964

Salam


Dah selamat sampai pun di kampung.
Cuaca alhamdulillah. Kejab hujan kejab panas.
Keadaan anak anak pun ok jer.
Bermain macam tak cukup 24 jam dalam sehari.
Buku langsung tak tengok.
Yang asyik dok tengok ialah tV.

aBear pulak , dah dua malam bekerja.
Balik pagi . Then sambung tidur.

Aktiviti pB , makan tidur , makan tidur.
Baru dok sehari , dah rasa macam tiga hari.
Boring betul.
Nak habiskan tiga minggu , tak tau ler.

Rasanya esok nak gie daftar kad kat KBMC.
Just untuk persediaan jer.
Di buatnya betul betul baby ni nak keluar kat sini,
at least tak lah terjadi kes hospital tak nak terima
sebab tak pernah buat check up.

Nak tanya soklan nie


Epidural ni bahaya ker??
Ada side effect tak , lepas ambil epidural??
Ada yang kata , mereka akan sakit pinggang.
Betul ker???

Saper saper yang pernah bersalin dan ambil epidural ,
tolong ler beri pendapat .......

Comments

DrSinga said…
wahwahwahhhhh...
enjoy makan puas2 di kampung ya!! :)
epidural tak bahaya yang..
dia masukkan bius ke keliling saraf di pinggang..so..dari pinggang ke bawah akan kebas..tak rasa apa..terkencing terberak pun tak asa..contraction yang sakitttttttt tu pun tak berasa...so..meneran pun tak berasa..
bila kita tak rasa nak meneran..tak ada feel.. jadik ..tak tau bila the right time and the right effort nak teran..tapi Dr dan Misi akan guide kita..don wori..
tetapi.. kadangkala..bila tak berasa..kita tak tau nak meneran..ada yang kena bantuan forseps atau vacuum.. macam saya..
side effect..lepas habis epidural..masa lepas bersalin tu..ramai yang sakit kepala..sakit sikit kat belakang tu kat tempat jarum/tiub tu masuk..no hal lah tu..kejap je..sila mintak pain killer jika tak tahan..
bila dah tua sakit pinggang??
semua oramg tua akan sakit pinggang..bukan sebab epidural yang kita ambik 20 tahun dulu tu nanti..
:)
DrSinga said…
wehhhhhhhh...
panjang nya.. ngalahkan satu entry pulak..
saya dan 2 x ambik epidural..sebab saya tak nak sakit!!!
:)
nurazzah8 said…
salam pB,

wahhh kat kampung ek? enjoy ....makan budu banyak2 ek...teringin nak makan nasi kerabu dari Kelantan...
kakpah said…
farah masa beranakkan faris amek epidural. tak rasa sakit dan tak rasa sedapnya bersalin. Meneran tak tau bila sebab tak tau bila nak push. Sudahnya faris kena keluarkan guna forcep. betanda dahi budak tu.
mamawana said…
Epidural tak pernah...caesarean sekali pernah, tahu2 baby dah kuar. Ada a few kawan2 yg pernah epidural...ok semua. No prob.
kakcik said…
Hahaha.. Pn Dr dah bagi jawapan panjang lebar tu! :)

Kakcik pun dua kali ambil epidural - ok je rasanya. :)
aNIe said…
PB...dah kat kampung ye...semoga PB sihat2 aje...

PB...akak tak taulah pernah ambil ke tidak... tapi masa anak pertama dulu... memang akak tak rasa sakit... jadi akak tak meneran masa contraction... berkali2 nurse suruh teran...akak gelak2 kata akak tak sakit camaner nak teran... pastu akak bantai tidor dlm labour room tu sebab ngantuk... sampai nurse tu suruh akak teran biarpun akak tak rasa sakit... dia kata kalau sampai jam 12 akak tak bersalin nak guna forcep... apalagi.. sakit ke tak...akak teran je...
Hamizah said…
xbeso amik epidural..sbb caesar..hehehe..

anak sulung branak kat kbmc jugok..tp anak kedua gi spital kb ok jugok..1st class lynannya
Rohaniah said…
Masa k.wear tanya doktor pakar dulu, dia tak galakkan. Walhal kalu kita ambik epidural, dia buleh dapat duit lebih dalam RM500 tapi dia kata demi kesihatan dia rasa baik tak payah ambik. K.wear dulu memang nak ambik, tapi since dia kata tak berapa nak elok, k.wear pun tak ambik. Dia ajar cara nak deal dengan contraction tanpa rasa sakit hehehe
HappyIrfa said…
3 anak tak ambik epidural..so takde pengalaman..cuma kawan2 citer effectnya masa hari tua..tu je yg saya tau ;-)

selamat beristirehat yer
cikgu_math said…
dah di KB?? makan banyak-banyak sebelum bersalin.. nanti kena berpantang..he..he..
Mak Su said…
yakin diri, better opt for normal w/out epidural kot... pb, masa maksu bersalinkan w, adalah mudah, alhamdulillah, sakit langsung tak dak, sekalik sakit trus menyalin jer... ahaks
INDERA KENCANA said…
Bila Kak pB jangka bersalin? Tahniah ya Kak pB.. tak sabar nak tgk baby kak pB
Nik Ha said…
bakpo nok amik epidural k.pb? maso besalin ank 1st kat annisa' misi terus bui gas sedut utk hilang sakit, 2nd bb kat kbmc tok amik gapo2 penahan sakit sbb tu segho lg sakit dr hok 1st..he..he..insyaAllah boleh ;) tp nok habih napah gokla
tak pernah pulak amik epidural tuk 3 orang anak tu... so maaf, tak boleh nak bagi komen apa2.. cuma mengharapkan kesejahteraan dan keselamatn pB nanti...
Inviting You To Join Give Away PILIH THEME BLOG
Sha said…
salam:)

Seronok blk kg!!!!

klu ambil epidural mmg tak rasa sakit. Tak de feel. saya pernah ambil masa bersalinkan twin. Sorg anak ok tp yg sorg lg kena forseps.

Smoga slmt.

Popular Posts