30 March, 2009

546


Sabtu lepas , pB buat medical check-up.
Setahun sekali mesti buat ...
Kesihatan kena jaga maaaaa

Keputusannya
Overall ok.
Darah ok.
Kalesterol ok.

Yang tak syok tu
berat badan ada sikit lebih.
Lemak dalam badan pun banyak.
10% lebih dari yang sepatutnya.
Dan juga , doktor jumpa ketulan CYST.

Nasihat doktor pada pB
1) jaga berat badan.
2) hendaklah bersenam sentiasa.
3) ambil imunisasi untuk Hepatitis B.
4) untuk CYST , doktor akan monitor tumbesarannya.



Lepas medical check up tu ,
ada acara makan makan.
Kalau tahun lepas, menunya makanan jepun.
This year , makanan dari Restoran Cina dan juga Restoran India.
Chewah , konon lar nak tukar selera.
So , pB pun order makanan China.

Makanan disahkan halal.
Sekali , bila masuk Restoran Kin Ma ,
pB rasa macam nak lari balik jer.

Sebabnya , tak ada sorang pun melayu yang
pilih menu makanan China nie.
Dan pB ditempatkan bersama dengan
group bangsa Cina.
Round table gituuuu .....

Sib baik , waiter tu bagi pB garpu dan sudu.
Kalau tidak , memang pB mintak
bekas basuh tangan .....

23 comments:

umeboshi said...

tapi, masakan cina yg k.pb makan tu, ok tak? sedap2 je kot... ehehhe

pB said...

UME
Salam Ume

OKlahhhh.
Bubur nasi tu habis semangkuk kak pB makan.
Din Sum tu , satu suap jer.
Tak tertelan ...

He he he

Alex Lacey said...

PB, kena do something cyst tu...tak leh dibiarkan...

masakan cina sedap tak? tak tawar ke sikit?

pB said...

KAK WEAR
Masok'kea tu oklah jugok.
Tak dok lar tawar mano pun.

Cyst tu ...
Hmmm...
Insyaallah , tak dok gapo gapo tu

risanur said...

mesti takut kan bile doktor nampak ada cyst tu...bahaya tu...hope kesihatan kak pB sihat belaka...

NONIE AZIZ said...

kedai dia kat mana kak...baru hari ni tingat nak gi makan chinese food.

Kujie said...

ooo..jaga diri lek lok...elok dah tau awal2....

AZWA said...

bagus juga buat medical check up nie kan...cyst tu ada jenis2 dia kan...yg agresif, tak agresif..

hope for the best...i like halal chinese food hehehe...

pB said...

AZWA
Mintak mintak ler , bila tahun depan check , cyst tu dah hilang

Yup...
Hopefully tak ada apa apa yang merisaukan

pB said...

KAK JIE
Thx Kak Jie ...
Insyaallah , tak ada apa apa tuu

Sajer benda tu nak bertenggek dalam diri pB

pB said...

NONIE
Kat Golden Palace Hotel di Sri Kembangan tu...

pB said...

RISANUR
Insyaallah ...
Harapnyer tak der ler dia nak bertukar jadik Fibriod.

ima said...

mudah-mudahan cyst tu tak serius...

kalau saya awal2 lagi takkan masuk restoran cina..walau halal...tak tertelanlah jawabnya...hihihi

pB said...

IMA
Insyaallah , harapnye begitulah

Teringin nak mencuba , yang sebenarnya.
Kalau harap nak gie sendiri, memang tak pergi pun.

xiiinam said...

ckLah baru miss-carry sebab cyst...
ini kali kedua.
Kali pertama cyst dulu (2003)pendarahan teruk selama 32 hari....tapi masa tu abang di Mekah. Jadi mengada-ngada nak tunggu dia balik juga baru pi hospital....
Kalau boleh, buang terus je...tak payah tunggu....pakat dengan doktor.

aNIe said...

PB..doktor selalu kata...kita orang perempuan ni selalunya mesti ada cyst atau fibroid...samada kecil atau besar...tu aje...harap2 ianya nanti akan okay je...

Akak kalau makanan china ni...akak suka Shark Fin's Soup...sedappp

Neeza Shahril said...

medical check up tu company yang arrange or sendiri arrange kak Da?
elok jugak kan buat medical check up every year..
jaga diri ya.. moga2 cyst tu boleh hilang.. Insyaallah..

pB said...

ADIK JA
Hok sdiri sdiri.
Kalu nok harap hok kompani , memae berangae larrr ...

Kak pB pun harap lagu tu lar jugok.
Jangae dok jadi koho besar. Rusing jugok kalu jadi lagu tu.

pB said...

KAK LADY
Tak mampu rasanya pB nak makan Shark's Fin tu.
Mahal bebbbbbbb

pB said...

CKLAH
Gitu ker ceritanya??
Baru keguguran ??
Bila tu ???

dlt said...

bagus kak pb nih wat yearly check-up. saya tak pun. entah bila nak start.
sedap nampak makanan tuh. yum!

achik said...

saya suka masakan cina banding dgn masakan india.. :D

Ummibatrisya said...

chinese food.... i like

sedap tak makanan yang pb cuba tu?

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...