11 May, 2007

NURIN II

Esok cuti esok cuti.
Dua hari pun jadiklah.
Apa plan??
Tarak plan lagi.

Lagipun Arifah minggu depan dah mula pereksa.
Minggu depan pereksa matapelajaran sekolah agama.
Itu budak, kalau tanya, dah ulangkaji ker??
Manjang jawab sudah...
Kalau tanya, macam mana, boleh jawab ker??
Manjang jawab okay semua ..

Tapi bila dapat keputusan, boleh lahh
Macam anak orang ramai ramai.

Semalam Aqilah dok menge'deng nge'deng (meleseh).
Sokmo dia lagu tu (dah terkeluar deleq ler).
Dia selalu macam tu kalau bab bab kerja melukis nie.
Selalu akan minta tolong mama atau pun abah.
Tapi pB selalu dok suruh dia kacau abah , sebab abah ni bab bab melukis ni dia kreatif.
pB bab bab melukis ni memang gagal , enam pening.

Selesai kerja melukis tu, si Aqilah masuk bilik kerja si abah.
Diambil nyer sebuah album lama.
Penuh dengan gambar gambar Afiqah dan Aqilah masa mereka muda muda belia.
Macam macam gaya posing ada.
Gambar mandi dalam besen pun, mama dia pie ambik.

Dalam dia dok membelek belek, si Nurin datang dan tumpang dua kaki.
Mulut dia pun turut bising.

Oooo itu kakak.
Itu kak ngah.
Itu mama.
Tu saper??

Ooo tempat ni , Win dah pegi kan?

Tulah die lock die lock yang keluar dari mulut dia.

Bila tiba beberapa helaian terakhir tu, ada lah gambar gambar si Arifah pulak.
Dalam hari, siap berbe'dung lagi tu, di perhati oleh si kakak kakak nya
.

Ooo..itu kak lang masa kecik.

Tiba tiba , Nurin menangis.
Mengalir air mata , laju.
Tapi tidak berteriak kuat.

pB panik. Yelah kan, mood elok elok, tiba tiba hujan.

Eh..bakpo jerik nie??
Bakpo pulok jadi sedih??
Kak ngah usik ker??

"Maner gambar Win..?? Apasal sumer gambar kakak , kak ngah , kak lang?? Maner Win"

Laaaa...itu rupanya yang buat dia sedih.
Tak der gambar dia masa kecil kecil.

Nak gelak tak jadi sebab lebih kepada kesian kat dia dah masa tu.

Time kakak kakak dia dulu, mana ada digitel digitel kamera ni. Kalau ada pun, masa tu mahal.
aBear tak mampu nak beli pun .

Bila time Nurin, digitel kamera ni dah murah. So, kebanyakan gambar Nurin diambik menggunakan digicam.
Satu keburukan digicam ni, ialah , bila diambil, ditangkap gambar, terus pB save dalam pC.
Hingga ke hari ini, tak dibawa ke kedai pun untuk di develop.
Kalau nak tengok kena bukak pC....

Rasanya pB lagi suker ambil gambar guna kamera yang jenis lama tu.
Guna negatif 36 keping.
Sebabnya habis negatif , mesti kena pie cuci. Kalau tak cuci, sampai ke bila tak akan dapat tengok gambar itu.
Dan gambar gambar tu disimpan dalam album.
Maknanya ada bukti nyata.

Itu pendapat pB .

Kalau guna digicam, gambar oleh ambik banyak keping.
Tak lawa boleh erase dan ambil semula.
Senang nak download dalam blog.

Hmmm .....

32 comments:

oren said...

saya takdak kamera pun..huhuhuhu...

blackpurple said...

Guna cara yang lama ok, guna gigicam pun ok. Tapi dah era teknologi canggih ni, digicam lebih praktikal kot..

Tak tengok 'Sumolah' ke PB..?

Tetiap hari update ek. Tak daya saya nak kejor... Macam pa'chik la ni...he he...

blackpurple said...

gigicam pulak, digicam la... :D

pB said...

OREN
Tak pa, satu hari nanti bila ada duit lebih, Oren boleh beli ...

Insyaallah ..

BP
Memang digicam lagi ok. Tapi tu la, pB tak der masa nak bawak CD tu pergi print. Bila sampai IOI, baru teringat....

Hi hi..Pachik dengan pB kan sekampung...

Sumolah ...??
Rasanya nak tunggu tengok cerita Lanun tu ....

happyirfa said...

hai kakpb..
sibuk lagi ko?
emm baru nmpak jelas muka anak2 dara kakpb..aqilah rambut pendek nmpak mcm boy yer?..
irfa pun gambar hero kenit dah cuci tp x de album peribadi mcm kakak..cain dia..lgpun digital camera takde..

maklang said...

memang kalau digicam suka2 hati aje boleh ambik...

tapi kalau phone yang camera lagi bagus sebab tak payah beli battery...maklang teringin camera camtu

izinni said...

sama la kita pB. gambar irfan, zinnirah dan syabil banyak dalam album. nisaa' satu pun takde. simpan dalam pc .. tup2 pc rosak. abis semua gambor .. sedih :(( .. ada rezeki tak nak beli digicam lagi ... tapi nak beli dua2 sekali! hahahahah .. tradisional kamera dan digicam! huhuhuhuhu

zino said...

dulu zino rajin juga ambik gambar ni.. album bebudak ni bertimbun2 hehe

pB said...

IRFA
Dah ok dah sikit.
Kepala pun sudah tidak ting tong lagi..

Aqilah..itu gambar masa dia baru kerat rambut.
Loni..bilo tubek dumoh, paka tudung sebab malu rambut pendek..

MAK LANG
pB pun teringin yg tu gak.
Alangkah seronok kalau hari ibu dapat hadiah itu..

Mimpi lerrrrr

IZINNI
Pc pB pun dah kong hari tu. Tapi kata orang yang repair , gambar gambar tu ada lagi..
Kamera biasa ada tapi mcm tak berpa nak elok.
Kejab ok kejab tak ok

ZINO
Mesti simpan elok elok.
Kenangan tuuu

DJINSAKTI said...

mula mula nak komen..tapi tak daya.sebab dok gelak sangat kuat kat purplehitam..GIGICAM...HAHAHAHahahHAHAHAhahahHAHAHhaha..adei sorry sorry,,jin kelakar sangat..AHAhahHAHA..pasang kat gigi, amik gambar anak tekak..adei ..HAHAHHAA..sorry ek sorry sorry..

umeboshi said...

hai kak pb.hari ni ume sempat2kan diri jenguk blog kak pb.byk cerita yg ume dah ketinggalan nih! eheh.. ume, sampai sekang ni masih guna kamera dolu2. takde digicam pun. gambo2 yg letak kat blog, ialah gambo2 yg guna digicam adik2 ipar atau kwn2.. numpang gituk! ehehe..

pB said...

D.J
Tak baik tau hangpa dok gelak kat dia.
Hang gelak kuat lak tu ....

Dah dah ...

UME
Tak kiralah numpang atau ditumpang, janji dalam blog ada gambor...

hihihi

Hero cam ner?? Dah sihat betul ke??

Pa'chik said...

selamat hari ibu piBI.

gi cuc'ci la gambar tu. seratuh baru jatuk ko -+pakpeseng skeping.

Am said...

Selamat hari ibi buat PB dan semua ibu-ibu yang singgah disini ya

pB said...

PO'CHIK
pak sen ko atau pak puluh seng??

Atau vocher pree 300 keping, pah ko haghi ni tok g te'buh

AM
Terima Kasih..

AM hadiahkan apa untuk ummie??

ITIK PUTIH said...

ADA SUATU KETIKA BILA SEDANG TENGOK GAMBAR2 LAMA BUDAK2 NI SO DATANGLAH SYIRA, DIA MUSHKIL KENAPA GAMBAR2 TU SEMUANYA TAKDA GAMBAR DIA, THEN DIA TANYA MANA GAMBAR DIA..? CUBA PB JAWAB..?

Alex Lacey said...

k.we pun lloni guno digicam tu jugok...capo nga kamera henpon...jadi hok tradisional de ko anok no. 4 jah...lepah tu tak dok doh la...hmmmm.....

umeboshi said...

kak pb, Iman dah ok. sihat ceria je dia. alhamdulillah..

minnie said...

Citer pasal digital camera ni sedih plak... Memang dah berhajat sangat nak beli bulan lepas.. tapi kereta buat hal 2 kali.. lansung tak jadi... Dah out of budget... kena la kumpul duit lain plak...Pakai je la camera phone je....uwaaa!!!!

Betul la kak PB, memang pakai camera lama lagi best dari digital camera nih... Lebih hampeh kalau pc atau memory card yg kita simpan gambar tu 'kong' plak.. Lansung hilang kenangan kat gambar-gambar tu... wuhuhu..

achik said...

Nurin2.. hehehe.. ;p

selamat hari ibu kak PB.. :)

Ordinary Superhero said...

Serupo lah kito weeeh..

kak OO said...

kami ni save dale CD jah gambar2 hok ambik doh, kalu banyok2 dale
PC pong, slow pulok PC.

tapi suko tengok digital products..gambar lawa!

keno ambik gambar anok2 ni, demo cepat besar! kaba-kabar nok buleh nnatu!

~ahni~ said...

Simpan gambar dalam hardisk, sekali hardisk kong... habislah semua kenangan terindah tu...

Kalau dulu2 gambar yang dicuci tak akan kong, teruk2 pun warnanya pudar sket.

Kaklong said...

salam,

hehe..jenuh gak nak jelaskan kat anakkan mana dia masa tu.

nurin sorang aje ke kak yg rambut ala2 kerinting gitu?

samalah, anak2 saya pun exam next week. mmg minggu exam depa saya letih sama, duk ulangkaji ngan depa. thun lepas sorang, tahun ni dah dua orang pulak. letih sangat rasanya. tp bila dpt result execellent, saya pun tumpang gembira, mcm kita gak yg duduk exam tu.

oh ya, akak ada dengar program score A untuk anak2?

*fizzy* said...

Kihkihkih...
Baco entry ni teringat time adik bongsu Fiz kecik² dulu..
Punya laa dio peghase gamba budok yg cute-mute tu dio..
Sebenarnya itu adalah kakaknya iaitu diriku..heheheh..
[tp skrg xde nye de cute..LOL]
Time adik Fiz tu, mmg x wujud lagi digicam ni..
Rasanya, time tu jadi ko dio tok banyok gamba sebak Abah dudok Saboh maso tu..
Sarjan Hasan laa kata kan..
So takdok oghe nok ambik gamba..

Btw, magheng gi jale kak KB Mall [mane lagi], ble-ble tunggu Adik balik tusyen..
Gi usha digicam..
Sony hok mughoh skali 499 jah lo ni..6 megapixel tu..ok doh..
Sapo² hok berminat buleh laa gi cari..

zino said...

beli je printer kaler.. boleh print sendiri..

Sastri said...

Selamat Hari Ibu wat kak pB... sas pun takde kamera digital... ada kamera fon dan kamera biasa tu jer... :D

Eida said...

dah besooo 4 orang anak dara dia ekss.... syoknyer

esok, esok n esok....dapat menantu ler tuuu

tak macam kiter ni...baru jer dapat anak, kecik lagi....

pasal kamera tu...ida suka pakai digicam, boleh edit2 dia

kasutVincci said...

kv pun dah beratus keping agaknya tak cucui gambar2. Selalu jer tertangguh. Hmmm

kimi said...

slamat hari-hari ibu buat demo.

pB said...

I.P
Cakap pada Shira, masa tu ayah dan ibu belum main gusti gusti lagi..
Hik Hik Hik..

Boleh ker??
Sanggup ker??

KAK WEAR
Hmm..rasonyor sumo lagu tu...
Bilo tubek digicam, kemera hok guno flash tu , tohok tok tepi...

UME
Alhamdulillah, baguslah kalau begitu.
Syukur...

MINNIE
Tak per Minnie.
Jangan sedih. Insyaallah, kumpu duit , lepas tu boleh lah beli. Jangan dok guna kredit card tu..Kang jadik berhutang pulak.

ACHIK
Terima kasih Achik ..

O.S.H
Rama hok supo kito ..
Anok no satu, duo , tiga semuonyo printed copy..
Lepah pado tu, sumo dok dale PC.

KAK OO
Ado gok hok sipe dale CD.
Tular, budok budok tu meme smeta jah besa..

Nna'tu?? Sapo dulu ..??
Kak OO atau pB ??

AHNI
Memang betul tu.

Gambar lama sekarang yg dah blur boleh di taj up taj up ...

KAK LONG
Kak Long dua, kak pB tiga ..
Lagi sakit

Kalau ikut tu, semuanya kerinting. Tapi bila dah sekoloh ni, kak pB potong rambut mereka pendek. Maka hilanglah rambut maggie itu.

Score A .. pernah.

FIZZY
OO oo anok aska lah nie yer..

Pah tu, beli doh ko digicam tu?

BRO Z
Memang dah ada pun.
Tapi entahler,kenapa sampai sekarang tak print print.
Sayang duit kot.. Catrige mahal lah..

SASTRI
Terima kasih.
Kak pB suka dengan apa yang kak pB baca dlm blog sastri tu.. Hadiah hadiah nyer bagus bangat.

Digicam tak der? Minta lah Blackie belikan ..

EIDA
Tak reti nak edit.
Dulu belajar tapi dah lupa..

KV
Bila ada baby baru ni, lagilah banyak koleksi nyer

KIMI
Trimo kasih banyok ...

atehlaila said...

Husband ateh kalau ke mana2 mengalahkan cameraman..itu yg menyampah tu..gambar kita tersenget, tertomggeng, ternganga..semua ada.

PB duduk kat Taman mana yek?Anak sekolah kat mana?

1291

Bismillah ..... Assalamualaikum ..... Lamo benar tok update bloq ni. Kalau bendo hidup , lamo doh mati..... Bukae tok ingat kor bl...