22 February, 2007

GERAM

Balik dari pejabat semalam dengan keadaan badan yang tak berapa nak sihat.
Rasa dedal , kejab sejuk, kejab panas.
Hidung pun dah mula nak berair..
Tekak dah mula sakit bila menelan air liur.
Hujan pulak tu kat Shah Alam.
Lebat selebat yang ada beserta dengan angin kuat.

Biasalah kalau dah hujan, jalan pun apa lagi..... JEM.
Jem teruk depan sekolah Arifah.
Kalau kebiasaan ibu bapa berhenti kat tepi tepi sambil menunggu anak mereka, tapi bila dah hujan, masing masing menderu menunggu di depan pintu pagar.
Oklah , pB boleh tolerate lagi dengan keadaan jem sebab masing masing tak nak anak anak mereka basah.
Yang pB tak boleh tolerate dan rasa nak 'menyumpah yumpah' dalam hujan dan nak bagi lampu 'tinggi' ialah bila ada banyak parents yang keluar melalui JALAN SEHALA.
Sign board NO ENTRY punyalah besar, tapi mungkin rabun jauh, rabun dekat, tak sekolah, lesen beli, masuk jugak..tak ker bodoh tu...??
Itu lagi lah menambahkan kesesakan yang dah sedia ada...
Ada sekali tu pB rasa nak pandu kereta pB tu kat tengah tengah , biar kereta mereka tak lepas.
Tapi kalau pB buat begitu, kang , lagi menambah perisa pada jem tu..
So, pB pun diamkan aja ler..

Wahai parents parents SRAI Seksyen 19 , pandai pandailah baca SIGN BOARD NO ENTRY tu...
Memang dah terpampang kat situ, jalan tu jadi jalan sehala dari pukul 430 petang hingga 630ptg.
Bertimbang rasalah sedikit. Tak habis minyak segelen kalau kena pusing jauh sikit.
Orang lain pun nak cepat jugakkkkk.....
Umah pB lagi jauh , tau takkkkkkkk.....

Oklah itu geram semalam.
Ni nak cerita geram pagi ni pulak...

Bila balik semalam, badan rasa lagi nak demam.
Lepas hantar anak anak dara tu ke kelas tambahan, pB pun terus ke klinik.
Tapi klinik ni, pB tak pernah pun sampai.
Kira first time lah. Bila pB tengok tengok memang adalah sticker PM CARE tu kat pintu klinik.
Masuk, jumpa receptionist dan terus pB confirmkan , adalah klinik ni klinik panel untuk syarikat pB kerja.
Budak tu cakap "YER KAK".
So, oklah, tunggu , jumpa doktor, borak borak sikit, dan tunggu lagi ubat.
Balik makan ubat dan terus pengsan.

Nak dibuatnyer cerita lepaskan geram, pagi tadi, budak pompuan klinik tu telefon pB.
'Akak, akak datang klinik kami kan semalam'
'A ah...'
'First time kan?'
"Yer ler'
'Tadi masa kami nak masukkan claim akak, PM CARE kata klinik kami tak cover syarikat akak kerja'.
'PM CARE cover anak syarikat jer...'
'A hhhhhh...habis tu , akak kena bayar ker?'
'Ye kak....47 hinggit.....'

Adoi lah...apa kebarang la klinik tu....udah ditanya, udah diconfirm, tup tup, kena pie bayar pulak dah lepas tu baru buat claim...

Hello.....adik klinik...itu bukan salah akak ler...
Tak kan akak yang nak kena pie bayar....

Kalau lah benda ni terjadi pada kawan yang dok baca blog ni sekarang, apakah yang perlu kwn kwn buat...

a) Pergi bayar dulu dan claim semula dengan PM Care tu...
b) Buat tak tahu jer....

14 comments:

~ahni~ said...

Saya ni kan definitely akan pergi bayar dan claim later. Malas le nak pikir2 dah.

Kdg2 tu kena buat 'bodo' jugak supaya tak men-tension-kan diri sendiri.

Bie said...

kesian kakPB...lawak pun ada cite k.PB nie...Bie doakan geram k.pB dah beransur hilang...hikhikhik.

Pisces said...

kalau cam nie punya geram.. sakit pun boleh jadi elok..

PB said...

AHNI
Tula ..pB pun dah ambik putusan nak g bayar...tapi kena tunggu Abe balik dari Johor dulu..

B
Geram , jangan engko geram, nanti merosakkan badan...hihi..memang dah rosak pun nie..sebab rasa demam dah makin teruk

PISCES
Tak elok la ...makin tambah sakit kepala nie....

kasutVINCCI said...

geram, mmg aku geram! Geram! Geram! Hahahhaha... sabar kak, nanti naik darah.;)

INDERA KENCANA said...

Sabar aje la, kak. Dah sakit tu memang banyak dugaannya..

Sebab akak dah tanya tu saya cuba jawab, ye..

Kalau ikut hati memang saya akan buat tak tau je. Tapi lepas dah cool tu, mesti rasa bersalah. Saya pun pi la bayar dan claim kemudian pada PM Care. Tapi, tapi... masa claim tu, bercupak la kata hamburan berleter marahkan company...

NBK466 said...

Kalau depa TAK NAMPAK or BUAT2 TAK NAMPAK no entry sign semasa hujan jerk tuh namanya RABUN HUJAN..he.he.he..

Apa punya PM CARE nie..tak CARING langsung.. kena kasi clear claim procedure to all their GP ler..

KAMATO said...

Ada sorang kawan dari seberang call, "Pak saya sekarang berada di Jalan Sehala".....?????? mungkin makcik-makcik ni pun macam mat indon tu jugak

oren said...

kalo saya, buat tak tahu jek laa..eheh..

McBudu said...

Hai Pb, 1st time saya ke sini, membalas lawatan :-) Kalau saya lah, kes klinik camgitu, buat tak tau je, suruh dia hantar bill ke rumah, nanti bila2 senang baru bayar, biar dia tau, lain kali buat kerja betul2 skit .

Arena said...

Kak,

Dekat rumah saya pon banyak dah klinik tak accept PM care.. geram jek.. so tak leh pakai langsung kad tu dekat area rumah saya.. sumer klinik tak accept.. loh gitu pulok..

anyways, probably saya akan bayar, but not before I lodge a complain to someone..

13may said...

tunggu bil sampai umah...pastu baru pegi bayar...
nyusahkan kita ajer....

zino said...

zino tau kenapa geram2 ni.. hehe

pasal ABE tak ada kan ? hehe

PB said...

KV
Weh Che Kak...apo khabor?? Sihat doh kor....?? Jago diri tu...

INDERA
Tulah, akak pun mcm indera jugaklah. Geramnyer kejab jer, rasa mcm tak halal lah pulak , kalau tak gie bayar...

KAMATO
Adoi lar.....tak tahulah, mungkin sebab byk sgt tengok telenovela dari Indonesia...

OREN
Kalau klinik tu bukan klinik orang kita, mungkin akak buat dek jer. Tapi itu klinik melayu...

MC BUDU
Salam...terimakasih kerana sudi singgah...anok demo ok doh ko?

ARENA
Byk klinik yg mcm tu. Kena tanya betul betul, kalau kita ni first timer...

13 May
They all, hantar ke bil..??

Bro Zino
Bijak tul Bro...memang Bro dah kenal siapa itu pB...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...