpul. Bila dah dok ngan uminya, slow2 azwa 'berleter' hehehehe...sorang2 gi selesaikan apa yang dileterkan.

Tapi, ada gak waktunya azwa jadik ink kre dible hulk ... hehehhe

Sastri said...

hmmm... sas plak, meja kat opis ni bersepah tak sempat nak kemas... kepala pun tengah serabut sekarang dengan kerja yang melampau nih... huhuhu...

Sastri said...

eh... terpost sebelum sempat wish plak...

selamat hari jadi Nuyin... semoga membesar menjadi anak yang solehah dan berjaya dalam hidup... ameen...

mama ranggie said...

mama plak malas nak bebel..mama just bagi jelingan je..dorang dah tau tugas..yg kuat bebel,abah dorang...kalo rasa x nak kena bebel dgn abah,pandai2lah dorang kemas..tmpt tido makesure kena kemas..memang pantang abah die kalo tempat tido sepah!

Neeza Shahril said...

hehehhh.. familiar sungguh situation kak pb ni dengae situation Ja...
hok bezonyo, Ja tok khijo.. kak pb khijo..
kalu budok2 kelik skoloh.. tunggu dalae 1/2 jae, rumoh macae tong sampoh pong ado.. macae macae adoooo...
adu laaaa..
tapi lor ni.. abah demo nih ambik alih tugas jeghik ko budok2 nih..
Abah kelik jah, masing2 keno kemas rumoh sediri.. hehehe.. senae banyok Ja...

pB said...

ADIK JA
1/2 jae jah hok molek , lepah tu supo kapal pecoh.
Hi hi hi

Mujo lar che abe Ja tu jenis soro derah.
Takut budok budok tu kor aBah dia , dih ....




MAMA R
pB memang jenis mulut tak leh nak diam diam.
Kalau ada jer yang tak kena di mata , di hati , memang kena sound ler ....
Berdentum dentam

che aBear kak pB jenis tak per belaka ...

pB said...

SAS
Tks for the wishes...

Meja kat pejabat bersepah !!
Hu hu hu
Mesti sibuk tahap godzila nie

Relaks , kay.




AZWA
Kadang kadang tu control ayu gak.
Balik , tengok kiri kanan , terus masuk bilik.
Bertapa kat situ , hingga badan cool.

Tapi , bila turun , tengok jer yang tak kena, memang cepat desyum jer naik darah ...

Payah tul nak kontrol anger nie...




HALENA
Orang kata untung ada anak perempuan ramai , rumah bersih ..

Hmmm..
Buat masa ni , tak leh nak pakai ayat tu ....




ITIK PUTIH
Payah nak cari budak yang jenis rajin mengemas nie.

Tapi anak sepupu ada sorang .
Memang rajin.
Rumah bersih jer..




INTAN
Bila tak mengikut kita punya target, memang rasa semacam jer dalam hati.
Terbayang bayang ....

pB said...

KV
Jangan dok simpae dokmo dalae hati , tu ..
Namo khe terbakar , payohhh nok carik bomba




BRO Z
Bukan tak nak ubah.
Bukan tak pernah imajin dalam kepala nie..

Tapi ,


payah tul nak buat...

Insyaallah , balik ni pB cuba.




ABG LONG
Jadik Jinny buleh tak..

Blink blink ...
terus rumah kemasss

Blik blik ...
Pakaian dah siap berlipat , masuk almari lagi


Hu sonok nyerrrr




AKUNI
Awak no komen ...

pB ..... ?????

pB said...

UMMI
Susah kalau kita ni jenis semua nak perfect.
Sakit jiwa jadiknya ...

Bukan setakat tarik telinga ,
pukul pun pernah ..

Garang kan pB nie



OREN
Wah kamu ...
Siap balik time lunch gituk.
Cayalah ...




KAK WEAR
pB memae respect ko Kak wear.

Kalu lah pB ado anok 6 orghe , tok tahu lar ...
Cabut anok tekok rasonyooorrr




UME
Memang dok tahan sabar jer lah.
Kalau tak sabar , memang kak pB dah 'handing' keluar semua brg brg budak budak tu ....




MQ
Sempurna ni ada byk tak eloknyer..

Nama lagi kanak kanak , fikiran pun bukannya matang lagi pun.

Apa yang dia nampak ok, kak pB kata tak ok.

Tu yang selalu bising tu.

mazudi said...

Awak memang seorang isteri dan ibu yang normal.
Cakap benda yg isu, isu yang sama, hari hari.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...