27 March, 2007

KEMANA DUIT?

Duit bonus belum masuk lagi, tapi dlm fikiran dah macam macam dok fikir.

Teringin nak beli "Jacklyn Power Juicer" yang dok iklan kat tv tu hari hari.
Memang senang sangat.
Tak payah nak buang buang kulit dan biji.
Masukkan dan tekan.
Ta .. da.... siap air buah.

Teringin nak beli sebab nak jaga badan.
Teringin nak beli sebab nak jaga kulit.
Teringin nak beli sebab nak jaga diet.
Teringin nak beli sebab nak kurus.

Tapi, mahal nyer...
Tujuh ratus hinggit Malaysia...

Nampak gaya, kena fikir sepuluh kali ..
Kuang kuang kuang ..
Dulu nak beli microwave , pun nak fikir berkali kali.
Last last impian puteri tinggal impian pB...
Langsung tak terbeli.

Betul kata semua orang duit memang tak pernah cukup.
Kita kerja untuk apa?
Untuk dapatkan duit.

Orang kata, kalau duit tu berkat, sikit pun cukup.
Kalau duit tu tak berkat, banyak pun rasa macam sikit.

Abih, kita nie, macam mana??
Tulah kan, pokoknya, kita kena pandai berbelanja.

pB pun kadang kadang boros jugak.
Nak pulak bila hati tengah tak tenang, rasa satu pasar borong nak kaut.
Tapi tulah kan, kena beringat.
Anak dah ramai.
Dok Kay EL pulak tu.
Nak masuk jamban pun nak kena bayar.
Kalau dah empat orang termasuk emak nyer nak masuk tandas, dah situ melayang singgit.

Dulu singgit buleh beli nasi lemah telur goreng.
Sekarang singgit, beli eskrim Kanetto pun tak lepas.

Gaji pB, duit pB.
Bila tolak tabung haji, tolak pinjaman umah, pinjaman koperasi, biro angkasa, tinggallah tak sampai sibu pun...
Nak ke Kuching pun tak lepas..

Tapi tulah kan, rezeki pB, pB dapat suami yang baik hati.
(Puji iklhas ni.... mlm ni bukan malam jumaat pun)
Walau pun , bulan bulan dia bagi ciput jer, tapi setiap perbelanjaan kasar kat umah tu dia yang tanggung.

Duit keter B bayar (ingat lagi ker cerita B n C)
Duit api air B bayar
Duit ngaji quran anak B bayar
Duit insuran anak B bayar
Duit insuran pB pun B bayar
Duit umah yang dok sekarang B bayar

Duit minyak keter B tanggung
Duit tol B tanggung
Duit minum pagi B tanggung
Duit sekolah anak B tanggung

Duit belanja kat Tesco/Giant pun kadang kadang pB guna kad kredit B.

Mesti sumer dok fikir,
wah untungnya pB...

Itulah kan, namanya rezeki.
Tapi tak bermakna gaji pB tak bergerak langsung.
Sebabnya pB tengok hujan bulan, kering jugak dalam akaun Rimau tu.

Tengok jugaklah kan, kadang kadang pB berbelanja tak bersama Abe, so masa tu pB bayarlah.
Then bila, tyme B outstation, tangki minyak kering, tak kan pB nak tunggu B balik.
Nak mati, tolak keter tu sorang sorang ...
Dah lah keter oto...mana buleh tolak...
Then kalu smarttag, balance tinggal ciput ciput, pB top up lah jugak..
Kang tak pasal pasal, pagor tak naik naik, buat malu aja..

So, mulai hari ini, pB bersyukur sebab dikurniakan suami yang begitu bertanggung jawab.
Dah lah pergi kerja pun dihantar diambil....
Minum pagi berteman.
Kadang kadang makan tengahari pun berteman.

Wah panjangnyer n3 hari ni...

18 comments:

Pa'chik said...

kiro baik be'dooh doh tu.. siak romentik komedi lagi...

remontik komedi ni supo crito propesor madiya koya tu.

Anonymous said...

tu la pasal kena saye abe. Eh, B. Hehehehehe

~kasutVincci

umeboshi said...

tu la kan kak pb, apa2 pun yg penting kita kena bersyukur dgn apa yg kita ada. lebih2 lagi dpt suami macam 'B' akak tu. bleh juga kak pb numpang berbelanja.ekekee..

Mak Su said...

kalau diimpi-impikan memang selalu tak menjadi, jangan plan... apa nak beli je... hehehee (nasihat tak leh pakai dari Mak Su)

pB said...

PO'CHIK
kah kah kah , romentik komedi, hok tu pB tok tea'he tu...

Pochik, pB dok kelih lagi la crito tu...crito gapo rima tu??

KV
Sa'ye me'me sa'ye. Sapo tok sa'ye tok laki wehhhh...

UMEBOSHI
Tulah kan, kdg kdg kita dok nampak laki orang yang laki kaya , laki romantik, tu yang buat hati tak tenteram. Padahal yang kita ada tu,memang yang terbaik buat kita

MAK SU
Betul kata Mak Su tu..
Jangan plan plan , beli aja..
Tak der duit , guna kredit kad dulu...
Kredit kad saper...
Kredit kad ABE...

oren said...

pada saya, memang untung bangat dah le dapat abe tu..saya :((... sesekali terpikir, nak jugak dia kuarkan duit bayar beli groceries..tapi tak pernah walau sekalipun dlm masa hampir 5 tahun bersama nih..hat lain, apatah la lagi..huhuhu..memang UNTUNG le kak PB...

psstt..kat sini, nasik lemak telur goreng bleh dapat singgit tau..kalau taruk telur rebus suku, masih lagi 50 sen..tu yang mewah makan bila balik kampung...

a2s said...

Kan A dah kata dulu2 lagi untungnya S.....

pB said...

Oren..

setiap cerita Oren kak pB ikut.
kak pB sedih bila baca cerita Oren.
Tapi Allah menguji hambaNya mengikut kemampuan..

Mungkin kak pB tidak diuji dlm bab bab kewangan ini, tapi , kak pB telah diuji dengan cara yang lain pula...

Ujiannya lagi teruk dari tak der duit...tapi alhamdulillah setakat ini semuanya kembali keasalnya..

Oren, tabahkan hati nyer...

Jeles sebab kat sana nasi tomato pun masih dpt singgit....

pB said...

A2S
Alhamdulillah, syukur nikmat Allah yang beri...

kak OO said...

crito pasal oven nih, berangae jugok nok beli pah tu gi redemed point Jcard, buleh lah oven-toaster comey tuh...jaaaaadilah for now. Buleh praktis2 lepah tu kalu braso ado lebih gak, baru beli.

Kalu husband faham tanggungjawab dia InsyaAllah aman lah rumahtangga, kita as wife pulak kenalah pandai2 - jangan demanding sangat..kalau rasa nak apa2 pandai2 lah simpan dok eneh?

pB said...

KAK OO
Kak OO tak po, kak OO rajin dok dapor. Kalau masuk blog kak OO , sedap jah...

pB , bab bab masok ni, slow supo kuro kuro...keh keh keh

Duit tusyen anok pB bayar. Tidok lah sumo pB letok atah bahu abe. Patoh buleh...doh lah dio kuruh..

Setakak ni, kalu ado ke'ne gapo gapo tu, pB sipe lah pitih , lepah tu ajok dio g beli samo samo. Hok dok besh tu, kade kade maso nok beli tu pun, buleh tukar fikiran..

Kalau pB demanding, nok jah suruh dio tukar Unser tu kepado WISH...hihihi..ketawa jahat

Pisces said...

untung akak dapat abe tue..
duit kalau nak ikutkan,
tinggi gunung pun kita masih tak cukup..
ader jerk yg nak dibeli..

INDERA KENCANA said...

Saya teringin pada Digital Camera Canon 7.0 MP. Semalam pi tengok lagi.. Harganya RM599 je. Je? Aduh.. RM600.00 tu.

Salesgirl tu kata boleh bayar ansur-ansur 4 kali bayar. Maknanya kena bayar RM150.00 sebulan.

RM150.00 tu banyak jugak tu. Hmmm.. terpaksa ikat perutlah jawabnya. Sebab hati teringin sangat pada kamera tu. Kesian tengok wife ambil gambar anak2 guna kamera zaman jepun. Cadangnya pun nak kasi buat present Birthday dia bulan Ogos ni. Kira okeylah, 4 kali bayar. Habis je bayar, dah sampai bulan Ogos.

pB said...

PISCES
Betul kata Pisces..
Selagi ada kehendak, selagi itu lah nak beli semua benda...

Sonok kan, kalau lahir lahir dah kaya raya, tak perlu fikir pasal masalah duit duit ini...

INDERA
Baik sungguh cadangan tu.
Mesti hati isteri berbunga bunga bila dapat hadiah tu.
Lagipun, hadiah yang hendak dibeli itu boleh diguna oleh semua orang..

Kak pB sokong Indera beli Kamera itu...

NBK466 said...

Taknak cite pasal DUIT nie..nanti den NANGISS..hu..hu..hu..Duit Duit.. dimana kau duit....hu..hu..hu..

pB said...

NBK
Jangan lah nangis..
Buruk eh kalau lelaki menangis
Tak dpt dibayangkan orang macho mcm NBK ni melalak...

Oh..tidak...

kakLuna said...

sayangnya kakPB pd B kakPB kan..dan bertuahnya kakPB dapat B mcm B..hehe..

mudah2an kebahagiaan berkekalan...

pB said...

KAK LUNA
Sama samalah kita berdoa agar rumahtangga kita sentiasa bahagia

seperti lagu Melly AKU BAHAGIA

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...