974

Alhamdulillah , nampaknya bekalan susu sudah mulai bertambah.





Tapi timbul masalah lain pulak





Adam mengalami kesukaran untuk buang air besar.





Dah dua tiga hari ni , asyik sembelit





Kesian pada Adam.





Berkerut kerut mukannya apabila . . . . . . .







Mungkinkah lobak putih itu yang menyebabkan masalah sembelit ini timbul ?????

Comments

mamawana said…
Nengok lobak putih tu adalah kesukaan mwana. Mama suka sgt beli dan masak sayur ni dibuat masak lemak putih atau tumis air. Pahit2 Sedap. Khasiatnyer baik utk mencuci aliran darah dlm tubuh kita.
mamawana said…
Kalu anak selalu sembelit amalkan minuman TM Mineral Drops (Revell). Mwana dah amalkan 6 tahun lalu. Banyak khasiat minuman mineral TM Drops ni. Kalu berminat beli ajer di stokis berdekatan dan guna ID sbgmn tercatit di sidebar blog mwana. Cubalah. Seisi keluarga dapat memperolehi menafaatnya.
Yunus Badawi said…
Emak Adam yg kat rumah saya ni pun makan lobak putih utk banyakkan susu. Tapi tak pula Adam sembelit.

InsyaAllah sehari dua lagi Adam awak tu akan ok.
sally said…
Rasanya lobak putih tak sebabkan baby sembelit..

Selang seli dgn air suam.
aNIe said…
PB... rasanya bukan sebab lobak putih tu... kurang minum air suam kot... cuba pb bagi dia lebih air suam....
Anonymous said…
lobak putih tidak menyebabkan sembelit. Malah ianya mencuci salur bahan buangan dan salur kencing kita. Org India menggunakan air jus lobak putih segar untuk membersihkan pundi kencing dan melawas kan orang yang menghadapai masalah kencing, batu karang dsbnya, jika diminum banyak kali ianya akan memecahkan batu atau kristal yg terbentuk di dalam salur urethra..
may be anak kena makan banyak fiberish food, sayur dan buah buahan. Sembelit selalunya disebabkan kurang fiber.
Biasakan beridia makan berserat tinggi dan buah an such as pisang etc..

Sayur can never be a caused of sembelit kerana ianya berserat. Tapi pastikan makan kunyah sampai hancur..
kakpah said…
maryam malam tadi meragam tak boleh tido sampai satu lebih. mungkin perut tak sedap...
harap adam dah ok.
oren said…
syukurlah susu makin byk..

part sembelit tu, bleh tnya doktor lah kut?
~akuni~ said…
Bg lah anak minum air kosong
Mak Su said…
naper ek, sepatutnya tak de masalah, and dokter and misi cakap, jgn campur ngan plain water, baby yang menyusu badan tidak perlukan plain wter. pb ler agaknya kena minum byk plain water, so boleh sampaikan kat si anak plaks

Popular Posts