19 August, 2009

456



Semalam , ada sedikit konflik antara pB dengan my SP. Hebat tak hebat konflik tu , sampaikan my SP tu mc hari ni. And today , pB punyalah misrable kat pejabat tu. Sampaikan my boss and rakan sekerja pun perasaan how sad i am today.

B4 coming to work today , Tok Ma asked me to buy ayam. 2morro tok ayah nak balik. Will be reaching LCCT at 10 am , and nasib baik my brother ada masa untuk go there and pick up my Tok Ayah.

Why buy ayam ... Tok Ma wanna to cook nasi dagang 2morro. Sempena Tok Ayah balik dan juga sempena nak menyambut bulan Ramadhan. That's why lah , she asked me to buy chicken on the way back from office. Ok , fine. No hal , setakat beli ayam.

Knowing that my brother tu kaki nasi dagang dan kaki ayam AND my dotter also kaki nasi dagang , sudah semestinya ayam dua ekor yang Tok Ma suruh beli won't be enuf. So , instand of buying 2 ekor , pB bought 4 ekor. Nearly 25 kg too. Selain dari ayam , pB also bought ikan tongkol ( to make gulai kuning) also to eat with nasi dagang. And sedikit udang.

Carrying 30kg of all that things is very very heavy , i tell u. I am a woman , bukannya jantan yang gagah perkasa. Dari tempat membayar , hendak ke tempat memotong ayam. On the way , plastik isi ayam tu koyak. Dah , jatuh berjelabok la pulak ayam ayam itu. Satu hal , pulak mengutip ayam2 tu.

Oklah , settle bab kutip ayam , tukang potong ayam tu pulak tak mau tolong buangkan kulit ayam ayam tu. Dia cuma nak potong sahaja. Hmmmm mmmmmm ........ At least kalau dia tolong buangkan kulit kulit ayam tu , so proses membersih di rumah nanti tak adalah akan mengambil masa yang lama. Lenguh tau berdiri lama lama kat singki nie. (Badan dah tak sekuat mana , kena kena pulak baru balik dari kerja)

From kedai ke rumah , a little bit stuck sebab jem kat dalam taman. Sampai umah , tengok tengok kereta merah depan pagar. Today , i'm driving my Unta. Savvy , abear bawak ke Muar.

Yesterday , my brother borrow kereta merah tu sebab kereta dia hantar servis. Dan masa dia hantar kereta tu petang tadi, dia parking betul betul depan pagar rumah pB. SO , satu kerja pulak , pB nak kena alih kereta merah tu from the depan pagar ke tempat lain dulu, then baru boleh masukkan Unta ke dalam pagar rumah. Bila dah masukkan UNTA ke dalam pagar , kena ambil kereta merah tu semula dan parking depan pagar.


Masa tu dah nak maghrib , then satu lagi kerja harian yang pB kena lakukan. Iaitu hantar Tok Ma kemasjid. Balik dari hantar tok ma tu , another kerja is waiting for pB kat dapur tu. Cuci all the ayam , the udang dan ikan tongkol tu....
Lepas tu nak kena menyapu rumah , simpan dapur , jemur kain ..............


I am very very tired now ... Memang letih tahap maksima , dah rasa nak nangis nangis nie ....


Try to mengadu pada aBear yang nunnnnnnnn jauh dok kat Muar , sikit pun tak dapat simpati. Lagi menambah panas di hati ..............


pB tak mau jadi wanita yang indipendentttttttttt ...

pB tak mau jadi wanita yang kuat semangat ..........


pB letih ................
sorry guys ... i really really need to express my frustration rite NOW ....
Oklah ....
Rasanya dah ok sikit dah. Now , nak ke dapur , cuci all the ayam tadi. See u 2moro.

17 comments:

OO said...

*hugs*

itulah kerja kita orang pompuan..tak ada kesudahan. memang boleh nangis kalau dah terlampau letih. buat lah setakat yang mampu.

dulu-dulu kak wani pong tok pandai nok wak tok reti...loni "terpakso-relo" tutup sebeloh mato kalu braso letih sangat.

take care!!!

p/s: esok gi beli chocolates!!

cikgu_math said...

kadang-kadang simpati drp orang yang tersayang boleh hilangkan kepenatan kita buat kerja rumah,
anyway, just take your time... relax aekejap!bila emosi dah stabi1, kepenatan akan hilang dengan sendiri..
(he..he.. pandai jer kak zan nasihat orang, kerja kat rumah semua bibik buat!mana nak rasa penat buat kerja rumah!!!)

Achu Tra said...

pB..ambo tok reti sangat nok nasihat oghe ppuae nih...tra la gi nggurut ko..bbekae ko..akupuntur ko..mano tau legoo..

Kak Nora said...

Saya suka nasi dagang dengan gulai ikan tomngkol. Bila balik Kuantan mesti nak ke Khatijah (nama kedai yang menu utama nya ND)breakfast ND. Kesihan Pb. Tak dapat saya nak tolong.

zino said...

apa lagi yg nak kata.. sabar je lah..

zino said...

apa lagi yg nak kata.. sabar je lah..

adanz said...

berat mata memandang berat lagi bahu memikulnya... kadang2 tu berfikiran positif membantu meredakan sedikit stres yg kita alami...

-Untuk lantai yang perlu dimop, tingkap yang perlu dilap, dan rumah yang perlu dikemas, BERSYUKUR kerana itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal.

-Untuk timbunan pakaian yang perlu dicuci/digosok, BERSYUKUR kerana itu bermakna kita ada pakaian untuk dipakai.

-Untuk keletihan/kesakitan otot selepas seharian bekerja, BERSYUKUR kerana itu bermakna kita masih berupaya untuk kerja kuat

-Untuk jam loceng yang berdering pada waktu pagi, BERSYUKUR kerana itu bermakna kita masih hidup untuk meneruskan hari tersebut...

hehehehe sekadar renungan... chaiyyok!

maiyah said...

salam.. don wory be hepi heee

maiyah said...

sori lupe lak.. sudi lah kira nyer bik award kat umah kita ek

Kak Elle said...

kalau pB tak buat sape pulak yg nak buat kan?..eh anak2 dara tu tak tolong ke?

e.l.i.s.s.m.i.e said...

mananya nasi dagang? :)

Scorpion61 said...

Always respect n salout u coz ur had done ur very best to be a wonderful wife n mother of ur family...if ur tired...get rest..k! -m'tired'2-

Yunus Badawi said...

Kalau rumah kita dekat, saya dah terjah rumah pB nak rasa nasi dagang tu huhuhu.

Kulit ayam tu kalau tak mau bagi saya aje lain kali. Anak2 suka sgt makan kulit ayam. hehehe

Masy said...

baca pon penat. saboo jelah kak pB huhuhu

Ummi batrisya dan damya said...

itulah kan pB, kadang-kadang kita tak minta nak jadi kuat sangat

tapi kadang-kadang kita kena jadi kuat

selalunya ummi lebih suka diam, malas nak bercerita atau minta simpati,

rasanya macam faham sangat masalah PB ini

itu yang kadang-kadang buat stress aje.

kaum hawa ini bukannya apa, nak di belai, nak di manja, nak di sayangi selalu, di tunjuk dengan perbuatan...

betul tak?

lupekanje said...

letak kosi la kat sinki tu..hehe..
tak pe PB...smua tu kan dpt pahala...
so..wat je la dendiam...
mesti PB masak cedap...nak nasik daganggg gakks..

kakLuna said...

tido skejap kak PB..

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...