22 July, 2011

1044

Semalam urgent leave.
Dua hari lepas Adam demam.
Suhu badannya 38.5 celcius.
Bawak gie klinik.
Standard lah , dpt ubat demam dan antibiotik.

Balik , suap ubat.
Suhu badan reda.
Tup tup , semalam naik ruam merah merah seluruh badan.
Tapi dah tak demam dah.
Suspect campak.
Sapu lotion Calamine.
.....

Hari  ni , alhamdulillah , ruam merah dah berkurangan.




Naik rashes tu , sebab antibiotik ker??
Dr Singa dan Daddy Ziyyad ... tolonggggggg jawab

8 comments:

Ati Masrif said...

alahai ..siannya

sekarang ni mmg musim sakitlah

Daddy Ziyyad said...

2 kemungkinan:

1- allergic reaction kepada antibiotic.

> continue bagi antibiotic tu, kalau ruam merah tu timbul2 macam bintat, maybe allergic reaction. Tgk juga kelopak mata atau bibir bengkak tak.

2- heat rash/febrile rash

> ruam panas yang muncul pasal demam aja, nothing to worry. Nak confirm kan diagnosis ni senang aja, mandikan anak atau talakan dia kat kipas/ekon, kalau suhu sejuk cepat mengurangkan rash, then it is a heat rash/ruam demam saja.

Selalunya, ianya ialah heat rash..memang ia lebih kurang macam ruam campak, tapi vaksin campak dah diberi masa umur setahun.

Yang penting, sapu calamine lotion, mandikan kerap, pakaikan baju& seluar yang longgar, jangan selimut..

HappyIrfa said...

mgkin jugak..dia alah ngan ubat
:-( Hajar demam sebab kena cucuk..sian dia,melepek je x nak jalan..terlebih manja pun sama

aNIe said...

PB...sebab panas sgt kot... Fareez selalunya kalau demam akan naik ruam macam kena campak...bila kebah demamnya ruam pun hilang...

Uncle Lee said...

Hi PB, regret to read about your boy. How is he today?
I'm sure he'll be okay soon.
Just give apart from the obat, more TLC....
Best regards.
Lee.

insan_marhaen said...

IM pun beberapa hari ni rasa tak selesa.

Nak pi klinik malas rasanya..

DrSinga said...

ohh...
sori...
hari ni baru boleh jalan-jalan..
tenet siput .. malas jalan..sangkut je..

ok dah Adam??
biasanya .. macam daddyZZ kata tu.. heat rash..

miss scofield said...

orang dewasa pon boleh kena heat rashes ke?

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...