16 October, 2006

ANAK BULAN

CERITA SATU

Mama : Yea Yea sudah raya. Anak bulan dah nampak...

Abah : Timbol kat mana?

Mama : Kat umah no 33 sahaja. Frust tul...

Abah : Doh buka poso...????

Mama : Dah.. Minum air kosong sahaja

Abah :
%^&*$#@!%^&

Mama : Kenapa? Apa maksud itu?

Abah : Pras...Ingat nak buka sama-sama...

Mama : Buka apa sama - sama ? (Buat buat tak faham)

Abah : 7pm buko posa.... Kul 2 am buko .....

Hahaha...dlm hati mama senyum jer...Pandai menyakat abah, saja, mentang mentang bendera merah telah dikibarkan... kalau tidak, sorry lah nak bergurau bab bab buka buka nie....

CERITA DUA

Lokasi : Belakang pintu peti ais

Kak Ngah : Aaa......mama minum, mama tak posa..

Mama : Shhhhh....(sambik tunjuk isyarat senyap guna jari)... Jangan bising bising

Kak Ngah : Kenapa mama tak posa?

Mama : (dlm hati, apa nak ckp nie, anak baru 10 tahun). Mama tak leh posa, mama datang period...

Kak Ngah : Datang period....dtg d*r*h ker?

Mama : Aahh...gitu lah

Kak Ngah : Pagi tadi mama sahur...

Mama : Pagi tadi, tak datang period lagi..

Kak Ngah : (muka macam blur jer)

Mama : (dlm hati, tak kan nak tunjuk bukti kot)

CERITA TIGA

Lokasi : Masa dok godek adunan biskut raya

Kakak : Aaaghhh...mama tak posa. Mama rasa...

Mama : Mama cuti hari nie...tak leh posa, tak leh sembahyang

Kakak : Mama macam Kak Ngah Nurul ker?

Mama : A ahh

Kakak : Kak Ngah nurul dah haid... Kak Ngah Nurul gemuk. Kawan kakak pun gemuk , dia pun dah dtg haid.

Mama : Kakak, bukan orang gemuk jer dtg haid, orang kurus pun dtg haid. Achik pun kurus, dia pun sama gak.

Kakak : OOooooo....budak pompuan jer ker?

Mama : Aaah.....budak pompuan jer. Bila budak pompuan period, maknanya mereka dah besar.

Kakak : Budak laki - laki , tak ke?

Mama : Tak....(nasib baik la kakak tak tanya, laki laki mcm mana?Kalau dia tanya, Mama akan suruh dia tanya abah aja.....)


CERITA EMPAT

Kak Lang : Aaaaaa..mama tak posa. Kak Lang pun nak buka posa.

Mama :Buka la buka, nanti mama bagitahu abah , jangan bagi duit raya...


***********

Adoilah...tiga orang anak pompuan, tiga kali kena jelaskan.Gitulah jugak tiap kali PB tak solat tiap tiap bulan. Sibuk, semua dok tanya....Nasib baik Nurin tak berapa reti nak tanya soalan cepuemas nie...


CERITA LIMA

Petang semalam, hujan renyai. Tapi dlm dok hujan renyai renyai, sekali petir menyambar, bergegar umah.
Ekoran dari itu, alat elektrik yang rosak ialah :-(

1) TV dlm bilik tok ma GONE WITH THE PETIR.

2) DECODER ASTRO juga GONE WITH THE PETIR.

3) Satu line tepon yang kat tingkat atas (umah ada dua nombor)

4) Mesin fax Abe pun goneeeee.....

Dan semlm , senyap sunyi jer ruang tamu, sebabnya kotak kecik empat segi tu tak berbunyi dan tak bergambar...aman dunia sebentar.

TV ok, tapi sebab dah lama guna remote astro, makanya remote tv tu pun tidak dpt dikesan oleh radar.
Dan punat nak tukar channel channel tu dah macam merajuk, dah tak leh nak tekan tekan.
So, dengan ini tv kat ruang tamu tu cuma boleh dapat ntv7 sahaja.

3 comments:

zino said...

banyaknya posting nak komen yg mana satu ni.. ? tapi conclusion nya sama maka nak ucap selamat hari raya awal..

kat opis tu dah mula mood raya..

kakZ said...

akak jawab bila ainin(5th) tanya "tuhan bagi mama cuti" dia jawab balik "oooooooo kawan2 kakak yang tak solat tu ALLAH bagi cuti jugak ye? kakak pun nak cuti la"

alahai...dia kona kot tu lak.

PB said...

ZINO
A ah lah conclusion nyer PB dah raya. Mem cam ner?? Cuti posa dlm bulan posa ni bukannya besh pun, sebab tak leh makan & kena ganti.

KAK Z
Tulah nama lagi budak budak kan. Idea lagi canggih manggih. Tak larat nak konar konar lagi dah.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...