29 July, 2009

640


Tidak ada seorang pun manusia di dunia ini SEMPURNA.




Kita perlu menerima seseorang itu dengan keadaan azalinya. Kita harus redha dengan segala kelemahan dan kelebihan mereka itu.




Itu harus kita lakukan dengan hati yang terbuka ....






Tidak semestinya rumput hijau seberang sana itu mengasyikkan. Mungkin apa yang kita lihat itu menipu mata kita. Kita perlu lihat segalanya dengan mata hati ......




Mungkin rumput di sebelah sana , nampak begitu membahagiakan. Tapi hakikatnya , hanya tuan kepunyaan rumput itu yang tahu dan faham ....



People said don't judge a book by it's cover , tapi kan , from the cover kita boleh tahu buku tu mahal atau murah .....



Entah ler ....

12 comments:

TokNabe said...

Pandang sesuatu dengan mata hati...baru kita tak sesat. Kata orang la. Kita sudah terbiasa percaya pada pandangan mata.

Tulisan Dari Manjung said...

Betul tu zaman sekarang ni memang susah nak kenal hati budi orang lain.....sekali pandang nampak macam baik, suci lagi murni tapi hakikatnya...Nauzubillah lagi teruk dari kita yang hu ha...hu ha... nie....betul benda ni dah banyak jadi depan TDM....Tapi...itulah Manusia....penuh dengan pelbagai ragam.

manlaksam said...

Pak Man ada simpan sebuah kitab yang dah tak ada cover, tapi isi di dalamnya cukup berharga.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

harap rumput menghijau tu, membahagiakan tuannya...
Insya Allah...

redza said...

hakikat hidup ini hanya kita yang tahu ... :)

HappyIrfa said...

MORAL OF THE STORY:sayangi dan hargailah rumput dilaman kita.
sekali sebulan panggil abg bangla potong rumput.hehe

LotsOfLove-Pearls said...

salam..
kunjungan balas from LotsOfLove-Pearls..
hehe.

selalu kita d nilai melalui luaran.
tu yg menyebabkan bias tue..

hehe...

**suka baca buku kat MPH :)

Neeza Shahril said...

patutnya peribahasa tu dah kena tukar kepada - don't say an apple is sour before you eat it!

hehee.. pepandai je Ja ni kan.. hahaha!!

McBudu said...

Buku mahal belum menjamin mutu penulisan di dalamnya. Buku yang murah bukan penentu kerendahan nilai bacaannya. Kot...

Masy said...

(cantek gambo rumput)

huhuh

pB said...


MASY
Memang cantik .. Walau pun dia berada hanya di tapak kaki manusia

Zareda Norman said...

walaupun rumput jiran depan tu jenis rumput mutiara, rumput kita rumput rumpai aje.. hakikatnya kebahagiaan itu kita sendiri yang cipta..

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...