1215

Assalamualaikum


Cantik tarikh hari ni , 21/12/12.


Cerita pasal Adam sakit lah nyer.
Sementara daya ingatan masih kuat.
Untuk dibuat kenang-kenangan.
Sebelum belum ni , belum pernah anak anak masuk wad.
Kira ini adalah yang pertama kali.
Anak yang bongsu pulak tu.
Allah nak bagi peringatan barangkali ......


Sabtu (15/12)
  • pB , Nurin, Adam , TokMa dan SR (adik aBear) ke Muar. aBear tak ikut sebab dia hendak menghadiri kenduri kawin anak bos. (tak pergi , tak elok lah , kan). Tapi insyaallah , kalau ada tiket bas belah petang , dia akan menyusul kemudian.
  • Tak kemana-mana pun . Lepak lepak umah adik jer. Berlagak jadi tuan rumah kejab sebab adik n the family tak ada. Mereka ke Kolam Air Panas Sungkai (ada family gathering belah adik ipar pB).
  • Adam ok. Seronok bertemu dengan si kakak-kakak.
  • Malam nya , ke Giant sebab ada promosi susu Dutch Lady 123 murah. Sekampit cuma RM18.49 . From Giant terus ke Stesen Bas Muar , pick up aBear. Lepak lepak sambil makan . Makan satay , bubur nasi ikan kering , jemput-jemput dan yang paling best minum air jagung. Memang pure lah. Sedap berkrim.






Ahad 16/12/2012

  • Pun tak gie mana mana .... Badan pB kejab sejuk , kejab panas. Macam nak demam. Budak budak tution. Plannya nak balik Puchong lepas jam 6 petang. Kalau balik sebelum waktu tu , mesti sesak kaw kaw kat highway.
  • Tengah hari tu , rasa badan Adam sedikit panas. So , terus bagi dia paracetemol. Aktif bermain.
  • Dalam jam 3 petang , perasan yang badan Adam penuh dengan rashes merah-merah. Bukan jenis tompok tompok , tapi dah spread ke seluruh badan. Suhu badan normal.
  • Sebelum nak balik tu , Adam dimandikan. Biasalah kan ... nak jalan jauh. Mandi siap siap , pakaikan baju tidur terus. Sampai umah , terus tidur.
  • Perjalanan dari Muar ke Puchong slow . Kereta banyak sgt sgt di PLUS tu. Berhenti solat maghrib di RnR Air Keroh. Makan pun tidak sebab tak ada tempat duduk. Adam still lagi aktif , suhu badan agak panas.
  • Sampai Puchong dalam pukul 1000 malam , kalau tak silap. Dinner dulu kat Ani Sup Utara. Time ni badan Adam dah panas. Muka merah. Badan merah. Dah tak aktif dah. Tidur jer. Time tengah makan , nampak badan Adam sedikit mengeletar.
  • Pukul 1100 malam , terus bawa Adam ke klinik berhampiran rumah. Doktor muda trang tang tang. Hero, macam hero hindustan. Yang herannya cakap melayu pun tak berapa nak fasih. Musykil pB. Suhu badan Adam time ni dah meningkat ke 39.8 Celcius. Doktor infd bukan campak. Tapi pB tak rasa denggi. Doktor minta buat ujian darah just untuk pastikan. Doktor masukan ubat punggung untuk meredakan panas badan Adam.
  • Mula-mula ingat nak buat esoknya , tapi takut pulak merbahaya. Kang jadi apa apa , menyesal tak sudah. Terus ke Hospital Putrajaya. Kak Ngah dan Kak Lang mengekor jer kerjanya. Dah bagitau akan balik lambat , tapi still lagi mereka insist nak ikut jugak.
  • Sampai di Hosp PutraJaya dalam jam 12 tengah malam. Tak ramai mana pun pesakit di Emercency. Yang ramai pengiring-pengiring pesakit. Dapat nombor ke 100. Time tu nombor yang tertera 98.
  • Hampir sejam  jugak menunggu untuk nombor dipanggil. Suhu badan sudah menurun sedikit dari 39.4 Celsius. Doktor beri arahan ambil sampel darah dan mandikan Adam. Duduk lah dua beranak di bilik semi kritikal . Yang tiga beranak lagi tu kat luar.
  • Dalam pukul 3 pagi , suhu badan dah turun ke 37.5 Celsius dan doktor benarkan pulang. Lega dalam hati.
  • Tapi masa menunggu ubat , pB dipanggil sekali lagi mengadap doktor. Katanya , darah Adam dijangkiti kuman. pB terpandang pada sekeping kertas di atas meja doktor :

    WBC / White Blood Count : 85 .....

    Rasa macam nak pitam dah masa tu. Terus teringat pada arwah anak kawan pB yang dulunya mengidap penyakit luekimia ...
  • Doktor infd dia dah consult dengan pakar , dan mereka nasihatkan Adam dimasukkan ke dalam wad. Maka , bermula dari jam 4 pagi , Adam Faris menjadi penghuni Wad 2C Katil 24 . Sebelum dimasukkan ke dalam wad , Adam dipasang line di tangan kirinya. Kali ni , aBear pula yang masuk temankan Adam. pB dah tak datang hati , nak dengar Adam menangis.
    Sebelum Kak Ngah dan Kak Lang balik , pB minta mereka buat solat hajat supaya Adam dijauhkan dari segala jenis penyakit yang merbahaya. Dengar cerita , mereka berdua ni menangis .... Sedih tengok adik sakit.
  • Pintu masuk ke Wad Kanak Kanak
    Tingkat Dua

    Hiasan dinding yang sangat cantik

Dilantai wad, ada gambar haiwan laut.
Wad ini bertemakan kehidupan di laut.
Sangat sangat menceriakan.



Ada bilik bacaan.
Tapi time kita ada disana , bilik bacaan ini ditutup.

Tempat duduk doktor doktor dan jururawat.
Kat depan tu , bilik tv dan main.
Dapat channel RTM 1 , RTM 2 , TV3 dan Disney Channel.

Satu bilik empat orang.
Memang selesa.
Bilik air pun bersih.
Ada kemudahan shower air panas .
ISNIN 17/12/2012.
  • Darah Adam diambil sekali lagi. Dan antibiotik Augmentik diberi , kalau tak silap tiga kali sehari. Tiap kali nampak jer doktor atau jururawat datang , mesti Adam dah menangis-nangis. Fobia betul dah dengan orang yang berpakaian putih nie.
  • Doktor pakar memang baik-baik. Memang layak berada di wad kanak-kanak ni. Sopan bertutur walaupun dia bukan orang melayu. Doktor lelaki nya handsome-handsome dan jenis ramah tamah. Lemah lembut dengan kanak-kanak. Cuma yang tak seronoknya , doktor doktor perempuan agak sombong , nak senyum pun payah.
  • Dan yang pastinya setiap shift , mesti ada jururawat dari Kelantan.
  • Suhu badan Adam tak stabil. Kejab ok. Kejab tinggi. Tekanan darah ok. Keputusan darah BWC dari 85 naik ke 90.
  • Waktu melawat , semua datang , tapi Nurin tak dibenarkan masuk ke wad. Kanak kanak dibawah umur 12 tahun tak boleh naik ke mana mana wad. Alahaiiii kesian mek tu ..... Time mereka datang , baru pB dapat peluang untuk mandi. Adam tak boleh hilang pB. Kalau hilang di mata , mesti menangis. Nak bergilir dengan aBear pun payah.
  • Malam ... pukul 830 dah masuk tidur. Tak ada apa nak buat , tidur jer lah .... Adam tidur , pB pun tidur. Yang seronoknya , tidur satu katil dengan Adam. Memang dibenarkan . Tidak seperti hospital kerajaan yang lain , nak tunpang duduk atas katil pesakit pun kena marah.
  • Yang tak best nya , sedap sedap tidur , jururawat datang. Ambil suhu badan  , ambil tekanan darah dan yang paling sadis , masukkan ubat antibiotik thru drib line tu. Dua jenis pulak tu. Menangis nangis si Adam. Bukan Adam sajalah , semua budak dalam bilik tu , bila masuk ubat ikut line drib, memang melolong-lolong .... 'tak nak' 'tak nak' 'sakit' 'sakit'.


    
    Makanan yang disediakan untuk ibu dan anak.
    Bubur tu Adam punya ....
    
    
    SELASA 18/12/2012
  • Pagi Selasa , demam Adam mula reda. Dah tak panas badan dah. Suhu dah hampir kepada suhu badan normal. Aktif pun bertambah aktif , walau kekadang tu kerjanya nak berdukung sahaja.
  • Masa doktor pakar ronda , ada jugak pB minta balik. Alasan pB , Adam dah tak demam. Makan minum dah bertambah lalu . Tapi doktor tak benarkan . Alasan dia " white blood dia masih tinggi. Kalau mak tak risau , saya as a doktor risau" . Ayat power tu. Kena sebijik atas dahi pB. Kuang kuang kuang.
  • Hari Selasa ni , pB dapat pembantu tambahan. Kak Lang datang seawal 730 pagi untuk menemani Adam. Boleh lah pB rehat sedikit. Kak Lang yang banyak bawa Adam ronda ronda keliling wad dan bermain main di bilik permainan.
  • Yang seronoknya  , walaupun Adam on drip (half maintenance) , tapi bila Adam meragam , jururawat akan hentikan drip. Boleh ler Adam keluar dari bilik dan bermain-main . Nak habiskan sebotol air rasanya ambil masa lebih dari 24 jam.

  • Tidur sambil silang kaki.
    Lenguh barangkali

    Rehat sambil dengar lagu Maher Zain.




    
    • Malam tu  , Kak Lang bergilir dengan Kak Ngah. Kak Lang pulang , Kak Ngah pula yang jaga Adam. Takut jugak , takut jururawat atau doktor suruh balik. Tapi , alhamdulillah , tak ada pula yang buat begitu. Kira wad kanak-kanak ni tak lah tegas sangat peraturannya. Yang penting pandai pandai bawa diri dan sembunyikan diri. He he he.  
    • Adam punyalah tawaf wad. Kehulu ke hilir. Budak dah sihat , mulalah aktif kembali. Habis wad-wad di tingkat dua tu dia masuk. Termasuklah wad O&G. Dua kali turun ke lobby .
    • Jam 12 tengah malam , jururawat datang untuk masukan antibiotik sekali lagi. Line drip di tangan Adam kelihatan sedikit bengkak. Terpaksa cabut line di tangan kiri tu.
    • Jam 2 pagi , doktor datang kejutkan dan suruh bawa Adam ke bilik prosedur. Menangis lagi si Adam. Menangis sebab terkejut , menangis sebab sakit dan menangis sebab diambil darah sekali lagi, barangkali. Sib baik , lepas prosedur tu , Adam tidur lena. Tidak merengek-rengek pun.


    RABU 19/12/2012
    • Alhamdulillah demam dah hilang. Bacaan darah putih dah turun. Dari 85 ke 90 ke 9.0 dan last sekali ke 8.5 . Platlete darah pun dah kembali normal. Boleh lah discharge. Semua urusan selesai dalam jam 12 tengah hari , kalau tak silap.
    • Tapi menunggu si aBah datang , dari jam 1 tengah hari hingga ke 430 petang. Nasib baik lah tidur si Adam tu. Kalau tidak , memang tak larat nak melayan.

    Kesimpulan : Hospital Putrajaya selesa. Doktor peramah. Misi baik baik. Servis ok . Wad pun selesa sangat sangat. Luas . Cuma tak best tang aircond. Sejuk giler. Dah macam duduk di hospital swasta . Rasanya hospital swasta pun tak dapat selesa macam ni.

    Tukang jaga letih.
    Tidur jugak tuuuu.

    Tunggu aBah sampai tertidur-tidur.

    Keluar dari hospital terus cari makan. Lapar weh. Tak kenyang makan makanan hospital ni. Makan sekadar alas perut. Ke cyberjaya. Makan di restoran Hj Shamrin.


    Lengang ...
    Jam 500 petang.


    Sotong telur masin , sup sayur dan daging lada hitam.
    Memang terbaik

    Sotong telur masin

    Budak baru sembuh dari demam.



    Selesailah kisah Adam dan Hospital PutraJaya.



    

    Comments

    Irfa said…
    alhamdulilah dah baik si comel Adam ni.oghe dah merasa tido wad semalam masa si hero patah tangan dan si adik demam panas..mmg tak selesa sbb kat rumah lagi selesa nak tido baring

    tp nmpk dlm gambar ni mcm selesa je spital ni./dah macam spital swasta
    Aziela said…
    Alhamdulillah.... Memang hati tak tenang kalau anak masuk hospital. Adam kita dulu, setahun sampai 4-5 kali admit ward sebab severe tonsilitis. Lama2, remove jer terus. Senang cerita. Letih duduk di hospital kan. Tapi syukurlah hospital Putrajaya nie sangat selesa.
    naniasda said…
    Syukur Adam sudah pulih. Kak Yah dulu pun pernah anok no. 2 masuk Hospital USM, umur dia maso tu lbhkurang umur Adam, naik rashes besar2 jugok...mujurlah dua hari tidur di spital, blk dhumoh mok hok sakit ppalo nyo :(
    Rumah Kuning said…
    Alhamdulillah Adam dah sihat.
    Anonymous said…
    Alhamdulillah Adam cute dah sihat...-ip-
    Daddy Ziyyad said…
    - Laaaaa..saya selalu juga ke blog SR tu..baru tahu dia adik ipar pB..hihih

    - staff nurse mmg ramai dari pantai timur..hospital saya dulu, pun mmg ramai dari kelantan/tganu..

    - WBC Adam tu mmg amat tinggi...kalau saya pun akan discharged kalau paras WBC nya back to normal, walaupun demam dah kebah, still bahaya kalau WBC tinggi...Final diagnosis doktor di sana apa ya? Adam kena jangkitan apa?
    zino said…
    cantik nya spital tu..
    Uncle Lee said…
    Hi PB, regret to read about Adam, but happy to see he is up and about again. Looks a tough little guy too, and very good looking.
    Gosh, the food all looks so delicious.
    You have a nice weekend, hugs to Adam.
    Lee.
    insan marhaen said…
    begitulah juga dulu mak menjaga kita hingga mengorbankan masa kenyang dan masa lena..

    Allahuakbar!
    Biarlah rahsia said…
    Syukur Adam dah sembuh...time to k.pb plak kena berehat dan qada' tidur..hehe
    syukurrrr

    lega sgt..
    adam hensem dh sihatt.. mkn bbyk ya
    azieazah said…
    Kalu saya sendiri anak kene camtuh, memang tak ingat makan minum. Semua urusan nak ambil tahu. Kadang2 apa yang doktor tulis kat papan tergantung tu pun nak baca satu-satu.

    Syukur Adam dah sembuh.
    Zareda Norman said…
    hospital kerajaan pun dah selesa sekarg ni kan. Hopefully adam terus sihat dan membesar dengan bijak :-)
    PM said…
    Alhamdulillah......


    pakman laksam
    Anonymous said…
    Seems like common sense, but do we need laws to dictate the size and shape of our pets' food bowls? What's the penalty for being a lackluster dog owner? One thousand and/or up to one year in jail for a third offense.. [url=http://www.mulberryhandbagssale.co.uk]Mulberry ooutlet sale[/url] Williams firmly believes that whoever controls energy controls the economy. [url=http://www.goosecoatsale.ca]canada goose chilliwack[/url] Qzuhjwolr
    [url=http://www.pandorajewelryvip.co.uk]pandora bracelets sale[/url] Hmumaqryt [url=http://www.officialcanadagooseparkae.com]canada goose jacket sale[/url] xtxmiwmzg
    PINATBATE said…
    Alhamdulillah,Adam dah sihat..cantiknya hospital! macam ni barulah pesakit cepat sembuh.
    Anonymous said…
    Work need he often travel toEurope, Hongkong and other places, every time the picture show he found new. ugg boots canada nudes childrens prettens Leather jackets Freemans clothing catalogue provides exclusive ladies fashion: dresses , ladies jeans, women tops , and shoes. ghds See the total list after the jump.. http://www.softuggboots.com If they walk by and smell it. north face coats This is because the mother you think of my past! Raised his head, carefully looking at you, only to find that you can not only back becomes beautiful face haggard! Temples her hair, I do not know when graying, wrinkles forehead covered with weather-beaten face pretty long lost year, you get older! Think of those you care about me, told my screen flashed those outrageous scenarios in mind, take a look at the front of you, and my heart is filled with guilt and remorse.
    Anonymous said…
    The look of your save-the-date can be as simple as a card to a playable video game. north face jackets Indeed, Coto de Caza is a place of prestige and exclusiveness.. ugg boots outlet I always reluctant to trust others, and you always will own sincere dedication to others. ugg boots If you want to get jewelry items at most competitive prices, use My Jewelry Box Free Coupons to save more.. http://www.wellnorthface.com it made me realize how desperate I am to do Paris with friends..
    Anonymous said…
    But, ahead of my (soon to be) triumphant return to the game in a big way waiting on the new character transfer service to carry my characters to a new home on Antonia Bayle server it time to start getting things ready for the trip.. north face jackets on sale Now, when women put my creations on and look in the mirror they don't see themselves the same way. http://www.oneghdhair.com It just sort of seems like a waste of money to reconstruct this particular accident.. http://www.lateuggboots.com It makes the usage of such leather a treat for the customers. ugg boots outlet It isn't so much about the physique or person on the stand, but more about light and shade.
    Anonymous said…
    In most reported incidents, people have walked away with minor bumps and bruises and in the worst case death.. ghd outlet The exhibit is loosely segmented in to three parts: Simultaneity, Atelier Simultan√É©, and Metz and Co. ugg canada Maybe push aside the couch and giggle whilst doing the waltz. ghd mk4 black It might also expand into shopping for kids, pets, and weddings, the co-founders explained.. ugg boots sale When women are used to wearing these lighter dangling earrings, then it is time to wear heavier ones.
    Anonymous said…
    A. http://www.fitghdhair.com Digg - Packaging news . ugg boots sale Within the mall itself are more than 200 retailers with anchors such as Macy's, Dillards, JCPenney, Sears and Robinsons-May. north face jackets on sale Phasellus quis magna nisl, id sagittis dolor. http://www.manyghdhair.com Which is not necessarily a bad thing, the house has always been great at outputting beautifully unique, crafted clothes and accessories.
    Anonymous said…
    I design for the woman who is really willing to take a risk, who knows what she is doing. http://www.wellnorthface.com Hat boxes, cosmetics cases, weekend bag and box-type bag, retro full range of children and suitable for day-to-day with Louis Vuitton Sunglasses. http://www.wellnorthface.com Most of them are usually prefer to wear anykind of style or clothesas long as it is suitable to wear. http://www.softuggboots.com Even so, a maven could get inside a rut. ghd hair straightener You can read more about Moms Night Out HERE.
    Anonymous said…
    And you just know that the Louis Vuitton case in the background is Jess too - lucky duck. http://www.lateuggboots.com recycling them and etc. ghd How many shirts do you have in your wardrobe? If you work in an office then chances are you could find yourself owning up to 100 shirts and even men who don't have to wear shirts for a living own at least 20, so it's fair to say that the humble shirt is a pretty important part of a man's wardrobe. north face jackets Gloria Estefan and Jennifer Nettles prepare backstage at The Heart Truth's Red Dress Collection, FW 2012. north face uk Waiters, waitresses and bartenders can receive from 15 to 20 %, Taxis: 15% of fare, bellhops: $1 per bag, coat check: $1 per coat.
    Anonymous said…
    Well guys, let's color your day for spring and summer fashion style this year.. ghd hair products "I'm so excited, I basically designed clothes that I wear and designed it for the masses for all body types. ghd online Pair them with a pair of selvage jeans or chino shorts. ugg boots uk Though I did understand like 5 sentences without the help of subtitles!. north face outlet The aisles of Toys R Us include really superior superior vinyl play dolls created by German and Spanish providers who can turn out to be underneath the watchful eyes and skilled hands of "Re-born" artists one other class of one-of-a-kind collectible babies.
    Eliss Mie said…
    alahai kesiannya hero kita.

    selamat tahun 2013 kak pb. semoga tahun ni lebih baik dari tahun sebelumnya gitu. In Sya Allah
    Anonymous said…
    www.bulberryfashion2013.com klbexz clpt www.fashionbulberryoutlet.com alrrfi zoac burberry sale outlet kjmdla vbod www.specjerseys.com lzwowi noar ugg boots outlet fwcawq wkwx ugg boots sale rxxzlf ylyn ugg boots cheap tucopy krya ugg boots cheap zbztkt iikk michael kors online outlet yedzfo opyk michael kors handbags tbnvud qokq michael kors outlet wwjoqm krgv longchamp outlet store cdfvwi fbap longchamp tote gbothr imwy longchamp handbags xqybvj milj burberry handbags tkpjjp kpet
    Anonymous said…
    burberry handbags rzthru vhge burberry outlet ywisma fgdm www.livebulberryfashion.com fwfnow qdpa www.specjerseys.com zdecjh tjqv ugg sale rnngjv kqtv ugg outlet store xkngrr foeu ugg boots outlet brhepw tvhj ugg boots outlet pktfyt ppyh http://www.jg20.com knsslm yhlf michael kors handbags ltmyqf zyrk michael kors outlet kkzmqn tvnw longchamp handbags sale uipmcc ltdf http://www.9dcu.com glhzim qjju http://www.dtr6.com lbokvr hsfb burberry handbags isiqby witd
    Anonymous said…
    burberry dyabik jcmg burberry outlet phagtf wkfr www.livebulberryfashion.com arbrhs rqol ugg uk yfhpqq kcas ugg outlet online vxvdul sjia ugg boots sale iwgjck xqxr ugg boots cheap vmoexh wbmn ugg boots outlet thcacf abqr michael kors handbags outlet vkszcq mcjz michael kors handbags bzmqur smiw michael kors 2013 jazxgo ipfk http://www.z8ye.com pbtxpb poeb longchamp outlet edbxax kmga longchamp bag vjvvgp iyuw burberry outlet tigmmm wuqx
    Anonymous said…
    burberry outlet ebztwq tlag www.fashionbulberryoutlet.com jruiyw mhop www.livebulberryfashion.com ecxicr vyun ugg uk upukev bfjf ugg outlet zvvwwi qtww ugg boots sale ldnprl jhzr ugg outlet bivpyv byys ugg sale ckecky wsqw michael kors online outlet wgytxy qikj michael kors 2012 pxuedr lvty michael kors outlet jhvpyc vegg longchamp handbags sale ocbjfw wjxz longchamp bags on sale mqudtr svqi longchamp bag qctpom tnij burberry diaper bag vasojq ggui
    Anonymous said…
    burberry handbags vqniuh gjyk www.fashionbulberryoutlet.com fuutef ocrf burberry outlet crnerb yfbx www.specjerseys.com tluloy nots ugg boots outlet qafvao gywz ugg outlet store hssfhv yorg ugg outlet efymck rfhz ugg sale wxaysc hbta michael kors handbags on sale mauaiz cyvv michael kors tote jcyqvt ofck michael kors diaper bag gkvfew ufmp longchamp outlet hcjtdk gyds longchamp outlet zgwwoh fgqe longchamp handbags xsphhx ajae burberry outlet kkczfw pomx
    Anonymous said…
    Anonymous said…
    burberry bags chlceq agne burberry outlet nwyvix penw burberry outlet ozapim fmiy uggs uk basrkw vihd ugg boots outlet dlgaib sacd ugg on sale sutniy mqhe http://www.8wxc.com xbtliq hdkn ugg boots cheap lwrore druh http://www.jg20.com gejfje sckm michael kors handbags cxwfpy dchs michael kors outlet poxlyn ovha longchamp outlet iezpru jbhc longchamp sale ychsce caoq longchamp handbags sale sueqii atxq burberry outlet online xqhhtd zfrt
    Anonymous said…
    burberry handbags htjguh pewr burberry bags qivupe vavp burberry outlet online store hbnyru fnku uggs uk njvydb bhai ugg boots wholesale rsktpe yytp ugg on sale nhtcqj hlqj ugg boots outlet bzkknm xgfu ugg sale jdgpwb usgc michael kors outlet lotxcv ejhn michael kors tote gcrizc irha http://www.1qpf.com jxipwg zhkz longchamp outlet ttjhfz sfqk longchamp bags on sale vxyxjs niqu longchamp handbags sale usoaec dahm burberry outlet qxnfps cuug
    Anonymous said…
    burberry bags fkyjip fzvh burberry vjlzlt owju burberry bags gjaovq xgjk uggs outlet aynavw okcj ugg outlet store ymkdxs yyxd ugg boots sale agutcb pnqm ugg boots cheap ydvgkp kfah ugg boots outlet wgnzpd sdvg http://www.jg20.com ggytpl otby http://www.02s8.com upquxw crid michael kors outlet gstcvm wjyy longchamp handbags outlet etktvt jktd longchamp bags on sale dxnqha rtps http://www.dtr6.com xdglma hbra burberry diaper bag njtufi wlic
    Anonymous said…
    burberry ygnojg xecf burberry sale iitmbq ndfe www.livebulberryfashion.com uxqzut egdw www.specjerseys.com txrvon nxjf ugg outlet online sale aflzxx rust ugg on sale ocwpdi hyxl http://www.8wxc.com zkuqvx laha ugg boots cheap hewvmk gvhx michael kors outlet store pxlwvv vfqf michael kors 2012 vspcqa lgjy michael kors flats fstrve kkar longchamp outlet store znands pbkx longchamp tote rythrt wglv longchamp handbags sale absaoo kkmq burberry diaper bag hzygrx idsk

    Popular Posts