10 April, 2007

SESAT BARAT....

Mula mula nak cerita tentang cerita perjalanan semalam...

Kelas habis awal.
Jam 430 petang Instructor dah lepas.
Peserta wanita , lepas Instructor kata gitu, terus angkat beg balik.

pB pun call aBear untuk infd dia yang kelas dah habis.(gatal)
aBear infd jangan balik ikut MRR2 atau Sg Besi.
Balik ikut depan PWTC dan terus ke Bangsar , katanyer..

pB ni, nama jer kerja kat Selangor.
Tapi bab bab jalan raya kat KL ni memang GAGAL.

Patutnya , jalan yang perlu pB ambil, dari Semarak, perlu ke kanan selepas traffic light depan Bangunan Celcom.
Tapi disebabkan pB dah termasuk lane paling kanan maka terpaksa lah membelok jugak.
Tup tup, pB dah menghala ker Kampung Baru.
Hati dah berdebar debar, lebel panik tu dah naik ke tahap 3.

Masa tu pulak, aBear call....
Wah.... dah menjerit jerit pB dalam kereta.
Marahkan dia....
Siap buleh cakap... "tular suruh pB ambik jalan yang pB tak kenal, kan dah sesat barat"
Dalam hati dah 'gelegok' nak marah .

Bila dapat peluang untuk U turn , pB pun ambil kesempatan itu.
Drive punya drive, udahnya pB masuk semula Jalan Semarak.
Kena pulak cari sekali lagi peluang untuk patah balik menghala ke Jalan Tun Razak semula.
Adooiiii laaaaaa....
Memang pB geram betul masa tu pada aBear..

Bila jalan dah betul, depan IJN tu jem tersangkut sangkut.
Sekali lagi pB call aBear, marahkan dia...
aBear masa tu dah bad mood dah dengan pB...terus letak phone.
Padan muka pB..
Saper suruh marah marah kat hubby....


Bila dah jumpa PWTC, pB call semula dia.
Nasib baik , masa ni, semua angin kus kus dah reda..
aBear pun terangkan jalan mana yang perlu pB ambil untuk terus ke Bangsar dan masuk NPE.
Hmmmm....

Bila ingat ingat semula, rasa macam bodoh jer..
Yelah kan, aBear nak elakkan pB dari hadapi kesesakan.
Sebab tu , aBear suruh balik ikut NPE .
Senang, terus jumpa Bandar SUnway...

Kesimpulannya, kalau suami kata apa apa, dengar elok elok.
Jangan cepat melatah...
Yang susah, isteri jugak.
Then lepas tu , nak kena mitak tolong kat suami jugak...

I HAVE LEARN MY LESSON YESTERDAy ....


Pagi ni, pB keluar rumah awal.
Samapi Semarak, 755 pagi.
Satu jam tu dari Puchong ke Semarak ni.
Tak dapat pB imejin , orang yang berulang hari hari...
Penat nyer...

Dah sampai awal, makanya dok lah lepak kat kafetaria sambil menghirup Nescafee O.
Minuman wajib lah kira kiranya itu.
Sambil minum sambil tengok Malaysia Hari Ini.

Kesian pB pada ibubapa YIN yang hilang tu.
Dah sebelas hari budak tu hilang.
Kemanalah agaknya YIN ..??

Kalau yang ambil dia , dan pelihara elok elok, tak perlah kan..

Tapi kalau yang jumpa tu jenis perangai macam Setan, jual YIn pada mana mana sindikit.
Tak ker naya YIN tu....
(Mintak jauh )...

Menitik air mata pB bila si pengacara tu tanya ibu YIN.
"Apa yang anda akan lakukan kalau YIN dijumpai".


Ada ker soalan tu yang ditanya....

Mestilah si ibu tu akan peluk cium anak tu..

pB doakan agar YIN akan dijumpai satu hari nanti...

Amin...

Teringat pada cerita kawan yang pernah berkursus di LA beberapa tahun lepas.
Menurut OP (namanyer) , dia pernah terlihat ada satu pasangan ni, masa dok shopping shooping kat shopping mall, anak anak mereka diikat antara satu sama lain dengan tali. Dan si ibu akan memegang hujung tali tersebut.


Hmm...satu cara yang agak baik untuk memastikan anak anak tidak berkeliaran jauh jauh dari ibu bapa.

Persoalannya disini, sanggupkah ibubapa di Malaysia ni, melakukan perkara begini..??
Kang tak pasal pasal, kena tegur....


pssttt...manalah instruktor ni, dah kul 9 pagi, kelas tak mula mula lagi...
Nak balik awal nie........

26 comments:

kasutVincci said...

tu la, jgn marah2 B lagih. Hehehe... kan dah kena daulat.;P

pB said...

KV
Tu lar khe'soh nyor smale...

Lepas tu, bilo balik dumoh, angin kak pB doh ok , angin aBear dok ok lagi...

Jenuh mujuk..
Siap ata sms lagi...

B , C mitok maaf pasa pete tadik

oren said...

yer..kesian kat parents YIn...yg tak bestnya, ada jugak setan2 yang siap sms, kutuk kononnya the parents tak reti jaga anak sampai hilang..rasanya, benda dah jadi, pengajaran untuk kita semua jugak nih..better watch out bila pegi ke tempat2 public cam shopping mall dan jugak pasar malam..kalau org amik dan bela, takpe..takut kena bunuh ke, depa juai organ ke...eeeiiii..tu yang risau...

pB said...

OREN
Tu lar yang kak pB risau kalu jadik macam tu lah ....

Dah takdir nya nak jadik begitu, tak leh nak salahkan pada sesiapa. Yang penting kenalah carik ...

Alex Lacey said...

ada possibility dok keno susuk mace budok 3 ore hok hile kat hute dulu tuh? pah tu kaba-kaba jjupo kat payo.....

hok cik abear tu meme la, dolat dio tok leh nok lawe...

pB said...

KAK WEAR
Kalu dale u'te tu, oklah kot sebab ado bendo bendo ajaik nie..
tapi, kalu da'le SOGO...
situ rama pendatang ....

minnie said...

Kak pB,
Akak ni sama la dengan saya.. cepat panik bila sesat.. pastu bila nak meradang mula la saya marah bf saya.. Hahahha...
Pasal yin tu... ya allah tuhan je yg tau perasaan mak dia kan... saya yg tak de anak ni pun terasa sebak... anak kucing saya hilang pun saya dah banti meraung minta bf saya carikan balik... Ni plak anak orang yg dikandung dalam perut sendiri... Semoga Yin selamat...Amin!

Mak Su said...

dengo ler nasihak abear tu... surga itu di bawah tapak kaki suami

Zareda said...

selalunya zar yang bagi instruction kat hubby, kengkadang dia macam lost aje jalan jalan kat KL ni.. hhehehe nasiblah dapat bini cam rimau, naik hangen ajeeee kalau dah cakap 2-3 kali stil tak faham.. hehhehe

pB said...

MINNIE
Tak der gelabah sakan , sebab jln depan PWTC tu dah pernah lalu.
Mungkin sebab naik angin tu yang buat kak pB kelabu mata kejab semalam....

MAK SU
Betul kater Mok Su tu...
Jangan main main dengan "dholat" tok laki nie..

ZAR
Ye ker?
Cayalah Zar terror bab jln kat kay el nie...

Cam ner?? Maner no baru Zar??

achik said...

saya dulu ulang alik dr jln puchong ke semarak tu hari2... tp nasib baik la 'merempit' takde la rasa sgt jem... ;)

zino said...

dah masuk kg baru tu jalan terus.. simpang tiga keluar jalan raja abdullah.. pusing kiri.. terus..

sebelum trafik light pusing kanan.. dah sampai opis zino hehe

pB said...

ACHIK
Itu dulu..

Sekarang macam mana pula?

BRO Z
Kalaulah dah tersesat sampai kat depan pejabat Bro Z, pB mesti terus call adik ipar...

Dan oder Jelly kelapa itu lagi ...

INDERA KENCANA said...

Oooo... yang dok melilau antara Jalan Semarak dengan Kampong Baru hari tu Kak pB la rupanya, ek?

Saya ingatkan kereta sapalah dok ulang alik ikut jalan tu semalam..

Pa'chik said...

dulu ado saing talipong suruh guide dio dari pasir mah, gi tanoh meghoh, sapa mac'che...

tanyo dio kredit ado brapo?
sepuloh ghiya. kalu gitu baik tanyo oghe la, spuluh ghiya tu, cukuk utuk tubik dari pasir mah ja... hehe..

ummi said...

PB ~ budak2 ni kalau kena ikat, baik ikat. daripada hilang,.. menangis tak berlagu. saya taktau org lain, anak2 saya kalau lepas ke tempat lapang, memang diorang akan berlari sesungguh hati, tak pedulilah mak ayah ada kat belakang ke tidak. so, kalau nampak anak bertali bagai tu, jgn terus kutuk. bukannya makpak dia nak sgt buat camtu.

pB said...

INDERA
Laaar Indera dah nampak ke ??

Abih tu kenapa tak tahan, dan bagi guide...

nasib baik tak habih setangki minyak keter kak pB ...

pB said...

UMMI
Anao pB pun sama ler. Kena pulak kat shopping mall, habis fitting room yg kecik tu masuk...

Tu yang kadang2 tu, dok confius saper jaga saper..
ader dengan saper...

Yang kat IOI tu kes masing masing harap lah...

POCHIK
Smale tu nasib baik baru top up sepuloh rial...
Kalu tidok, tok tahu lar....

Arena said...

Kak,

saya pon fail giler kalo gi KL.. Kalao ada exam or training kat KL, resah gelisah habis, sebab kita dari Puchong kan.

Abe said...

suami mana yang tak sayang bini, lain kali dengar dulu apa yang dikata, jangan cepat melenting....

pB said...

ARENA
Kiter seruperrrrrrr

nak g Jln TAR pun failllll

AD
Ader gak suami tak sayang isteri..Isteri ada kat umah, tapi dok ingat kat orang lain...

Camner tu??

kakLuna said...

alamak...chanel KL ke nih...cheq org utagha lagi la failed..

Yin tu eloknya usaha la cari guna bomoh...sbg ikhtiar..

Pisces said...

huhu kak, sy dulu keje KL, mmg 2 jam pegi 2 jam balik drive kete tu.. sy nyer opis dulu lagi la pulak.. kat segi tiga emas tue.. adeh la.. mmg bersabor jerk masa tu..

semalam akak dah lalu sunway la yer.. la.. lalu depan opis sy, kalu tau buleh tumpang balik puchong..

~ahni~ said...

Anak ahni baru 2 orang tapi susah jugak nak control, ada jugak le 'terlepas' 2-3 kali. Kalau anak ramai tu macam mana ek? The best tu try to avoid shopping kat tempat yang sesak and kalau boleh cari jalan supaya tak bawa anak2. Cakap sonang la.....

Kak Lady said...

Pb..sebenarnya kalau nak supaya tak sesat...jgn panik...jgn marah2..kalau marah2 abe...lagi dosa...lagi sesat...hehehehe....
Kalau memandu kat maner2 tmpt yang kita jarang lalu...penuhkan tangki minyak...biar penuh...nanti kalau sesat...pusing2 aje lah...hahahah...makan angin...

pB said...

KAK LUNA
pB kalau Ipoh, setakat nak p carik pasu tu tau laarrr
Lebih lebih, sorry..

Taim tu, nak kena carik Kak Luna la pulok knooor...

PISCES
2 JAM ????????
Macam nak pergi Tanjung Malim jer...

Awat tak cakap awai awai...kalau idak memang buleh tumpang...

AHNI
Kdg kdg budak ni kalau tempat tempat yang macam tu, mana mereka tu nak dengar. Kita pulak, as ibu tak kan nak terpekik pekik mcm kat umah...Kat umah tak pa lah kan, sebab kiter kiter jer, kalau tempat orang ramai buleh drop water face...

pB , kalau bwk 4 anak dara tu kdg kdg, naik angin sakan, sebab mereka suker benor main kejor kejor..

Harap harap Yin tu akan ditemui juga akhirnya

KAK LADY
Masa tu, minyak ada separuh tangki.
Yang geram tu, sebab dalam fikiran dah dok plan nak lalu kot jalan lain tiba tiba dpt arahan suruh ikut jalan lain. Tu yang tenshen tu...

Setakat sesat tapi jalan tak jem tak per, yang buat sakit hati tu, dah lah sesat, kereta tak bergerak lak tu.....

Tu yang berasap.... hi hi hi

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...