Beberapa minggu lps, pB dan aBear berpeluang menjalani medical check up Sri Kembangan. Alahamdulillah setakat ni, mmg setahun sekali kami mesti check tahap kesihatan.

So far aBear dan pB ok, tiada kencing manis, darah tinggi dan jantung ok.Darah pun ok. Cuma pB ada masalah obisiti,perlu kurangkan berat badan sbyk 6-9 kg. Ayoyoooooo.

 Dalam semua ok, ada juga bab yg tak best. Masa buat breast ultrasound, Dr jumpa small lump kat breast kanan pB. Dr kata just benign, tak perlu risau apa-apa (senyum senyum : termelalut la pulak).


Walau Dr kata nothing to be worry, tp risau tetap ada,beb.So , terus buat appt  nak jumpa doktor di Hospital PutraJaya. Nak ke hospital swasta, no money n no insurance (sian pd org org mcm pB ni :( ....).

So, this morning was the appt day. Kul 730am dah terpacak kat hospital dgn Nurin n Tok Ma. Jumpa pakar jam 8 lebih. Yg tak syok, doktor lelaki yg same age dgn pB. Lupa nk request jumpa doktor perempuan tak sangka lakk ada doktor man yg check benda alah nie. Wa malu beb.

After another scanning n discussion, Dr infd itu just ketulan biasa. Tak perlu risau risau, bulan Jun dtg untuk ultrasound again. Jam 930am dah sampai umah.  No mc , nyer.


Malas nak ka pejabat , terus sms urgent leave n now u am at Ikea eating karipap with black coffee dgn aBear. Sementara jap lagi nak makan the femes meatball. Tak pernah cuba , ini first time. Darat tul. After ronda Ikea, tengok wayang kat IOI pulak.


Bandung story samvung esok ....

Comments

Rai Ourkizuna said…
sekarang banyak doktor lelaki bahagian sakit puan kan.. memang la diorang buat kerja sebagai doktor..tapi malu betul..
pizli said…
6-9kg takdelah obesiti kut.. terlebih berat je hehehe..
aNIe said…
Assalamualaikum PB.. bila baca PB cerita pasal medical checkup baru teringat akak dah lama tak buat..sejak cik abang kerja kat Melaka...

Alhamdulillah cuma ketulan biasa... tapi PB kena pergi untuk check up seterusnya

Dulu masa akak check kat Melaka...akak dpt doktor perempuan...cuma masa buat scan kat mesin tu pun perempuan jugak...
kakcik said…
Mata kakcik dah makin teruk kot. Kakcik tengok tulisan kat blog pB ni, kecik2 je... terpaksa kedip2kan mata untuk baca. :(
MOKCIK AZWA said…
Ayakkk...tu la ramai org lelaki suka benor kerja bhgn yg berkaitan ngan pompuan ni kan.. jual tudung la jual baju kurung, pereka fesyen, doktor gynae pun ramai lelaki lagi ..aduhaiii.. kita pulak yang segan silu..
shafarina said…
eh, cepatnya dapat appointment dgn pakar kat spital putrajaya......


apapun, alhamdulillah takde ape. takut gak kan.. kawan sy ada yg dah kena kanser breast.
~ yus ~ said…
dah lama tak buat check-up ni....nak buat jugalah nanti...
Acik Erna said…
PB..acik pernah buat mamogram 3 tahun lepas..napak jelas ada ketulan disbelah kanan jugak..suruh pi hospital..kerajaan jugak la..bila acik pegi..dia kata..kalau dah mamogram tu dah kesan tak de kanser..ketulan biasa la tu katanya..langsung tak de scan ke apa..acik pun tak pegi lagi sampai sekarang..pasarah aje..dah berumur punkan..kalau acik muda lagi.mungkin risau lebih...mamogram pun acik tak buat lagi..walaupun dah dipesan suruh datang lagi.
Arena said…
Alhamdulillah tak apa-apa kak. But just jaga diri bebaik dan continue to monitor ya kak.
Anonymous said…
Bagus pb jaga bab check up kesihatan...kalau boleh buatlah buat mammo dan pap sekali...cm dah buat hari tu... dan sama kes la dgn pb...kena buat annual mammo pasni nak monitor...

cm
Kakzakie said…
Apa nak malu pB dah ramai doctor lelaki yg buat nie semua tapi kakak pun biasa pergi jumpa doktor perempuan sebab malu hihi...

Bila tahu sihat siap pergi menonton lagi tu - tak patut betul:)

Popular Posts