26 March, 2007

REZEKI

Assalamualaikum to all my readers
(cheh..perasan la pulak, pagi pagi nie)
(mcm la pB ni hebat macam Kak Lady, Bro Id , Mak Andeh , Kak Sya , Bro Zino , JowoPinter, Indera yang punya pengikut ratus ratusan orang itu )

Tak sangka pulak, entry yang lepas tu dapat sambutan yang begitu mengalakkan.
Kamu kamu ini, kalau bab seksi seksi, bukak aja mata nyer....
Nakal sungguh..
Siap nak buat pesanan pesanan lagi..
Baguslah, untuk eratkan perhubungan suami isteri tak der salahnyer kan.
pB kalau ada jual kat sini, pun , mesti pB grab satu..
Berkenan yang kaler biru tu...

Oklah, kita stop tentang baju seksi meksi tu.
Kita tunggu Bro Kamato balik dari Jepun, mana tahu kan, dia beli untuk MEM dia..

Alhamdulillah, gaji untuk bulan Mac dah masuk Jumaat lepas.
Lega lah sikit. Kira dah dapat bernafas semula.
Tapi duit, banyak macam mana pun tak pernah cukup.
Ada ajer perbelanjaan yang nak kena diselesaikan.

Belanja dapur.
Bayar bil elektrik dan bil air.
Bayar bil telefon, streamyX, Celcom.
Bayar duit kelas tambahan.
Bayar duit makan tengah hari Arifah.
Nasib baik, si Nurin tu Tok Ma yang jaga, selamat duit nursery.
Tapi Nurin tahun depan dah tadika...
Duit lagi..

Duit di mana engkau duit...

Alhamdulillah juga, bonus pun dah confirm dapat.
Lebih sikit dari tahun lepas.
Tapi tak masuk akaun lagi.
Hujung bulan baru ada.

Kalau kita kuli kutif ni, semua orang dapat sama banyak.
Rajin pun banyak tu.
Malas pun banyak tu.

Kalau golongan ekserkutif, mereka tu ada tangga masing masing.
Paling tinggi dapat 4.6 bulan.
Kan u all imagine kalau gaji dia orang dah 5 ribu...
5 ribu kali 4.6 ... wow ... 23 ribu ringgit Malaysia tu...
Boleh beli motor skuter , bayar TUNAI....
Yang paling rendah, tak dapat langsung.

pB ingat nak cerita pasal bos bos pB kat pejabat ni.
Tetapi , pB kena berenti dulu..

Nak ukur baju seragam ...
Elaun dobi empat puluh hinggit sebulan, tapi tak pernah pakai.
Bukan tak nak pakai tapi, faham faham ajelah kalau tukang jahit tu kena siapkan
beribu uniform..
Sengit sana, sempit sini...

Dan lepas ukur baju, ada cabutan untuk main KUTU...
Harap harap pB dapat bila time nak raya....

Keh keh keh....

15 comments:

MAMARISYIA said...

Cerita pasal duit lepas ni pebelanjaan nursery anak2 saya dah bertambah dalam hati ni dok terfikir2 nak amik maid tapi risau tak selesa plak!!

zino said...

baru kawan zino talipon..

bila nak renew insuran.. roadtax..
alamak..dah sampai masa ke? hehe

pB said...

MAMARISYA
Tulah kan, bila dah ada anak ni , tak leh joli katak..kena berwaspada.
Bila anak sekolah, kena fikir tentang yuran dan mcm mcm lagi.
Bila anak masuk U, lagi sakit..
Kena mula menyimpan mulai sekarang , untuk belanja anak sekolah tahun 2008

Bro ZINO
pB punya bulan lima nie...
Banyak jugak tu..

KITA SERUPA... tulah saper suruh pelihara UNTA....

achik said...

uish duit kalau dah pecah keluar cam air je... lambat plak rasanya jumaat ni nak masuk gaji ;p

pB said...

ACHIK
Aiks...tak gaji lagi ker??
Sakit tul kalau gaji masuk lambat..

nak kena belajar cara cara manage perbelanjaan...

13may said...

hehhe....all the best:)

Sastri said...

hmm... alhamdulillah tahun ni gaji Sas ada naik sket... kalo tak mmg cukup2 makan jer... takpe la kak, pandai laa akak adjust nanti... my mum salu ckp mcm ni masa sas mula2 keje dulu, dapat gaji pun biasa2 jer... mmg betul pun, nanti kita akan boleh adjust dengan sendirinya...

KAMATO said...

duit ni banyak mana pun kadang tak cukup...tenguk2 gak baju seksi tu kat sini tapi jumpa lagi..he he

Pa'chik said...

buak part taing jual tisert tu la pb, rama hok nok beli nih... hahaha...

Alex Lacey said...

sedak weh ore bulih bonus...k.we kat sini tok soh harap la...tak dok bbunyi lasung...tak pernah seumo hidup kat kolej ni akak dpt bonus...tak tau polisi mano dio paka, bonus tu utk ore hok buat kijo diluar bidang sajo..contoh, kalu k.we lecturer, kijo ngaja tapi k.we gi buat marketing, baru buleh bonus....bengong sikit dih?

~adeQ~ said...

kalau nak cakap pasal duit ni, sejuta setahun pun tak tentu cukup. Lagi besar periuk lagi besar keraknya kan???adus bagis sayas yangs barus2 nis lagis las penings. Kdgs2 malass naks pikirs pasals duits nis...

blackpurple said...

PB, kat Puchong ada jual tak baju kat entri bawah tu..? ha ha ha

PB telah membuka era baru dalam membuat entri. Ala-ala puisi bebas. Mudah membacanya. Saya lebih selesa membaca ayat-ayat kontot begini berbanding ayat yang panjang berjela-jela. Agaknya sebab saya sentiasa mengejar masa. He he he

kak OO said...

tengok doh mmaghing entry baju seksi tu..tunjuk ko che abe, dio kato nok ppaka gi mmano la baju lagu tu, anok tengok pong malu hehehehe..

duit ni gak tok pernoh cukup - keno manage mmolek lah baru lah okay..kalu dok gak...putuh napah sokmo lah mmikir hal pitih nih.

INDERA KENCANA said...

Alahai Kak... saya bukanlah Blogger tersohor macam mereka semua. Malah jika dikira, hit Akak lebih tinggi dari saya. Hi hi hi.

Banyak dapat bonus, Akak cadang nak buat apa?
Melancong sudah...
Simpanan pun mesti dah ada tu...

Hmmm.. mungkin beli cenderahati untuk puteri-puteri Akak dan hadiah istimewa buat Abe @ B Akak..?

pB said...

13 MAY
Tenkiu tenkiu tenkiu..

SASTRI
Kalau bab duit, memang tak pernah cukup. Gaji kena berkat, baru ada berkat,kan..

BRO K
Berkat atau Berkad...

Ha ha, Bro K buat servey tu...
kalau ada bagitau , ok..

PA'CHIK
Tu la pochik, dok suruh Bro K cari cari kak Jepung tu, kalau ado, kita jua...
Pochik buleh joing jugok..

KAK WEAR
Tak po, Abe JD pitih ba'yok.
Lepah ni, Kak wear keno giat aktif smula MLM tu..

pB , rasonya , khu'bur doh. Batu ni'se jah tak dok

ADEQ
Adis, jangas nangislas.
Joms kitas pakas pakas simpas duitsss

BP
pB dah pergi kompleks hijau tu, belum ada lagi yg jual. Nanti pB bukak stall kat situ...

Entry ala ala puisi pendek..?
Hmm..tak terfikirlah pulak macam tu.
Kdg kdg bila pB baca n3 pB , pB yang jadi penat...
Sebab pendek , berhenti terkejut sokmo..

KAK OO
pB tunjuk kor abe, dio siak tanyo bilo nok beli...kah kah kah..
Otok biru sungguh...

He're dok, orghe dulu gaji sikit jah, seratus duo jah, tapi pe'rgho anok sepuloh pun ok lagi.. Anok anok buleh ngaji tinggi tinggi pulok tu...

INDERA
Duit bonus tu....roadtax , insuran kereta Proton akhir bulan ni dah nak mati..Jadi kesitulah agaknya.

Dan mungkin simpan untuk kegunaan anak anak (bukak sekolah tahun depan dan raya)....

Indera, selamat jalan nyer..
Bila pulang dari Pulau Pinang, mesti byk ceritanya..

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...