14 November, 2006

TRIFFLE

Untuk CM dan kawan kawan yg belum tahu....
Cara - cara nak buat triffle ...
dpt sambut hebat di pejabat tadi...
tengok tengok tinggal bekas jer...


Swiss roll perasa strawberry.
Ingat CT jer ker suka strawberry....

Potong swiss roll dan disusun didalam bekas yang cantik
Kena bekas cantik sebab nak hidang guna bekas tu..
Kemudian, tuangkan air gula yang diambil dari satu tin Fruit Cocktail.


Guna jelly kristal (perasa apa-apa pun tak per, kali ni PB guna perasa oren)
Campurkan jelly kristal dengan air suam.
Kacau hingga sebati.
Tuangkan ke atas susunan swiss roll tadi.


Masak kastard.
PB guna 8 sudu besar kastard, satu tin susu cair dan 2 tin air (tin tu tin susu cair tadi).
Masukkan dua sudu butter untuk kastard tu nampak berkilat.
Masukkan juga esen vanilla (kalau ada stok kat umah)
Gula 1 sudu besar.


Bila kastard dah masak dan berkilat,
Tuang ke atas susunan swiss roll yang berjelly itu.

Akhir sekali, susunkan buah buahan ke atasnya.
Dan masukkan ke dalam peti sejuk.
Waaa laaaaaa


Sedap dimakan sejuk sejuk.....
Sekian terima kasih
Hari jamuan raya kat pejabat
kaum ibu ibu ni ada la bawa port luck
kaum bapa dan ayah, bawak perut jer....
Antara menu yang ada hari ni...
satay ayam
soto
mee hun sup
rendang ayam
ketupat pulut
kek buah


10 comments:

RaFFLeSiA MeRaH said...

ishh, ishh..same la, opis kita pun ader wat open house raya, tapi bahagian lain lerr...kyg makan nasi beriani ngan laksa...tu jer yg mampu masuk, lelain memang x larat dah...slm kenalan, baru 1stime masuk pb nyer blog...thanks lawat blog kita...jemputlah dtg lagi yerk...

~ahni~ said...

Wuaaaaa!!! Last week kat office kita ada buat pot luck jugak le, malahan ada lagi 3 jemputan jamuan raya di department lain tapi sume nyer tak dapat aku pergi sebab kena pergi berkursus kat KL tu le.

Wah, macam sedap je triffle tu, may be boleh try. Yum yum yummy.

zino said...

opis zino nak buat juga jamuan raya kamis nanti.. tah apa lah resepi dia tu..tunggu le lah hehe pb kata bawa perut je hehe

NuRuL said...

wah..cam sedap jer nih.
bleh lar nak try :)

kasutVINCCI said...

uwwaaa...tension tau. Gambar kluar separuh jek. Tak dpt tgk yg dah siap. Nak simpan la resepi ni. Entah bila nak buat tatau la. Hehehe

Kak Lady said...

ermmm...boleh cuba ni...mcm sedap je....kalau dpt sambutan hangat mesti sedap kan?

Alex Lacey said...

mcm KV kata, buleh simpan resepi nih...tapi tak tau nak buat bila....masalah betul hehehehe....

Pisces said...

sy pun nak simpan la resipi nie.. buat resipi collection..

buatnyer..emm..bila..? hehehe..

maner tau tergerak hati nanti, resipi dah ader.. tak yah nak surf sana sini carik resipi lagi..

thanks kak..

cm said...

Alahai bestnya resepi utk cm...sahle kena try nanti pb takse bui lagi resepi. Malam ni nak balik Kodiang adik ipar kawen...bolehla buat utk jamuan anak sedara mesti laku...jelly tu tak payah tunggu beku boleh terus tuang kastad ke (malunya itupun nak tanya ko)

pokcak said...

banyoknyo kuih rayo.. huuhuu.. kek gulung tu beh tuh. mecap air liur nih..

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...