970

Salam

Dah seminggu lebih tak tambah apa apa entry.
Vitamin M datang mengacau.


Perkembangan baby Adam?
Alhamdulillah , sihat .
Cuma ada selsema sikit dan naik ruam merah merah kat pipi.
Kena susu lah tu ....


Perkembangan pB ?
Pun alhamdulillah sihat.
Berat badan , tak timbang lagi.
Harap harap , hilang ler dua tiga kilo.
Tok Ma kata muka pB macam sembab jer.
Tu yang dok risau tu.
Kenapa sembab ???


Ingat nak fully breast feeding.
Tapi sama hari ni , terpaksa tambah dengan susu formula.
Kumpul susu pun belum lagi.
Baby boy ni , kuat sungguh menyusu.
Celik mata jer , terus nak minum.


Sesiapa ada cara untuk tambah susu badan ??
Silalah share dengan pB .....



Minta maaf sebab komen tak sempat nak balas.
Pada yang nak datang umah , tengok baby Adam , sila - silalah.
Jangan malu malu.
pB sentiasaaaaaaaaaaa ada dirumah .

Comments

umeboshi said…
k.pb...masa dlm pantang, ume amalkan minum milo-o-kosong panas aje dan ditambah dgn oat. every morning/ lunch time. sekali je dlm sehari. mkn sayur, buah, minum air dgn kerap. insyaALLAH susu sentiasa cukup, dan boleh buat stock lak tu. ume mula buat stock after 3 weeks lps bersalin. sampai setahun sebulan umur baby ketiga ni, dpt kasi FULL susu ibu. alhamdulillah. sekrg pun still pump and kasi susu ibu.dah setahun 6 bln usia dia. good luck k.pb!!
MULAN said…
kena minom banyaaaaaakkkkk susu... kalau plan nak nyusu kan anak, masa ngandung tu dah kena banyak minum susu.. tu doktor kita kata.. mmg susu banyak betol.. membuak2.. alhamdulillah dapat nyusukan anak sampai umor depa 2 tahun setengah..
~ yus ~ said…
setuju dengan yang lain. Kena minum air banyak kurang2 3 liter sehari, minum susu atau soya juga.

Makan buah kurma...

lain2 yus sekarang amalkan produk Shaklee set B
kakpah said…
harap pb sehat. adam juga sehat.
Tie said…
Haha, dah banyak petua kat atas tu... Tapi, kita pernah dengar mek kata, minum air lobak putih.

Kikis lobak putih dan di parut.Campur lobak putih tadi dengan segelas air panas dan tunggu sampai suam.Minumlah 2 kali sehari. Cuba laa..
kakchik said…
Assalamualaikum kak pB. Lepas akak bersalin ni, ni baghu kakchik dae singgoh. Alhamdulillah... syukor kak pB nga baby Adam sihat walafiat. Ppatae mmolek la deh biar tubuh badae jadi slim melim hehe. Bab petuo nok tamboh susu tu kakchik tokleh capo tange, takdok pengalame, kughe ilmu.
nurazzah8 said…
Ya, macam Tie cakap tu...lobak putih... akak buat masak aje..buat sayur air ... sedap makan hirup kuah dia... IA susu makin banyak...
Neeza Shahril said…
Salam Kak Da...

Mabrook!!! Tahniah!!! Alhamdulillah.. akhirnya sang putera menjelma jua.. Sorry deh, Ja lamo doh 'beku' dalae blogging world ni...

Semoga Adam Faris menjadi anak yang soleh dan selalu membahagiakan Mama dan Abah...
Neeza Shahril said…
eh lupo plok... saing Ja ghoyak.. kalu nok tamboh susu... rebus halbo.. pah, minung air dio.. InsyaAllah.. tra la...
zino said…
oops dah ada baby ke? lama nya tak singgah sini.. tahniah..hehe...
shafarina said…
Salam akak :)

Cuba makan apa2 letak halba sikit. Maknanya masak apa2 nasi ke lauk ke letak halba.

Dengan minum horlicks.

Klu tak berkesan, kena cari anmum mama atau milkmaid tea.
Nik Ha said…
kerapkan direct feeding & pam.Anak2 saya dulu nyusu 1/2 jam @ 1jam sekali.mmg letih esp/dlm pantang tp dgn kekerapan itulah susu bertambah, Alhamdulillah sbb lg kerap nyusu lg kerap rangsangan pd payudara, so akan set dlm otak kita utk kuarkan susu lebih byk.Ank sy perempuan kuat nyusu gak,pastu lama sampai skit pinggang tp demi misi susuibu 2thn ku tahan jua ;)

Dlm pantang sy banyak minum air,susu & milo.Sib baik mak yg bkn jenih ikut pantang org tua minum bersukat.Sy pun tanak ikut sbb seksa woo krg air, dahaga sbb kita nyusu & sembelit lak tu :P

Saya dulu mengepam seawal 3hr lps bersalin sbb susu byk, Alhamdulillah.Tapi lps mengurut betulkan urat susu.Sblm tu dia mcm tersekat sikit sampai nak dmm dibuatnya.Pemakanan seimbang, supplemen penting juga utk tambah susu.Kalau sy serasi dgn horlick, soya, milo, kurma, jantung pisang, oat, susu.Kalau mkn nasik byk susu pun by ;)

Anak sy dulu pun pernah merungut2 mcm tak cukup susu tp masa tu dah 5bln tp saya tahan tak bg formula dulu sbb takut dia beralih rasa, lg suka FM.Mmg kena keras hati sket.Masa ank 1st mmg saya tak tahan tgk dia melalak-lalak takmo bf seminggu lps hantar bbsitter.Silap saya juga dah bg fm masa dlm pantang & tak tau ada puting yg menyerupai nipple ibu.

Tapi ada org yg jenis susu sikit.InsyaAllah cukup utk baby ;)Just try hard tapi jgn tensen2 pula, lg kurang susu..he..he..the best person to refer is lactation counselor.Kami ibu2 hanya advise berdasarkan pengalaman.Mungkin ada yg tak sesuai dgn situasi akak.

Sorry pjg ceramah ni :P Good luck untuk susuibu!
DrSam said…
susu badan memang terbaik. usahakan beri susu badan (kempen lah pula :)
oren said…
yer..

boleh gak ngepam sebelah masa baby adam dok nyonyot yg sebelah tu..kira mcm double pumping gak lah..

pump hari tu dh ok ke?

byk benda bleh bagi byk susu..antaranya lobak putih, ayaq longan, jantung pisang (cicah sambal sedap woh..) dll..tp kadang2 atas org gak..hari tu saya mkn pisang goreng, sekali rasa bengkak B..sayang;ah plak sebab tak bwk pam (masa kat umah mak..)rasanya hormon gembira dan ketenangan tu jugak penyumbang pengeluaran susu yg byk..

ayaq masak mmg kena minum byk..jgn putus asa..no feeling down walopun dah bagi FM..masih boleh dibaiki..mmg kena kerja keras lah..

all the best n gud luck.. susu ibu paling baik utk baby Adam..
zue said…
salam pb,
trlebih dulu nak ucapkan tahniah krn mndpt adam faris..mmg sedap nama tu.
tang petua2 nak byk kn air susu ni mmg x reti sbb masa lahirkan anak2 dulu mmg air susu x byk. dpt susukan anak2 dlm 2 minggu je lepas tu dah kering.
sya said…
PB.. anak lelaki memang banyak menyusu.. kalau nak susuh badan banyak.. ibu sendiri kena minum banyak susu. Dah urut ke belum? selalunya bidan pandai carik urat menambahkan susu ibu
aNIe said…
PB...orang kata minum oat panas... memang boleh tambah susu... mesti si comel tu dah cerdik kan...?
sally said…
Macamana laaa muka Adam skrg ni..
DrSinga said…
ada ubat.. sebenarnya untuk senak perut.. tetapi didapati boleh menambah susu..

Popular Posts