09 May, 2007

BIASA

Salam Semua

Terlewat posting hari ini.
Ader isu yang perlu diselesaikan sebentar tadi.
Lunch pun dalam pejabat jer hari ini.
Minta field staff (hero bunga) yang tolong belikan.

Terima kasih di atas simpati kengkawan terhadap pB.
Hi hi simpati sebab dapat bos tangkai jering.
Tak masuk ofis , Mr G tu hari ini.
Meeting la tu kot, atau pun dia dok kat pejabat yang satu lagi di Taman Melawati.
Dalam bab kerja , Mr G ini , ok .
Sebab dia tak kacau orang bawahan yang pangkat Non Exekutif ini.
Dia selalu dok kacau 2 bos kecik yang pompuan itu.

Dalam buruk ada baiknya.
Dalam baik ada tak eloknya.
Manusia, gitu lah.
Tak der yang sempurna.

Semalam aBear pB demam.
Kesian.
Selimut litup dari leher hingga ke tapak kaki.
Siap pakai stokin , bagai.
Disuruh ke klinik, tak mau.
Cuma makan ubat yang pB beli di farmasi .
Makan malam pun cuma makan nasi bubur.
Nasi bubur yang isteri dia beli kat McDonald.
Nasib badan laaarrrr...
(alasan tak masak nasi bubur : pB kena hantar anak anak ke kelas tusyen. Kalau masak, takut tak sempat .... pandailah)

Pagi tadi, nampak dah ok sikit.
Suruh ambik mc , berehat kat rumah, aBear tak mou.
Ade kerja yang perlu dibereskan di Seremban, katanya.
Staff lain tak der, dan urusan ini urusan yang urgent.

Itu mukadimmah dan sedikit cerita tentang aBear.
Yelah kan , pB pun dah lama tak mengumpat pasal aBear ni..

Ini baru isu yang hendak pB utarakan.

Kat negeri selangor ini, ada banyak lebuh raya.
Dan kalau nak guna lebuh raya ni , kena bayar tol.
Kadang kadang , tak nak guna tapi terpaksa guna sebab dah tak der jalan lain.
Cara bayar tol pulak ada tiga cara.
Tunai
Smart Tag
Taj N Go

Kalau dulu, masa tak berapa guna highway ni, pB selalu bayar CASH.
Keburukan bayar tunai ni, punyalah panjang nak kena Q .
Kena kena pulak time nak pergi kerja dan balik kerja.
Kadang kadang , kelewatan tu sebab ada pemandu yang bayar guna duit nilai yang besar.
Kena tol , limer puluh sen, tapi masa nak bayar, keluarkan duit limer puluh hinggit.

Lama lama pB pun boring, aBear belikan Taj n Go.
Laju la sikit kan.
Cuma turunkan tingkap kereta, sentuh dan lalu ....
Keburukan nya pulak, bila dah lama, maka makin ramai yang beli Taj n Go jugak.
So, Q pun sama panjang dengan pemandu yang bayar CASH MONEY ...

Smart Tag ni bukannya murah ( yelah pada pB yang tak byk duit ini).
Nak kena bayar deposit , bagai.
Bila PLUS buat promosi dua tahun lepas, maka aBear pun upgrade lah.
Dari kad TnG ke Smart Tag.

Bila dah guna Smart Tag ni, laju lah sikit bila lalu tol.
Tak perlu nak turunkan tingkap lagi.
Terus pandu , dan pagar tu akan naik sendiri.

Tapi kdg kdg Smart Tag ni tak cerdik.
Sebab nak kena ada jugak tukang pacak kat tepi mesin tu.
Cuba perhati, mesti ada nya staff TOL tu yang tunggu.

pB pernah kena , pagar jatuh dulu , b4 kereta pB lepas.
Nasib baik tak pecah cermin kereta pB.
Setakat ni, itu jelah pengalaman yang tak berapa seronok bila guna Smart Tag.
Orang lain pB tak tahulah pulak kan.
Tapi pernah pB lihat "CARD NOT VALID".
Cam ner tu ...??
Card tu ada tarikh luput ker??

Yang pB nak bising dan nak kengkawan fikir ialah :

Kadang kadang bila ada masalah pada lorong Smart Tag tu, kereta akan berderet menunggu giliran , kan?
Kalau dah dekat sangat dengan Q , memang tak leh nak buat apa.
Nak gostan pun susah. So tunggu jelah , hingga masalah itu diselesaikan.

Tapi ada setengah pemandu ni, walau pun dia tengok Q dah mula panjang, dia tetap jugak nak beratur.
Sedangkan , mereka boleh guna lorong Taj n Go.
Kalau Lorong Taj n Go pun banyak kereta, mereka boleh guna lorong Tunai.
Kan sekarang lorong tunai pun dah ada mesin untuk card TnG itu..

Barangkali, akal kita ni memang dah macam itu , kot.
Kalau dah biasa buat benda sama, benda tu lah yang akan jadi ikutan.
Walaupun, ada laternatif lain.
Tak berapa pandai nak berubah.
Atau takut ambik risiko.

Satu lagi, mesin ATM.
Kalau ada dua mesin ATM sebelah menyebelah.
Tapi satu Mesin tu tidak digunakan dan tidak ada kertas yang ditempek kat screen yang mangatakan mesin itu rosak, masih lagi was was nak p guna.
Takut duit tak keluar.
Takut mesin telan kad.
Sanggup lagi beratur tu...

pB cakap pB lah kan ...

pB ni barangkali jenis orang yang memang tak suka ambil risiko.
Kengkawan pula bagaimana???

23 comments:

13may said...

hahha....
cuba cucuk angin....
buleh save duit tol...

err...tau ka camna nak cucuk angin???

hahha...

oren said...

huhuhu..

sejak duk kat n.t nih baru pakai t&g..kalo lalu kat jambatan, kena 5.60 jek, compared to tunai 7.00..untung..tapi kena la beli kad tu kat opis jambatan nih..

err..saya pun jenis tak suka risiko..statik..kalo hat tu, hat tu saja la..

pB said...

13 MAY
hahha ... (tumpang gelak)

Cam ner nak cucuk angin??
Buleh tolong ajar ka?

pB said...

OREN
Hu hu huuuu

Kak pB tau pejabat tu kat mana.
Tapi leceh sebab nak kena masuk dalam kompoun, parking keter , kan.

Awak depa tu tak buat drive thru, macam McD tu , kan senang...

Pa'chik said...

hehehe... hari ni baru takdok nok maroh ko sapo-sapo... hahaha...

DJINSAKTI said...

Baco blog budok ni tok payoh buat kerijo lain doh...punyolah panje panje entri...Jin keno 6 kali berenti buat kopi n cari biskut nok cicoh...

pB said...

PO'CHIK
Napo sa'gat dok, pB ni naik angin sokmo .....

Hari ni dok ngupak lagi pasal MR G . Tapi tok sehebat sma'le ...

Po'CHIK, ja'nge dok lupo la pulok sambung crito tu ....

pB said...

DJINSAKTI
Hok alo weh...
Sapa ne kali ko bre'ti ...

Hajat di hati tu memang nak pendek pendek kan aja.
Tapi bila dah menaip tu, tak reti nak berhenti ....

Maaf nyer kalau menganggu kerja DJIN ....

Ordinary Superhero said...

Tapi lebih heran kalu memang guna hiway hari2 tapi masih sanggup beratur panjang!

Sastri said...

sas pun lalu tol tetiap hari ke pejabat... guna tunai... pastu si Blackie dok kata awat tak guna TnG, kan lebih mudah... Sas ckp pakai tunai tak menyusahkan pun... sampai laa satu hari tu, pasal apa ntah, sampai dia ckp : kalau tak sbb kena isi borang TnG tu, lama dah i belikan utk u... (nadanya agak tinggi)... terdiam sekejap... Jadi Isnin baru ni sas singgah laa beli TnG... cumanya kalau p keje, byk plak kete di lorong TnG manakala kat tunai tak byk sbb lorong tunai lebih byk kan, jadi sas guna tunai... balik plak, guna TnG... (pjg plak komen sas kali ni... ampun kak... :D)

~ahni~ said...

Pagi tadi transport kompeni pun kena jugak, bukan masalah kad tapi masalah sensor kat tol tu. 2 biji kereta kena dan pemandu2 lain pandang kami dgn muka yg bengis sebab marah... apa nak buat, bukan salah kami (dan dia org pun tak tahu tu bukan salah kami)

blackpurple said...

Saya dari Puchong ke Taman Melawati langsung 'bebas' tol.

He he he.

Kak Lady said...

Kak lady jarang lalu tol...kalau lalu pun selalunya tol klia ekspress...selalu pakai tunai je...

pB said...

O.S.H
pB pun heran gak.
Tapi mungkin demo tu , ado sebab.
Kalu guna TnG , may be tok leh claim balik dari syarikat.
Sebab syarikat tempat mereko krijo tu, nok bukti resit

Ngeh ngeh ...

SASTRI
Hi hi ,dah kena sound baru beli.

Tapi kan Sas, kalau Sas guna TnG kad, Sas masih lagi boleh guna lorong Tunai tu. Kan kat tol booth tu, tepi tingkap budak tol tu kan ada mesin / alat yang boleh diswept.

Lagi mudah...

Balik ni cuba , jgn tak cuba...

AHNI
Tu yang buat susah hati kalau Smart Tag sangkut.
Susah kan pemanadu belakang kita.

Yang paling tak seronok, kalau orang depan kita 'curi' nilai kad kita...
Semalam pB kena , gitu.
pB pulak yang sangkut....

BP
Ooo...lalu ikut jalan belakang Bukit Jalil la tu...

Jauh tu ulang alik hari hari...

KAK LADY
Sekarang jerlah kan selalu guna highway KLIA...
Sejak abang dok jauh ...

Tunai pun tunai lah, asal selamat perjalanan pergi dan pulang ...

*fizzy* said...

Baca entry ni mache tok kaik..
Mana taknya, dari rumoh sewo nok gi skoloh, traffic light pon takdok..
Str8 jah..
Apatah lagi tol..
Lade klapo sawik ado laa..hehehehe..

pB said...

Kak pB buleh imajin doh lagu mano keadae' Fizzy situ...

Nok pecut pun buleh, sebab tak dok banyok kreto ...

Jange langgar anok kambing atau anok lembu orghe , sudoh laaa...

Kaklong said...

salam,

harapnya suami akak dah sihat :)

hmm..saya lum kerja lagi ni, tak merasa lagilah nak bayar duit tol bagai..

saya ni jenis tak berani amik risiko

pB said...

Salam Kak Long

Hari ni dia bagiatahu akak badan dia sakit sakit...

Jangan kena denggi , udah ler

Bila kerja nanti, war warkan lah yer

Alex Lacey said...

baru baco entri hok ni...

k.we pun alternate guna smart tag, guna TnG, guna cash...tapi kat hiway Sungai Besi nih ore paka smart tag tok rama, jadi laju je lah...

risiko? kade2 ambik jugok..

kakLuna said...

lagi satu, bila masuk toilet,pintu sblh tu tertutup..x de pulak yg nak tolakkan,tengok ada org ke tak..byk kali jd mcm tu, bila sy masuk,sy musykil,napa le lama sgt org sblh nih..tolak2..nah...bo olang maaaa...

pB said...

KAK WEAR
Kak Wear meme jenis orghe hok ambik risiko.
Kelih air muko, tahu slalu

KAK LUNA
A ah.. bab tandas pun cam tu gak.
Nak tolak , takut.
Tak tolak, berejam tunggu depan pintu ...

kak OO said...

kami tok guno TnG or smartTag, guno cash jah..lagipong ofis tok payoh bayar toll pong, dekat jah.

risiko ni keno tengok jugok risiko lagu mano...kalu tok ambik lasung pong payoh jugok..memae dalae hidup ni kalu kita cabar diri kito, hidup insyaAllah akan jadi lebinh interesting!

pB said...

KAK OO
Wah besh nyer tak nyah guna tol.
Save banyak luit itu ..

Betul kata kak OO tu.
Keno ambik jugok, kalu tidok, boring la pulok hidup.

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...