11 April, 2007

3 CERITA

aBear dah dua malam tak balik rumah.
Bukan merajuk atau gaduh gaduh..
Tapi panggilan bukit yang begitu kuat memanggil aBear...

Dua malam lepas, aBear naik Ulu Kali (Genting Highlands).
Pukul 5 pagi baru balik rumah.
Jam 630 dah kena bangun, sebab nak hantar Arifah ke sekolah.
Bila di tanya "balik umah tidur ker semula?
Katernyer "tidur kejab jer dalam kereta depan sekolah Arifah."
Lepas tu terus ke pejabat.

Semalam , aBear naik Brinchang (Cameron Highlands)
Pun ada testing di situ ...

Tengah hari ni pulak, aBear nak naik Lower Keledang (Ipoh)
Harap harap , petang sebelum maghrib, aBear dapat pulang ke Pcg...
(asyik naik bukit jer kerja aBear nie...)

Itu cerita aBear

Ini cerita semalam..

Balik awal tu dari Semarak.
Jam 3 petang dah bertolak balik.
Kelas habis awal...

Bila dah familiar dengan jalan, aksyen jer memandu.
Konfiden konon..
Tapi oklah kan, dalam hujan hujan tu, sampai gak umah..

Ini pulak cerita pagi ini..

Kebiasaannyer bila nak keluar rumah, pB akan salam Tok Ma dan cium pipi Tok Ma.
Standard lah kan...

Tapi hari ni, masa dok salam dan cium pipi tu, Tok Ma berleter sikit...
Komplen ...

Tok Ma : Apo lah haghi tu, maso kat bah sten , cium ayoh , peluk ayoh. Supo oghe putih jah.

pB : Senyap jer...

Tok Ma : Mano ado orghe buat lagu tu... Wak malu jah...

Hmmm.....
Laaaaa, nak manja manja dengan ayah sendiri pun tak buleh ker???
Peluk pun salah..
Cium pipi pun lagi salah....

Dalam hati pB masa Tok Ma dok bising tu...
"Tak kan lah dah mati , baru nak peluk dan cium"

pB rasa apa yang pB lakukan malam tu kat stesen bas tak salah.
Walaupun kita ni orang melayu, setakat nak cium dan peluk ayah dikhalayak ramai ok aper.
Tapi, tulah, orang melayu punya mentaliti, tak sama macam mentaliti orang putih.

Kena pulak orghe melayu klate, lagilah kan...

Anda anda semua, macam mana pula dengan ayah ..??

Mesra tapi rapat ..??

Baik tapi jauh ..??

Biasa biasa aja..??

33 comments:

Helena said...

Helena mmg biasa cium both my dad and mom. Peluk my dad tu dah kurang la.... tapi cium still on. Start dgn cium tangan, cium pipi kanan and cium pipi kanan. Tak kisah la in public ke, tak....

INDERA KENCANA said...

Saya dan ayah saya dalam kategori "Baik tapi Jauh". Ini mungkin kerana ayah saya seorang yang sangat Melayu. Baginya tiada ciuman dan cuit tawa manja. Dia sangat garang dan cerewet dalam mendidik anak-anaknya. Setelah saya besar, saya dengan dia hanya berbicara bila perlu. Jika tidak perlu, tiada apa yang akan diperkatakan. Tiada ciuman di pipinya (apakah dia membenarkannya). Yang ada hanya ciuman di tangan setiapkali kami berpisah.

kak OO said...

dulu-dulu memae kek-kok nak peluk cium tapi lately mok ayoh dok making tuo jadi gak maghi satu feeling bahawa kalu tok mesrakan hubungan kita, bilo lagi? kami adik beghadik semua amalkan peluk cium di kalangan kami termasuk mok ayoh..mok ayoh kak OO okay jah tu napok..

pB said...

HALENA
Baguslah kalau macam tu.
Nak kena praktikkan pada anak anak..
Anak anak dengan pB , ok.
Tapi kalau dgn abah , salam jer ...

INDERA
JAUH tapi IKHLAS ...
Ini sama geng dengan aBear.
Kalau aBear, kdg kdg , salam pun tidak..
Baik tapi jauh rasanya..
Kdg kdg apa apa pun, kak pB yang sampaikan pada ma dan abah ...

KAK OO
pB de'ge tok ma ok.
Kalau tok ayoh tu, haghi tu lah tra nok peluk, teruh kena nge'pek ko tok ma...

itik putih said...

Memang rugi jika anda masih mempunyai kedua2 ibubapa tapi tidak mesra alam, apabila mereka tiada barulah kita akan terasa suatu kehilangan dan waktu itulah terfikir kenapa aku tidak mesra dan tunjukkan kasih kita pada mereka dengan sentuhan dan ciuman di tangan dan pipi mereka. Anak sulung pernah peluk dan cium pipi KJ di Poli depan member dia, terasa malu pulak KJ waktu itu....

pB said...

ITIK PUTIH
So kira oklah anak sulong tu kan..
dalam dok selalu buat KJ pening, tapi ada gak baiknyer...

kakLuna said...

fmly saya sbnrnya tak biasa peluk cium nih..takat cium tgn je..

tp saya sekolah asrama selalu tgk kwn2 mesra sgt dgn mak ayah dorang..balik umah,saya la yg memecah tradisi salam peluk cium..

sampai satu ari,sy penah silap besar,tp mak maafkan sbb mak teringat yg saya la yg mula2 salam peluk cium...yg mana lps tu diikuti oleh adik beradik lain.

oh terharu la pulak..

pB said...

KAK LUNA
Baguih la sebab kak luna dah pecahkan tradisi...
buat benda benda yang baik ni, besaq ganjarannya..

Insyaallah, hubungan baik kak luna dan ibu akan terus teguh dan rapat...

janganlah menangis ....

umeboshi said...

masuk minggu ni, ume tak sempat sgt nak layan internet dan jenguk 'umah' kak pb ni.
byk citer nye ek. anyway, ume pun amalkan peluk cium dgn mak dan abah ume, dgn adik badik. dgn mak mentua pun. tapi, pak mentua tu setakat salam cium tgn je le. eheh.

Zareda said...

zar pun dengan abah memang mesra alam. Kak long tak sangat, dia takat cium tangan tapi anak manja abah ni memang cium tangan peluk cium pipi abah kiri kanan. Abah zar pun cium dahi zar. siap meleleh air mata kalau nak pisah dengan mak abah. setakat ni mak nampak ok.. yerlah dah abah sendiri.. nak malu apa..

Mungkin ada keluarga yang tak basa buat gitu tapi asalkan tak melanggar syarak apa salahnya kan.. kan.. kan..

pB said...

UME
Tular..lama tengok blog Ume tak berupdate..
Sibuk eks???

Dengan mak mertua dan bakap mertua, kak pB takat salam dan cium tangan jer.


ZAREDA
Ooo gitu...

Apa apa pun, semua itu ikut keselesaan dan keadaan sesebuah keluarga.
Ada yang tiap taip hari call ibu ayah.
Ada yang sebulan sekali..

Baguslah apa yang Zareda sedang buat tu...
Syabas ...

Mak Su said...

pB - teringat plaks kat arwah mak dan abah... baik tapi jauh. baik memang baik, tapi tak de ler nak peluk cium, cuma hari raya je cium tangan. dan masa depa meninggal aje baru mak su cium dahi depa... huk huk...sedih, tapi kita memang tak biasa tonjolkan kemesraan cam tu di khalayak, tapi di hati... tahu sama tahu.... that we family, love each other soooo muchhheeee.... tak ada gantian lagi. rasanyer ok ler kot, yg penting di hati. kasihsayang itu akan keluar di mata juga. hati yang prihatin aje yang nampak. ada logik ka?

happyirfa said...

ha irfa nak komen sensangat psl ni.irfa dgn ayah..jauh rindu dekat malu.ada lagu dikir barat.
'jauh jauh saye..sampai dekat malu'pernah denga?

irfa tak ingat bila ayah last cium irfa.mgkin tak praktis sgt mcm budak2 sekarang.dah umur 10 tahu masih duk atas riba ayah.
cium pipi tanpa segan silu.tp nak jd citer..ayah irfa jatuh masa buat umah.hampir2 tak leh berjalan.irfa dan adik2 kelam kabut balik kg.mujurkah tak apa2 tp hampir sebulan ayah tak leh jalan.tp masa nak blk kl irfa salam dan cium pipi.rasanya ayah terkejut dan irfa dpt rasa ayah hampir menitis air mata.sbb tak pernah anak cium dia dah besar2 ni.mgkn cara kita dan org barat berbeza.tp takkan nk tunggu dah mati baru boleh peluk cium?

pB said...

MAK SU
Mak su janganlah sedih sedih...

Ada byk cara kita nak tunjuk yang kita sayang pada ibu bapa kita kan..

pB tak nak menyesal satu hari nanti, bila mereka dah tak der , baru dok terfikir nak peluk dan nak cium..

Tapi, tulah, Tok Ma ni typical melayu tul...malu katernyer...

pB sokong kata Mak Su tu, yang penting di hati...

pB said...

IRFA

Betul kater Irfa, tak kan dah mati baru nak peluk dan cium..
Masa tu, macam tak der makna jer..

Anok kak pB dengan abah , tok brapi rapat sangat. Budok budok tu, dengan kak pB lagi rapat...

Tok che'kak suruh, mungkin demo tu malu ....

Kak pB harap ayoh Irfa doh ok...

Sayangilah mereka seperti mana mereka menyayangi kita...

Loni suko tengok budok budok taim g ata skoloh...sumer mesti salam dan cium tangan...

Ado satu ayah tu, dia cium pipi kiri pipi kanan dan dahi anok ..setiap anok pulok tu...
Cayalah...

Alex Lacey said...

walaupun k.we ni buleh dikatoke anok ayoh (hehehe perase) tapi takat salam tange jah...tok beso...malu pun ado...

pB said...

KAK WEAR
Tu laaa ... rasonyor meme trand orghe klate takak sa'le dan cium ta'nge...

lebih lebih, no way..
maluuuuuuuuuuuuuuuuuu

~adeQ~ said...

kite bantai jek cium pipi kanan kiri...hehehe..bukan org lain..kengkadang tu sampai ayah pun nak tercium ubby jugak sbb lepas kite salam n cium ayah, ubby pulak menyusul...nanti dah malu ayah kata, bukan oprg lain...aku syg menantu laki aku yg sorang nih..hehehe...

pB said...

ADEQ
Adoi lllaaa, kelakor lah ayah adeq nie...

Sporting giler....

Syok nyer ....

*fizzy* said...

Wah, menarik entry ni..
=)

Bagi fiz, baik tapi jauh rasanya..
Nga Ma+Abah, slalu cium tange jah.
Sbb family dr kecik² kot gitu.

Pa'chik said...

dakpe la dio gi ghukah bukit-bukit tu, jange gi ukah bukit lain ja.. haha..

oren said...

saya cium mak ayah, tak kira depan public ke, dlm umah ke..dulu, cuma cium mak, tapi mak tegur, napa double standard? nanti kalo dah mati baru nak cium bagai, tak guna dah..since that day, dua2 saya cium..

izinni said...

hmmmm saya dengan ayah? gitu-gitu je kot. hehehehhe .. kami sebenornya tak rapat. lagipun dalam family, kami buat jenis who shows affection. apalagi physical affection nih. sesuatu yang amat jarang dibuat. cuma setakat salam cium tangan je.

tapi dalam family sendiri, dari kecik sampai yang besor ... ciummmmmmm .. hahahhaa

NZNM said...

serupo dgn mok sayo. kalu tgk anok oghe peluk cium pipi ayoh dio gak dio tok kene. Pelik sayo. Meme pesen kelate sejati gitu kotKalu sayo nok aja ank2 wat gitu kat ummi&abah dio. Sayo dok ajin cium pipi&peluk ayoh sbb malu. Dok rapat sgt.Kalu mok time ghayo cium la, time balik sekali sekalo cium tgn jah. Maybe sbb tak dibiasakan dr kecik. Cium tgn tupun bila dah masuk u

pB said...

FIZZY
Susoh kalu tok rajin prektik yak kecik lagi...
Bilo tuo tuo banghu nok buak, sero pelik bin ajaib..
Lepas tu, stat lah dok fikir hok bukhe bukhe

POCHIK
Pochik sorghe hok komen hal bukit bukit tu..
dok perati jugok sapo hok nok komen...
dok agok doh, mesti pochik...
keh keh keh

pB said...

OREN
Baguih lah Oren ..
Mak Oren sporting ..

Ayah mesti sonok kan...

IZINNI
Tak per , kalau kita tak berapa nak rapat dengan parents kita...
Dah nak jadik macam tu, nak buat macam mana kan..

Tapi untuk keluarga sendiri, kita kena bentukkan lah..
Supaya jadik ala ala orang putih punya family..
Romantik...

NZNM
Nik... supo hok kak pB kato tu lah, kito orghe klate ni , mentaliti se'pik sikit...
Baghe'kali, kalu mok kito kelih kito cium ayoh, dio raso tak keno ...
Takut orghe luar dok kato hok bu'khe bu'khe...


Hopefully, kito dgn anok anok kito, rapat buleh cium cium dan peluk peluk..

Sastri said...

sas dengan ayah, ada special sket... sampai nenek, kalau nak mintak tolong sas kat kedai dia, dia akan mintak kebenaran ayah sas dulu... adik2 semua usik sas ni daddy's girl (sbb nak buat apa, kena tunggu sas, sampai my mum pun ckp, kalau adik2 ada problem nak kasi tau ayah, mesti suruh sas sbb pendapat sas je dia akan consider) mula2 mmg tak ngaku, tapi lama2 mmg iye pun...

~ahni~ said...

La.... penat taip dah hilang pulak.. malas ah nak taip balik

minnie said...

Kak pB,
Family saya memang tak de peluk dan cium ni tapi semenjak dah besar ni baru la ada... Rindu bila dah berjauhan.. Tapi itu dengan mak aje... Dengan ayah plak... Hm... Sedih plak nak citer... Tak pe la satu hari saya akan citer kat blog saya.. Sebab nak citer kat sini panjang sgt...

maklang said...

oh..budaya peluk peluk and cium cium ni memang selalu berlangsung dalam keluarga kami...so tak heran sangat pb. betul kat pb tu takkan dah nak m@ti baru nak peluk cium...

zino said...

baru perasan ABE dah jadi ABEAR hehe dah makin ganas tu hehe

biasa lah peluk cium ayah bonda..

tapi baby kalau minta dia cium dia tengok kiri kanan dulu.. hehe MALU hehe

pB said...

SAS
Cayalah Sas..
Anak abah tu...
Moga hubungan itu akan terus bahagia...

AHNI
Jangan lah merajuk..
pB pun ada masalah gak bila masuk blog Ahni..
Langsung tak nampak apa yang Ahni tulis..
Cuma nampak gambor ABC tu jer...

MINNIE
Biasanya gitulah...
Anak anak ni lebih rapat dengan ibu.
Mungkin sebab lebih senang berkomunikasi dengan Ibu dari Ayah..

Kak pB pun asyik peluk Tok Ma jer...hi hi hi
Dengan ayah, jumpa pun sekali sehari jer...

MAK LANG
Memang dah dpt agak Mak Lang sekeluarga memang rapat (dari bacaan blog Mak Lang)..

Baguslah,,
Moga ikatan itu akan kekal teguh hingga ke anak cucu cicit ...

BRO Z
Laaaaa. baru perasan ker..??
aBear = aBe (sebutan Bear tu lagi tepat bunyi nyer )

Kenapa Baby malu..??

Kalau Mem yang mintak, cam ner pulak??

Dah lama tak jumpa Baby lah...

KAMATO said...

Dah jadi rutin sebelum balik mesti cium ayah dan emak, isteri dan anak2 pun sama kene cium sebelum gi keje

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...