24 September, 2008

412

Dua hari lepas , aBear bawak balik hamper.

Ingatkan budak budak excited lar bila nampak makanan dlm hamper tu ..

Tapi hampeh tulllll


Nak tau , apa kata Kak Lang



"Apasal aBah bawak balik hamper nie ???"
"Kak Lang nak hamper yang ada bunga api , mercun macam hari tu"



Ayorrrrrrrr


Rela dapat mercun dan bunga api dari dapat makanan ......



Memang ler , dua tahun lepas , ada member aBear bagi sekotak besar mercun dan bunga api.
Sakan ler anak anak pB dan kaum kerabat dok membakar mercun.
Punyalah banyak siap boleh derma derma lagi pada keluarga lain.


(rasanya ada lagi balance yang disembunyikan oleh aBear)
(kalau diberi semua , mmg habis nyer)

Tahun ni , tak ada.
Dengar cerita , barangan yang ditempah oleh member tu , telah berjaya dihidu oleh pihak polis.
Kuang kuang kuang .....



Baju raya anak anak semuanya dah siap masuk beg.
Baju 'sehae' jer yang belum di kemas.

Baju pB dan pakaian aBear pun belum disimpan lagi.
Masih dok dalam cabinet baju lagi.


Nak balik kampung atau nak berjalan jauh ni memang seronok.
Excited giler , orang kata.

Tapi tang tang nak mengemas baju baju ni yang tak best.
Mengemas masa nak pergi , ok lagi.

Mengemas nak masuk semula dalam almari tu , yang agak merumitkan.
Kdg kdg tu , boleh tiga empat hari (selepas sampai rumah) baju baju tu masih dok dalam beg lagi.
Bila datang mood , baru boleh mengemas.
Alahai .....



One more thing pasal nak balik ke KB nie ,
tang perjalanan jauh yang tersangatlah jauh nya itu .....


Ada orang dua tiga jam dah sampai kampung.

Tapi kita orang , nak pulak yg dok kat Kota Bharu , Pasir Mas , Rantau Panjang ,
perjalanan ni mau makan 10 ~ 12 jam.

Itu semua bergantung pada nasib pun ada.


Kalau bernasib baik , tiada kemalangan disepanjang perjalanan , tak berhenti (maknanya terus je pemanduannya , berhenti cuma isi minyak dan solat) , insyaallah boleh ler sampai dalam masa 9 jam.



Sebab tu lah , pB punya driver , kalau dia dah mula memandu , seboleh boleh dia tak mahu berhenti .


Alasannya , nak sampai cepat dan nak berehat kat umah aja.
Hmmm mmmm



Paling seronok bila sampai sempadan Pahang Kelantan.
Masuk jer Kelantan , senyum jer.
Sebab dah rasa dekat dah tu.
Walaupun ada 4 jam lagi journey .

Hu hu hu



Insyaallah , tahun ni , rancangan nya sama seperti tahun lepas.
Bertolak dari Puchong jam 3 petang.
Kalau boleh , masuk Karak Highway dalam pukul 4 lebih.

May be akan singgah kat Raub atau furthe up kejab , untuk beli makanan untuk berbuka.
So, kita orang akan berbuka dalam kereta ....
Riuh rendah ...




Air air ?????
Kuih kuih , mana ???
Nak keropok ....
Nak nasi goreng .....

Ituler rancangan nya .....
Hopefully , apa yang dirancang , boleh dilaksanakan dengan jayannya ..

Aminnnnn

33 comments:

farah sr said...

amin..
moga slamat sampai ye kak pb
jgn malas2 kemas baju

cornflakes madu ada lagi tak?
hehehe..

Alex Lacey said...

sebab tu k.we singgoh kemamae dulu...lepah leloh...hehehe...esoknya baru sambung semula...tu pun makae 5 jae jugok tuh....

HappyIrfa said...

SALAM KAKPB..
kita bertolak malam raya.maybe lepas buka posa kat umah mil di cheras.harap2 cik abe xlah berehat lama sangat lepas berbuka.buatnya dia nak bertolak kul 12 mlam .pagi rayalah baru smpi.tidakkkkkkkkk

cikdinz said...

saya cuma 20 minit jer dah samapai kampung...hehehee...

oren said...

selamat balik kampung yer..saya rindu la plak nak travel jauh2 nih..duk teringat perasaan yg best masa duk kat kl dan travel ke penang balik beraya..

Ungku Nor said...

sunuknya dapat balik kampung..hehe

Ordinary Superhero said...

Semoga semuanya lancar. InshaAllah.

ibuVouge said...

kak pb biar la 1 1/2 jam dah sampai.. tapi sonoknya sama mcm kak pb
sbb tahun ni balik perlis... yess yess

dlt said...

alaaa... lusa dah kak pb nok lik kelate. jeles nih. saya tawon ni raya kat kay ell. raya ke3 baru lik kelate. rasanya masa tu kete tak banyak sgt la kot. tapi nak balik sini balik yg bercinta skit tuh. lama kan perjalanan lik kelate? kalau raya 10-12 jam tu.. moga selamat dalam perjalanan.

pB said...

DLT
Yup luso doh kak pB kelik.
Gapo rima dok ngemah lagi .

Rayo ke 3 ??
Hari Jumaat doh tu ....

Jalae molek molek deh.
Bowok anok kecik tu lagi lar nok keno beringat

Mak Su said...

kita pun ntah bila nak berkemas, malas nak start. hati2 balik kg, take care.

pB said...

IV
Aiksss
Hari tu kata ada kat KB.
Raya ke berapa tu ??


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


OSH
Terima Kasih.
Tok kelik Pasir Mah, kor??

pB said...

MAK SU
Beraya kat mana tahun nie??


$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$


KAk UNGKU
Tak balik kampung ker ???

Ada masa mai lah umah pB

JoKontan said...

Selamat Berhari Raya.

Kalau Abear letih tuu, tolong2 la urot kat leher tuu. Leher jer tau.

Macamana pulak kalau masa balek ke sini. Ada dua tiga bakol pulak baju nak kena basohhhhh ?..

tee said...

salam...

selamat pulang beraya.. tee akan berangkat ari ahad lepas sahur, insyaAllah... tahun ni balik besut sebab ma ngan abah raya sini.. hehehe..

nanti sms tee ye, sebab ari tu henpon tee hilae..

TokNabe said...

jadi nak siap2 nak kelik kelate la ni. Barang2 semua dah bereh belaka doh tunggu signal nak balik jah. Semoga perjalanan selamat tiada sebarang aral.

ambo kalu kelik kelate lepas je pintu gerbang besar di jertih sempadan kelate-ganu memang terasa leganya, rasa dekat doh nak sampai. Tahun ni ambo tak kelik kelate utk beraya. Mak mertua saya baru je meninggal awal ramadan, jadi tak patut ler tinggalkan bapak mertua pada hari raya ni. Tahun lepas saya beraya kat johor tp rasa kedua baru bertolak balikke kelate, tahun ni full do johorlah.


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

AuntieYan @ Makcik Blogger said...

Salam Pb,

Awalnya dah bersiap nak balik kampung??...bila tuh??..semoga selamat diperjalanan dan selamat sampai ke destinasi

Selamat Hari Raya!

pB said...

KAK YAN
Salam


Rasa macam rugi pulak kalau balik lambat.
Nak merasa berbuka di KB pulak

Kak Yan pun , hati hati dlm perjalanan balik Perak ...



Insyaallah , kita bertemu lagi selepas Raya ini.


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Intan Rosnitta said...

Kak pb,

Intan tolong Amin kan doa kak pb tu.

Samolah kito. Nak balik mmg exited giler. Tapi bab ngemas baju ni mmg yg letih sikit. Semo nak kena fikir. Baju anok2, baju cik abe, baju sendiri, kuih rayo, kerepek, dll.

Tu belum masuk bab perjalanan 10 jam tu. Kalu kheto byk harus jadi 12 jam...huhu

psstt rayo ni mari jalae tg. mas.... tp helo dulu takut tue rumoh x dok...hihi

:P

umeboshi said...

ahaha...ume terbayang bayang akan kemeriahan k.pb sekeluarga berbuka puasa kat dlm kereta tu :)
moga semua nye berjln lancar seperti apa yg dirancangkan. semoga selamat semua nye.

achik said...

bestnya balik kampung.. bila bertolak kak PB? semoga perjalanan selamat.. :)

kbguy said...

cakap pasal hamper ni, saya betul fed-up dengan syarikat2 yang menjualnya. Banyak kali saya terima barangan yang hampir expired, brand entah apa2 yang tak pernah dengar, produk yang tak laku, cuma peking aje besar, kalu ada brand popular pun dua tiga shj.,..
Itu saja yang nak cakap ni. terima kasih.

Neeza Shahril said...

Dulu2 maso Ja kechek2 lagi.. kalu nok kelik Klate, ma masok bowok bekal..
pak tu, bilo time buko poso, ayoh parking kegheto tepi jalae.. bentae tikar, duduk makae sebeloh kegheto..
kadae2 dudok tepi lokae jah!! hehee..

aNIe said...

PB...semoga selamat sampai ke destinasi...hati2 dijalanraya ye...

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI dari akak buat PB sekeluarga...

Nanti ambil e-kad kat blog akak ye...untuk semua teman2 blogger tersayang...

Main e-kad je...nak bagi kad betul tak berkesempatan...

Take care PB...akak balik Melaka Isnin kot...

FaEzHussain said...

KakPB

Drive baik baik...
Kami plak, jalan opposite u all. Dari KB ke KL, plan asal berubah, sebab kena balik jengok anak sedara yg masuk hospital baru-baru ni, so jadiknya, lencongan ke KL dulu sebelum balik ke Kuale Kangsor.

YAhuu yahuu balik kampung......

Jgn lupa baca doa naik kenderaan
Jgn lupa baca doa "Ya Allah Ya Salam, Selamat lah rumah ku, hartabenda ku sepeninggalan ku ini'
jgn lupa baca ayat kursi dan doa sebelum keluar rumah....

Moga Allah lindungi rumah kita
Aminnn

U.Lee said...

Hi PB, just dropped say hello. Was admiring the pics of your kids. Nice beautiful kids you have.
Have a nice day, PB, Lee.

indera kencana said...

Selamat balik ke kampung, Kak..
Hati-hati ketika memandu.

Terima kasih jugak atas kad raya yang dikirimkan. Azah suka sangat.. saya pun suka jugak :D

Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin ya Kak

shafarina said...

Selamat balik kampung beraya Kak PB.

Jauh tu perjalanan, sesak nafas semua ada. :)

Tapi cecah Gua Musang gerenti senyum lebar kan.

NBK466 said...

Udah lumrah..benda yg kena BANNED ler lagi best...he.he.he..

13may said...

Selamat balik kampung beraya Kak PB....

Salam Aidilfitri :)

MULAN said...

salam aidilfitri.. maaf zahir batin..

dah dapat kad raya.. yey yey.. timakacih..

Pp said...

pB...selamat pulang!

selamat hari raya - maaf zahir batin!

kalau gi kemubu - singgah lah rumah kakak saya tu..hehehe.

bakpo lewat sgt mengemas tu?? tokma balek sekali ko? kirim salae deh ko tokma..

Anonymous said...

pb... wei doh kemah bag doh dio.. cm ni baru dok pilih baju... walaupun kelik rayo kelate nampok tok nyungguh sebenarnya mace tok cayo nok kelik rayo Klate..he.. kalau jadi ini kali ke-2 cm kelik rayo klate... bestnya. Raya ke-2 cm kelik Kodiang doh...pagi make laksam petang doh make laksa..hu..hu

cm kelik lepas subuh sabtu, drebar buat plan tu dio target sampai asar sede molek nok gi pasar ramdhan cari akok nok buko...

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin

cm

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...