20 December, 2006

KLATE KITO

INI BUKAN PB TULIS...CUMA DI KOPI DAN DI PASTE....


Salam Alaik..
Selingan sekejap sblm saya kembali kpd isu yang sebenar.

Terima kasih En Megat, kalau nak shopping di Kelantan,
banyak lagi tempat menarik spt 2 tempat bebas cukai iaitu di Rantau Panjang dan Pengkalan Kubur.
Selain itu boleh sahaja pergi ke MPKB kerana harga barangannya tak jauh beza.
Ada juga KOTA SERI MUTIARA (Billion).. hehe..
Oh, kawan saya yang duduk di Terengganu pun suka datang ke Kota Bharu untuk shopping kerana katanya harga barangan di KB adalah lebih murah dr KT..

wallahu'alam. .

Ok..Kembali kpd persoalan ini:

Megat Shah Rizal Noor Ikhsan wrote
"Kes hutang paling sikit tu saya tak pasti kena support dengan fakta dahulu

"Saya attachkan fakta di sini untuk rujukan semua.. TQ. ++++++++++++ +++++++++ +++++++++ +++++++++ +++++++++ +++++++

Sumber: http://n32.blogspot

Tajuk Entry: Senarai tunggakan hutang kepada kerajaan Pusat (* Thursday, October 06, 2005 *)

Baru-baru in saya menulis artikel bertajuk Negeri maju hutang tak bayar iaitu ulasan mengenai kenyataan Kementerian Kewangan danLaporan Ketua Audit Negara berkenaan hutang-hutang kerajaan-kerajaan negeri terhadap kerajaan Persekutuan.

Untuk tatapan semua berikut saya sertakan carta yang disediakan oleh sahabat saya di PERAKAN http://www.perakan.net/ yang dibuat berdasarkan maklumat dari BERNAMA:

Dari carta ini kita dapat perhatikan bahawa negeri Kelantan yang dikatakan mundur, tidak membangun dan berbagai lagi tohmahan yang negatif itu hanya jatuh ditangga ke 10 berbanding negeri-negeri lain yang diperintah BN dari sudut jumlah hutang yang tertunggak.
Itupun saya difahamkan sebahagian besar dari RM46.61 juta itu sebenarnya adalah hutang yang diwarisi dari kerajaan Umno pra 1990.
(selanjutnya sila baca dalam blog tersebut.)++++++++++++ +++++++++ +++++++++ +++++++++ ++++

Wassalam..

Megat Shah Rizal Noor Ikhsan wrote:

Oh yes saya sokong. Saya orang KL yang dok di Terengganu tapi pi shopping kat Kota Bharu. Pasal apa? Coz sana ada KB Mall. Dekat Terengganu ada apa? Hmmmm lemme see. Cost of living kat Kelantan masih rendah. Warga dia rajin berdikari dan street smart. Bukan macam setengah tempat yang hanya harapkan bantuan kerajaan sahaja. Warga dia juga boleh berfikir sendiri dan susah untuk dipengaruhi. Kalau BN dulu buat salah sekelip mata dia akan buang BN. Sekarang PAS pula perlu diperingatkan sebab itu ada fight sikit pilihanraya yang lalu. Tetapi dia masih tak buangkan PAS kerana BN juga perlu diperingatkan untuk jangan ambil mudah pemikiran orang Kelantan. Kes hutang paling sikit tu saya tak pasti kena support dengan fakta dahulu. Walau apa pun saya amat respect orang Kelantan kerana tahu kerajaannya tidak mampu untuk membangunkan negeri, mereka sendiri bangunkan negeri tanpa perlu bantuan dari mana-mana pihak.
Saya harapkan kebersihan dititikberatkan pula. Jika itu berlaku it will be perfect.

Saya bukan oang Kelantan ya lahir bukan, keturunan pun bukan.

Shah


===============

Salam Alaik..
Kelantan lah hutang paling sikit dgn kerajaan pusat berbanding dgn negeri lain tak silap saya... huhu..saya orang kelantan.
takde kurangnya dok kelantan. best ape.
kueh pun masih 20 sen satu (5 bijik seringgit) nak banding ngan tpt lain.
Nasik bungkus lauk ayam ikan pun baru 1.50 aje (tuh pun naik sbb harga minyak naik aritu..) apepun kelate tetap lah best..
Takyah nak buat perbandingan. . bak kata MOHD SHAHRYL BIN MUSA " Kenapa pula kita hendak banding dan kaitkan dengan negeri kelantan.
Pernah pegi dan tinggal di kelantan ker..
Kalau tak pernah tak yah la cakap..
" Ya sangat betul sekali.. Hidupp kelate..

Quoting Melati Putih
"Kalu nk sangat tukar pemerintah.. tgk la kesan pada negeri mek kelate..ape mereka dapat kerana tk sokong pada pemerintah BN???
Jalan tk payah bayar...??
semua dapat free ke?
kalu dpt free ...nape rakyat mereka sokong kerajaan BN pada pilihan raya yg lepas?
"adakah mereka hidup mewah?

- Mewah tak mewah, marilah tgk kelate wahai mek melati.
mari mari mari dulu pastu baru komen ok.

Jalan tk payah bayar...??bab jalan tak payah bayar ke tak tu, at least kat kelate takde tol pun nak kena bayar kan.. ahahaha..

kalu dpt free ...nape rakyat mereka sokong kerajaan BN pada pilihan raya yg lepas?"Ni bila punya pilihanraya ni?
Yang pasir mas tu ke mek melati putih?

Oh kalau yang itu baik mu jangan cakap SOKONG ke MENANG ke..

mu tak tahu cerita di sebalik tabir.
Berapa buah bas pengundi hantu ada..
tak masuk lagi bab mengilat kira undi..
huhu.. malas nak komen pepanjang.
Sepupu saya sendiri jaga kat pos undi situ...

3 comments:

zino said...

idup kelantan hehe

Alex Lacey said...

sokong...sokong...ore tak rajin gi kelate dok sibuk huhahuha ssini tapi sekali dio gi, raso tok sir balik...banyok doh ore hok gi melawat kelate kato, laaaa, tok srupo hok digembar-gemburkan pun...best ado dok kelate...huhuhu..

PB, k.we tukar no. phone doh, beli hp baru...016-2697664

ayueayang said...

hehe. PB amik keratan emel yg saya post kat sim yer.. TQ.. ada gak yg menyokong kelate kite. tp ada gak oghe kelate kito mengutuk kelate habis2 sbb tak membangun dr peluang pekerjaan. tak pasal2 saya terima emel marah2 dr org kelate sdiri..

tp yg hebatnya pulak, org bukan kelate ada pula bagi fakta yg bagus bhw kelate tidaklah boleh dilihat mundur dr satu segi je.. yer.. idup kelate. ada org luar sokong tp org dlm sdiri plak ada yg kondem..

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...