09 January, 2013

Lelaki Kelantan Pelik ?


Pelik sangat ker lelaki - lelaki dari Negeri Kelantan.
aBear ok jer ....

pB doakan Allah jodohkan dia dengan lelaki Kelantan.
Dan pB doakan agar semua menantu nya dari Kelantan tak kira
anak nya perempuan atau lelaki ...

Amin



19 comments:

naniasda said...

hihi...muga2 Allah makbul doa pB tu, hino lg oghe kelate ni...jgn main2 haha.

atty's said...

salam pb..
kdg benda2 yg kita x suka tu lah kita dpt.

itu kdg org ckp..bila bercakap..pandang2..jgn main ckp je.

Pizli Mat Wazip said...

Macam-macamlah. Sebenarnya kalau jenis tak betul, negeri mana pun tak betul, pelik. Hishhh.. Lelaki Kelantan dekat rumah saya ok je semua.

Daddy Ziyyad said...

Ni saya tulis secara jujur ya..

Memang tak patut tulis sebegitu..buat generalization sebegitu...Tak fikir perasaan org Kelantan/org yg ada berkahwin dgn org kelantan..

Pun begitu, pada saya, maksud pelik itu mungkin merujuk kepada sikap malas/baran/tak mahu bercakap, tak mahu cuba menukar dialek Kelantan yang pekat bila bertutur dgn org luar kelantan, di tempat lain(bukan kelantan, contohnya bila berada di KL, tetap nak cakap loghat kelantan yg pekat dgn org bukan Kelantan...Dan juga sikap terus abaikan/sisihkan kawan2 yg non-Kelatan, bila baru jumpa kawan2 Kelantan/senegeri.....Dan ini bukan semua ya, SEGELINTIR sahaja...

Maaf andai terasa...saya cuma luahkan pandangan saya yg bertemu pelbagai ragam manusia, tak kiralah org kelantan, org Johor, org Penang, or Sabah..or mana mana negeri sekalipun ....masing masing, ada 'kepelikan' nya :)

Ordinary Superhero said...

Bro Daddy, so is there any difference with the guys from northern states like penang or kedah for example?

Maaf andai terasa. Cheers!

kucingorengemok said...

amiiinnnn! (amin yang ikhlas dari orang johor) :))

Irfa said...

marin pun ada baca kt blog oghe lain
gelemer la budak ni pasni.hahaha
bagi irfa mana2 pun sama je
perangai itu sifat peribadi
kt opis ni pun ada pesen mcm ni..pun irfa doakan moga anak menantunya dtg dr ngeri Klate.hahahaha

Rumah Kuning said...

hehehe bakpo la mek tu taksir oghe kelate.mcm pB jugak, doa saya mudah-mudahan dia dapat suami oghe kelate.

Nazayiena said...

x semuanya lelaki dr Kelantan pelik2...

MystoryPic said...

nikoh nga ore kelate... semua menantu ore kelate... pah tu menetap di kelate.... ulu legeh lagi..

Aminnn

Daddy Zuki said...

sy ni lelaki kelate yg terbuka sikit fikirannya. masa kat UM ambik TESL jd bergaul dgn org luar je..tp x dinafikan sy tetap berkwn dgn sesama negeri cuma sy ni x le fanatik sgt kenegeriannya..Wassalam..

Pak Man said...

amiiinnnn...........

Zareda Norman said...

Jgn emosional sgt may be dia anggap pelik sbb budaya dia x sama. Kly dia kawin dgn org kelate nanti dia faham lah dia hilanglah anggapan pelik tu Zar suka baca entry diana ishak pasal isu ni. Bettulah dia kata. Pelik sbb x biasa. Dah kenal nanti jatuh cintalah.. pelik tu unik kan so u kelantanese should be proud.. peace :)

kinna said...

kak pb, saya mcm si diana ni jugak dedulu. cumanya masa tu takdak twitter. kalo ada pon saya tak tweet kot... nah skrg, amekkaw...dpt oghe klate jd rumet kini dan selamanya...haha..

laki negeri mana pon sama ja kot cuma bak si Daddy kat atas tu ckp, kalo oghe klate tu dia byk geng klate lah..

nazli said...

Saya org kelantan...memang org lelaki kelantan pelik...sebab makan BUDU....

m.u.l.a.n said...

mana2 pon sama rasanya.. tak kisah jodoh mana2.. tapi ada kawan2 & sedara mara pompuan yg kena reject dgn mak mertua dari kelantan awal2nya.. konon asal citer mak mertua kelantan tu nak kan menantu pompuan kelantan jugak.. tapi jodoh kuat, maka kawin jgk kenkawan pompuan & sedara mara pompuan dgn orang kelantan.. tapi yg perasannya, kawan2 pompuan kelantan memang lah majoriti suaminya orang kelantan jugak..

MOKCIK AZWA said...

Maybe kena baca entry empunya badan mengenai isu yg ditwitkan barulah faham maksud sebenar..anyway, not that fair to generalise kena ada qualification..hehehe..

❤Kamsiah❤ said...

pernah frust dgn mamat kelantan kut..:)

Luna said...

memey caghi baloh mek diana ni. hahahaha

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...