1268

Assalamualaikum ......

Ingat nak cerita pengalaman mengerjakan haji tahun lepas.
Tapi tak boleh sebab gambar gambar semua masih dalam laptop aBear.
Tak kick bercerita tanpa gambar.

So , pB citer pasal anak no tiga .
Kak Lang ....

Result PMR tak berapa nak cantik.
Sekarang bersekolah di Muar.
Sekolah agama kat Parit Jawa.

Belajar akademik campur agama.
Hujung tahun ni boleh ler ambik exam Sijil Menengah Agama (SMA).
Satu kelas jer tingkatan empat.
25 orang pelajar perempuan.
Tak campur dengan kaum Adam pun.
Budak lelaki lain kelas , lain bangunan.
Masa rehat pun tak sama.

Lepas dapat result hari tu , apply Kolej Vokasioanal.
Kalau dapat , belajar empat tahun.
Keluar terus ada diploma.
Minta Diploma Kulinari.
Yelah sekarang kan , kulinari ni panas dipasaran.

Sabtu lepas , interview.
Yang tak syoknya , permohonan sibu lebih.
Nak ambik 35 orang jer.
Yang dapat 7A pun mintak.

Akhirnya , penemuduga interview Kak Lang untuk kursus Kosmotologi,
Tau tak apa itu "Kosmotologi".
Kursus dandan dandan , kursus potong rambut.
Pendek kata kursus kecantikan .

Kak Lang tak minat.
Tapi Kak Lang ada bagitau pada penemuduga
"mak cakap , lepas belajar boleh bukak kedai kecantikan khas untuk muslimah'".
Terus penemuduga berkata " wahhh inilah jawapan yang saya cari cari "

13hb , cuba check thru website moe.gov.my
Tak dapat dapat , website kena hack kata mereka.

Call direct  , petang baru dapat line.
"Permohonan anda tidak berjaya".
"Sila kemukan rayuan di sekolah yang anda mohon".

Tup tup , hari ini dapat surat.
Permohonan berjaya.
Tapi kursus kosmotologi.

pB dah pening .......

Ingat 20hb ni , pergi dulu daftar.
Tapi tunggu kot kot , ada pelajar kulinari yang tak datang.
Minta tukar jurusan.

Tolong bagi pendapat ...

Ok tak kursus kosmotologi nie????
Ada masa depan tak ???

Comments

Irfa said…
adik yg lps spm dulu nk sgt smbung bljajar course kulinari. trpgaruh ngn masterchef.pdhal kt umh pndai msk nasi je. nk goreng telo pun tkut mnyk trpercik.huhu

pastu? lgumna ? kursus dandan rambut tu klu ada cita2 nk buka salon okey kot.hihi
Acik Erna said…
Baru2 ni acik pi potong rambut..masa tu acik terfikir..kenapa la tak ramai orang islam buka kedai/salon ni..bila ada satu..yang betul2 untuk muslimah..kena Q...lama..
BUNDA a.k.a KN said…
assalam,

salam ukhuwah dari bunda...
Kakzakie said…
Apa pun pB kadang apa yg dibelajar tak ke arah kerjaya yg dapat. Anak buah kakak UITM ambil diploma kulinari tapi sekarang kerja di guaman. Even masa praktikal pun di hotel Jb sini (Tistle Hotel). Last lepas diploma cari kerja dapatnya di sykt guaman. Nak kata apa...
Arena said…
Kak PB,

Bagus kalau dapat buka spa muslimah. betul saya nakpegi potong rambut jenuh q, sampai kena buat appointment. Padahal tinggal di bangi, kawasan muslim ramai. Ponnn susah nak carik tempat potong rambut yang muslimah compliant. Yang dr luar tak nampak. Yang tak de org lelaki baik pekerja mahupun pelanggan.

Popular Posts