08 March, 2007

BENDA PELIK

pB kena tag ..
Baru baru ni rasa lega sangat sangat sebab dok ingat tak der sapa sapa nak tag pB.
Nampaknya pB kena penuhi permintaan SIS OO dan UMESBOSHI untuk mengetahui apakah kepelikan yang pB ada ...

Hmmm..jenuh jugaklah dok fikir
Bukan apa sebab pB rasa pB ni, tidaklah pelik sangat orang nyer...

So...dengan ini dipecahkanlah segala rahsia yang ada pada diri pB...


1) TandaTangan
TT pB memang tak pernah sama. Tak boleh nak sama. Cuba mcm mana pun, memang tak akan dpt sama bentuk...
Padahal nama pB EMPAT huruf jer...
Sebab itu, kalau pB perlu buka akaun atau sign perjanjiaan apa-apa, pB mesti request untuk guna cap jari. Masa ni, rasa mcm orang buta huruf tapi untuk kesenangan di hari depan, pB tebalkan jer lah muka pB nie..
Buku akaun Maybank, Tabung Haji , perjanjian perumahan BSN semuanya bercap jari.

2)Durian
pB memang suka makan durian. Kira satu kapal lah dengan Abe.
Tapi pB tak makan tempoyak. Mahupun budu yang ada seulas buah durian.
Kalau lah nak makan sangat budu, mesti pB p tuang kan piring asing.

3)Mopping
Biasanya sebelum mopping, pB akan vacum dulu seluruh kawasan yang perlu dimop itu.
Lepas tu baru mop. Then bila lantai atau kawasan tu dah kering, pB akan vacum sekali lagi.

4)Bersih b4 memasak , after memasak dan bila nak keluar rumah.
Seperti Sis OO, pB pun ada satu perangai ni yang mana, sebelum masak , pB kena make sure semua pinggan mangkuk, sudu, gelas atas sinki tu dibasuh dahulu. Hatta nak masak air pun, pB akan make sure, atas singki tu bersih.
Perangai ni yang selalu buat pB kena leter dengan tok ma.
Yelah kan, rasanya kalau by the time, pB siap bersih atas singki, air pun buleh masak.
Selesai memasak, pun pB akan make sure semua peralatan memasak dibasuh dahulu , then baru pB makan. Selagi tak clear, selagi tu hati pB rasa tak tenang.
Bila nak outing, atau balik kampung, pB akan pastikan ruang tamu bersih. Atas meja, dalam singki tiada sebarang benda. Rumah siap disapu. Kain sudah dijemur. Bukan apa, supaya bila balik letih letih, kepala tak pening dan hati tak sakit.

5) Hanger/Penyangkut Baju
Rasanya yang ramai yang macam pB.
Sangkut hanger, kena ikut susunan yang betul. Tak boleh tunggang langgan penyangkut itu.
Susun baju abe ikut kaler...
Baju sekolah kakak dan kak ngah kaler biru (hanger baju org tua).
Baju sekolah kak lang kaler oren (hanger baju budak-budak).
Tudung sekolah, hanger baju budak - budak.
Kalau bab jemur baju yang baru dibasuh, guna hanger besi. Tak boleh hanger plastik. Dan kalau susun sijemuran, pun kena ikut seluar - seluar, baju baju...
Anak anak pB pun dah tahu tentang keseriusan pB tentang kaler hanger ini. So b4 kena berleter, mereka akan susun mengikut permintaan pB.

6) Toilet
Kalau masuk toilet awam atau tempat kerja, kena jirus air dulu seluruh kawasan dan pam sekali , dulu.
Baru boleh guna toilet itu. Sebab bab perangai pelik nilah, yang buat pB terjumpa anak ular kat bawah kotak biru . Nasib baik anak ular , kalau bapak ular, tak tahulah cam ner.

7) Buang hajat
pB buang hajat besar cuma dua atau tiga kali seminggu sahaja. Tak macam setengah orang tu, tiap tiap hari nak kena melepas hajat dulu , kalau tak, mesti tak senang duduk. pB tak per. Mungkin bab ni, bab penyakit kot. Nak kena minta nasihat dengan Dr Bilik.

8) Suka tukar siaran radio.
Kalau dalam kereta, macam macam stesen radio pB dengar. Kejab Era, kejab Selangor FM, kejab KL FM... tak pernah dalam satu jam tu, pB dengar satu stesen aja. Bila ada iklan, tukar. Bila lagu tak sedap, tukar lagi. Nasib baik Abe dia tak berapa ambik pot sangat tentang lagu lagu kat radio nie...

Ha...tu dia, Sis OO dan Umeboshi minta enam, pB bagi lapan..
Dalam tak der yang pelik, ada gak yang lain dari orang lain...

pB tak der nak tag sapa sapa , sebab pB rasa semuanya dah kena taggingggg

19 comments:

Alex Lacey said...

yea...nomor satu...kekekek...

hok nombor 7 tu kito serupo...

hok lain2 tu, meme pelik lah...

Pa'chik said...

hok peliknyo, oghe mitok ne, bui lape. hahah..

angah said...

No 4 tuh macam serupa jek kita.

Selamat ulang tahun perkahwinan kak pb. Semoga mawaddah dan rahmah dalam perkahwinan kekal selamanya.

pB said...

KAK WEAR
Tahniah sebab no satu ...

No 7 tu kito serupo... pah tu kito nok keno wak lagu mano nie..??

PO'CHIK
Tulah..pelik tapi benar

ANGAH
Ado jugak yang sama dengan kak pB..so kira kita sekapallll

Pisces said...

tapi sy tak suka makan durian.. cakap la macam maner pun.. raja buah, rugi tak rasa, sedap sgt.. ish.. mmg tak leh masuk.. even baunyer pun..

zino said...

bab tukar stesyen tu kalau dalam kereta zino ada yg kena ketuk tangan tu hehe

oren said...

hoho..memang pelik..

saya plak pantang sungguh kalo org suka tukar2 siaran, baik radio dlm keta atau tv kat umah..ntah? tak suke laaa...

NBK466 said...

Den jawab 6, ada yg 7, naper ni sampai 8??? PB nie buleh kawan dgn MONK (series TV tuh) tapi tuh lagi pembersih MAUT...nak salam org pun susah.. Kalau terpaksa salam pun, kelam kabut lap tangan dgn tisu..he..he..he..

pB said...

PISCES
Tulah kan, manusia ni mcm mcm pesen. Kak pB pulak tak makan honey dew...alah dengan bau

BRO ZINO
Nasib baik Abe tak mcm bro zino, kalau idak, jenuhlah bengkak bengkak tangan pB...

OREN
Pelik sgt ke kak pB nie...??

Kalau tengok tv pun, ada gak perangai tukar tukar channel . Kejab 40, kejab 52 , kejab 17 , kejab 70 ...channel tamil jer tak tukar..

NBK
Kwn dengan MONK ????
Oooohhh tidakkk....

Dia tu teruk la sangat. Itu dah penyakit pelik... Fobia...

umeboshi said...

kak pb..bab hanger tu pelik betul. kena ada hanger tertentu, kaler hanger tertentu la ek utk set2 pakaian tertentu ni. hekhek.. ume tak suka durian, tapi amat suka tempoyak!!

INDERA KENCANA said...

Hahh..?? Anak ular..?? Hiee... bahayanya. Anak ular pun ada bisa jugak tu Kak pb..

~ahni~ said...

Hang meman gpelik sebab orang buat 6, hang buat 8, kan kan kan?

Kak Lady said...

Hehehe....betul tu pelik...terlebih 2 pulak...

Yang no. 3, 4, 5 tu kita macam sama....

Yang durian tu kak lady tak berapa minat...seulas 2 ulas pun dah cukup...tapi ade ke orang makan durian taruk budu?

abe id said...

wah....tang lepas hajat tu paling pelik tu...abe id ingatkan semua org mesti sekali paling kurang dalam sehari...taktau pulak ada yg boleh simpan....:)

yg tang .. TT tu pun agak pelik.

tapi setelah jumpa pB dulu kan...rasa nya semua yang pelik tu, ok jer ...sbb tuan punya diri memang very very okey ...

semoga sehat selalu ye...

abe id.

abe id said...

wah....tang lepas hajat tu paling pelik tu...abe id ingatkan semua org mesti sekali paling kurang dalam sehari...taktau pulak ada yg boleh simpan....:)

yg tang .. TT tu pun agak pelik.

tapi setelah jumpa pB dulu kan...rasa nya semua yang pelik tu, ok jer ...sbb tuan punya diri memang very very okey ...

semoga sehat selalu ye...

abe id.

PayaKubor said...

Salam kak pb.

hanger pun kena ada susunan kaler ya rupanya. Sistematik sungguh hidup akak

*fizzy* said...
This comment has been removed by the author.
*fizzy* said...

Assalamualaykum, kak pB..

No 1 tu bukan weird kot, tp 'unique'..
Sbb kak pB je kot gitu.. hehehehe..
No 2 tu weird. Sayo kalu asal nama budu, x kesah laa ada gapo pon.
Tp lagi best kalu ado lado chengik byk². LOL
Bab hanger tu, dulu sayo pon gitu laa..
Tp x sesistematik kak pB.
Lo ni bantai je kaler ape.. heheheh..

Btw, happy belated anniversary, deh.

Alex Lacey said...

PB, kes kito tu,(hok nombor 7 tu) tok leh nok wak ggapo doh...meme sejak azali kot...make b'young pun masih serupo jugok...cumo so jah, kalu make b'young tu, angin acap tubek hehehehehe....tu kiro ok la kot? kiro ganti buleh?

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...