22 May, 2007

GAJI

Salam...

Semalam tak sempat nak update.
Bukan malah, tapi tak sempat nak curi masa.
Ada breakdown yang perlu diselesaikan.

Pertama tama nyer, tahniah kepada semua kakitangan kerajaan.
Sakan naik gaji , kno ....
Elaun COLA naik sampai 100 peratus.
Kami pekerja swasta ni memang dok tengah jaki tul dgn orang kerajaan laar nie.

Yang sebenarnya minggu lepas , kami pun dapat kenaikan gaji jugak.
Elaun COLA pun dapat jugak.
Nak tau berapa banyak naik..
Hampa hampa semua jangan dok gelak la pulak nyer

kenaikan gaji kami cuma 5.5 peratus.
dan elaun Cola yang diberikan untuk pertama kali ialah sebanyak limer puluh hinggit mesia sahaja.
elaun umah naik lah dari sembilan puluh hinggit ke seratueh duo puluh hinggit.

Kalau nak compare dengan kerajaan, bagaikan langit dengan bumi.
kalau naik roket seratuih tahun pun tak akan sampai sampai.

Perasaan kami sekarang, memang dah di down graded langsung.
Hilang semuo semangat nak kerja dengan lebih berdisplin dan dedikasi.

Lepaih ni , penjual kuih atau makanan kena buat dua bekaih la.
Satu harga untuk pekerja kerajaan.
Dan satu lagi untuk pekerja swasta macam pB nie
(nama saja gah dipersada dunia, tapi teruk tulllll)

Sorry, entry ini penuh dengan perasaan INI TIDAK ADIL.....

Dan pada mana mana yang belum kawin, sila cari pasangan yang kerja KERAJAAN.

19 comments:

achik said...

syok kan pekeje kerajaan.. rezeki diorg.. :D

pB said...

ACHIK
Aah.. rezeki mereka murah ....

umeboshi said...

alahai, org gomen jek yg naik gaji. tapi rege brg2 nanti, naik , org swasta pun kena tempiasnye... sabo je la.

kasutVincci said...

akak, sabar! Don't be emotional! Heheehe..akan ada rezeki nanti. Tp kalo dekat kelate, antara juruteknik gomen dan jurutera swasta, gaji dah tinggi juruteknik gomen. Hiks... mcm tak payah belajar tinggi2 pulak. Hahaha

pB said...

UME
Tu yang tak adil tu ...

KV
Hmm...tak tahu la nak kater apa.
Napok gayo nok keno kutip ting air g jua .

ADIEJIN said...

Kayolah rakyat kelate, habih baroh kat Beris naik rumoh batu lepah nih..... Nyo pakat shopping kat maidin tu gak. Jam habih jalae...

pB said...

ABE ADIE
Napok gayo nok keno mitok tuka g krijo klate la pulok.
Alah ulu ulu pun tak po, Dabong ko, ule legih ko..

Hok pasti nyor, kalu kelik rayo, jalae mesti jemmmm ....

minnie said...

Kak pB

Ok la tu kak.. ada juga kenaikannya... Lagi kesian kat mereka-mereka yang lansung tak dapat apa...

Bila akak nak belanja saya makan??

pB said...

MINNIE
Bila bila masa pun boleh.
Tapi dengan syarat Minnie kena dtg Shah Alam ....

OK?

happyirfa said...

kak pb..
tupe sekaki nok luah raso x puah ati nih.kalu dulu ambik tawaran jd cikgu atau misi,mesti doh kijo kerajaan lo ni.tp sbb gatal sgt nok kijo mas konon ala2 glemer sbb buleh naik kapa terbe jdlah lagu ni.nok mitok kijo kerajaan lg mcm tak mgkin dpt sbb umur pun dah 28 tahun.dapat cik abe pun kijo satu kompeni.dulu x pandang kalu ore gomen ngorat.waaaaaa..
ni pun baru naik gaji 5 persen bulan april.mmglah naik sokmo gaji tiap2 tahun tp x pade lasung dgn ekonomi lo ni.elaun umah pun takdok..

pB said...

IRFA
NAsib baiklah ado jugok hok sokong kak pB...
Ingat ko kak pB sorghe jah hok sero cemburu ini...

Betul kato IRfa tu, gaji meme naik tiap tiap tahun, tapi elaun tak dok supo orghe krajae ...

Nok mitok krijo krajae pun, tuo doh ...

Sastri said...

adeh... tak terkata apa... sengih jer la kot... nak mintak belanja kak pB laa... :D

pB said...

SASTRI
Kak pB belanja...

Boleh...

Nanti setkan hari dan masa dengan Minnie....
tapi syaratnya masih sama dengan syarat Minnie

Kena mai lah shah alam ni dulu

Mak Su said...

wah... kiri kanan semua naik.... kita ni dengar aje ler... tahniah.

*fizzy* said...

Power tu ayat last..
Hehehehehehe..

Aduh laa, semua hok komeng stakak ni khijo swasta blako ko?
Fiz soghe jah ko govt servant ni..

Naik gaji tu happy laa..
Tp dok pikir harga barang² sure naik jugak lepas ni..
Sorry laa ko oghe swasta yang akan kena tempias tu jugok..

Rasanya kalu buke sebab dh 15thn, takdenya ktrg dapat kenaikan ni.
Sbb dah lama sgt.

Swasta ko, govt ke..masing² ada kelebihan, betul dok?

oren said...

hihihi..kalo lagu tu, masa beli kuih saya takkan ngaku saya pekerja sektor awam..nanti kena double charge..ehehe...

kalo nak compare company akak ngan bekas majikan saya dulu, akak lebih baik...ada gak COLA..kami dulu, harap gaji jek..elaun2 tarak..dah tu, bonus asik statik jek, padahal berdegar2 masuk paper the company was making big profit from year to year..

sib baik dah tak keja situ..mau mereng kut jadinya...

pB said...

MAK SU
Naik sikit pun rezeki, kan ..

Tapi yg tak tahan, baru ura ura, harga barang dah naik...

FIZZY
Setahu kak pB hok krijo krajae ni, fizzy dan KV. Hok lain tu tok tahu la pulok ...

Maso mulo2 masok krijo sini, tok tpikir lasung nok tra carik krijo lain....


OREN
Tenpat kak pB kerja ni pun, masuk paper bagai nak rak. Tapi kepentingan pekerja, ala ala boleh laahhh. Tak begitu superb..

apa apa pun, kena syukur jugak deh ...

Arena said...

Takpelah kak PB, rezeki di tangan Allah. Bukan di tangan kerajaan. Kadang2 kalau dah bukan rezeki kita, dapat naik gaji pon, kereta rosaklah,tv rosaklah, kena bayar denda itu ini, habis jugak kan.. Takpe yang penting kita kerja ikhlas..

Saya punya last year's increment masih belum dpt lagi, apatah lagi bonus.. so tenang2 jelah.. Harap2nya ada, jangan takde sudah.. Kalau based on group performance macam ciput sangat jek gayanya.. tapi akpe rezeki dari Allah..

pB said...

ARENA
Betul kata Arena tu.
Reseki di tangan Allah.

Insyaallah, biar gaji sikit, tapi pandai berjimat , akan cukup untuk makan anak dan isteri ...

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...