19 August, 2008

391

Tok Ma selalu mengadu yang bahunya sakit.
Sakit bila hendak menanggalkan baju.
Sakit bila mengangkat benda benda yang berat seperti cerek air.

Bila balik kampung , Tok Ma mesti berurut.
Untuk mengurangkan kesakitan bahunya itu.

Baik nya sekejab.
Kemudian , sakitnya datang lagi.

Baru baru ni , pB diperkenalkan oleh seorang kawan sekerja pB ttg satu kaedah penyembuhan secara alternatif.
kalau tak silap pB , kaedah EMT.
Kaedah menggunakan arus elektrik dan juga air ECPI.

Bila pB tanyakan ttg tahap sembuh nya pada Tok Ma ,
Tok Ma kata ada kurangnya.
Alhamdulillah ......

Tapi biasalah kan , bila kita dah ke tempat perubatan yang begini , mereka akan
beritahu mereka ada cara untuk detect penyakit sebelum penyakit itu dapat dikesan oleh
doktor hospital.

Makanya , Tok Ma pun berminat lah nak cuba cuba testing tu .....

Dan keputusannya ....

Tak berapa sedap didengar .....

30 % dari otot bahu tok ma telah diserang kanser .....

MasyaaLLah ......

Dalam dilema pulak pB , sama ada nak percaya atau tidak.

Kalau lah anda semua berada di tempat pB , adakah anda semua akan percaya 100% atau bagaimana ????

Mesti nak dptkan second opinion kan ?

Insyaallah , petang ni , pB akan bawa Tok Ma ke PPUM untuk dptkan opinion yang kedua.
Tok Ma akan buat X Ray or sumething yang moga moga dapat memberi penjelasan ttg ujian tersebut.

Doakan Tok Ma agar sihat , nyer semua.
Janganler di uji Tok Ma dengan penyakit itu ......

20 comments:

atty's said...

semoga tokma cepat sembuh aminn

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

usaha tga kjayaan...setiap pyakit...ader ubatnyerrkannn

Intan Rosnitta said...

Salam kak pb,

Intan doakan mudah-mudahan tak ada yg serius...

Sabar ya kak pb.

umeboshi said...

moga tok ma sihat sentiasa. mintak dijauhkan drpd segala sakit yg berat dan berbahaya tu. byk2 sabar ek k.pb!

by the way, k.pb..airport kat kelantan tu..apa nama eh? dekat tak dgn pekan kota bharu?

Ummibatrisya said...

salam,

boleh percaya ke pb?

diaorg ada buat segala jenis ujian ke sebelum diaorg diagnose?

ummi doakan mudah-mudahan tok ma tak ada penyakit yang serius.

Alex Lacey said...

owh...tidak...mudah2an tidak la...k.we banyok doh tengok ore2 hok dekat k.we ni keno cancer....bilo buleh tau result?

Neeza Shahril said...

eh! biar betul.. 1, Ja tok ghajing dengar cancer otot.. ado kor?
pah tu.. kalu cancer biasanya tok sakit..

kak pb ggi lah dulu check.. jangae cayo tok tentu halo..
2nd opinion is always safe :)

Anonymous said...

Insyaallah setiap penyakit ada ubatnya cuma kita kena berusaha untuk mencari penawarnya. Semoga diagnose yang pertama itu tidak tepat, pernah berlaku pada IP. Jumpa 2,3 orang untuk cari penawar last2 jumpa doktor jugak. Tak salah kita mencuba dua kaedah rawatan ini iaitu perubatan traditional mahupun perubatan moden, yang pastinya semoga penyakit kita dapat dikawal dan akhir sembuh, insyaallah buat Tok Ma -IP-

OndeOnde said...

Da,

check betul-betul..kak Wani nak cerita pasal kawan kak Wani masa kami buat Matrikulasi 1989/90..

Mak dia pun selalu sakit bahu jugaklah..ingatkan lenguh-lenguh biasa, pergi berurut tu tok sah cakaplah..tapi sekejap jer elok..lepas tu sakit balik..last-last Mak dia sakit dan buat thorough check up...cancer dah eat up most part of internal organs.....tak lama, perut mak dia jadi busung..then buat rawatan chemo..tapi dah stage IV masa tu...she didn't last long..kawan kak wani sekarang seorang doktor..terkesan daripada sakit mak dia yang disangka sakit biasa rupanya kanser..

BUKAN NAK MENAKUTKAN TAPI SUPAYA BERINGAT-INGAT..INGATAN UNTUK KAK WANI JUGAK LAH..SO PLEASE BUAT CHECK UP MENYELURUH DRPD DOKTOR BERTAULIAH..SAMA-SAMA KITA DO'A KAN YANG BAIK2 SAJA.

Pa'chik said...

penyakit ni... kalau kito dok tau ado... bereh jah... tapi kalu de kito tau ado... mula la... huhuhu...
mitok-mitok takdok gapo la tuh...

NBK466 said...

Kesian Tok Ma..maybe nie yg dikatakan "berat mata memandang, berat lagi BAHU yg memikul..." he..he.he..

AZWA said...

Get second opinion faster. Penyakit nie kenkadang tak ada tanda2 pun, tiba2 dah last stage .. tu yang kita gerun tu.

Mudah2an takde apa yang serius.

Zareda said...

PB

eloklah dapatkan seken opinion..

Mudah mudahan tiada apa yang membimbangkan

~adeQ~ said...

kak, anda sudah ditag...

KV said...

baik check dgn yg pakar. Moga tokma tak pape.

TokNabe said...

Biarlah buat beberapa test dengan pakar2. Kalau boleh biarlah test dengan pakar yang tak ada kepentingan perniagaan, mungkin keputusannya lebih telus.

Superb GURU BaniHassim said...

uiih..
camne dier leh tau exact 30% penyakit tu??
erm..

ape2pun better carik second opinion laa...
kdg2, bende2 nih exaggerated je...mungkin!
hopefully tak btol la ek??

Anonymous said...

Sabar je lah kak pB..semoga dijauhkan segalanya..nampak TokMa semalam pun sayu je..bukan apa Yat sedang menanggung sekarang so yat tahu lah cam mana perasaan nya..Dah tu dokter nak macam-macam sekarang ni.. lagi le pening nak guna alat tu just 45 minit je pas tu buang harga lak tu mahal sebulan 4 minggu so 4 x nak guna..dimana kah keadilan..

McBudu said...

Tak cayalah..... senang2 buat dianosis kanser. Hilang akal aper?

YuszTieY said...

ya allah..kena x ray kali 2 plok,naper tak cakap lalu...sajo nok nyusah ko ore ko lagu tu...pi jompo pakar la k.pb ,risa jugok kalu dgn nyakit2 nih..moga cepat dapat keeputusan pahtu oley bertndak sesegera mungkin...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...