29 May, 2007

KERETA MERAH KU

Selamat satu hari
Kursus tamat jam 430 petang lebih kurang lah.
Tak sempat cikgu keluar bilik, yang pompuan pompuan ni dah terbang.
(ala ala Maya Karin yang dok melayang dari pokok ke pokok)

Saja nak cuba Smart Tunnel.
Betul kata Kak Sya.
Lemas , rasa sesak nafas.
Rasa macam terowong tu tak der penghujung.
Bila nampak jer hujung terowong tu rasa lega sungguh.
Tapi kalau kanak kanak yang masuk, perasaan tu lain kan?
Mereka mesti suker sakan.

Keluar tunnel, dah tersekat sekat.
Ada pembinaan jalan raya , rupanya dihadapan.

Bila sampai kat tempat pB parking keter pB, cuba cuba hidupkan.
Ngent ngent (dua kali jer bunyi, lepas tu bisu terus)
Mimpi menjadi kenyataan.
Keter langsung tak nak hidup.
Terpaksalah ditinggalkan kereta tu buat sementara waktu.

Nasib baik kawan pB tu nak balik Shah Alam.
Bolehler tumpang dia sampai ke rumah (tapi pB la pandu)
Entah macam mana, barangkali masa dok memandu tu, pB dok terfikir fikir pasal kereta yang tersadai, boleh terlepas lorong yang membelok ke Puchong dari Kesas tu.
Tak pasal pasal kena bayar 2 kali tol.
Maka, pulang ke Puchong menggunakan Jalan USJ .

Malam tu, ajak adik ke situ semula.
Cuba nak buat jump start.
Manalah tahu kan .
Tapi sampai depan IOI, hujan lebat.
Tengok ke arah Bukit Jalil , pun gelap jer.
Terus patah balik umah.

Maka , kereta pB bermalamlah di parking lot stesen LRT Sri Petaling.

Nasib baik, pagi tadi , kereta tu masih ada disana.
Buruk buruk kereta tu pun, masih laku tiga empat ribu.
Risau takut pencuri guna kereta tarik tu.

Esok baru aBear pulang dari Ipoh.
Maka esok barulah boleh di tengok tengok apa gerangan yang menyebab kereta tu merajuk.

Wahai PCD 7**, janganlah engkau merajuk lama lama.
Kesianlah pada tuan mu ini.
Walau pun , engkau buruk , aku tetap menyayangi mu sesungguh hati ....

19 comments:

kakLuna said...

nak kene mandi bunga kete tu..hehe

makenik pencen said...

Adake PB terlupa nak padamkan lampu, mungkin lampu kecik atau bateri dah weak/lemah sebab tu tak bolih nak enjut/start. walaupun kiter dah tua tapi setakat nak start enjin rasa2 takda problem kalu bateri masih power, kalu takda power kasi minum power root tongkat ali then baru ada power!!!!
Cadangan...cuba buat jump start dulu kalau tak bolih jugak tentu ada problem yang lebih serious yang memerlukan RM-Ringgit M'sia...

blackpurple said...

SMART tunnel itu agak merbahaya juga sebenarnya. Agak sempit dan ada 1-2 tempat yang 'blind spot'..

PCD 7XX? Nanti saya ronda-ronda, mana tau terserempak dengan kereta itu. He he he.

oren said...

plet PCD?? huih...memang kategori veteren dah tu...

eerr..saya pakai PCY..kira jaman veteren gak la..

achik said...

PCD tu demam... nak kena bawak gi 'klinik' la tu kak.. hehe ;p

happyirfa said...

lah.. keto tokse idup pulok doh.
merajuk denge tue dio kot.
semoga dia tak merajuk lama2.
takdok kredit nok balas sms.tp sale 01 jun.sempat lagi nok bank in.nanti irfa tepon opis.

Awwaab said...

erk... kereta tu nak uji sejauh mana sayangnya kakpB kat dia la tu... kalau mengamuk nak bli keta baru, mesti dia baik sendiri. he he..

-mek maryam-

umeboshi said...

kesian nye..keta wat hal lagi ek. harap2 tak pjg merajuk nye keta tu. sabo ek kak pb.

pB said...

KAK LUNA
Bunga berapa jenis tu ??

Ini nak kena mintak Black Purple yang sediakan. Dia kan tauke flora flora ni

MEKANIK PENCEN
Tak der pulak lupa tutup radio, tutup lampu.
Bateri pun baru jer lupa.
Jump start tu rasanya kena tunggu aBear balik dari Ipoh

BP
Rasanya macam setiap selekoh tu blind spot...
Takut .....

Hi hi...kalau lepas ni ada hero yg dok terhendap hendap tengok plat keter, BP lah tu .....

OREN
Memang keter lama.
Kak pB beli masa kat Penang dulu.
First owner orang JAPANG

ACHIK
Memang nak kena bawak.
Masalah nyer nak bawak macam mana.
Langsung tak hidup. Keter Oto lak tu .....
Saper ada perkhidmatan tarik kereta..????
Pinjammmm

IRFA
Merajuk kali sebab tok basuh ...
Debu sakan

AWWAAB
Keter ni pun ada perasaan macam kita jugak tu

kak OO said...

raso tu kheto nok mitok peceng doh tu..beli VIVA la..comey, senae handle; mugo hok besar ado doh..

Abe said...

meme sah kereta pb nak bermanja dengan tuannya,

NezJoe said...

Sayo raso kak pb keno letak namo ko kereto tu.
letak nama yang comel2
macam agnes ke.
hehehhe

pB said...

UME
Kalau rajuk nyer cuma nak coklat HACKS, tak per.
Yang parah nyer, kalau dia nak coklat VOR SHELL tu ....

KAK OO
aBear tok jupo benih pokok hok kalu buah tubek mah... hi hi (gura jah, jangae maroh deh)

Impian tu ada.
Tapi, rasanya pB akan guna kreto tu sapa nge'la besi skateh skateh.. baru charik baru...

AD
Kalu tok manjo dengae two wear dio, nok manjo dengae sapo lagi. Kreto pung tahu siapo hok lebih berehok .... untuk bermanja manja dan dimanjai

NERD
Boh namo BETTY , buleh dok???

Pa'chik said...

plet ado tigo jah.. mmm tok cukup so.. tidok gak buleh tra beli.. hehe...

bang_gugar said...

salam,

hehehehe...

nsib tak dicuri dek mat2 gian kat situ.. tdak ke.. selesai la PCD 7** pB..

(",)

atehlaila said...

PB..dia tau tuannya nak naik pangkat kut..atau naik gaji kut...

ADIEJIN said...

baru balik rumah. Semalaman Jin lepak kat parking lot stesen LRT Sri Petaling. Jaga kereta Pb takut kena rembat. Tak dok ngupoh ko dik ?

pB said...

PO'CHIK
Tak dak ONG ke plat tigo nie??

BANG_GUGAR
Salam
Yang sebenaqnyer risau gak dalam hati. Kot kot pagi p tengok , tinggal bodi jer. Tayar empat empat tarak. Tapi, alhamdulillah semuanya ada lagi ...

ATEH
Ateh ..... gaji naik 5.5% jer.
Nak baway duit muka VIVA pun tak lepas

ABE ADIE
Nok ngupoh??
Buleh ...
Nati kalu pB buat nasi krabu kuning, pB ajok Abe Adie mahgi dhumoh...

Soalannyer, sanggup ker abe adie maghi umoh pB. Umoh pB kecik jah, banyok lombong pulok tu ....

kasutVincci said...

kak pb kena pujuk abe beli kete baru tu. Hahahaha

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...