28 November, 2006

PERJALANAN

Assalamualaikum...

Apa yang PB rasa sekarang ????

Letih fizikally
Letih mentally

Sedih mentally
Sedih...

Alhamdulillah, tok ma dan tok ayah selamat berangkat ke Tanah Suci pada 25hb yang lepas.
Alhmadulillah sebab perjalanan mereka telah dipermudahkan oleh Allah.

Kami ke LUTH tepat jam 530 petang dan tiba disana 25 minit kemudian.
Suasana pada masa itu, semua jemaah haji sibuk beratur untuk pendaftaran.
Apa yang pB lihat ada dua syarikat swasta pada petang itu.
Ada dua jenis kaler beg.

Segala urusan berjln lancar dan upacara mengucap selamat tinggal , peluk memeluk dan cium mencium serta mohon ampun bermula jam 820 mlm.
Anak anak semua tercengang ... kenapalah tok ma dan mama nangis tersedu sedan nie??
Tok Ayah macho....setitik air mata pun tak tumpah.
Tapi pB agak, dalam hati dia, mesti hiba.....

Sayu sungguh bila melihat mereka berdua masuk ke balai menunggu.
Perasaan sedih dan sayu tu sebenarnya pB dah mulai rasa dua tiga hari sebelum mereka berangkat .

'Ya Allah, Engkau selamatkan lah mereka berdua dimana sahaja mereka berada'
'Ya Allah, Engkaulah kembalikanlah mereka berdua dengan selamat ke pangkuan pB dan keluarga pB'

*Baru tahu....perasaan rindu bila mereka tiada didepan mata*

serius tok ayah berkemas (last minut)

Cucu bersama Tok Ma Dan Tok Ayah

Kak Ngah bersama Tok Ayah sebelum berangkat keluar
Kakak sibuk tolong Tok Ma


Bergambar sebelum menjuju ke Bangunan LUTH


Beg yang dibekalkan oleh Agensi








Bersantai sambil menunggu ....

Balik dari menghantar, pB terpaksa pula berkemas baju baju untuk anak anak.
Kan esoknya kami pula yang nak berangkat ke Kota Bharu.
Masa dok menyimpan baju tu, sayu lagi.
(Ingatkan bila anak anak tak der, hati happy jer)
(Salahhhh oiiiiii)

Esoknya, kami bertolak dari rumah menuju ke KB jam 330 petang.
Dalam perjalanan kami singgah makan di Jeram Besu.
Ok jugak tempat itu.
Tapi tak boleh mandi sebab air laju dan masa tu pulak dah maghrib.

Dalam perjalanan, semuanya senyap aja. Mungkin mereka dah tahu, lepas ni mereka akan
ditinggalkan dikampung.
Ada tikanya , pB akan merenung wajah setiap anak anak pB.
Pegang tangan mereka, gosok kepala...
(Dah sebab, tapi kena kuatkan semangat).

Tiba di rumah MIL jam 12 tengah malam.
Semua tidur tak sedar apa termasuk Nurin.
Letih , kepenatan...

Pada esoknya, wah, bukan main gembira kanak kanak sedang membesar tu bermain dengan sepupu sepapat.
Pb pula ambil kesempatan mengemas baju baju mereka dan juga sempat keluar ke bandar KB.
Bawa kakak ke klinik kerana sakit merah merah dikulitnya masih belum sembuh.
Meronda bandar kb , makan di restoran new horizan.
Rasanya inilah pertama kali pB meronda ronda dengan anak dara pB yang sulong berdua tanpa gangguan adik adiknya yang lain.
Dah jadi manjala pulak sikakak.

Masanya TIDAK ditunggu tiba juga.
Terpaksa berpisah dengan mereka.
Yang menghantar Pb dan Abe ke station bas langgar hanya nurin,kak lang dan kak ngah.
Kakak tak mahu ikut katanya.

Dari panahan mata mereka, pB tahu mereka sedih.
Tapi mereka kuat sebab tiada setitik pun airmata mereka yang tumpah.
Lain pulak dengan pB, menangis tu...(malu nyer)

Masa melambai mereka, airmata pb tak dpt pb tahan.
Turun macam air hujan....


wajah kesayangan yg terpaksa ditinggalkan






melambai pada kereta



Dalam pukul 11 mlm, Abe terima panggilan dari rumah.
Dihujung talian, kedengaran suara Nurin..
Abe berusaha memujuk.
Pb dengar, sebak kembali...

Mama...balik la bing dengan Win..
Mama....

Mama..ye ker mama balik jumaat ni..
kata kak ngah

Mama..balik ler..
tangis kak lang...

Untuk pengetahuan anak anak mama, kalau dapat memang mama terbang sekarang juga untuk berada disisi kamu semua..tapi....
Insyaallah, jumaat ini kita berjumpa lagi.
Dan mama akan peluk erat erat semua anak mama.

(Mata dah berair.....rindunya........)

<

17 comments:

NZNM said...

Semoga tok ma & tok abah selamat kembali dgn haji yg mabrur..Amiin. Mmg terasa sayu semacam tgk mak ayah gi mekah ni. Balik tu rasa kosong jer.

Saya pun bergenang air mata ni sambil baca ni. Bab anak2 tu lagi la. Saya ni jenih mudah nangis. Saja tinggal dorang bercuti kat kg ke?

dlt said...

kak pb, meme sedih dok jauh ngan anak2. sabar deh. kejap je tu. pejam celik nanti tok ma & tok abah balik la. ni every weekend lik kelate la ni? hmmm... sure asyik dok menghitung hari jer loni. dok tunggu weekend. senyum sokmo......

PB said...

NZNM
Jange la pulok Nik hok nangis... Kak PB tinggal they all tu sebab kat sini tak der org nak jaga. Abe pula tak arak kalu nak tinggal mereka kat umah tanpa ada org tua..

DLT
Peje celik peje celik, tapi tak sampai pun hari jumaat lagi...ha ha ha...siap booking dok tekit kapatube balik kb...

edyan7 said...

hmmm... nak buat canne...keadaan lah kak pb... harap-harap anak-anak paham lah yek... sedih baca entry ni... kalau anak-anak baca mesti best dan lebih memahami mama nya!

Syikin said...

salam,

berair mata saya baca entri ni, sbb saya dah banyak kali pisah jauh ngan anak2 masa time exam belajar dulu. paling lama pernah sampai 3 minggu..nak gila rasanya, itupun minggu ke dua suami bawak balik rmh mil sbb saya dah nangis2 tgk album gambar anak2, dapat jumpa kejap tu, barulah balik semula utk smbung exam. waktu exam dua semester sblmnya lagi best, kami balik rmh mil jam 3 pagi lbh sbb suami kesian tgk saya menangis2 tengah malam rindukan anak2 (masa tu dah abih exam, tp suami pulak sibuk), teruk masa tu kak, sbb kat dinding ruang tamu, dapur, bilik tidur tu, saya mcm ternampak2 muka anak2..

sampai la ni pun, kami anak beranak sedih kalau terpaksa berpisah sesekali esp. time cuti sekolah sbb bagi anak2 temankan mil n fil kat kg..cuti ni lum start lagi hantar depa duduk kampung.
InsyaAllah tok ma n tok ayah selamat beribadah n selamat pulang.doakan saja kesejahteraan mrka..

oren said...

alahai kak..sabaq sajalah noo..memang rindu betui kat anak2 bila terpaksa berjauhan gini, tapi rasanya depa pun buleh paha, esp yang besaq2 tu..

doakan tok ma dan tok ayah sihat sokmo, dapat jalani ibadah haji dgn sesempurna mungkin..

PB said...

SHIKIN
Memang susah bila berenggang dengan anak anak nie. Masa mereka ada, rasa nak pecah kepala, rasa nak tercabut anak tekak dok melarang itu ini tapi bila mereka tiada...sunyi sepi... kena pulak ABe dok sibuk study nak exam, tinggallah Pb terkulat kulat tengok tv sambil makan keropok..

OREN
Bila tiada baru rindu...typical manusia kan....
tks kerana doa itu....insyaallah sama samalah kita berdoa agar semua jemaah haji selamat dan sihat disana...

JoKontan said...

PB : Ingatkan anak jer dia Neng Yatimah. Mak pung sama..:-)

Kejap ajer dah Jumaat nanti.

Bila ramai2 rasa hirok pikok. Bila sorang2 rasa sunyi pulak..

Mazudi said...

Moga moga tok ma semua selamat kat Tanah suci dan dapat haji mabrur.

Pernah terpisah ngan anak sulung aku sekali dulu. 2 minggu. Bila pergi nak ambik dah tak kenal dah ngan kita. Dok layan sepupu sepapat dia.

sedih nya.

MAMARISYIA said...

hehehe saya plak yang teremo..samalah kita kak PB...sekarang ni kalau balik rumah rasa sunyi jerrrr...tak de suara riuh sikenit saya tu...Sekarang ni kawan ikut mak tok ngan wan berjalan2

Aku Bukan Bidadari said...

PB - insyallah semua akan selamat.. doakan mereka ya.. jgn sedih2, sekejap jer masa berlalu tuh

Pisces said...

uwaa.. nangis sy baca entry nie.. sedih wooo.. sy ni cepat terasa.. huhuhu..

waaah.. beli tiket kapal terbang terus.. :)

Alex Lacey said...

tupe sedih weh....sabar je lah PB dok? Maso nih laaa maso raso lambaaat sangat jjale...

PuteriSatu said...

samala kita kak pb menghitung hari...mak saya pun 10hb januari gak balik....

rugi tul kat kelana jaya tu tak jumpa hari tu ek....

NuRuL said...

alahai..rasa sedih lak baca kisah anak-anak kak Pb..

PB said...

BRO JO
Kemana lagi kalau kuah nak tumpah, mestilah ke nasi... ha ha...

MAZUDI
Harap harap anak PB masih kenal mama dia...kalau tidak...pB tinggal terus mereka kat kampung...baru padan

MAMARISYA
Lama ke sikenit tu ikut nenek dia?? Kalau rindu sgt, balik jer jenguk....dekat jer kan?

TIARA
Kejab je , hari ni dah rabu, esok khamis, lusa JUMAAT...yezzzz zaa

PISCES
Janganlah nangis, kan kak pB pulak yg meraung kat pejabat...susah nanti...

KAK WE
Dok opih, ok lagi sebab sibuk. Tapi bilo balik umoh, tengok katil pun sedih...lepah tu dok teringat demo tu baloh sama sdiri...sakit sakit...

PUTERI ONE
Kita jumpa di KLIA nanti...boleh??

NURUL
Insyaallah, Jumaat ni kak pB akan jumpa mereka. Dah beli tiket kapatube...

cm said...

same story masa cm tinggalkan family pergi Jepun 3 bulan...masa hantar anak-anak balik kampung steady je, bye-bye hubby kat KLIA pun still ok, atas flight tidur aje, sampai Tokyo alamak sudah hujan terus banjir...teruk betul rasanya sbb anak-anak masih kecik dok terbayang kerenah mereka.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...